Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung SmartThings Hub V3

SmartThings Hub kan mye mer enn å styre Samsungs smarte dingser

Men den har noen klare begrensninger.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Hjemmeautomasjon og «smarte hjem» har vært med oss en stund allerede, men i stor grad har vi da snakket om relativt dyre og kompliserte systemer som gjerne krever profesjonell hjelp for installasjon og oppsett.

Dette har nå forandret seg på flere områder. Strømgjerrig teknologi har i større grad gjort det mulig med ren batteridrift på alt fra sensorer og smarte dingser, noe som betyr at plassering og installasjon har blitt langt enklere.

Samtidig har hjemmesentralene, som får dine forskjellige smarte dingser til å kommunisere og reagere med hverandre, blitt rimeligere og mer brukervennlige.

Samsung SmartThings Hub V3

Samsung SmartThings Hub V3

Lettere med én

Poenget med en sentral er åpenbar. Mens «alt» av smarte dingser i teorien kan styres med en app på nettbrettet eller smartmobilen, er det lite smidig med en app per enhet, slik som med smarte Wi-Fi-stikkontakter.

Når huset får noen titalls smarte ting, er det nemlig veldig greit å kunne forholde seg til kun én enhet – altså en slik sentral som igjen har jobben med å kontrollere de forskjellige dingsene.

Behovet for en smartsentral kommer altså med mengden smarte ting i huset, og forskjellig tilkoblet funksjonalitet er nå innebygd i langt flere enheter enn tidligere.

Vegar Jansen, Tek.no

Det kan også være at du plutselig sitter der med ny elektronikk som har hjemmesentralfunksjonalitet innebygd. Samsung har for eksempel både kjøleskap og TV-er som kan fungere som en SmartThings-sentral.

Ikke hørt om SmartThings? Vel, det er kanskje ikke så merkelig, for det var først i fjor at Samsung dristet seg inn på det norske markedet med sin smarthjemsatsing.

Fellesnavnet på hele porteføljen av dingser går altså under navnet SmartThings. Opprinnelig var dette faktisk et eget selskap, men de ble kjøpt opp av Samsung i 2014.

I dag skal vi først og fremst ta for oss sentralen kjent som SmartThings Hub. Versjon 3, for å være nøyaktig.

Kjent teknologi

En smart hjemmesentral trenger egentlig ikke være noe mer komplisert enn programvare som kjører på en PC eller en app på nettbrettet ditt, men det kan også være en spesialisert boks – som en dekoder eller en trådløs nettverksruter.

Samsung SmartThings Hub er i sistnevnte kategori. Men i tillegg til støtte for hjemmenettverk, altså Wi-Fi, støtter den flere trådløse teknologier i tillegg, nemlig ZigBee og Z-Wave.

Begge disse standardene er strømgjerrige og utbredte i smarthjemskretser, for å si det slik. Samsungs egne SmartThings-sensorer benytter seg i hovedsak av ZigBee, mens Z-Wave-støtten blant annet sørger for at sentralen kan kommunisere direkte med sensorer fra Fibaro og visse andre aktører.

Men det betyr ikke at vi kan styre absolutt alt med Samsungs hjemmesentral, og vel så viktig er det å få med seg at SmartThings-sensorene kun vil fungere med selskapets egen sentral.

Du kan altså ikke for eksempel kjøpe Samsungs SmartThings bevegelsessensor og uten videre bruke den med Homey eller andre enheter som ikke eksplisitt støtter SmartThings.

Enkelt oppsett

Selve huben er en hvit og nokså rund plastboks, litt større enn en CD-plate og betraktelig tykkere. Den kan kobles til hjemmenettverket ditt med kabel eller over vanlig Wi-Fi – vi gikk for sistnevnte løsning i testperioden.

Oppsett og bruk krever en app som ikke overraskende også heter SmartThings.

På visse Samsung-mobiler får vi et eget «SmartThings-panel» som gjør det hele litt enklere.

Denne appen får du til både Android og iOS, men Android-brukere kan fryde seg litt ekstra med muligheter til å legge snarveier for enkelte enheter – for eksempel en bestemt stikkontakt – rett på startskjermen.

Skulle du i tillegg ha en Samsung-mobil, vil du også ha tilgang på et eget «SmartThings-panel». Dette gir deg flere snarveier rett under nedtrekksmenyen.

Disse bonusegenskapene er likevel ikke nødvendige for å bruke produktet effektivt, ettersom målet naturligvis er å automatisere så mye som mulig.

Uansett er SmartThings-appen nødvendig for å sette opp utstyret – først selve huben og deretter de ønskede enhetene. Såfremt de da er støttet.

