Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony WH-1000XM4

Sony nærmer seg de perfekte hodetelefonene

Sonys WH-1000XM4 er her, og byr på moderate oppgraderinger på mange områder.

Så var vi der igjen. Den tiden på året der det er duket for Sonys flaggskipslansering - en lansering som år for år har blitt en større og større begivenhet i takt med at Sony nærmest på rekordtid har tatt store markedsandeler på hodetelefoner med støydemping.

IFA-messen i Berlin ble ikke noe av i sin vanlige form i år, og derfor lanserer Sony sine nye WH-1000XM4 med et forhåndsinnspilt videoopptak som strømmes på nett. Vi har hatt en preproduksjonsutgave til test en tid allerede, så vi er allerede nå klare til å fortelle deg akkurat hva vi synes.

Utvendig skal du ha et veldig trent øye for å se forskjell på XM3 og XM4, men her kan man for eksempel se at hodebøyla er blitt tynnere på XM4 (til venstre).

Dette er nytt

La oss ta en grov oversikt over nyhetene først, slik Sony presenterer dem:

 • 10 prosent større øreputer, fintuning av kurven på hodebøyla og bedre fordelt trykk på ørene skal alle gi bedre komfort.
 • Ny algoritme og ny bluetooth-lydbrikke skal gi noe bedre støydemping.
 • Ny sensor som merker om du tar dem av deg og pauser lyden.
 • Bedre talekvalitet.
 • Multipoint bluetooth.
 • DSEE Extreme - bedre oppskalering av komprimert lyd.
 • «Speak-to-chat» pauser lyden og aktiverer «ambient»-modus om du snakker mens du har hodetelefonene på.

Sony trengte altså to år på å følge opp de meget velrenommerte 1000XM3, etter at de tre første utgavene kom med bare ett års mellomrom. Generasjonshoppet mellom XM2 og XM3 var stort, og vi kan vel allerede nå si at det rent spesifikasjons- og ytelsesmessig ikke er et like stort hopp fra XM3 til XM4.

Sony WH-1000XM4
9.5
Imponerende
Anbefalt

Sony WH-1000XM4

sitat"Det begynner å bli vanskelig å finne ting å utsette på Sonys flaggskip-serie"

Fordeler

 • Krysse av
  Markedsledende støydemping
 • Krysse av
  Engasjerende, fyldig lyd
 • Krysse av
  Høy komfort
 • Krysse av
  God batteritid, rask lading
 • Krysse av
  Autopause som fungerer godt
 • Krysse av
  Bedre samtalekvalitet enn tidligere
 • Krysse av
  Speak-to-chat og Quick attention er nyttige funksjoner
 • Krysse av
  Multipoint bluetooth

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler fortsatt litt åpenhet i lyden versus de beste
 • Bytt
  Ingen Aptx-støtte
 • Bytt
  Kun middels samtalekvalitet
 • Bytt
  Multipoint kan ikke brukes sammen med LDAC

Utvendig er det særdeles vanskelig å se forskjell på de nye hodetelefonene og modellen de erstatter, men komfortmessig var det heller ikke så mye i veien med XM3. Sony hevder å ha jobbet mye med akkurat det, blant annet ved at hodetelefonene nå klemmer jevnere rundt øret og dermed fordeler trykket enda bedre enn tidligere.

Tross et antall nye sensorer og større øreputer er vekten også senket ørlite - fra 255 til 251 gram, ifølge vår kjøkkenvekt, selv om Sonys egen oversikt melder om 254 gram. Det - enten det er ett eller fire gram, merker du sannsynligvis lite til, men vi kan i alle fall skrive under på at komforten er helt i toppsjiktet, med svært myke skinnputer, godt med polstring og lav vekt. Det gjelder også om du bruker briller.

Støydempingen skal altså også være noe forbedret, og da spesielt fra mellomtone og oppover, ifølge Sony. De har byttet til en ny Bluetooth-brikke (system-on-a-chip eller SOC) som kontinuerlig analyserer omgivelsene både inni og utenfor hodetelefonene og justerer tusenvis av ganger i sekundet.

