Til hovedinnhold

HD Mini

HD Mini

Testresultater

Liten, bra grensesnitt, multitouch, mange funksjoner, trådløs router, FM-radio.
Skjermen er svak i sollys. Ikke frontkamera, Ikke TV-ut

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

HTC HD Mini er liten og sjarmerende, med omtrent samme utseende som HTC HD2. Men slankingen har kostet. Prosessoren er enklere, batteriet er mindre og kameraet mangler lys, for å nevne noe.

Solid

HD Mini fortjener som andre mobiltelefoner å bli bedømt for hva den er, og da blir sammenlikningen med HD2 egentlig mindre interessant. HTC HD Mini er nemlig en Windows-mobil som skal konkurrere i et helt annet segment. I størrelse er den ikke langt unna telefoner som Android-modellene HTC Legend og Samsung Spica.
HTC Mini er en solid, om enn ikke veldig liten mobiltelefon. Baksiden er i et gummiert plastmateriale som gir god friksjon og sikkert grep. Fire pynteskruer får telefonen til å se litt tøffere ut enn den nødvendigvis er. På høyre side finnes ingen taster, mens det på venstre side bare er én. Det er den obligatoriske volumtasten. På toppen av telefonen er et sølvfarget felt der vi også finner en liten av/på-tast.

Gult er kult

Det er ikke noe synlig batterilokk på HD Mini. For å bytte batteri må vi holde i bakdekselet og trekke innmaten i telefonen fremover. Da avslører telefonen en knall gul innside. Selv batteriet er gult. Da ser vi også at de fire skruene på baksiden ikke holder på dekselet. Det er imidlertid virkelige skruer som holder innmaten i HD Mini på plass. Men du får neppe behov for å skru dem ut, og vi tviler på at særlig mange har en skrutrekker som passer til de pussige skruehodene.
Minnekortet sitter også inne i telefonen. Men det holder å ta av dekselet for å komme til, vi trenger ikke å plukke ut batteriet, som på HTC Desire.

Fingervennlig

Etterspørselen etter mobiltelefoner med Windows har ikke akkurat tatt seg opp, etter at iPhone og Android gjorde sitt inntog. Men mye er skjedd med Windows Mobile det siste året. Den kapasitive skjermen og overgang til Windows Mobile 6.5.3 har gjort HTC HD Mini til en både fingervennlig og attraktiv mobiltelefon. Brukergrensesnittet Sense dekker over det meste Windows Mobile har av svakheter, men i e-post og filbehandler er vi tilbake til Microsoft-grensesnittet.

HTC HD Mini har ikke vanlige taster under skjermen, slik vi kjenner fra andre HTC-modeller. I stedet finner vi fem kapasitive felter som gir tastefunksjonene. Det er litt for lett å komme nær disse liksomtastene når det ikke er tilsiktet.

Noen egen navigasjonstast har telefonen ikke. Berøringstastene er fra venstre mot høyre rør av, hjem, meny, tilbake og rør på.

Skjerm

Skjermen på HD Mini måler 3,2 tommer. Det er det samme som skjermen på Nokia X6, men HD Mini har atskillig bredere skjerm enn Nokia-modellen, til tross for at antallet bildepunkter er lavere på HD Mini. Kontrast og fargegjengivelse er bra, om enn ikke så intenst som på mobiltelefoner med AMOLED-skjerm. I direkte sollys blir skjermen vanskelig å lese.

Sense

Telefonens grafiske grensesnitt er ryddig og pent. HD Mini har ikke plass til like mye innhold på forsiden som storebror HD 2, men tilpasningene som er gjort er såpass gode at vi egentlig ikke tenker mye over det. Det er først når vi skal se på bilder eller surfe på nett, at vi virkelig savner den romslige skjermen fra HD2. Og selvsagt blir det vanskeligere å bruke skjermtastaturet når skjermen er krympet.

HTC HD Mini har en rad med ikoner i bunnen av startskjermen. Ved å føre fingeren over disse blar vi gjennom ulike applikasjoner. Det kan minne litt om å bla i startsider på en Android-mobil, men uten at sidene kan tilpasses på samme måte. Vi kan riktig nok endre rekkefølge på disse sidene, men vi kan ikke installere våre egne Widgets på dem.

Trekker vi startskjermen oppover dukker det frem flere rader med tre og tre ikoner. Disse kan vi tilpasse etter eget ønske, enten vi vil de skal være snarveier til nettsider, kontakter eller programmer.