SmartThings støtter smarte enheter fra mange produsenter, men ikke alle er kjente her hjemme.

Oppsettet er enkelt, og appen er i stor grad selvforklarende, i hvert fall om du har en viss minimumskunnskap når det kommer til det å pare forskjellige enheter.

Men det er altså ikke alle dingser som er kompatible med SmartThings Hub V3. Det finnes en slags oversikt på hubens hjemmesider som sier 394 produkter i skrivende stund, men det er nok mer enn dette.

Blant ting den støtter og er verdt å nevne, har vi i hvert fall Philips Hue, Ikea Trådfri, Lifx, Ring, Arlo, Danalock, TP-Link, Fibaro, Sonos og naturligvis Samsung selv. Samt det proprietære SmartThings-utstyret, selvfølgelig.

Men kjente navn betyr ikke nødvendigvis at alt er på plass. Vi finner for eksempel også Yale og Netatmo på lista, men for sistnevnte er det kun en termostat som støttes, og vi savner det for Yale Doorman, som er så populær her hjemme.

Automatikk må til

Å finne og legge til kompatible sensorer og andre smarte enheter er naturligvis bare første skritt. Poenget er jo å få disse forskjellige dingsene til å samhandle og ved behov reagere på hverandre, og da må vi igjen opp med appen.

Fra appens hovedmeny får vi tilgang til de forskjellige funksjonene.

I hovedsak kan vi sette opp to ting med SmartThings Hub: scener og automatiseringer.

Her beskriver en scene kun enheter som slår seg av og på eller på annen måte endrer status. Skal du for eksempel slå av alle lysene, alle varmeovnene og stoppe all musikkavspilling i hele huset, kan du sette opp en scene for dette og gjøre alt med ett eneste trykk. Gitt at alle lys, ovner og høyttalere er smarte nok, selvsagt.

Men en scene må stadig startes manuelt, med mindre den er den del av en automatisk sekvens – og det er her automatiseringer kommer inn.

Dette er egentlig nokså selvforklarende. En automatisering sørger for at en ting skjer på bakgrunn av en annen hendelse. For eksempel kan en bestemt scene spilles av når en bevegelsessensor trigger, eller når temperaturen går over eller under en viss terskel.

Automatiseringer kan videre settes opp med en rekke betingelser, så du kan være relativt spesifikk for hva som faktisk skal til for at en hendelse skal sette i gang.

Å sette opp automatiseringer er enkelt. Først definerer vi en eller flere betingelser som må oppfylles, deretter hva som i så fall skal skje.

Dette kan inkludere dag og tid, status på en eller flere forskjellige sensorer, modus på boligen og posisjonen til husstandens medlemmer.

Måten du programmerer eller setter opp scener og automatiseringer er forholdsvis enkel og logisk, så det er ikke slik at du trenger noen spesielle forhåndskunnskaper for å få til dette.

Ja, vi har stort sett et positivt inntrykk av SmartThings-appen generelt – den virker kjapp, er forholdsvis forståelig uten å mangle funksjonalitet og er relativt lett å navigere i. Den er også ganske stabil, men vi har da funnet at det er ting som ikke virker også, selv med Samsungs egne SmartThings-dingser.

En annen ting som er verdt å få med seg, er at SmartThings-huben i hovedsak er nettskyavhengig. Det fine med dette er at alt av logikk rundt operasjoner kvernes og lagres eksternt, slik at boksen ikke må utstyres med maskinvare for å takle dette – noe som holder kostnadene nede.

Den store ulempen er at systemet nærmest blir ubrukelig dersom internettforbindelsen din går ned for telling. Du kan ikke engang slå av eller på lyset med appen.

Så dersom du har en notorisk ustabil linje, vil du trolig ha mer glede av en annen hjemmesentral.

Virker ikke med alt

I kåken vi har brukt for test av Samsung SmartThings Hub V3 har vi med årene fått på plass noen forskjellige smarte ting. Huben kan som nevnt brukes med en rekke dingser fra flere forskjellige produsenter, men er ikke like allsidig som eksempelvis Athom Homey.

Vegar Jansen, Tek.no

Vi merket det først da vi oppskriftsmessig paret vår Philips Hue-bro (eller hub om du vil). Da kunne vi styre lyspærene vår med SmartThings, men vi fikk ikke gjøre noe med bevegelsessensoren i samme system.

Ellers var det også flere dingser SmartThings ikke ville eller kunne kommunisere med. Vi har nevnt Netatmo, hvis værstasjon og luftkvalitetsmåler ikke støttes av SmartThings Hub V3.

