Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony KDL-46EX720

God bildekvalitet til en fornuftig pris

Legger du ni tusen kroner på bordet får du en god allrounder fra Sony.

Menyen til EX720.

Sony KDL-46EX720

Nye TV-er med 3D-støtte har i år fått en langt hyggeligere prislapp. Teknologien kom på markedet i fjor, men for å kunne se 3D måtte du betale der etter. Det var nemlig kun toppmodellene som hadde denne funksjonen.

Nå har vi testet Sonys KDL-46EX720. Til under ni tusen kroner får du en 46-tommers skjerm som presterer godt på de fleste punkter. Også når det kommer til 3D.

Bildeinnstillingsmenyen er lik som før.
Fjernkontrollen til EX720 er ingen sylfide.
Fjernkontrollen har en hendig Av/På-knapp på baksiden.

NB: Vi har tidligere i år testet 40-tommeren i den samme serien. Siden disse skjermene har mye til felles har vi tatt i bruk mye av teksten og bildene fra den tidligere testen. Grunnen til at vi tester 46-tommers utgaven er at det senere vil komme en samletest av nettopp 46-tommere.

Design

Sonys EX720 har en ren og enkel design, der de sorte plastrammene på sidene, samt toppen, er i blanksort plastfinish. Den nedre delen av rammen em aluminiumsimitasjon laget i plast. Dette tillføyer litt mer snert til designen.

Foten til skjermen er også enkel i linjene, utformet som en firkant i samme plastfinish som resten av TV-en forøvrig. Vi syns foten gjerne kunne vært litt mer stabil, for skjermen oppleves som vinglete når vi vrir på den. Du har mulighet til å vende skjermen noen grader til hver av sidene.

Menyen for å justere innstillinger av for eksempel bilde og lyd, er den samme som på tidligere modeller, og er helt enkel uten ikoner, med hvit skrift på sort bakgrunn. Dette gjør menyen lettleselig etter vår mening.

EX720 har også fått muligheten for å ta opp programmer eller filmer direkte via skjermen. Det eneste du trenger er en ekstern harddisk som kobles til med en USB-kabel, pluss et programkort med godkjent kortleser fra din TV-distributør. Både programkortet og -leseren settes inn i selve TV-en. Dermed trenger du ikke en PVR-dekoder og en ekstra fjernkontroll for å ta opp programmene du ser på.

Stor fjernkontroll

Fjernkontrollen som følger med EX720 er lik for både 40- og 46-tommeren. Den er langt i fra noen sylfide. Fysisk er den blant de største kontrollene vi har prøvd. Den er rektangulært utformet med mange knapper. Kontrollen responderer raskt når du trykker på den, men vi syns antall knapper blir for mange og burde vært redusert. Sony har lagt til en praktisk Av/På-knapp på undersiden av kontrollen. Dette gjør jobben enkel med å slå av skjermen for kvelden.

Nettleser og tilkoblinger

Nettleser

Sony har fått på plass en nettleser i årets modell. Selve inntastingen av adresser gjøres via den originale fjernkontrollen, men du kan også bruke en Vaio-laptop til å navigere i nettleseren. Med fjernkontrollen går det naturlig nok litt tregere, men med litt øvelse gikk det likevel relativt raskt. Vi fikk aldri målt konkret tiden Samsungs 8000-serie brukte på å hente opp nettsider, men EX720 opplevdes som raskere enn modellen fra Samsung til å surfe på. Den er også raskere en Philips' nye 6000-serie.

Inntasting av adresse i nettleseren går litt tregt med fjernkontrollen.
Med Bravia Internett-video kan du se videosnutter fra blant annet Eurosport.
Tilkoblingene bak på EX720.

iv>

Nettleseren har ikke støtte for Flash, slik at du går glipp av for eksempel videomateriell eller reklame på nettsidene som bruker denne teknologien.

På fjorårets modeller kunne du se videosnutter fra YouTube. Nå er tilbudet blitt utvidet slik at du har en egen side, Bravia Internett-video, der du kan bla deg igjennom videomateriell fra flere leverandører, som for eksempel Eurosport, YouTube og Dailymotion.

Det er også mulighet for å holde kontakt med venner og bekjente via enten Facebook eller Twiiter, samtidig som ser på TV.

Tilkoblinger

Skal du henge EX720 på veggen, skal du være obs på at kontaktene bak på skjermen peker rett bakover. Vi syns denne plasseringen er uheldig. For det betyr i praksis at du må henge TV-en unødvendige centimetere ut fra veggen. Ellers får du ikke plass til å koble til Scart- eller HDMI-kabler.

EX720 har mye fokus på internett og applikasjonsbruk, og vi syns det derfor trekker ned at skjermen ikke har innebygget WiFi. Riktignok har den kablet mulighet, men vi kunne ønsket oss å kuttet ned på antall ledninger uten å måte betale for en dongel som ekstrautstyr.

Men ellers har Sonys EX720 bra med tilkoblinger i forhold til prislappen. Du får blant annet fire HDMI-kontakter, en Scart, komponent, to USB (den ene kan brukes til opptak), VGA, optisk og mulighet for kortleser.

Lyd- og bildekvalitet

Lyd og bildekvalitet

KDL-46EX720 har samme blåstikk i bildet fra fabrikk som seks tommer mindre lillebroren KDL-40EX720. Dette blåstikket kan du imidlertid justere vekk i menyene på TV-en. Til høyre ser du hvilke innstillinger av bildet vi brukte i testen.

