Tek.no

Test

Digitalrammenes Rolls Royce

25 Aug 2007 09:00

Markedet for rammer som kan vise digitalbilder er i enorm vekst.

Med en slik ramme trenger du ikke en gang å fremkalle bildene dine. Du kan henge dem rett på veggen og får plass til mangfoldige fotoalbum i en og samme ramme.

Mange kilder

Det finnes flere produsenter av bilderammer for digitalbilder, og ulike rammer kan ha støtte for forskjellige teknologier. Kodak EX 1011 er en ramme med 10-tommer skjerm.
Den kan kobles til alt fra kamera til minnepinne, ulike minnekort, medieservere og Internett. I tillegg har den et internt minne på 128 MB.
Den eneste overføringsteknologien vi savner er Bluetooth. Da ville det gått litt raskere å få bilder fra mobiltelefonen inn i rammen.

Lett på nett

Noe av det som gjør EX-rammen unik er muligheten for å hente bilder fra Kodaks bildetjeneste på nett. Rammen er utstyrt med WLAN, og tilkoblingen til nettet tok oss ikke stort lenger tid enn det tok å skrive inn WEP-nøkkelen vi bruker for å få ha det trådløse hjemmenettet i fred. Bruksanvisningen trengte vi ikke.

Vi installerte det medfølgende EasyShare-programmet på PC-en og klikket på lenken for å laste opp bilder til Kodakserveren. Det førte til at maskinen lastet ned og installerte et lite tilleggsprogram til programmet vi hadde installert.

Fra mobil til stuevegg

Å legge bilder opp på serveren er lett. Vi registrerte oss på Kodaks sider (gratis) og la også inn vårt mobilnummer. Deretter kunne vi plukke ut bildene vi ville overføre og trykke på sendeknappen.

Ved å legge inn mobilnummeret åpnet det seg en mulighet for å sende bilder fra mobilen direkte til fotoalbumet på nettet, og dermed også til rammen hjemme i stua. Med mobilens nettleser kan vi også sortere bildene i ulike nettalbum om vi ønsker det.

Et bilde fra mobiletelefonen kan med andre ord være rammet inn i stua bare et minutt eller to etter at det er knipset, samme hvor i verden du befinner deg.

Flere kan få se

Om du vil dele albumet med venner kan de få tilgang til bildene på sin PC, eller de kan se dem i sin egen bilderamme om de ønsker det. Det er selvsagt opp til deg hvem du vil gi tilgang til bildene dine, og du bestemmer også hvilke bilder de betrodde skal få se.

Rammen er også i stand til å vise levende bilder, og innbygde høyttalere sørger for at du også får med lyden. Lyden er ikke akkurat HiFI, men det er like vel ganske elegant.

Du kan også la bildene vises som lysbildeshow med ulike overganger mens rammen spiller musikk. Musikken kan i likhet med bildene hentes fra ulike kilder.

Selve bilderammen er koksgrå med en passe-partout i skinnende sort. Skjermen er antirefleks-behandlet, og kontrastene i bildene er gode. Det er også innsynsvinkelen, som gjør at du kan se bildene med minimal forvrengning i fargene, også fra ganske spiss vinkel.

Fjernkontroll

Menyene er enkle å forstå, og en medfølgende fjernkontroll gjør at du greit kan navigere i menyene. Egne taster bak på rammen gjør at du kan navigere uten fjernkontroll, men vi opplevde det som håpløst å gjøre avanserte innstillinger uten fjernkontrollen.

Bildet kan stå ved hjelp av en innbygget støtte, eller det kan henges på veggen. Du kan velge om rammen skal henge horisontalt eller vertikalt. Ulempen ved å henge rammen på veggen er at ledningen da blir synlig.

Rammen har ikke batteridrift, og ledningen kunne med fordel ha vært lengre. Ikke alle har stikk-kontakten plassert rett under stedet der det passer å henge bildet.

Du kan velge om bildet skal krympes så det passer inn i rammen, eller om det skal beskjæres så hele rammen fylles. Vi fikk ikke rammen til å strekke ut bildene fra nettgalleriet, men når vi la dem på minnekortet gikk det greit.

Varianter

Kodak EX 1011 koster i nettbutikker litt i overkant av 2.000 kroner. Da har du en ramme som kan alt, og som viser skarpe og fine bilder (800x480 punkter). Den billigste varianten har en skjerm på 7 tommer (480x230 punkter) og koster godt under 1.000 kroner. Da er enkelte av de avanserte funksjonene strippet bort, men du kan fremdeles se bilder og spille musikk eller videoklipp med lyd.

Det finnes også to varianter med 8-tommer skjerm. Den ene av disse, EX 811, har WLAN slik som storebror EX 1011.

annonse