Det samme gjelder enheter fra Google-eide Nest, og noen Chromecast fikk vi heller ikke lagt til. Eller vår Wi-Fi-varmeovn. Dessuten savna vi sårt støtte for den nye robotstøvsugeren.

Det finnes trolig flere halvgode løsninger som kan gjøre noe der SmartThings ikke vil, men vi følte vel at redningen for alvor lå i Google Home. Vi ønsket jo uansett å kunne bruke stemmestyring av og til, og da var Googles Assistent et ganske åpenbart valg.

Dette betyr riktignok en ekstra investering i en av Googles smarthøyttalere eller Nest Hub, men nå kan vi faktisk plukke opp en Google Home Mini for noen få hundrelapper i visse butikker.

Hos oss viste det seg i hvert fall snart at SmartThings i stor grad fungerer utmerket i tandem med Google Assistent og Home. Sistnevnte begynner faktisk å en imponerende lang liste over ting den kan virke sammen med, og lot oss få på plass støtte for både Chromecast, varmeovn og støvsuger.

Perfekt er det ikke, ettersom den norske utgaven av Google Home ennå ikke støtter automatiseringer. Ifølge Googles representanter er det likevel et håp om at dette også skal bli tilgjengelig for norske brukere om ikke så altfor lenge.

SmartThings-appen har også en innebygd sikkerhetsdel. Dette kan fint settes opp manuelt, men det er kjappere å bruke «SmartThings Home Monitor».

Og da skal vi i teorien kunne sette opp automatiseringer som binder sammen SmartThings-ting med dingser som mangler støtte i akkurat det økosystemet.

Etter hva vi har klart å finne ut, har det med det «gamle» SmartThings-økosystemet og appen SmartThings Classic vært mulig for privatpersoner å lage sine egne «SmartApps» for ting det ikke finnes støtte for originalt.

Men dette eldre systemet skal fases ut, og derfor har vi kun testet med den nye SmartThings-appen.

Konklusjon

Samsung SmartThings Hub V3 er en nett og relativt plasseringsvennlig sentral for ditt smarte hjem. Sammenlignet med flere andre frittstående hjemmesentraler er den heller ikke avskrekkende priset.

Den tilhørende appen er ganske kjapp og lett å komme i gang med.

SmartThings Hub elsker naturlig nok alt som er smart og merket Samsung, men har også støtte for en rekke tredjeparts sensorer. Den kan dessuten pares med visse spesialiserte «undersentraler» for å styre slikt som smarte lyspærer.

Og skulle du mene at SmartThings’ egne sensorer passer best for ditt bruk, er SmartThings Hub den eneste smarthjemsentralen som vil være fungere med disse. Med mindre du har en ny Samsung-TV eller lignende med slik funksjonalitet innebygd, selvfølgelig.

Athom Homey og Samsung SmartThings Hub V3.
Vegar Jansen, Tek.no

Samtidig er det greit å merke seg at det eksisterer andre smarthuber med støtte for flere dingser, merker og teknologier. Det finnes rimeligere alternativer også – i skrivende stund er det nok Google Home og høyttaleren Home Mini som er den billigste smarthjemssentralen.

Men Googles sentraler er samtidig langt unna å være spesielt gode og allsidige, ettersom de kun har Wi-Fi og Bluetooth, mens SmartThings Hub også har støtte for de trådløse smarthusstandardene ZigBee og Z-Wave.

Google Home har heller ikke støtte for automatisering akkurat nå.

Et annet alternativ er å gå opp i pris og se på Athom Homey, som altså støtter flere forskjellige enheter – men ikke SmartThings-sensorer – og kan sende IR-signaler samt kommunisere over radiofrekvensene på 868 MHz og 433 MHz. Homey fungerer også bedre når internettforbindelsen forsvinner.

Men Homey er altså nærmere fire ganger så dyr, og appen kan nok ikke sies å være like kjapp og elegant. Så for mange vil det nok koke ned til hvilke sensorer og andre smarte dingser man ønsker å bruke.

For de aller fleste vil det uansett hjelpe å knytte sin mer avanserte smarthjemsentral til en Google Home-enhet. Ved siden av å legge til stemmestyring, vil en slik også hjelpe til ved å gi støtte for ytterligere smarte dingser.

Samsung SmartThings Hub V3
7
Bra

Samsung SmartThings Hub V3

annonse
Utvalgte butikker
7
Bra
sitatEn god og nokså rimelig smartsentral, men ikke uten mangler når det gjelder frekvens- og dingsestøtte.
annonse