Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gigabyte P55A-UD6

Innledning

8. september ble Intels LGA1156-plattform lansert. De nye prosessorene kombinert med det ferske brikkesettet P55 for plattformen, skulle tilby Nehalem-prosessorenes ytelse også for dem som syntes et X58-system var i dyreste laget. På nyåret ble en rekke nye prosessorer for LGA1156-plattformen lansert, og kunne skilte med 32-nm teknikk og integrert grafikkprosessor.

Selv om P55-brikkesettet ikke støtter Intels nye integrerte grafikkprosessor, er brikkesettet forsatt aktuelt for mange. Vi har tidligere sett på hovedkort utstyrt med P55-brikkesett fra MSI, Asus og Gigabyte. Sistnevnte var representert av modellen P55-UD5, et kort som imponerte på mange områder. Enda ett kort fra Gigabyte har nå funnet veien til testbenken, vi ser nærmere på Gigabyte P55A-UD6.

Den nye toppmodellen kan blant annet skilte med 6 minnespor, USB 3.0 og SATA 3.0.

Takk til Gigabyte som sendte hovedkortet til test.

Spesifikasjoner

 • Sokkel LGA1156 for Intel Core i5 og Core i7
 • Intel P55-brikkesett
 • 6 x DDR3-minnesokler for maks 16 GB DDR3 2200 (OC) / 1333 / 1066 / 800 MHz
 • 3 x PCI Express 2.0 x16, støtte for Crossfirex og SLI med
  enkel x16, eller dobbel x8 båndbredde.
 • 2 x PCI Express 2.0 x1
 • 2 x PCI
 • 6 x SATA 3 Gbit/s via Intel P55. (RAID 0, 1, 5, 10)
 • 2 x SATA 3.0 via Marvell 9128 (RAID 0)
 • 2 x eSATA via Jmicron JMB362
 • 1 x IDE via ITE IT8213
 • 1 x Floppy-tilkobling via ITE IT8720
 • Dobbel Gigabit LAN via 2x Realtek RTL8111D
 • 7.1-kanals lyd via Realtek ALC889
 • 3 x Firewire via TI TSB43AB23 (2 ekstern + 1 via intern header)
 • 12 x USB 2.0-porter (8 eksterne (ink. 2 USB/ESATA) + 6 via interne headere)
 • 2 x USB 3.0-porter (2 eksterne) via NEC UPD720200
 • Formfaktor: ATX (30,5 x 24,4 cm)

Les mer om kortet på Gigabyte.com.tw

Til tross for at det er svært mye komponenter på hovedkortet, har Gigabyte klart å holde orden, og det aller meste er plassert der en ønsker å finne det.

Gigabyte P55A-UD6 har en solid kjøleløsning bestående av kjøleribber som dekker spenningsregulatorene, P55-brikken og noen brikker i området der en tradisjonelt finner hovedkortets sørbro. Kjøleribbene er bundet sammen med varmerør.

Kortet er utstyrt med hele 6 minneporter. Det er verdt å merke seg at det er likevel kun snakk om to minnekanaler.

Gigabyte P55A-UD6 er utstyrt med tre PCI Express x16-spor, de to øverste har et mellomrom på to ekspansjonsspor for å i god plass til to store skjermkort. P55-brikkesettet har støtte for både AMDs og Nvidias multi-GPU-teknologi. Ved bruk av et skjermkort leverer hovedkortet x16 båndbredde, men om en bruker to kort vil kanalene begrenses til x8. Ønsker man å bruke flere enn to skjermkort, vil LGA1366-plattformen være et bedre valg.

Gigabyte P55A-UD6 har seks SATA 3 Gbit/s-tilkoblinger, som er styrt av P55-brikken og har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Kortet har dessuten to SATA 6 Gbit/s-tilkoblinger som støtter opp til 6 Gbit overføringshastighet. Disse er styrt av en brikke fra Marvell, og har støtte for RAID 0. Samtlige av SATA-kontaktene er vinklet ut fra hovedkortet for å unngå konflikt med store skjermkort.

