Til hovedinnhold
TestSonos Play:3

Gjør musikken til en lek

Sonos trådløse musikksystem er billig og enkelt å bruke.

Spesifikasjoner og oppsett

Sonos er en produsent av multiromsutstyr. Tanken er at man har all musikken sentralt plassert, det være seg på en hjemmeserver eller en NAS. Derfra henter alle Sonos-enhetene rundt om i huset musikken. Det betyr slutt på CD-er som flyter rundt og det muliggjør ulike musikklister. Det hele styres fra en egen fjernkontroll, eller fra din egen smarttelefon.

I løpet av sommeren som gikk lempet Sonos ut en enda rimeligere innstegsmodell til enn ZonePlayer S5, eller Play:5. Mens S5 koster rundt 3200 kroner, så kan du komme deg unna med 2400 kroner for Play:3. Så det store spørsmålet blir da, hva må man gi slipp på?

Som sin storebror, ZonePlayer S5, så trenger man til Play:3 en spesiell nettverksadapter fra Sonos for å gjøre den trådløs. Dette adapteret kobles med vanlig nettverkskabel i ditt eksisterende nettverk. Alternativt er det en rekke andre Sonos-produkter som har denne innebygget, men da må altså første Sonos-produktet i kjeden være plugget i med nettverkskabel. Ut over det trenger man en strømkabel før man er klar.

En annen begrensning med Play:3 er at den kun har en nettverkskontakt, den blir på mange måter et endepunkt. I tillegg har man ikke mulighet til å koble til andre enheter på baksiden av Play:3.

Spesifikasjoner

Vi finner totalt tre forsterkere på innsiden av Play:3, samtlige klasse-D. Av høyttalerelementer finner vi en diskant, to mellomtoner på tre tommer og et basselement. Om man har to stykk Play:3 kan disse settes opp i stereo. Målene er på 26,8 x 13,2 x 16,0 cm og vekten er på 2,6 kg. Play:3 kommer i hvit eller svart. På baksiden er det et 1/4" skruehull som kan brukes til å feste et veggbeslag, veggbeslaget er på sin side ekstrautstyr. I tillegg er det en nettverkskontakt og strømkabel.

Oppsett

Etter at du har pakket ut enheten din har du i utgangspunktet to valg. Hvis du allerede har et Sonos-oppsett stående kan du nøye deg med det enkle alternativet. Det du da gjøre er å koble til strømmen, samt trykke på to knapper på Play:3 slik at denne kobler seg på det eksisterende oppsettet. Dermed er det bare å gi enheten en passende beskrivelse og kjøre på med favorittmusikken.

Hvis dette derimot er din første Sonos-enhet blir det hele noe mer omfattende. Start med å koble til strømkabelen og nettverkskabelen, disse kobles så til sine respektive veggkontakter. Deretter må du legge inn programvaren Sonos Desktop Controller. Første gang vi la inn denne fikk vi en del problemer med brannmuren ikke hadde blitt skikkelig åpnet, selv om vi hadde gitt programvaren grønt lys gjennom brannmuren under installasjon. Hvis du har problemer er dette altså en ting å sjekke.

Bruk og konklusjon

Sonos Desktop Controller

Denne programvaren er det store kontrollsenteret, og er i teorien alt du trenger i tillegg til en ZonePlayer. Her kan du sette opp ulike soner, typisk hvis du har flere enheter rundt om i huset. I tillegg har du selvfølgelig mulighet til å starte opp musikkavspilling og alt du egentlig forventer av et kontrollsenter. Det er også via dette programmet du oppdaterer ZonePlayer med nyere driverrutiner osv.

Musikksamlingen styrer du også via dette programmet. Du legger enkelt til delte mapper på egen maskin, eller på en nettverksenhet. Om du har en NAS eller en hjemmeserver kan du enkelt koble til disse også. Skriv bare inn banen, og eventuelle brukernavn og passord, og vips er ting i gang. Før du kan nyte musikken din må den indekseres av programmet, og det tar noe tid. Selv har jeg rippet alt jeg har av musikk til en hjemmeserver, og indekseringen her tok flere timer.

