Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPad mini

Slik er Apples store lille nyhet

Vi testet Apples iPad mini og lot oss overraske.

[Amobil.no]: Apple iPad mini er et nettbrett det er lett å forelske seg i. Det har en skjerm som dekker mer av fronten på brettet enn det som er vanlig, noe som gjør at skjermen ikke er like krympet som resten av brettet. Skjermen måler 7,9 tommer, og har en oppløsning på 768 x 1024 punkter. Det gir god nok oppløsning til at vi ikke reagerer på synlige piksler, selv om du nok vil legge merke til dem om du ser godt etter.

Den lave vekten fører til at du kan bruke nettbrettet lenge uten å bli sliten av å holde det. Bredden på 13,5 centimeter er ikke større enn at du vil klare å holde iPad mini i én hånd.

Smartcover

iPad mini virker solid. Chassiset er i metall, og fronten har et glass som er motstandsdyktig mot riper. Er du likevel bekymret for at brettet skal se bustete ut etter en tids bruk, kan du investere i et smartcover. Dette er en beskyttelse som festes til kanten av brettet ved hjelp av magnetisme.

Når du åpner coveret som omslaget på en bok, tenner skjermen på iPad mini automatisk. Tilsvarende slår skjermen seg av når du lukker coveret.

Et fullverdig alternativ

Funksjonene i iPad mini er nøyaktig de samme som i tredjegenerasjon iPad. Foruten forskjellig størrelse skiller de to brettene seg fra hverandre ved at mini-utgaven ikke har retinaskjerm, og at den derfor klarer seg med en litt svakere grafikkprosessor.

iPad mini er nettbrettet for deg som vil bruke brettet til å konsumere innhold, snarere enn til å skape det. Du kan nok skrive like gode noveller på iPad mini som på storebrødrene, men skal du redigere video, skrive romaner eller fikse på bilder, så vil nok en større skjerm gi et bedre utgangspunkt.

For alle oss andre er iPad mini en ideell størrelse. Den er stor nok til at du kan nyte film, spille spill, surfe internett, lese bøker og e-post. Du kan pleie din tilstedeværelse på sosiale nettsteder, dele bilder og mye mer.

Med eller uten SIM-kort

Brettet vi testet har ikke SIM-kort, og kan følgelig ikke brukes direkte på 3G-nettet. Det kommer også en utgave som har SIM-kort, og som kan brukes i 3G-nett. Men vårt testbrett har Wi-Fi, og dermed kan vi surfe på mobilnettet via mobiltelefonen eller trådløse soner.

Med SIM-kort blir brettet nøyaktig 1000 kroner dyrere.

Savner ikke større skjerm

Vi har brukt brettet i snart en uke, og har latt oss overraske; ikke en eneste gang har vi tatt oss i å savne 3.generasjons iPad, som i samme periode har fått nyte freden i kontorskuffen.

Det eneste vi virkelig ikke liker ved iPad mini er at smartcoveret vi fikk med testbrettet er knall rosa. Hallo? Knall rosa? Skulle vi noen gang gå til anskaffelse av vår egen iPad mini vil den garantert få et annet cover enn dette.

Rosa, faktisk.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Husets yngste datter (15) falt også pladask for brettet, som fikk betegnelsen «nusselig», og var nær ved å forsvinne inn på ungdomsværelset.

Og beskrivelsen er ikke upassende. Miniversjonen av iPad har bøttevis med sjarm, og når det i tillegg har alle funksjonene du finner i de store brettene, god skjerm og kraft nok til å kjøre alle apper smertefritt, ja da kommer brettet høyt på vår ønskeliste. Nevnte vi at batteriet holder i opptil 10 timer – like lenge som på tredjegenerasjons iPad?

Alternativer

Vi skal ikke glemme at det også finnes alternative brett i størrelsen mellom mobiltelefoner og de store nettbrettene. Google Nexus 7 er et nettbrett med Android og 7 tommer skjerm. Det er atskillig billigere og har en skjerm med høyere oppløsning enn det iPad mini kan vise til. men kameraet er atskillig dårligere, vekten er høyere og skjermen er mindre.

Et annet alternativ er Samsung Galaxy 7,7. Dette er også et Android-brett. Blant fordelene er at skjermen er større enn på de mange 7-tommerne på markedet. I tillegg støtter den minnekort.

Samsung har også et nettbrett som støtter norske 4G-nett. Det har litt større skjerm enn iPad mini (8,9 tommer). Brettet heter Galaxy 8.9. Dette brettet mangler plass for minnekort.

Vil du vite mer?
Les hele testen av iPad mini på Amobil.no »

Les også
Nei, dette er ikke en iPad
Les også
Samsung Ativ Tab: Slik er Samsungs Windows RT-brett
Les også
Vi kårer Norges beste nettbrett
Les også
Her er Tromsø-paden
Les også
Microsoft-sjefen hamret løs på konkurrentene
Les også
Apple kåret til «mest Innovative selskap»
Les også
Så mye koster det å lage iPad Mini
Les også
4. generasjon iPad: Er Apples nye iPad dobbelt så rask?
Les også
Apple overrasket med to nye iPad-er
annonse