På I/O-panelet finner vi seks USB 2.0-porter, to USB 3.0-porter, dobbel nettverkstilkobling, to Firewire-kontakter, to kombinerte eSATA/USB-kontakter og en PS/2-kontakt for tastatur eller mus. Vi finner også diverse kontakter for lyd.

Nettverkstilkoblingene er styrt av hver sin PCI-Express-baserte TRL8111D-brikke fra Realtek, som støtter opp til 1 Gbit overføringshastigheter, Teaming-teknologi og Smart Dual LAN. Enkelte vil gjerne foretrekke nettverkskontrollere fra Broadcom eller Intel. Selv om de færreste vil merke noen forskjell i praksis, har disse produsentene et litt bedre rykte når det gjelder stabilitet og prosessorbruk enn Realteks nettverkskontrollere.

En ALC889-brikke fra Realtek sørger for lydprosesseringen. Denne leverer helt kurant lyd i 8 kanaler, men lydprosesseringen skjer i programvare. Derfor vil entusiaster og spillere gjerne ha mer glede av et dedikert lydkort.

Gigabyte P55A-UD6 er utstyrt med knapper for start, omstart og resetting av BIOS.

Tilbehør

I esken til Gigabyte P55A-UD6 finner man det meste som en kan ha bruk for.

 • Driver-CD
 • Brukermanual
 • IDE-kabel
 • 4 SATA-kabler
 • Bakplate
 • eSATA-brakett med tilhørende kabler
 • SLI-bro

BIOS

Gigabyte P55A-UD6 er utstyrt med en solid og oversiktelig BIOS fra Award. Denne likner svært på BIOS-en til modellen P55-UD5 som vi testet i oktober.

Under MB Intelligent Tweaker finner en alle innstillingene som angår overklokking. Det første man møter er informasjon om noen sentrale faktorer, og ønsker en mer informasjon kan en gå inn på underkategorien M.I.T. Current Status. De ulike justeringsmulighetene er også delt inn i underkategorier.

Til høyre finner man en kolonne kalt Item Help. Her gis det nyttig informasjon om de ulike justeringsmulighetene.

Under Advanced Frequency Settings finner man de ulike innstillingsmulighetene som påvirker komponentenes frekvenser. En finner også en underkategori med prosessorens funksjoner, samt en funksjon for automatisk overklokking som er kalt C.I.A.2.

Under Advanced Memory Settings finner en flere justeringsmuligheter for minnet.

Under Mother Board Voltage Control finner en, ikke uventet, justeringsmuligheter for systemets spenningsverdier.

Overklokking

C.I.A.2 eller CPU Intelligent Accelerator 2, er en funksjon som overklokker systemet automatisk. Det som imidlertid gjør denne spesiell, er at den overklokker systemet kun når prosessoren belastes. Den ligner på Intels Turbo Boost-funksjon, men C.I.A.2 overklokker systemet ved å øke BCLK. Ved å kombinere Intel Turbo Boost og Gigabytes C.I.A.2-funksjon får man ytelse i bøtter og spann, uten at det går ut over strømforbruk når prosessoren ikke belastes.

Ved belastning av en kjerne vil Core i5 750 vanligvis kjøre med en frekvens på 3,2 GHz når Intel Turbo Boost er aktivert. Ved å aktivere Cruise i C.I.A.2 får man en frekvens på 3,4 GHz. Ved belastning av samtlige kjerner, får man en frekvens på ca 3,1 GHz isteden for 2,8 GHz.

Når en aktiverer Sports i C.I.A.2, øker prosessorfrekvensen til ca 3,5 GHz ved belastning av en kjerne, og 3,2 GHz ved belastning av samtlige kjerner.

Innstillingene Racing, Turbo og Full Thrust resulterte i et ustabilt system på vår testrigg.

Ved bruk av manuelle innstillinger, endte maks BCLK på 210 etter litt roting i BIOS. Dette er en økning på omlag 60 %, og sannsynligvis var det vårt prosessoreksemplar som ble den begrensende faktoren.