Slik hevder Sony at 1000XM4 skal være bedre enn forgjengeren. XM4 i gult, lavere kurve er kraftigere demping.

Ledende på støydemping

Støydempingen er naturligvis fortsatt helt i toppklassen, men er den egentlig bedre enn før? Vi hadde tilfeldigvis en sjelden utenlandstur i løpet av testperioden, og fikk dermed muligheten til å teste XM4 ombord på fly - og sammenlikne direkte med XM3.

Vårt inntrykk er at forbedringene er såpass subtile at du nok vanskelig vil legge merke til dem om du ikke har anledning til å sammenlikne direkte, men XM4 er bedre enn XM3 på enkelte områder. De reduserer definitivt noe mer av den mest høyfrekvente motorstøyen, som kanskje også er den mest irriterende å høre på.

De er nok også et lite hakk bedre til å dempe stemmene fra passasjerene rundt deg, og samlet gjør det at den «min egen boble»-effekten er enda større i den nye versjonen. Om du spiller musikk merker du knapt noe til motorstøyen annet enn at du kjenner at det vibrerer i gulvet.

I eska finner du hodetelefonene, et bæreetui i hardplast, en flyadapter, ladekabel og minijackkabel.

Vi benyttet også et par timer langt stopp på et ganske travelt Schiphol i Amsterdam til å sammenlikne, og også her høres det at Sony har forbedret støydempingen noe. Stemmer fra folk rundt dempes mer, og vi hørte også mindre av musikken i kaféen med XM4. I sum er det ingenting annet på markedet som er like kompromissløst på støydemping som Sonyene. Bose NCH 700 er nærmest, men Sonys små forbedringer plasserer dem igjen på toppen.

Det må for øvrig også sies at Sony-hodetelefonene også er svært gode på å holde lyden inne i hodetelefonene. Sony hevder å ha redusert glipper i hodetelefonene for å redusere lydlekkasjer, og det virker å ha fungert godt - de lekker nesten ingenting om du ikke spiller veldig, veldig høyt.

Kan bruke GPS til å styre støydempingen

Sonys Adaptive Sound Control er fortsatt her, og også den har fått en ny mulighet. Om du ikke er kjent med Adaptive Sound Control er det en funksjon som velger støydempingsmodus basert på hva hodetelefonene tror du gjør - sitter stille, går eller er på kollektivtransport, for eksempel.

Nyheten her er at du kan velge å aktivere posisjonssporing i appen og på den måten definere soner hvor hodetelefonene skal holde den samme innstillingen - for eksempel om du alltid vil ha støydempingen på maks på kontoret eller alltid ha full omgivelseslyd når du beveger deg gjennom byen. Minuset med det er selvfølgelig at du må ha stedstjenester aktive på telefonen til enhver tid når du bruker hodetelefonene, noe som kan koste batteritid, i tillegg til de åpenbare personvernutfordringene.

Vi har kunnet vandre fritt rundt med XM4 på uten å blåse Sonys lansering - det utvendige designet er i praktisk identisk.

Adaptive Sound Control fungerer ellers som før, men undertegnede foretrekker egentlig å skru den av. «Ding»-lyden som til stadighet slår inn i hodetelefonene når de bytter modus er så irriterende at jeg rett og slett heller styrer dette selv. Du har jo dessuten en egen knapp på den venstre øreklokka som kan brukes til å bytte mellom støydempingsmoduser.

Ellers holder Sony fast i touchpanelet på utsiden av den høyre øreklokka til alle andre kontrollfunksjoner. Det fungerer godt, etter undertegnedes mening. Sveip til siden hopper en låt frem eller tilbake, sveip opp eller ned justerer lyden og dobbelttapp i midten pauser eller starter avspilling. Touchpanelet er responsivt og reagerer stort sett akkurat slik det skal.

Nytt er også at du kan skru det av i appen, en funksjon også 1000XM3 har fått. Sony hadde som kjent store problemer med at touchpanelene levde sitt eget liv i kulda, og den gang var det ikke mulig å skru dem av.

Sonys Headphones-app er oppdatert, og Sony har endelig skjønt at det å gi brukeren valgfrihet er en god ting. Fortsatt kunne vi gjerne ønsket oss flere muligheter for Custom-knappen, som i praksis bare har to valg.

