Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC Magic

Design og brukervennlighet

HTC Magic er den første Android-telefonen som er kommersielt i salg i Norge. Vi har sett nærmere på nykommeren.

Magic skiller seg øyeblikkelig ut ifra alle andre telefoner du får kjøpt i dag. Den er dekket av kritthvit pianolakk, bortsett fra en plastlinje langs telefonens sider.

Det er både fordeler og ulemper med deksler dekket av hvit pianolakk. De glatte dekslene gjør at telefonen kan føles litt vanskelig å få "tak på" hvis du er varm på hendene.

Samtidig synes ikke fingermerker du etterlater deg på telefonen i det hele tatt.

Deilige taster

Menytastene er svakt opphevet og i samme materiale som resten av telefonen. Disse er herlige å trykke på, og styrekulen i midten gir perfekt respons og følelse mot tommelen.

Tastene er seks i tallet, og er snarveier til å starte og avslutte samtaler, gå tilbake, søke på telefonen, til hvilemodusen samt en egen menytast. Denne menytasten gir deg alternative valg til det stedet du enn måtte være i menyene.

De eneste snarveistastene på sidene av telefonen er volumtastene på venstre side. Vi skulle gjerne sett en egen kameraknapp, bortsett fra at dette ville forstyrret telefonens stilrene utseende.

Kort sagt er Magic den deiligste telefonen vi har sett på lenge.

Solide saker

Magic føles like solid som et Franz Jäger-pengeskap, og telefonen føles både dyr og eksklusiv ut.

Det er lett å bli glad i den 3,2 tommer store trykkskjermen. Skjermen er kapasitiv, noe som betyr at den kun skal brukes med fingertuppene. Det følger derfor ikke med noen pekepenn til Magic.

Skjermen er både krystallklar og sylskarp, og det er en fryd å vise frem bilder og videosnutter på denne.

Kjører Android

Magic kjører som nevnt operativsystemet Android. Dette er et operativsystem basert på åpen kildekode og som er bygget på Linux. Android er utviklet av Google, noe som naturlig nok har gjort sitt til at telefonen er proppet med Google-tjenester. Mer om dette senere.

Ventemodus-skjermbildet til Android er tredelt. Hoveddelen, den midterste, viser en analog klokke, samt fire snarveier til funksjoner HTC forestiller seg at du vil bruke ofte.

Nederst på skjermen finner du en liten fane. Ved å dra en finger fra bunnen av skjermen og opp, får du frem telefonens hovedmeny. For å få den ned igjen, gjør du motsatt bevegelse.

Helt øverst på skjermen har du en skjult snarvei til varslinger og informasjon fra telefonen, som for eksempel tapte anrop. Denne informasjonsmenyen finner du ved å trekke en finger nedover skjermen. Også her gjør du bevegelsen i revers for å få menyen bort igjen.

Lag din egen hvilemodus

Høyre og venstre del av hvilemodusen synes ikke uten at du bruker fingeren til å "ake" deg bort dit. Disse delene av hvilemodusen er så godt som tomme, og det er meningen at du skal fylle disse områdene med snarveier til programmer og funksjoner du selv vil ha der. Dette gjøres enkelt ved å holde inn tommelen på et ikon i hovedmenyen, og "dra" det bort til hvilemodusskjermen.

Hvis du vil, kan du også legge til et eget bakgrunnsbilde i hvilemodusen. Bildet strekker seg da over tre skjermbilder.

Alle disse valgene gjør at du kan sette et mer personlig preg på telefonen din enn du kan med de fleste andre, noe vi setter pris på.

Det er imidlertid ett ankepunkt med menyene til Magic. Android støtter fleroppgavekjøring, noe som vil si at du kan la programmer gå i bakgrunnen mens du bruker telefonen til noe annet.

Dessverre er det ingen direkte snarvei til å lukke programmer enkelt, slik at dette lett glemmes og programmene kjører hele tiden. Dette gjorde vår testtelefon noe treg etter hvert.

Generelt synes vi menyene til Magic er både logiske og oversiktlige. Så snart du lærer deg å bruke den dedikerte meny-knappen, føler du ikke lenger behovet for de høyre og venstre valgtastene du finner i menyene på de aller fleste andre mobiler i dag.

Siden Magic som nevnt kun skal brukes med fingertuppene, er alle knapper og valg i menyene gjort store nok til at du treffer med tommelen. Telefonen gir også fra seg en liten vibrasjon når du trykker på skjermen, slik at du vet at du har trykket på et valg.

God på SMS

Magic er god til SMS-skriving, og godt på høyde med for eksempel HTC Touch Diamond 2. For å skrive inn tekst kan du velge mellom tre typer inntasting: Full qwerty, kompakt qwerty og vanlig talltastatur med T9-ordliste. Alle tre alternativene fungerer greit, selv om noen kanskje vil synes tastene blir litt små med full qwerty.

Området for SMS-teksten er nokså lite hos Magic, men dette utvider seg etter hvert som du skriver. Dette kunne vært ryddigere ved at tekstområdet hadde fast størrelse hele tiden, men å skrive SMS er likevel såpass ryddig at vi ikke vil trekke for det.

Med i pakken til Magic får du:

  • Telefon med batteri
  • Ladekabel
  • Datakabel
  • Håndfrisett
  • Brukermanual
  • Etui
  • Et minnekort på 2 GB

Det nevnte etuiet er en myk skinnimitasjon, og nesten like hvitt som selve telefonen. Dette gir god beskyttelse av telefonen enten du har den i lomma, i veska eller noen andre steder.

Alt i alt er vi fornøyd med både følelsen Magic gir oss av å holde den i hånda, og med navigeringen i og oppsettet av menyer.