Overklokking av minne måtte også testes, og da passet det å bytte til noen litt kvassere minnemoduler enn Dominator-settet fra Corsair som er brukt ellers i testen. Derfor ble et par OCZ PC3-17000 Blade-moduler med tilgangstidene 9.9.9.31 brukt til overklokking av minnet.

Maks minnefrekvens endte raskt på 2100 MHz, da dette var maks stabile BCLK og så høyt forhold mellom BCLK og minne som mulig. Hadde testriggen klart høyere BCLK, er det derfor ikke usannsynlig at minnet kunne blitt klokket enda høyere.

Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.

Ytelse

Gigabyte P55A-UD6 kjører i likhet med lillebroren på 136,7 BCLK, som er hele 3,7 MHz over spesifisert frekvens.

I Sciencemark er det så og si dødt løp mellom de to modellene fra Gigabyte, men P55A-UD6 må se seg slått av lillebror på målstreken. Begge modellene gjør det godt mot konkurrentene fra Asus og MSI.

I Cinebench gjør kortene fra Gigabyte det nok en gang godt, og topper grafene for prosessortestene. Når det kommer til Opengl viser P55A-UD6 styrke også her, og seiler inn på en solid førsteplassering.

I Pifast viser Gigabyte muskler, og den nye toppmodellen forbedrer produsentens resultat ytterligere. Kortenes høye BCLK må nok ta noe av skylda for dette.

I Pcmark Vantage møter Gigabyte motstand, P55A-UD6 må nøye seg med en bunnplassering, tett fulgt av lillebror P55-UD5.

I 3Dmark06 er det dødt løp mellom modellene fra Gigabyte, kun 2 poeng på den totale poengsummen skiller de to modellene.

I spillene Crysis og World in Conflict havner Gigabyte P55A-UD6 på bunn av grafene. Forskjellene er imidlertid så små at de ikke er merkbare i praksis.

Totalt sett viser Gigabyte nok en gang at ytelsen er som den skal være. Ytelsesforskjellen er imidlertid så liten at dette ikke vil være noe grunnlag for å bestemme hvilket hovedkort en bør velge.

Konklusjon

Gigabyte P55A-UD6 er et meget solid og godt hovedkort, som kan skilte med mye funksjonalitet og meget gode tilkoblingsmuligheter. En finner blant annet seks minnespor, samt USB 3.0- og SATA 3.0-tilkoblinger.

Kortets ytelse er helt på høyde med de andre P55-hovedkortene som har vært inne til test. Ytelsesforskjellene på de ulike hovedkortene som er testet, er så små at det ikke vil gi noe grunnlag for å bestemme hvilket kort en skal velge.

Når det gjelder overklokking har Gigabyte laget en meget god funksjon for automatisk overklokking. Gigabyte C.I.A.2 overklokker systemet når prosessoren belastes, som kombinert med Intel Turbo Boost gir svært god ytelse, uten å øke strømforbruket når prosessoren ikke belastes. Kortet er også godt til manuell overklokking, med en maks BCLK på 210, og minnefrekvens på 2,1 GHz på testsystemet. Resultatene ved overklokking var forøvrig identiske med resultatene vi oppnådde på lillebror P55-UD5 som ble testet i oktober.

Prisen på Gigabyte P55A-UD6 starter i skrivende stund på rundt 2000 kroner. Med tanke på at dette er et brikkesett for mellomsegmentet, er prisen mildt sagt stiv. Mange vil trolig klare seg med en langt billigere modell, og til sammenlikning koster Gigabytes rimeligste P55-modell, Gigabyte P55-UD3, rundt 900 kroner.

+  Layout
+  Mange tilkoblinger, deriblant USB 3.0 og SATA 3.0
+  Overklokkingsvennlig
+  Støtte for AMDs og Nvidias Multi-GPU teknologi


-  Pris

Les også
MSI oppgraderer P55-kort
Les også
Slipper H55-kort
Les også
Gigabyte MA785GT-UD3H
Les også
Asus P7P55D Deluxe
Les også
Gigabyte P55-UD5
Les også
Asus M4A79T Deluxe
Les også
MSI P55-GD80
annonse