Små forbedringer i lyden

XM3 hadde en varm og bassig lyd som var ganske lett å like, selv om lyden i normalmodusen kunne føles noe i overkant basstung og «innestengt».

Ved finlytting mot XM3 kan det høres ut som om 1000XM4 har skrudd opp diskantgjengivelsen et lite knepp, samtidig som bassgjengivelsen nok er tonet ørlite ned og strammet litt opp. Begge deler er til det positive, etter vår mening, og Sony har ikke gått så langt at det gjør dem spesielt mye mindre komfortable å lytte til over lange strekk.

XM4 låter svært engasjerende, men fortsatt greit veloppløst og detaljert. De mangler nok noe luft i lydbildet når vi sammenlikner mot de aller beste i denne kategorien, som Shure Aonic 50, Bang & Olufsen H9 og JBL Club One, og bassen kunne kanskje vært strammet opp enda et lite hakk, men om du likte den varme klangen i 1000XM3 vil du garantert også like lyden i XM4.

Dette er i det hele tatt lyd for massene - svært engasjerende og behagelig å høre på, men puristene vil nok savne litt mer definisjon i toppen og en ikke fullt så prominent nedre mellomtone. Sonys ekstra boost i bunnen er riktignok kjærkommen i støyete omgivelser, hvor bassen gjerne er det første som lider.

Om vi igjen sammenlikner med Boses NCH 700 tror i alle fall undertegnede at de aller fleste vil foretrekke lyden til Sony. Bose har en noe skarpere diskant og litt strammere bass, men de låter samtidig litt mer kjølig og distansert. Sony er varmere, mer engasjerende og mer komfortabel å lytte til.

Kollega Finn Jarle Kvalheim mente på sin side at det var omtrent dødt løp mellom 1000XM3 og NCH 700 da han testet sistnevnte. Vi savner imidlertid to små funksjoner fra Bosene - at de forteller hvilken enhet (eller hvilke) den er tilkoblet, samt at de forteller hvor mange timer batteri som gjenstår når du skrur dem på.

Denne sensoren er ny på XM4, og brukes til å merke om du har hodetelefonene på deg.

Et visst minus versus forgjengeren er også at Sony har fjernet støtten for Aptx- og Aptx HD-kodekene, og dermed gjenstår SBC, AAC og LDAC. Sistnevnte har i teorien støtte for høyest båndbredde av disse fem, men avhengig av telefon og innstillinger kan du også ende opp med lavere kvalitet enn både SBC og Aptx. Vi skulle naturligvis ønske Sony hadde beholdt Aptx-støtten, selv om det i praksis sannsynligvis ikke vil bety allverden for brukeren - kanskje med unntak av ved synkronisering av lyd og bilde. Vi opplevde at det fungerte godt i video, men var litt mer problematisk i enkelte spill.

Sonys app-equalizer består, og lar deg justere på nivåene over fem frekvenssteg, i tillegg til en egen «Clear Bass»-innstilling, så om du ikke er helt fornøyd med lyden ut av eska kan du enkelt gjøre justeringer. Til forskjell fra før kan du også bruke equalizeren samtidig som du bruker LDAC-kodeken.

Nye funksjoner

Som nevnt tidligere er det i hovedsak nye funksjoner som preger lista over forskjeller mellom 1000XM3 og XM4. Først en ny autopause-funksjon som blant annet bruker en sensor inne i den venstre øreklokka til å merke når du tar av deg hodetelefonene. Den fungerer utmerket - reagerer raskt både på å pause musikken og på å sette den i gang igjen når du tar på deg hodetelefonene på ny - og du kan skru dem av om du ikke vil ha den.

Du kan også aktivere at hodetelefonene automatisk skrur seg av automatisk etter at du ikke har hatt dem på deg i en periode. Vi skulle gjerne sett at det var mulig å definere hvor lenge dette var, men det er mulig det dukker opp i en fremtidig oppdatering.

