Tek.no

Test Test av Samsung Galaxy Book Ion 2020

Slik er Samsungs «bærbar-comeback»

Nye Galaxy Book Ion er lett som en fjær og skikkelig god å bruke.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

For seks år siden stakk Samsung halen mellom beina og trakk seg ut av et vanskelig PC-marked her i Europa. Den siste bærbare PC-en vi testet fra Samsung var deres Ativ Book 9 helt tilbake i 2013, en maskin som på tiden var ansett å være en riktig så snasen sak – men som ikke hadde gjort særlig inntrykk i dag.

På de seks årene som har gått siden «exiten» har Samsung vokst til å bli en av de virkelige store på mobiler og bygget opp en serie med Galaxy-produkter de fleste kjenner til. Også PC-ene deres har imidlertid utviklet seg videre i andre markeder, og det er ikke til å stikke under en stol at vi tidvis har vært noe sjalu for å ha blitt forlatt.

Nettopp derfor var det artig da Samsung nylig fortalte at de igjen var klare for å satse i Norden og i Norge. Denne gang med sin bærbare «Galaxy Book»-serie.

Maskinene vi får er riktig nok ikke helt nye, men ble lansert for resten av verden i våres og består av tre ulike modeller. Hver av dem frister med minst én egenskap Samsung er mer eller mindre alene om å tilby. I tillegg hevder selskapet å fokusere mer på det folk flest er opptatte av på sine bærbare maskiner, som batteritid, tilkobling, vekt, tykkelse og arbeid på tvers av mobil og PC.

I dag skal vi fokusere på Galaxy Book Ion. Dette er den mest tradisjonelle av de tre nye Samsung-maskinene, og bør dermed gi oss en god pekepinn på om selskapet har hengt med i timen de siste seks årene, eller bare vil gli inn i mengden av andre Windows 10-baserte rivaler.

Samsung Galaxy Book Ion 13
7
Bra

Samsung Galaxy Book Ion 13

sitat"Et godt utgangspunkt for Samsung og en vinner for deg som jobber mye utendørs."
 • Krysse av
  Fantastisk skjerm som kan brukes utendørs
 • Krysse av
  Slank og svært lett
 • Krysse av
  Godt bygget og pent design
 • Krysse av
  Trådløs strømdeling
 • Krysse av
  Jevn og god pekeplate
 • Krysse av
  Behagelig og støysvakt tastatur
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Fingerpålogging
 • Krysse av
  God portutvalg
 • Bytt
  Ikke 4G-modem
 • Bytt
  Stadig noe viftestøy
 • Bytt
  Ingen ansiktspålogging
 • Bytt
  Svakt kamera
 • Bytt
  Ingen stor lydopplevelse
 • Bytt
  Andre maskiner er raskere og har mer minne

Dette er Galaxy Book Ion-skrytelista

Noe av det Norden-sjef Fredrik Pantzar i Samsung trakk frem for oss under lanseringen var hvordan de hadde tyvlånt teknologi fra sine TV- og mobil-avdelinger for å bygge Galaxy Book Ion. Og vi ser jo hva han mener når vi titter på funksjonslisten dens:

 • «QLED»-skjermpanelet med HDR-støtte er egenutviklet for bruk i selskapets TV-produksjon.
 • «Wireless Power Charge» lar deg lade små enheter trådløst ved å plassere dem på pekeplaten. Som på noen av selskapets mobiltelefoner.
 • SSD-lagringen står Samsung selv for.
 • DeX-programvare, som lar deg bruke apper fra Samsung-mobiler på PC-skjermen med mus og tastatur, er bygget inn.
 • Batteriet er på hele 67 wattimer, kan hurtiglades og skal strekke seg inntil 22 timer (!).
 • Vekten stopper på 970 gram og tykkelsen på 1,3 centimeter.
 • De fleste tradisjonelle og moderne tilkoblingsporter på plass – så ingen adaptere her.
Ion er bare 1,3 centimeter tykk og veier 970 gram.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Superlett og solid

Det første som slår oss når vi plukker opp Ion er hvor lett den er. 970 gram! Lettere og maskinene ville kunne føles som et leketøy. At kabinettet delvis er konstruert av magnesium (og ellers aluminium) bidrar til den lave vekten og at maskinen tåler en støyt.

Vi liker at kantene er svakt avrundet for å unngå å grave seg inn i hendene våre, og at skjermen kan løftes opp med en finger.

Designet er jo en smakssak, men vi tror Samsung har valgt riktig balanse mellom «lekenhet», altså den tynne, blå stripen som løper langs baksiden, og seriøsitet. Ved å velge en matt og lys farge for kabinettet unngår dessuten man alle former for problemer med smuss og fingermerker.

Vi forstår bare ikke hvorfor Samsung insisterer på at en blå LED-pære skal lyse mot deg konstant for å vise at maskinen er på, og altså: vil de vise frem Samsung-logoen til deg mens du jobber, eller ikke? Logoen er så svakt integrert, i mørk skrift på sort bakgrunn under skjermen, at man mistenker den for å være forsøkt fjernet igjen sent i produksjonen.