HTC HD Mini er spekket med funksjoner. Den har Wi-Fi, GPS, turbo-3G med 7,2 Mbit/s og FM-radio. På disse områdene er den identisk med HD2. Men HD Mini har en prosessor med klokkefrekvens på 600 MHz, mot 1 GHz på HD2. Brukeropplevelsen er uansett ikke proporsjonal med prosessorkraften. I praksis opplever vi HD Mini som nesten like rask som HD2. Skjermen på HD Mini krever nemlig ikke like mye av prosessoren.
Kamera
Kameraet tar helt greie bilder, men HTC HD Mini mangler fotolys. Det er heller ikke noen egen kameratast. Vi kan peke på det området i skjermbildet som vi vil at skal være i fokus, og ellers er innstillingene enkle.
Når vi skal ta bilder opplever vi ofte at vi kommer nær berøringskontrollene under skjermen. Da avslutter vi gjerne kamera-applikasjonen uten at det er meningen, noe som kan være ganske irriterende.
Under artikkelen finner du noen bilder vi har tatt med HTC HD Mini.
Vi kan filme også, men selv om oppløsningen er VGA, og antallet bilder 30 per sekund, så flyter ikke filmklippene særlig jevnt. 

Telefoni

Lydkvaliteten ved samtaler er også bra, selv om lyden kan bli litt skarp i lengden. Når vi snakker i telefonen dempes lyset i skjermen, og tastene låses. Det hindrer at samtalen blir brutt mens vi snakker, selv om vi kommer nær en av berøringstastene.

Ved innkommende anrop dempes ringelyden automatisk når vi griper telefonen. Snur vi den rundt, så dempes lyden helt.

Mikrofonen fungerer godt. Telefonen er imidlertid ikke vårt førstevalg i støyende omgivelser. Den innbygde høytaleren er litt for svak til at telefonen egner seg til høyttalende konferansesamtaler, eller til at vi kan bruke den som håndfriløsning i bil.

Business and pleasure

Dette er en Windows-mobil, og dermed er den selvsagt også godt utrustet med Office-funksjoner. HTC Mini vil til nød fungere som lommekontor, men vi opplever den likevel først og fremst som en personlig eiendel. Brukergrensesnittet Sense gjør at vi får en svært god tilgang til tjenester som Facebook og Twitter. Med HTC HD Mini er det like naturlig å twittre eller oppdatere Facebook, som det er å sende SMS. Vi kan bla i egne bilder på mobilen, eller egne og andres bilder på nett.

Fra adresseboka har vi direkte tilgang til venners oppdateringer, så vel som historikk for samtaler og meldinger. Kontakter vises om ønskelig i adresseboka med profilbilder fra Facebook.

Telefonen har Windows Media Player, med støtte for musikk og film i flere format. Men for å kunne se DivX-filmer må vi først laste ned programvare fra hjemmesidene til DivX (gratis). Det går fint å se film på HD Mini, som altså ikke er mer mini enn at den har en skjerm på 3,2 tommer. Den har ikke TV-utgang, og heller ikke DLNA for trådløs mediestreaming til TV. Noen vil savne det, men for de fleste spiller det antakelig ingen rolle.

Lyden i musikkspilleren er god, og det går greit å finne frem i musikkbiblioteket, i alle fall om biblioteket ikke er for stort. Telefonen skal støtte minnekort opp til 32 GB, men vi anbefaler ingen å bruke så store minnekort i denne telefonen. Vi prøvde med 16 GB. Det fungerte, men telefonen ble merkbart tregere. Minnekort fulgte ikke med vår telefon. Har du ikke ett fra din forrige mobil, så koster det ikke stort å skaffe et nytt. Du vil trenge det, for HD Mini har nokså begrenset internminne.

Market

Det finnes et hav av programmer til Windows Mobile, men dessverre er det rundt 40 av dem som er tilgjengelig i Microsoft Marketplace – programbutikken som installerer seg selv på mobiltelefonen første gang du åpner det. SPB har levert en del god programvare, men ellers er det mye hummer og kanari. Her finnes et program som koster 9 kroner og skal kunne generere 28 ulike prompelyder. Det sier vel sitt. Det største utvalget av programmer finner du enn så lenge helt andre steder.

