TestXiaomi Mi 5S

Denne telefonen bruker lyd til å lese fingeravtrykket ditt

Xiaomi Mi 5S er en kompakt og velbygget telefon med masse ytelse.

Sammendrag

Den kinesiske mobilprodusenten Xiaomi er definitivt på krigsstien om dagen. Selskapet forsøker å stjele toppmodellkunder ved å kjøre forlokkende lave priser i kombinasjon med veldig gode spesifikasjoner. Mi 5S er en slik telefon. Den ble lansert i slutten av september, og de siste par ukene har den vært på besøk her hos oss.

Xiaomi-telefoner kan kjøpes flere steder i inn- og utland, men vårt eksemplar er utlånt fra norske Iwill.no , og har dermed både Google-tilgang og norske menyer. Kjøp i Norge gjør disse telefonene dyrere, men også tryggere for deg som ikke vil bruke mye tid på å bygge om programvaren som følger med.

Relativt kompakt

Telefonen har litt mindre skjerm enn i mange av dagens vanligste modeller. I tillegg har den ganske tynne rammer rundt skjermen, slik at vi i sum snakker om en forholdsvis kompakt telefon for sin ytelse og skjermstørrelse.

Designmessig er det egentlig ikke så fryktelig mye å si om Mi 5S. Den er dessverre litt anonym i sin sølvgrå aluminiumsdesign. Baksiden har antennebåndene vi har blitt vant til å se hos HTC og Apple, men den har ikke noen tradisjonell ramme rundt telefonen. I stedet strekker aluminiumen på baksiden seg opp rundt kantene og frem mot skjermen.

Det er en stilren og pen telefon å se på, men det er ikke en telefon som umiddelbart blir lagt merke til.

Raske og rene menyer

En av tingene som gjorde at Mi 5S vakte en del oppsikt ved lansering, er fingerleseren nederst på telefonen. I motsetning til andre fingerlesere ligger hele maskinvaren til denne under glass, slik at alt du ser er en liten fordypning i skjermglasset på forsiden. Denne typen sensorer er ventet å bli vanlig i mange modeller etter hvert, men Xiaomi var først med akkurat denne vrien. Og fingerleseren virker akkurat slik den skal. Den er rask og god.

Rask og god er i og for seg to beskrivende ord for resten av telefonen også. Selv om Xiaomi har sitt eget menysystem oppå Android, er det aldri forsinkelser i menyresponsen eller kjøring av apper her.

En ting mange vil sette pris på er at menyene i Mi 5S er så rene. Det er knapt en overflødig app i sikte, og de du finner her er ordentlige apper som faktisk følger med telefonen. Ikke begrensede abonnementsapper som du risikerer å måtte betale for på sikt.

Se hvor godt Xiaomi Mi 5S yter på side 2 »

Bruk litt tid på å tilpasse den

Xiaomi Mi 5S er stilren men ganske anonym i designen. Antennebåndene har vi etter hvert sett i en haug forskjellige telefoner.

Fraværet av skrot i menyene betyr også at telefonen leveres uten en del apper mange potensielt kan få bruk for. Office-pakke glimrer med sitt fravær, og i Google-utvalget er det kun appbutikken som er inkludert. Dermed bør du ta deg noen minutter etter oppstart til å hente ned de viktigste verktøyene du bruker. For mange vil nok det inkludere en eller annen løsning for å åpne dokumenter i innboksen, ett eller flere sosiale nettverk og ting som Google Maps og Youtube.

Mi 5S tar som regel gode bilder, men kameraet sliter litt i dårlig lys, og det ønsker gjerne litt lenger eksponeringstid enn det som er fornuftig for en håndholdt mobiltelefon. Spesielt innendørs får bildene ganske ofte små uskarpheter som skyldes bevegelse, selv om belysningen er grei nok. På sitt beste kan telefonen levere veldig gode bilder, og den har en finfin proffmodus som lar deg velge innstillinger selv. Her kan du korrigere for noen av de vanligste feilene automatikken gjør.

Se alle testbildene fra Xioami Mi 5S på side 2 »

Kan få dekningstrøbbel

En ulempe med Mi 5S som vanskelig lar seg teste er fraværet av ett viktig 4G-bånd. I Europa og Norge bygger operatørene dekning med det som kalles LTE bånd 20, eller 800 MHz. Det er de lengstrekkende frekvensene i vanlig bruk det er snakk om, og fraværet av denne støtten kan bety at dekningen uteblir i grisgrendte strøk der det er langt til nærmeste basestasjon. I testperioden har telefonen hatt konstant 4G-dekning, men i befolkningstette Oslo er det 4G-sendere omtrent overalt.

Dette er et typisk problem som kan oppstå på fjellet eller andre steder det er langt mellom folk. Dersom du bruker telefonen din mye og såvidt har 4G-dekning et sted du ofte oppholder deg, bør du sjekke hva slags 4G-dekning du har akkurat der før du vurderer Mi 5S.

Vær uansett obs på at dersom du har en 3G-sender i nærheten vil telefonen hoppe over til den i stedet dersom 4G ikke er tilgjengelig. Dermed bør du se etter begge typer sendere på kartet før du tar avgjørelsen. 2G-sendere i nærheten vil kunne gi deg taletilkobling, men datahastighetene der er så lave at for internettbruk er ikke disse gode alternativ.

Xiaomi Mi 5S har et litt annerledes menysystem enn Android-telefoner flest, men den er lett å bruke og veldig kjapp i avtrekkeren. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flott pakke til en rimelig pris

Totalt sett er Xiaomi Mi 5S en virkelig flott pakke for relativt lite penger. Visst er den dyrere å kjøpe her i Norge enn den er i Xiaomis hjemmemarked i Kina, men også de norske prisene står seg godt mot sammenliknbare telefoner som Huaweis Honor 8.

Ytelsen er knallgod, du får mye plass med på kjøpet og telefonen virker velbygget. En god skjerm og relativt kompakt formfaktor gjør den litt mindre enn mange av dagens toppmodeller, og dermed kan den være et godt valg for deg som synes mobiler flest blir akkurat i største laget.

Anbefalte alternativer til Xiaomi Mi 5S

Hvis design er viktigst

Huawei Honor 8 32GB

fra 5096:-

Huaweis Honor 8 er en iøynefallende telefon med glass foran og bak. Den er rask, har plass for minnekort og er ellers meget god å bruke.Les testen av Huawei Honor 8

Motorola G4 Plus

Motorola Moto G4 Plus

Den er litt enklere utstyrt både på maskinvare og materialer, men du merker ikke stort til det når du bruker Moto G4 Plus. Den er fortsatt antakeligvis den beste telefonen du kan velge til prisen. Den tåler å bli våt i en regnskur, har godt kamera og er lynkjapp å bruke.Les testen av Motorola Moto G4 Plus

Samsungs toppmodell

Samsung Galaxy S7 32GB

fra 14499:-

Galaxy S7 er fortsatt en av de aller beste telefonene du kan kjøpe, mer enn et halvt år etter lansering. Den koster en del mer enn Mi 5S, men da får du en vanntett telefon med vesentlig bedre kamera og litt mer krefter i maskinvaren.Les testen av Samsung Galaxy S7

annonse
Motorola Moto G4 Plus 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager