Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HTC Magic

Design og brukervennlighet

HTC Magic er den første Android-telefonen som er kommersielt i salg i Norge. Vi har sett nærmere på nykommeren.

Magic skiller seg øyeblikkelig ut ifra alle andre telefoner du får kjøpt i dag. Den er dekket av kritthvit pianolakk, bortsett fra en plastlinje langs telefonens sider.

Det er både fordeler og ulemper med deksler dekket av hvit pianolakk. De glatte dekslene gjør at telefonen kan føles litt vanskelig å få "tak på" hvis du er varm på hendene.

Samtidig synes ikke fingermerker du etterlater deg på telefonen i det hele tatt.

Deilige taster

Menytastene er svakt opphevet og i samme materiale som resten av telefonen. Disse er herlige å trykke på, og styrekulen i midten gir perfekt respons og følelse mot tommelen.

Tastene er seks i tallet, og er snarveier til å starte og avslutte samtaler, gå tilbake, søke på telefonen, til hvilemodusen samt en egen menytast. Denne menytasten gir deg alternative valg til det stedet du enn måtte være i menyene.

De eneste snarveistastene på sidene av telefonen er volumtastene på venstre side. Vi skulle gjerne sett en egen kameraknapp, bortsett fra at dette ville forstyrret telefonens stilrene utseende.

Kort sagt er Magic den deiligste telefonen vi har sett på lenge.

Solide saker

Magic føles like solid som et Franz Jäger-pengeskap, og telefonen føles både dyr og eksklusiv ut.

Det er lett å bli glad i den 3,2 tommer store trykkskjermen. Skjermen er kapasitiv, noe som betyr at den kun skal brukes med fingertuppene. Det følger derfor ikke med noen pekepenn til Magic.

Skjermen er både krystallklar og sylskarp, og det er en fryd å vise frem bilder og videosnutter på denne.

Kjører Android

Magic kjører som nevnt operativsystemet Android. Dette er et operativsystem basert på åpen kildekode og som er bygget på Linux. Android er utviklet av Google, noe som naturlig nok har gjort sitt til at telefonen er proppet med Google-tjenester. Mer om dette senere.

Ventemodus-skjermbildet til Android er tredelt. Hoveddelen, den midterste, viser en analog klokke, samt fire snarveier til funksjoner HTC forestiller seg at du vil bruke ofte.

Nederst på skjermen finner du en liten fane. Ved å dra en finger fra bunnen av skjermen og opp, får du frem telefonens hovedmeny. For å få den ned igjen, gjør du motsatt bevegelse.

Helt øverst på skjermen har du en skjult snarvei til varslinger og informasjon fra telefonen, som for eksempel tapte anrop. Denne informasjonsmenyen finner du ved å trekke en finger nedover skjermen. Også her gjør du bevegelsen i revers for å få menyen bort igjen.

Lag din egen hvilemodus

Høyre og venstre del av hvilemodusen synes ikke uten at du bruker fingeren til å "ake" deg bort dit. Disse delene av hvilemodusen er så godt som tomme, og det er meningen at du skal fylle disse områdene med snarveier til programmer og funksjoner du selv vil ha der. Dette gjøres enkelt ved å holde inn tommelen på et ikon i hovedmenyen, og "dra" det bort til hvilemodusskjermen.

Hvis du vil, kan du også legge til et eget bakgrunnsbilde i hvilemodusen. Bildet strekker seg da over tre skjermbilder.

Alle disse valgene gjør at du kan sette et mer personlig preg på telefonen din enn du kan med de fleste andre, noe vi setter pris på.

Det er imidlertid ett ankepunkt med menyene til Magic. Android støtter fleroppgavekjøring, noe som vil si at du kan la programmer gå i bakgrunnen mens du bruker telefonen til noe annet.

Dessverre er det ingen direkte snarvei til å lukke programmer enkelt, slik at dette lett glemmes og programmene kjører hele tiden. Dette gjorde vår testtelefon noe treg etter hvert.

Generelt synes vi menyene til Magic er både logiske og oversiktlige. Så snart du lærer deg å bruke den dedikerte meny-knappen, føler du ikke lenger behovet for de høyre og venstre valgtastene du finner i menyene på de aller fleste andre mobiler i dag.

Siden Magic som nevnt kun skal brukes med fingertuppene, er alle knapper og valg i menyene gjort store nok til at du treffer med tommelen. Telefonen gir også fra seg en liten vibrasjon når du trykker på skjermen, slik at du vet at du har trykket på et valg.

God på SMS

Magic er god til SMS-skriving, og godt på høyde med for eksempel HTC Touch Diamond 2. For å skrive inn tekst kan du velge mellom tre typer inntasting: Full qwerty, kompakt qwerty og vanlig talltastatur med T9-ordliste. Alle tre alternativene fungerer greit, selv om noen kanskje vil synes tastene blir litt små med full qwerty.

Området for SMS-teksten er nokså lite hos Magic, men dette utvider seg etter hvert som du skriver. Dette kunne vært ryddigere ved at tekstområdet hadde fast størrelse hele tiden, men å skrive SMS er likevel såpass ryddig at vi ikke vil trekke for det.

Med i pakken til Magic får du:

  • Telefon med batteri
  • Ladekabel
  • Datakabel
  • Håndfrisett
  • Brukermanual
  • Etui
  • Et minnekort på 2 GB

Det nevnte etuiet er en myk skinnimitasjon, og nesten like hvitt som selve telefonen. Dette gir god beskyttelse av telefonen enten du har den i lomma, i veska eller noen andre steder.

Alt i alt er vi fornøyd med både følelsen Magic gir oss av å holde den i hånda, og med navigeringen i og oppsettet av menyer.

Teknologi og funksjoner

Som de fleste andre smarttelefoner i denne prisklassen, er Magic godt stappet med ulike teknologier du måtte ønske.

I områder hvor super-3G er utbygget, kan du surfe i en fart nesten tilsvarende en vanlig bredbåndslinje. I tettbebygde strøk har du 3G, og Edge dersom du befinner deg i med grisgrendte områder av landet.

Er du innenfor en trådløs sone, kan du surfe gratis via Wi-fi. Å koble telefonen til en Wi-fi-sone er enkelt. Noen få tastetrykk, og du er koblet opp.

Å koble telefonen til PC-en for å overføre filer var i vårt tilfelle ikke like enkelt. Telefonen og PC-en klarte aldri å oppnå kontakt via Bluetooth, men dette kan like gjerne være et problem som kun gjelder vår testtelefon.

Magic har en USB-utgang. Denne brukes både til lading av telefonen, tilkobling til PC og bruk av det medfølgende håndfrisettet.

Ulempen med dette er at du ikke kan høre på musikk med telefonen samtidig som du har den koblet til PC. Fordelen er at du slipper mange kabler, samtidig som du kan lade telefonen ved å koble den til PC-en.

Lite minne?

Magic har et internminne på 512 MB. Dette er ikke akkurat mye om du skal ta mange bilder med telefonen eller lagre dokumenter eller musikk. Dog får du med et minnekort på 2 GB i pakken. I følge HTCs Pål Marius Christiansen vil alt du lagrer på telefonen automatisk bli lagret på minnekortet om du har satt dette inn.

Det er ikke mye treghet å spore hos Magic. Unntaket er når telefonen skal aktivere Bluetooth og finne frem til enheter i nærheten. Dette tar tid, selv når det gjelder enheter telefonen allerede er paret med.

Den innebygde nettleseren til Magic liker vi godt. Ved å bruke fingrene kan du zoome både ut og inn, og ha flere sider oppe samtidig ved hjelp av faner. Du kan også dele skjermen inn i for eksempel fire, om du har fire ulike nettsider oppe av gangen.

Nettleseren har også en veldig nyttig delefunksjon. Er du på en nettside du gjerne vil dele med noen andre, kan du gjøre dette enkelt via en snarvei i menyene.

Google fra topp til tå

Siden Android er utviklet av Google, finner du en rekke Google-tjenester forhåndsinstallert på telefonen.

En av de vi liker best er faktisk Gmail-klienten. Det eneste du må gjøre for å komme i gang er å skrive inn brukernavn og passord, og vente på at telefonen kommer i kontakt med Googles mail-tjener. Når dette er gjort, ligger e-posten din som perler på en snor i en særdeles oversiktlig e-post.

Selve e-postmeldingene er også veldig oversiktlige, og om du ikke er avhengig av e-post fra før, blir du det lett med Magic i lomma.

Vil du bruke Magic til å ha kontroll på andre e-postkontoer, er dette også mulig. Magic har støtte for push-epost, slik at du får varsel øyeblikkelig når du får en ny e-post.

Telefonen har også en rekke andre Google-tjenester installert, som for eksempel Google Calendar. Her får du full oversikt over alle kalenderne du har opprettet via Google-kontoen din på PC-en.

Dags-, uke- og månedsvisningen i kalenderen minner nokså mye om kalendervisningene i Windows Mobile. Men det hele er ryddig og oversiktlig. Du har en rekke valg når du skal opprette en ny kalenderoppføring. For eksempel kan du selv navngi hva slags oppføring du lager og om du vil være markert som ledig eller opptatt i det øyeblikket oppføringen gjelder.

Kontaktlisten din er også integrert med Google, og inneholder hele kontaktlisten din fra Gmail-kontoen. Også denne er veldig oversiktlig og grei, og det er generelt veldig lett å starte kommunikasjon med andre fra Magic.

Send lynmeldinger

Telefonen har også en egen snarvei til Google Talk, lynmeldingstjenesten som er integrert i Gmail når du bruker det via PC-en. Klienten er enkel og oversiktlig, og nyttig hvis du foretrekker denne fremfor for eksempel MSN.

I tillegg til disse tjenestene har du også Google Maps, som du kan bruke sammen med telefonens innebygde GPS. Dette fungerer like greit som GPS og Google Maps på andre mobiltelefoner, og hjelper deg å finne veien eller å peke ut steder på kartet.

Det hyggelige med Google Maps er at du har kart over hele verden, ikke bare for noen små områder av verden, slik andre kartprogrammer ofte har.

Finn mer på markedet

Magic har også noen standardfunksjoner som du finner på de fleste andre mobiler i dag. Dette inkluderer for eksempel alarm og kalkulator. Slike ting som valutakalkulator og tidtaker finnes ikke, men dette leder oss inn på neste viktige element ved Magic; Android Market.

Hvem som helst med kunnskapen på plass kan lage programmer til Android. Programmene selges eller gis bort gratis på Android Market, som også har en direkte snarvei i menyene til Magic.

I Android Market finner du programmer i ulike kategorier, som for eksempel underholdning og livsstil, og det er strengt tatt ingen grenser for hva du kan finne i butikken. Vi nevner for eksempel: Eggløsningskalender, stoppeklokke, Lotto-tallvelger og en "levende" plante som bor og lever i hvilemodusen på telefonen din. Det finnes også nyttigere programmer, for eksempel et som forteller deg hvor du finner nærmeste Starbucks-kaffebar.

Mange av programmene er gratis, andre må du betale for. Etter hvert som bruken av Android blir større og større, vil nok antallet programmer øke drastisk i forhold til hva det ligger på i dag.

Underholdning

Magic er en nokså god underholdningstelefon. Den har både spill, musikkspiller og kamera.

Mange spill har telefonen riktignok ikke, nemlig kun Teeter. Dette spillet er imidlertid ganske underholdende, og går ut på at du skal styre en kule gjennom en labyrint uten å miste den i et av hullene. Spillet bruker telefonens innebygde bevegelsessensor, slik at du vipper telefonen til alle kanter for å bevege kulen.

Igjen kommer vi tilbake til Android Market. For vil du ha flere spill til Magic, finner du et utall slike i programvarebutikken.

Enkel men god musikkspiller

Musikkspilleren til Magic er av den enkle typen. På den annen side er den veldig oversiktlig og enkel å betjene.

Når du starter musikkspilleren blir du møtt av fire valg: Artister, album, sanger og spilleliste. At du kommer rett til sorteringsvalgene liker vi godt; det er ikke alltid man har lyst til å velge musikken på samme måte som sist.

Ved siden av listene med musikkvalg, er det et miniatyrbilde av artisten eller platens omslag, om den har et. Dette gjør det mye mer spennende å bla i musikken enn om du kun hadde en liste.

En rosin i musikkpølsa er at når du spiller en sang, gir meny-tasten deg en umiddelbar snarvei til å bruke sangen som ringetone. Du har også direkte snarveier til å legge til sangen i en spilleliste, slå på tilfeldig avspilling, gjentakelse og å slette sangen.

Lyden i selve telefonen er ikke all verden, men heller ikke dårligere enn de fleste andre mobiltelefoner. Det medfølgende hodesettet gjør lyden tynn og altfor skarp, slik lavkvalitets øreplugger ofte gjør. Det anbefales derfor at du investerer i en overgang og bruker ditt eget hodesett.

Lav lyd

Dessverre er lyden i musikkspilleren nokså lav. I stille omgivelser bør det være høyt nok for de fleste, men er du på litt mer støyende steder, er det lett å ønske at volumet var høyere.

En ting vi rett og slett savner hos Magic er radio.

Liker du å titte på videosnutter, har Magic en egen Youtube-applikasjon. Denne sorterer ut de mest populære og sist publiserte videoene, pluss at du kan søke etter alt du måtte ønske. Applikasjonen har også mange andre smarttelefoner, men det gjør den ikke mindre underholdende av den grunn.

Fint galleri

Galleriet til Magic er veldig lekkert. Bildene vises i rader med tre i bredden, og små bevegelser med fingrene lar deg rulle nedover rekkene med bilder.