Alt er likevel fint så langt, men hvorfor er Ion egentlig her igjen? Jo, de unike funksjonene:

Skjult i pekeplaten ligger en QI-lader som kan dele av maskinens strøm.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Trådløs lading og skjerm som tåler sollys

På skjermfronten har Samsungs PC-avdeling vært på røvertokt til TV-fabrikken og hentet hjem en paneltype kalt QLED som selskapet har hatt suksess med på sine stueskjermer. Panelet er utviklet for å gi et sortnivå som for folk flest minner om det bunnløse som tilbys av OLED-typen, men unngår begrensninger som lav lysstyrke og innbrenning.

Og ved å ta QLED-teknologien i bruk i PC-skjermer har Samsung truffet så inni hampen blink. Fargene «popper» skikkelig, sortnivået er ikke mulig å skille fra det til OLED-paneler under normal belysning, og det aller beste: lysstyrken som når helt opp til 555 nits ved å aktivere det Samsung kaller utendørsmodus.

Da skinner skjermen som ei sol, og selv ikke direkte solskinn utendørs kan hindre deg i å lese alt på skjermen uten problemer. Det åpner plutselig for hjemmekontor på en parkbenk eller på balkongen. Enkelte konkurrenter har enda høyere lysstyrke, men ingen andre skjermer oppleves så klare og lette å jobbe på utendørs som denne.

I tillegg skilter Ion med muligheten til å lade opp Qi-kompatible enheter, som mobiltelefoner, smartklokker eller ørepropper ved å slenge dem på pekeplaten. Ganske poengløst, tenker du kanskje? Vel, du vil unektelig slite med å bruke maskinen aktivt mens du lader noe på den, men vi liker likevel tanken på å alltid ha en ekstra lademulighet lett tilgjengelig som ikke engang trenger å være koblet til et strømuttak for å fungere.

Qi-laderen har en effekt på 5 watt og er ikke den raskeste, men så er heller ikke batteriene i ørepropper eller smartklokker de største, og kan virkelig fylles på i løpet av en lunsjpause, mens du ser en film eller deltar i en videokonferanse.

Skjermen er svært lyssterk og er lett å jobbe på selv i direkte solskinn utendørs, som illustrert her.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Alt det ikke ble snakket om

Innovasjoner til tross, vi kommer ikke unna at Samsung hopper bukk over flere egenskaper som er naturlig å forvente hos en maskin som skal sette brukernes behov foran ytelse, og som produseres av folk som mest av alt kjennes for mobilene sine.

For fingerpålogging er fint det, men hvor er ansiktspåloggingen som har vært standard hos deres egne mobiler i mange år nå og på konkurrenters bærbare? Hvor er muligheten til høyere oppløsning enn Full HD på skjermene deres? Og det må sies at ikke mange lanserer nye premium-modeller med 16:9-skjermforhold lenger. Heller de overlegne formatene 16:10, 4:3 eller 3:2, som gir deg mer plass i høyden.

I tillegg fatter vi ikke at Samsung virkelig har lansert tre nye maskiner der ingen av dem har integrert 4G-modem. Selskapet snakker så mye om «connectivity» og å kunne jobbe fra der du er, men da kan du ikke fremdeles kreve at kundene skal spørre om WiFi-passordet på kafeen de er innom og at forretningskunder skal bruke usikrede hotellnettverk.

Ion har fingerpålogging. Men på konkurrenter er denne integrert i oppstartprosessen. Og hvor er ansiktspåloggingen?
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Skuffende kamera og lyd

Vi har flere høner å plukke med Samsung. Da de fortalte oss at de ville satse på funksjoner folk flest syntes var viktige tenkte vi: aha – endelig har noen satset skikkelig på kameraet. I disse dager bruker vi jo dette ofte, for å ringe inn til en videokonferanse eller møte kollegaer i løpet av dagen. Kameraet har rett og slett blitt helt essensielt. Likevel er Ion utstyrt med et som filmer i 720p-oppløsning og leverer rimelig middelmådige resultater.

Så hører det med til historien at Samsung lanserte maskinen før corona-pandemien endret måten vi samhandler med hverandre på. Men til neste års modell bør Samsung skjerpe seg.

Lyden fra «AKG»-høyttalerne er klar, men også relativt lav, tynn og uten dybde.

Skjermrammene er tynne og elegante.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tastaturet overrasker

Slanke maskiner kompromisser ofte på skrivefølelsen ved å gi tastene for lite vandring og demping. Også Samsungs tastatur må kunne beskrives som noe grunt og vil kanskje ikke passe de som krever svært tydelig tilbakemelding fra tastene eller som skriver ut flere sider hver dag. Likevel tror vi mange vil få sansen for dem også fordi dempingen er så jevn og lar deg skrive nesten uten å lage en lyd. Det er nemlig overraskende stille, og veldig mykt å skrive på.

Pekeplaten har full støtte for Microsofts egne presisjonsdrivere og oppleves som god å bruke både for å styre pekeren og til flerfingerbevegelser. Vi savner noe mer plass i høyden, men på en maskin med 16:9-panel er ikke høyde en luksus Samsung har.

