Tek.no

Test Samsung Galaxy Tab S 8.4

Det lille gigantbrettet

Med Galaxy Tab S 8.4 setter Samsung en ny standard for små nettbrett.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
Espen Irwing Swang
14 Aug 2014 15:54

Design, skjerm og menyer

Et syltynt nettbrett som har kraftig skjerm, veier lite, har markedets beste skjerm og strøm nok til å holde det gående i timevis – hva mer kan du egentlig be om?

Ikke så mye, for Samsung Galaxy Tab S 8.4 er nokså fantastisk. Men selv om dette er det heftigste nettbrettet du finner i klassen mellom 7 og 9 tommer, betyr det ikke at alt er perfekt. Bare nesten.

Designen har vi fint lite å utsette på. Ved siden av å være tynn og lett, har Galaxy Tab S en ramme i lys kobberfarge, og en rygg i sølv. Det kan muligens høres ut som om bling-faktoren er høy, men det er den ikke.

Brettets bakside minner om den du ser på Galaxy S5, men med langt større avstand mellom de små gropene i plasten. Overflaten føles nesten som skinn. Rammen er heller ikke påtrengende blank, men fremstår som diskret og elegant med en gyllen kobbertone som minner mer om champagne enn gull.

Strålende skjerm

Tab S har en 8,4 tommer stor Super AMOLED-skjerm, med en oppløsning på 1 600 x 2 560 punkter. Den kan vanskelig beskrives som annet en fantastisk. Vi har sett mange nettbrett- og mobilskjermer, men denne overgår dem alle. Her må vi ty til forstørrelsesglasset for å få øye på pikslene i bildet. Og selv da ser skjermen helt grei ut. Men siden vi liker å være litt pirkete; AMOLED har en tendens til å fremstille hvitt med et lite blåstikk. Slik er det også her, selv om avviket er godt innenfor det akseptable.

I likhet med storebror Galaxy Tab S 10.5, har 8,4-tommeren innstillinger som lar deg endre både fargemetning og fargetemperatur.

Baksiden av brettet er ikke ulik baksiden på Galaxy S5, men avstanden mellom de små gropene er større.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mens nettbrett med vanlig LCD-skjerm har en bakbelyst skjerm der lyset brytes i ulike farger gjennom flytende krystaller, har skjermen på Tab S over fire millioner små LED-lamper som lyser opp ved behov. Der det skal være sort, er lampene slukket. Det betyr bedre sortnivå og høyere kontrast. Det kan også bety lavere strømforbruk, litt avhengig av hvor store deler av skjermen som skal belyses.

Innsynsvinkelen er suveren, og skjermen får ingen fargeforvrengning ved at du kikker skrått inn i den, slik du får med en del LCD-skjermer. Du kan altså spille spill som kontrolleres ved at du vipper på brettet, uten at bildekarakteristikken endrer seg.

Uten baklyset som brukes i LCD-skjermer kan du også bruke brettet som klokke på nattbordet, uten at det som egentlig skal være sorte felter rundt de røde klokketallene synes å lyse stadig sterkere mot deg, i takt med økningen av synspurpur i de blåfølsomme tappene i øyets netthinne.

Kjempemobil

Brettet får plass i en jakkelomme.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung Galaxy Tab S 8.4 er konstruert som en stor mobiltelefon, med den velkjente menytasten midt under skjermen når brettet holdes med den smale siden ned. Slik kommer også bunnkontakten til å sitte på høyre side av brettet når du holder det vannrett, som når du ser på film.

Ir-senderen som lar deg bruke brettet som fjernkontroll er plassert midt på langsiden av brettet, slik at også fjernkontroll-appen forutsetter at du holder brettet i landskapsmodus. Holder du brettet slik, vil du også finne plass for SIM-kort (LTE-versjonen) og Micro-SD på toppen av brettet. Utgang for håndfrisett er plassert ved siden av ladekontakten, som er en standard Micro-USB-kontakt.

Volumkontroll og strømbryter sitter på samme side som USB- og SIM-port, mens den andre langsiden er helt fri for kontakter eller komponenter.

På hver av kortsidene er det en høyttaler som sørger for stereolyd, om du ser film eller spiller musikk over de innbygde høyttalerne.

USB og AUX-kontaktene ligger på kortsiden av brettet. Legg også merke til høyttaleren. En tilsvarende finner du på motsatt side av brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Her er vi ved ett av ankepunktene mot designen på dette brettet. Holder du det i to hender risikerer du å oppleve to ting – at du dekker høyttalerne med hendene (de er plassert lavt på siden av brettet) eller at du kommer nær de sensitive navigasjonstastene på siden av skjermen. Brettet mangler den smarte funksjonen som hindrer utilsiktet fingernavigering. Dermed er det nokså begrenset hvordan du kan holde i brettet uten å komme nær noe som får uønskede ting til å skje.

Brettet veier under 300 gram, og er bare 6,6 millimeter tykt. Til sammenlikning veier siste iPad Mini 341 gram, mens tykkelsen er 7,5 millimeter. Nvidia Shield Tablet er hele 9,2 millimeter tykk, og veier over 30 prosent mer enn Samsung Galaxy Tab S 8.4.

TouchWiz og mye ekstra

Det er lite ledig plass til å holde brettet i. Dermed kommer du lett borti kontrollene, også når det ikke er meningen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Menyene er de samme som på Tab S 10.5, og byr ikke på store overraskelser. Er du purist vil du nok finne de mange Samsung-appene og funksjonene litt frustrerende, i alle fall frem til du har fått konfigurert alle tilleggsfunksjonene. Blant annet kan du ha flere brukere med hver sin profil på brettet, sikret med brukerens fingeravtrykk.

Om noen av disse brukerne er barn, kan du kontrollere hvordan de skal få bruke brettet, både når de skal kunne spille på det, og hvilke apper de skal ha tilgang til. Ikonet for funksjonen ligger klar på brettet, men selve programvaren blir ikke lastet ned før du velger det.

Du kan kjøre SideSync, der du kobler sammen flere Samsung-enheter, og du får med en svært god Office-løsning fra Hancom.

Fingerfølsom

Brettet har mange av de samme funksjonene som Galaxy Note 10.1 2014 Edition, men mangler skjermpennen som gjør Note til Note. Remote PC er forhåndsinnstallert, slik at du kan bruke brettet til å kontrollere en hvilken som helst PC der du har logget deg på med din Samsung-konto.

Skjermtastaturet fungerer utmerket, og responsen i skjermen er god. Et eksternt tastatur eller tastaturomslag vil likevel lette arbeidet betraktelig om du har mye å skrive.

Les også