Fra galleriet har du snarveier til blant annet å dele bildene med andre, slette de eller å beskjære de. Sistnevnte funksjon lar deg kutte vekk deler av bildet du ikke ønsker, og markerer automatisk ansiktene på bildene.

Greit kamera

Magic har et 3,2 megapikslers kamera med autofokus. Noen blits finner du derimot ikke.

Søkeren fyller hele skjermen, og gir deg følelsen av å holde et kompaktkamera. Idyllen ødelegges imidlertid av at telefonen ikke har noen egen kameraknapp, og av at du må trykke inn styrekulen for å ta et bilde.

Det tar også noen sekunder fra du starter kameraet til du kan ta et bilde. Det er altså ikke noe kamera for deg som vil få med deg alle krumspringene til barna eller hunden din.

Kameraet til Magic vil vi karakterisere som middels godt. I dårlig belysning blir bildene fort blasse og kornete. Bilder tatt i fullt dagslys blir imidlertid over gjennomsnittet gode og skarpe.

Konklusjon

HTC Magic er den første mobiltelefonen med operativsystemet Android som selges i Norge.

Og etter noen ukers bruk kan vi fastslå at Magic et forfriskende innslag i det norske mobilmarkedet.

Hvit pianolakk

Telefonen er rett og slett helt nydelig å hvile øynene på. Avrundede kanter, en stor skjerm og diskrete knapper gjør at Magic er en telefon du definitivt kommer til å vise til venner og bekjente.

Dekslene er av kritthvit pianolakk, noe som gjør at fingermerker ikke synes på telefonen i det hele tatt.

I tillegg til volumtaster på venstre side, finner du seks menytaster på Magic. Det sitter også en styrekule i midten under skjermen. Både tastene og styrekulen er av beste sort, og en nytelse for fingrene å bruke.

Den 3,2 tommer store skjermen til Magic er både skarp og klar, og skal kun brukes med fingertuppene. Det følger derfor ikke med noen pekepenn til telefonen.

Det er imidlertid operativsystemet Android og menyene som gjør Magic til den spesielle telefonen den er.

Hvilemodusen er laget slik at du selv kan bestemme hvilke snarveier du vil ha der, og hvor i skjermbildet du vil ha de. Modusen er også tredelt, slik at du for eksempel kan skille mellom snarveiene du bruker på jobb og de du bruker på fritiden.

Menyene til Magic er generelt ryddige og fine, og ikonene er store og enkle å treffe med tommelen.

Google over alt

Android er utviklet av Google, noe som gjør sitt til at Magic er proppet med Googles tjenester. Her finner du Gmail, Google Maps, Google Calendar, lynmeldingstjenesten Google Talk med mer. En egen Youtube-applikasjon er også installert.

En av de beste tingene med Magic og Android er Android Market. Dette er programvarebutikken hvor du kan laste ned ekstra programvare til telefonen din. Utvalget av nyttige og unyttige programmer er stort, og vil bare øke i tiden fremover.

Magic er en av telefonene som har "alle" teknologiene. Til å surfe på nett kan du bruke enten super-3G, Edge eller Wi-fi, sistnevnte til bruk i trådløse soner.

GPS har du også, slik at du sammen med Google Maps eller annen programvare kan navigere deg frem både i Norge og resten av verden.

HTCs nye telefon er også en god underholder. Vi liker spesielt musikkspilleren, som er både enkel, oversiktlig og fin å se på.

Lyden i spilleren er imidlertid noe lav. Er du tunghørt, kan du faktisk få problemer med å nyte musikken til fulle på grunn av manglende volum. Lyden ved samtaler er imidlertid god, og det er ingen problemer med å høre hva motparten sier.

Middels kamera

Med Magic kan du ta bilder i en oppløsning på 3,2 megapiksler, og du får følelsen av å ta bilder med et ekte kompaktkamera. Det at telefonen ikke har egen kameraknapp trekker imidlertid litt ned.

Bildene er ikke de reneste vi har sett, men passer godt til å ta kjappe feriebilder eller andre ting som dukker opp der du er.

Alt i alt er Magic en meget lekker telefon, med solid byggekvalitet og gode menyer. Alle mulighetene for å sette et personlig preg på telefonen gjør også at du kan gjøre Magic mer til "din" enn de fleste andre telefoner på markedet.

Er du skeptisk til Android men vil ha en HTC-telefon, finnes det andre gode telefoner med trykkskjerm der ute, som for eksempel Touch Diamond 2.

Vil du ha en telefon med både trykkskjerm og fulltastatur i tillegg, kan du ta en nærmere titt på Nokias nye N97.

annonse