Tastene er svært god dempet, men enkelte vil nok foretrekke tydeligere taster med enda lengre vandring.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Testene våre avslører at du ikke velger Ion dersom du skal drive med tungt arbeid som å rendere lange og høyoppløste videoer, eller behandle omfattende 3D-modeller. Du styrer også helt klar om du skal spille.

Det sagt vil du aldri merke «girene» som prosessoren og den integrerte grafikkbrikken mangler dersom du uansett bare skal bruke Ion som en kontormaskin, se på YouTube eller til helt dagligdagse formål. Særlig SSD-enheten bidrar nemlig også til at maskinen og alle programmene som kjører på den laster lynraskt og oppleves som helt friksjonsfrie.

Portutvalget er godt, med både tradisjonelle og moderne porter. En Thunderbolt 3-port med USB-C-kontakt finner du på andre siden, sammen med HDMI i full størrelse.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Energieffektivitet er i mange tilfeller langt mer nyttig enn rå ytelse i dag, og Ion er faktisk blant maskinene vi har testet som leverer best batteritid i den lokale videotesten vår, med 18 timer!

Imponerende, også til tross for at du nok «bare» kan forvente mellom 8 til 12 timer ved mer blandet bruk. Dette avhenger av om du bare skriver i Word eller også strømmer filmer eller vandrer rastløst mellom nettsteder hele dagen. Og lysstyrken, selvsagt.

«Ultralang» batteritid på inntil 22 timer krever at du aktiverer en egen innstilling som reduserer lysstyrken og ytelsen. Til og med bakgrunnsbildet forsvinner her, men vi opplevde ikke tregere nettsurfing, for eksempel. En kjekk modus å ha om du havner i knipa, men neppe noe mange vil bruke fast.

Selv under krevende oppgaver støyer aldri maskinen særlig mye, men vi synes det er kjedelig at vi ikke er i garantert støyfritt terreng selv når vi sysler med lette oppgaver som surfing eller videostrømming. Viften kan plutselig spinne opp når som helst, og selv om den ikke er høylytt har den en lydsignatur som ikke sklir naturlig inn i omgivelsene og irriterer oss.

Samsung har en egen modus for redusert støy som kan aktiveres, men dette mener vi skulle være unødvendig å bry brukeren med å slå av og på.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Det finnes et mylder av Windows 10-bærbare på markedet og det er kanskje forvirrende å skulle velge en av dem fra mengden. Det vi da kan si er at Samsungs Ion står ut med fire egenskaper som du skal slite med å finne tilsvarende til hos konkurrentene.

 • Den første er skjermen, som er så lyssterk at du kan jobbe komfortabelt på den selv ute i strålende solskinn.
 • Den andre er batteritiden, som i alle fall holder det gående en hel arbeidsdag.
 • Den tredje er å alltid ha en trådløs QI-lader i nærheten.
 • Og den fjerde: vekten på 970 gram som du knapt merker i sekken eller vesken.

I tillegg bør det ikke glemmes at maskinen har flere ulike porter slik at du trolig slipper unna alt av adaptere i løpet av arbeidsdagen din.

Enkelte tenker kanskje at ytelsen ikke imponerer, men for de aller fleste vil den være mer enn god nok. De som trenger rå maskinkraft kan uansett se bort fra Ion på grunn av minnemengden på 8 GB.

Det vi tenker de som er i målgruppen for Ion vil savne mye mer enn den råeste ytelsen er ting som 4G-tilkobling for kommunikasjon borte fra kontoret eller hjemmet, bedre lyd og kamera for videokonferanser og en høyere skjerm for bedre oversikt over programmer du jobber i.

Vi savner også ansiktspålogging, eller i det minste at fingerpåloggingen kunne vært integrert i på-knappen og logget deg automatisk inn ved oppstart. Dessuten er vi nå ved et punkt at maskiner som er beregnet for lettere bruk bør være helt lydløse ved lav belastning. Det er ikke Ion.

Samsung har altså litt å strekke seg etter fremdeles, men treffer de et ømt punkt hos deg med de fire egenskapene vi trakk spesielt frem kan det absolutt være grunn nok til å gi Ion en sjanse allerede nå.

Samsung Galaxy Book Ion 13
7
Bra

Samsung Galaxy Book Ion 13

sitat"Et godt utgangspunkt for Samsung og en vinner for deg som jobber mye utendørs."
 • Krysse av
  Fantastisk skjerm som kan brukes utendørs
 • Krysse av
  Slank og svært lett
 • Krysse av
  Godt bygget og pent design
 • Krysse av
  Trådløs strømdeling
 • Krysse av
  Jevn og god pekeplate
 • Krysse av
  Behagelig og støysvakt tastatur
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Fingerpålogging
 • Krysse av
  God portutvalg
 • Bytt
  Ikke 4G-modem
 • Bytt
  Stadig noe viftestøy
 • Bytt
  Ingen ansiktspålogging
 • Bytt
  Svakt kamera
 • Bytt
  Ingen stor lydopplevelse
 • Bytt
  Andre maskiner er raskere og har mer minne

Se flere bilder i karusellen:

annonse

Les også