Nå er det ikke sikkert at du vil trenge så mange tilleggsprogrammer, for HD Mini er ganske godt utrustet. Den har nettleser fra Opera, i tillegg til Microsofts egen Internet Explorer. Nettleseren fra Microsoft støtter Flash (light-versjon). Begge nettleserne støtter også zooming med to fingre.

Her er CoPilot for GPS-navigasjon (prøveversjon - vil du beholde den så må du betale), Google Maps, Footprints (hurtigfunksjon for knipsing av stedsmerket bilde der du også kan legge til en kommentar), WiFi-router (gjør telefonen om til en trådløs router så du kan koble andre enheter til Internett via mobilen), et par spill (kabal og Teeter (trill en kule i en labyrint ved å balansere telefonen) og de vanlige greiene som stoppeklokke, taleopptaker, alarmer og kalkulator. Facebook og Twitter er integrert i Sense, men finnes også som egne programmer. Det gjør også YouTube.

Som andre Windows-mobiler har HD Mini selvsagt også egen applikasjon for MSN Messenger.  

Mange av funksjonene nås via snarveilinjen i bunnen av startskjermen. Ved å tryke fingeren langs denne brar vi raskt igjennom Sense-grensesnittet. Her finnes værmelding, en fingervennlig kalender, oversikt over innkommet post, bildefremviser, aksjekurser, musikk og innstillinger. Å bla i disse ikonene går forbausende raskt, med tanke på at HD Mini har en atskillig mindre prosessor enn HD2.

Konklusjon

Alt i alt er HD Mini en avansert mobiltelefon med HVGA-skjerm. Den fungerer godt til alt fra underholdning til enklere kontoroppgaver. Vi tror målgruppen først og fremst er personer som ønsker seg en avansert mobiltelefon, men som synes telefoner som Xperia X10 og HD2 blir for store. HD Mini egner seg for deg som vil være aktiv i sosiale nettverk, ikke minst om du har mange venner. Internett er bare få berøringer unna, og musikkspilleren gir svært god lyd. Det medfølgende hodesettet er ikke imponerende, men vi kan bruke egne hodesett direkte på telefonen.

Batterikapasiteten gir strøm nok til et par dager med moderat bruk. Her er HD Mini omtrent som andre smartmobiler med berøringsskjerm.

Har du ofte behov for å gjøre avanserte kontoroppgaver, så er ikke HD Mini den mest ideelle mobiltelefonen. Til det blir både skjerm og tastatur for smått. Det fungerer, men vil naturlig nok fungere bedre på større mobiltelefoner og mobiltelefoner med fysisk tastatur.


I skrivende stund koster HD Mini rundt 3500 kroner på nett. (Sjekk prisen nå i vårt prissøk) Det er mer enn hva du betaler for en bærbar mini-PC, men ikke mer enn du betaler for andre mobiler med tilsvarende funksjonalitet. HTC HD Mini er en god mobiltelefon.
Sjekk også disse alternativene: HTC Legend (Android), HTC HD2 (Større skjerm), Samung Spica (rimeligere modell med Android)
Her er noen bilder vi tok med HTC HD Mini:

Bildeeksempler

Testresultater

Liten, bra grensesnitt, multitouch, mange funksjoner, trådløs router, FM-radio.
Skjermen er svak i sollys. Ikke frontkamera, Ikke TV-ut

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Liten, bra grensesnitt, multitouch, mange funksjoner, trådløs router, FM-radio.
Skjermen er svak i sollys. Ikke frontkamera, Ikke TV-ut

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse103.8 x 57.7 x 11.7 mm
Vekt110 g
Standby-tid340 h 2G, 500 h 3G
Taletid6 h 40 m/7 h 15 min (2G/3G)
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingQWERTY uten æøå
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterJa Ja, meget bra integrert
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMangler egen tast. Berøringsfokus
Bildegjengivelse inneIkke fotolys
Bildegjengivelse dagslysBrukbart
Bildeoppløsning5 mp
VideoopptakVGA@30fps
Skjermstørrelse320x480, 3,2 tommer
FargedybdeKrysse av
Minne-
Minnekapasitet384 RAM/ 512 ROM
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2/2 (Mbps ned/opp)
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaJa Ja (tredje part)
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn snerten liten mobil som kan mye
PrisklasseMedium/høy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignKompakt uten sømmer
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java, Windows Mobile
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdiIkke oppgitt
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchKapasitiv, multitouch0
Mer om
annonse