Speak-to-chat-funksjonen er også ny, og fungerer altså slik at hodetelefonene pauser avspillingen og slipper inn lyd fra omgivelsene om du snakker mens du har dem på. Tanken er naturligvis at det skal være enkelt å gi eller ta imot en beskjed uten at du trenger å ta av deg hodetelefonene, og det virker å fungere utmerket, både når det gjelder å reagere på dine kommandoer og å unngå at de påvirkes av andre i nærheten - selv om det også har den utilsiktede konsekvensen at musikken pauses om du sitter hjemme og fristes til å synge med til musikken.

Heldigvis kan speak-to-chat også deaktiveres, og du kan også velge hvor sensitiv den skal være - lav, høy eller auto. «Quick attention»-funksjonen er for øvrig også her - om du trenger å dempe musikken og aktivere ambient-modusen kjapt og midlertidig kan du rett og slett legge hånda over touchpanelet på den høyre øreklokka. Vi skulle kanskje ønske Sonys ambient-modus var hakket mer «gjennomsiktig», men den gjør nytten, og på fly er den bedre enn mange andre, siden den fortsatt demper motorstøyen og fokuserer mer på stemmer. Vi brukte den ofte for å få med oss beskjeder fra kapteinen ombord, og satte egentlig stor pris på å ha muligheten.

Custom-knappen kan enten brukes til å bytte mellom støydemping på, støydemping av og ambient-modus eller til å aktivere taleassistenten.

Multipoint - endelig

En av de mest etterspurte funksjonene som manglet på 1000XM3 var såkalt multipoint bluetooth, altså muligheten til å være tilkoblet to enheter samtidig. Det har 1000XM4 fått, men du er nødt til å aktivere den i Sonys app. Multipoint har nemlig det minuset at du mister muligheten til å benytte LDAC-kodeken samtidig, så det kan gå litt på bekostning av lydkvaliteten - spesielt siden du altså ikke har Aptx som backup på Android-telefoner.

Ellers har vi lite å innvende - hodetelefonene prioriterer enheten med en innkommende samtale, så hvis du sitter med PC-lyden på ørene og det ringer i telefonen, kan du svare og samtalen rutes automatisk til hodetelefonene.

Mikrofonkvaliteten har vært litt av en akilleshæl for Sony tidligere, og de hevder selv at den skal være forbedret med 1000XM4. Det er den også, men Sony er fortsatt ikke på nivå med konkurrenter som Bose og Jabra på dette området. XM4 gjør en bedre jobb med å skille ut stemmen din fra bakgrunnsstøyen, men støyete omgivelser er fortsatt mer problematisk hos Sony enn det er hos NCH 700 og Jabra Elite 85h. Kort fortalt: De har gått fra å være rimelig svake til å bli helt greie, men fortsatt ikke like gode som de beste.

Batteritiden er ellers den samme som tidligere: 30 timer med trådløs avspilling og støydempingen aktiv, 38 timer uten. DSEE Extreme-oppskaleringen har riktignok en viss innvirkning på disse tallene, uten at vi helt har tatt rede på hvor mye. Batteritiden er uansett god, og 10 minutter lading skal gi fem timers avspilling, så det er uansett ikke lenge du trenger å koble til for å komme deg over Atlanteren når det igjen blir aktuelt.

Sony har brukt de to årene det tok å lage 1000XM4 på en god måte.

Konklusjon

Har du fulgt med helt hit skjønner du sikkert at vi er meget begeistret for Sonys siste flaggskip. Forbedringene på hvert element er ikke på noen måte revolusjonerende, men 1000XM3 var heller ikke et sett hodetelefoner som behøvde enorme forbedringer på spesielt mange områder.

1000XM4 byr på helt rå støydemping, en litt raffinert lydopplevelse fra forgjengeren og ikke minst en liten kaskade av nye funksjoner - noen vi hadde etterspurt og en eller to vi ikke helt visste at vi trengte. Komforten er ytterligere forbedret fra et høyt tidligere nivå, og batteritiden er fortsatt svært god.

