Test

Jabra SP700

Skal du lade mens du kjører, lønner det seg å legge ledningen med en bedre strategi enn tilfeldigheter. (Alle foto: Einar Eriksen)
Egne indikatorer på SP700 viser om den er i paringsmodus, tilkoblet og batterinivået.

Om du snakker i mobiltelefonen mens du kjører bil, er håndfri et must. Da slipper du bøter, og du slipper å ønske at du hadde flere armer når du skal svinge, bruke varselslysene og skifte gir samtidig. 

Men det er bare å innse først som sist at en vanlig Bluetooth-øreplugg ikke er den enkleste løsningen. Den må du huske å ta med ut i bilen hver gang du skal kjøre og du må huske å lade håndfrien på forhånd. Det går an å montere opp en løsning i bilstereoen, men det er ofte en tungvint prosedyre.

Festes i solskjermen

Jabra SP700 er en en veldig enkel løsning på problemet. Denne håndfrien fester du bare i solskjermen, og kobler den til mobilen trådløst. Enheten har en innebygget høyttaler, mikrofon og batteri. 

Obs: For at det skal bli lovlig å snakke i mobilen mens du kjører, må også mobilen være fastmontert så nært synsfeltet ditt som mulig. Se løsninger for dette i prisguiden

Dette betyr riktignok at du faktisk må lade denne også. Men i motsetning til en vanlig Bluetooth-øreplugg, kan du lade SP700 mens du kjører og snakker i telefonen uten problemer. Du kobler den bare til sigarettenneren med medfølgende ledning.

Batteriet i SP700 holder til 14 timer med telefonsamtaler eller 10,6 døgn i hviletid. Med andre ord trenger du heller ikke lade håndfrien så veldig ofte, spesielt om du slår håndfrien av hver gang du parkerer bilen. 

En vanlig USB-kabel kan stikkes inn i sigarettennerpluggen eller PC-en din.

Om du ikke vil lade den bare mens du kjører, kan du lade SP700 ved hjelp av USB-porten på PC-en din. 

De oppgitte tallene for batterilevetid virker reell også i praksis, men det er rimelig å anta at hviletiden blir redusert på vinterstid når kuldegradene setter seg i garasjen. Da kan det være greit å ha som vane å slå av håndfrien eller ta den med deg inn i varmen. 

Å slå av og på håndfrien skjer enkelt ved å holde inne den store tasten nærmest hodet ditt i noen sekunder. 

Å koble SP700 til mobilen er enkelt.

Enkel montering

Monteringen av SP700 er så enkel som å feste den i solskjermen og plugge ladekabelen inn i sigarettenneren. Du kan alternativt legge kabelen opp på en bedre måte dersom du har tenkt å ha enheten konstant tilkoblet strøm, slik at ledningen ikke henger ned forbi frontruta. 

Når du slår håndfrien på for første gang, setter den seg automatisk i paringsmodus. Da er det bare å søke etter Bluetooth-enheter med mobilen, velge SP700 og trykke passordet som er "0000", og du er i gang. Dersom du skal bytte mobil er det bare å holde inne tasten til du hører en stemme i håndfrien si "pairing mode". 

Like enkel i bruk

Når SP700 er koblet til mobilen, er SP700 enda enklere å bruke enn en vanlig Bluetooth-håndfri. Nærmest hodet ditt er det en stor skjult tast som du trykker på for å besvare telefonsamtaler. På siden er det volumtaster, og en tast som får enheten til å sende lyden ut i FM-radiosignaler i stedet for rett ut av høyttaleren. 

Når telefonen din ringer, får du også en ringelyd i SP700, og egne lyder illustrerer volumnivået når du justerer volumet opp og ned. Når motparten legger på, sier en stemme ifra at samtalen er avsluttet, og den samme stemmen sier også ifra når enheten kobler seg til og fra mobilen. 

Med andre ord er det svært enkelt å få oversikt over hva som skjer uten at du trenger å fjerne blikket ditt fra veien. 

Det viktigste av alt med en bilhåndfri, er selvsagt lydkvaliteten. Også her imponerer SP700. 

Volumnivået kan stilles høyt nok til å fylle bilen med lyd, og støy fra bilen overdøves i stor grad, samtidig som stemmen til motparten er klar og tydelig. Motparten har heller ingen problemer med å høre deg, og lydkvaliteten er bedre enn i vanlige Bluetooth-håndfrier flest. 

FM-senderen gjør at du kan bruke stereoanlegget i bilen som høyttalere i stedet for høyttaleren i SP700. Dette gjelder både mobilsamtaler og om du vil spille musikk fra mobilen din. Du får da høre musikken du har på mobilen i stereo rett på anlegget. 

I likhet med andre FM-sendere, fungerer denne imidlertid ganske dårlig til musikk. Musikken får flat og udefinert lyd med litt merkbar spraking i bakgrunnen i rolige partier. I samtaler fungerer det hele greit, men på en annen side fungerer jo høyttaleren i SP700 like bra. Det hele endte derfor med at vi deaktiverte FM-funksjonen.

Konklusjon

SP700 fungerte helt feilfritt i testperioden. Enheten er ekstremt lett å montere og håndtere, og lydkvaliteten er helt upåklagelig. Det eneste vi kan sette fingeren på, er at FM-senderen gir dårlig lydkvalitet når du lytter på musikk. På en annen side er det ikke vanlig at håndfrier av denne typen har en slik funksjon, inkludert de med betydelig høyere pris.

En annen funksjon vi setter stor pris på, er SP700s talefunksjon. Dette gjør at du enkelt oppfatter når motparten legger på, når den er satt i paringsmodus og når den er tilkoblet eller frakoblet mobilen din.

Samtidig er prisen lavere enn mange andre tilsvarende løsninger. Denne ligger på lager i flere nettbutikker i dag, og har i skrivende stund en pris på fra 524 kroner. 

Finn billigste nettbutikk i prisguiden

Dersom du vil ha en håndfri av samme type som i tillegg gir deg en mobilholder for dashbordet inkludert i prisen, kan du se på Supertooth One som koster omtrent det samme som SP700. Denne har bedre batterikapasitet enn SP700, men har ikke talefunksjon. Til gjengjeld kan du styre den med stemmen din.

Les også
Bilhåndfri med superbatteri
Les også
Avantalk AH5
Les også
Plantronics Voyager Pro
Les også
Jawbone Prime
Les også
BTH002
Les også
Nytt Jawbone-hodesett
Les også
Jawbone 2
Les også
Supertooth One
Les også
Håndfrien som spiller musikk på radioen
Les også
Samsung Wep250
Les også
Nokia BH-703
Les også
Håndfri som tåler det meste
annonse