Vi har testet mange nye 3D-skjermer i løpet av dette året, og felles for disse skjermene er at de yter bedre når det vises materiell i tre dimensjoner en tidligere. Spesielt hadde fjorårets 3D-TVer problemer med crosstalk, fenomenet som gjør at bildene oppleves som doble. I år har dette problemet blitt betydelig redusert. Dette gjelder også for EX720. Du kan fortsatt oppleve tendens til crosstalk, men i mye mindre grad enn tidligere. Samtidig henger også lysstyrken med, slik at det ikke er noe problem å se 3D med lyset på.

Da vi testet 40-tommers utgaven av EX720, syns vi at skjermen ble noe for liten til å få skikkelig utbytte av 3D-funksjonen. De seks ekstra tommene du får med KDL-46EX720 bidrar til at du får en bedre 3D-opplevelse, med med dybdefølelse og effekt i bildet. Også denne størrelsen har en omkonverteringsfunksjon, slik at du kan gjøre om 2D til 3D. Funksjonen gir deg et greit resultat, men har fortsatt ett stykke igjen før det matcher ekte 3D fra for eksempel en Blu-ray-spiller.

EX720 bearbeider bildene meget rask, og er blant de bedre skjermene når det kommer til bevegelse. MotionFlow-funksjonen utjevner bildene slik at de blir glatte å se på. Denne funksjonen kan også slås av om du vil se film med "kinoflimmer".

Sortnivået til EX720 er også bra, men er ikke like bra som som på for eksempel Panasonics GT30-modell.

Bildekvaliteten i HD.
Bildekvaliteten med standardsendinger.

Når du har justert hvitbalansen er det ikke mye å utsette på fargene til EX720. De er naturlige og godt mettet. Dog er fargene noe ujevne i overgangene når vi kjører graderingstestene.

KDL-46EX720 gjør en god jobb når du setter på sendinger i standardoppløsning. Skarpheten i detaljene er imponerende bra, samtidig som fargene er presise. Også hos 46-tommeren blir enkelte detaljer borte i bildet når for eksempel scenene i en film blir mørke. Gir du EX720 HD-signaler å jobbe med, løser den dette minst like godt som når du ser på vanlige sendinger.

Lydkvaliteten i EX720 er middels bra. Lydbildet mangler en del bass, og mellomtonene har heller ikke den helt store slagkraften. Diskanten er klar og lys, men ikke ubehagelig å høre på. Til bruk for å se nyhetene er lyden grei nok, men til film duger det ikke.

Konklusjon

Konklusjon

Sony KDL-46EX720 gir deg generelt bra bildekvalitet, spesielt med tanke på prisen du betaler. Med EX720 får du blant annet bra 3D-kvalitet for pengene, der crosstalk, fenomenet som gjør at bildet oppleves dobbelt, er betraktelig bedre enn fjorårets LCD-skjermer.

Sortnivået til skjermen er bra, selv om det mangler litt for å tukte for eksempel Panasonics plasmamodell GT30. Men sett i forhold til prisen du legger på bordet, er sortnivået bra.

Samtidig er fargene godt mettet, men trenger du trenger å justere hvitbalansen i menyen på TV-en før fargene er riktige. For ut av esken er bildet kjølig og har et blåstikk i fargene.

EX720 gir deg gode og skarpe bilder. Både når du ser sendinger i standardkvalitet og filmer i høyoppløsning. Men noen av detaljene i bildet blir borte scene når filmen er på sitt mørkeste.

Videre har EX720 blitt utstyrt med mye tilleggsfunksjoner. Du har mulighet til å bruke selskapets nye videofunksjon, Bravia Internett-video, til å søke opp og spille av videoklipp fra flere leverandører. For eksempel Eurosport, YouTube og Dailymotion.

Med EX720 kan du bruke både Facebook og Twitter. Du kan se på TV samtidig som som du bruker for eksempel Facebook. Det er også mulighet for å surfe på nettet med EX720. Den har fått installert en nettleser. Vær oppmerksom på at denne ikke støtter Flash, en teknologi mange nettsider bruker til å vise deg dynamisk innhold. Som for eksempel skiftende reklamer eller video.

Designen på skjermen er rent og enkel. Rammene på siden og på toppen er laget i sort blank plast. Den nederste rammen også laget i plast, men imiterer børstet aluminium og bidrar til en bedre design. Foten er helt firkanten og kan dreies noen grader til hver side, men er litt vinglete når du dreier på skjermen. Denne er i samme blanksorte plastfinist som de tre øverste rammene på skjermen.

Alt i alt får du mye for pengene med Sonys nye EX720-modell. TV-en gir deg jevnt over høy bildekvalitet og interaktive muligheter for pengene.

Finn beste pris på Sony KDL-46EX720 her

+ Bra 3D-kvalitet
+ Rask bildebehandling
+ Stilrent design
+ Nettleser
+ Mulighet for opptak
+ Mye for pengene


- Vinglete fot
- Klumpete fjernkontroll
- Tilkoblingene står ut fra bakveggen
- Hvitfargene har et blåstikk fra fabrikk

Alternativer

Philips 46PFL6606H

Er 3D en funksjon du verdsetter høyt og er på utkikk etter den beste 3D-TVen på markedet, bør du sjekke ut Panasonics nye flaggskip, TX-P50VT30. Her får du markedets beste plasmaskjerm som foruten å gi deg imponerende 3D, også leverer gnistrende bildekvalitet på vanlige sendinger.

Er du totalt uinteressert i 3D, men heller ønsker en flatskjerm med god bildekvalitet på vanlige sendinger? Da bør du ta en nærmere kikk på Philips' nye 46PFL6606. Her får du en 46-tommers flatskjerm til rundt syv tusen kroner som gir deg god bildekvalitet for pengene.

annonse