Om du allerede har et Sonos-oppsett vil du bli nødt til å oppdatere en del programvare for at Play:3 skal støttes.

Sonos Controller

En veldig grei måte å styre din ZonePlayer på er å bruke telefonen din, om du har en som er Android- eller iOS-basert enhet. Det å skulle fyre opp en datamaskin på et rom for å styre musikken i et annet er ikke holdbart i lengden. Da er det bedre med en fjernkontroll som du har med deg fra rom til rom, og da er telefonen din perfekt. Det du da gjør er å laste ned Sonos Controller, koble til systemet ditt og vips, full kontroll fra telefonen.

Her kan du søke opp artistnavn, spillelister, sangnavn og en rekke annet. Du kan lage spillelister, se på platecovere, slå lyden av og på i de ulike sonene. Kort og godt alt vi kan tenke oss.

I bruk

Når du har fått satt opp systemet ditt er det på tide å bruke det. Oppsettet bør ikke ta mange minuttene, rent bortsett fra at indekssering av store musikksamlinger tar en del tid. Play:3 har en knapp for volum og en knapp for å deaktivere lyden midlertidig, i praksis foregår all kontroll via programvaren på din smarttelefon eller Sonos' egne fjernkontroll. Om man roter rundt i menyene kan man finne en equalizer, der man kan justere bass, mellomtone og diskant, samt en egen loudness-funsjonalitet. Loudness er aktivert som standard, som om dette er noe som gir deg avsmak er du herved advart.

Play:3 fremstår som veldig mye mindre enn Play:5, men den tar igjen noe av dette ved å bygge en del dypere. Vi nevnte innledningsvis at det var noe manglende funksjonalitet på Play:3 sett opp mot Play:5, men dette er på ingen måter noe kritisk.

Hva så med lyden? Kort fortalt sitter vi igjen med samme inntrykk som etter Play:5. Dette er ingen revolusjon, men samtidig kan vi ikke unngå å trekke på smilebåndet over hva de har greid å trylle frem av streit lyd fra en slik liten boks.

Det man betaler for en fysisk liten boks er noe tynnere mellomtone og svakere bass. Mellomtonen virker til tider noe fraværende. Dog hjelper det om man aktiverer loudness, men det er jo også litt juks. Likevel, til sin bruk er det helt fint med loudness. Det som ofte blir problemet med bruk av loudness er at mellomtonen bare «forsvinner» når man skrur opp.

Hvis du liker å lytte til musikk så kjøper du ikke Play:3, men om du skal ha litt bakgrunnsmusikk hist og her er dette glimrende saker. De greier ikke kjøre et festtrøkk, da passer det bedre med litt rolig jazz mens gjestene nipper til litt musserende vin og spiser kanapeer.

Siden Play:3 har en beskjeden størrelse er den også lett å frakte med seg. Så om du allerede har et Sonos-nettverk stående er det bare å ta med seg Play:3 fra rom til rom, eller kanskje ut på terrassen en tur i solskinnet.

Konklusjon

Med Play:3 har Sonos kommet frem med enda et godt produkt. Prisen er en del hyggeligere enn for Play:5, men lyden er noe tynnere. Hva som betyr mest for deg er det bare du som vet. Men om det er steder der man kanskje kan nøye seg med en Play:3 så kan man her spare en del kroner.

Lydmessig leverer Sonos absolutt varene med Play:3, da selvfølgelig sett opp mot at dette er en liten boks der alt er integrert. De passer nok slikt sett best for dem som skal ha dem i tillegg til noe annet, alternativt bare som en bærbar lydkilde rundt om i hjemmet.

Enn så lenge er det bare den offisielle importøren, HiFi-klubben, som har Play:3 på lager, da til 2398 kroner>. Om du orker vente litt så er det flere nettbutikker som gjerne også selger Sonos-produkter.

annonse