Det mest «skuffende» er kanskje at Sony ikke har klart å bringe 1000XM4 opp blant de beste på mikrofon og samtalekvalitet, for her henger de fortsatt litt bak, selv om de er bedre enn før. Mangelen på Aptx-kodeken er også et lite minus, spesielt siden du ikke kan bruke LDAC samtidig som du bruker multipoint-tilkobling. Prisen i andre markeder er for øvrig uendret fra 1000XM3-lanseringen, men vi i Norge må dessverre belage oss på en liten prisøkning: 1000XM4 vil koste 4.000 kroner når de dukker opp i butikk 17. august.

Sony WH-1000XM4 er svært kjekke å ha på fly og andre steder hvor du kan bli plaget av støy.

Man skal selvfølgelig være forsiktig med å bruke perfekt-begrepet om elektronikkprodukter, for det finnes alltid områder som kan forbedres på en eller annen måte. Det har også Sony, men i nåværende stund er pakken de tilbyr det nærmeste vi kommer i denne kategorien - og vi kan allerede nå avsløre at dette kommer til å være vinneren neste gang vi oppdaterer vår samletest av hodetelefoner med støydemping. En helt åpenbar anbefaling.

Skal jeg oppgradere?

Et relevant spørsmål er naturligvis om det er verdt å oppgradere for eiere av tidligere modeller i serien. Om du har 1000XM3 vil vi nok si at svaret på det er nei, i alle fall gitt at ikke multipoint-tilkobling er en funksjon du har savnet såpass mye at du føler for å bytte umiddelbart. Ellers ville vi i det minste ventet til Sonyene har kommet ned fra lanseringsprisen, som de gjerne gjør i løpet av et par måneders tid.

Har du 1000XM2 eller den første generasjonen er nok spørsmålet langt vanskeligere, og da heller vi kanskje mot et ja. Det gjelder også om du har brukt dine Bose QC35 i noen år og er klar for et skifte.

Sony WH-1000XM4
9.5
Imponerende
Anbefalt

Sony WH-1000XM4

sitat"Det begynner å bli vanskelig å finne ting å utsette på Sonys flaggskip-serie"

Fordeler

 • Krysse av
  Markedsledende støydemping
 • Krysse av
  Engasjerende, fyldig lyd
 • Krysse av
  Høy komfort
 • Krysse av
  God batteritid, rask lading
 • Krysse av
  Autopause som fungerer godt
 • Krysse av
  Bedre samtalekvalitet enn tidligere
 • Krysse av
  Speak-to-chat og Quick attention er nyttige funksjoner
 • Krysse av
  Multipoint bluetooth

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler fortsatt litt åpenhet i lyden versus de beste
 • Bytt
  Ingen Aptx-støtte
 • Bytt
  Kun middels samtalekvalitet
 • Bytt
  Multipoint kan ikke brukes sammen med LDAC

Gode alternativer til Sony WH-1000XM4

JBL Club One
Et knepp opp på lyd

JBL Club One

fra 2990:-

Om lyd er viktigere enn støydemping bør du ta en kikk på disse fra JBL eller på Shure Aonic 50, som er to av de lydmessig beste hodetelefonene du finner. JBL-ene er tunge, men har en hardtslående og engasjerende lyd som er veldig lett å like. Også de er imidlertid svake på samtalekvalitet, og Sony har et vell av funksjoner du ikke får hos JBL.

Jabra Elite 85h
Kanskje det beste kjøpet

Jabra Elite 85h

fra 1490:-

Akkurat i skrivende stund koster disse omtrent samme som WH-1000XM3, men vi har gjentatte ganger sett dem ned mot 1.700 kroner på tilbud. Det er et veldig godt kjøp. Jabraene har ikke helt like god støydemping som Sony, men de er i sjiktet like under. Til gjengjeld får du veloppløst og fin lyd, eksepsjonelt bra talekvalitet og veldig god batteritid.

Sony WH-1000XM3
Fortsatt god - og billigere

Sony WH-1000XM3

fra 3340:-

Om du er på jakt etter støydempende hodetelefoner kan det i en periode være mulig å gjøre gode kjøp på den utgående modellen 1000XM3. Du får ikke alle Sonys nye funksjoner, men ellers er dette fortsatt en av de absolutt beste hodetelefonene på markedet. I de siste har de kostet rundt 2.500 kroner i mange butikker, så du sparer 1.500 versus de nye.

annonse