Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab S 8.4

Det lille gigantbrettet

Med Galaxy Tab S 8.4 setter Samsung en ny standard for små nettbrett.

Design, skjerm og menyer

Et syltynt nettbrett som har kraftig skjerm, veier lite, har markedets beste skjerm og strøm nok til å holde det gående i timevis – hva mer kan du egentlig be om?

Ikke så mye, for Samsung Galaxy Tab S 8.4 er nokså fantastisk. Men selv om dette er det heftigste nettbrettet du finner i klassen mellom 7 og 9 tommer, betyr det ikke at alt er perfekt. Bare nesten.

Designen har vi fint lite å utsette på. Ved siden av å være tynn og lett, har Galaxy Tab S en ramme i lys kobberfarge, og en rygg i sølv. Det kan muligens høres ut som om bling-faktoren er høy, men det er den ikke.

Brettets bakside minner om den du ser på Galaxy S5, men med langt større avstand mellom de små gropene i plasten. Overflaten føles nesten som skinn. Rammen er heller ikke påtrengende blank, men fremstår som diskret og elegant med en gyllen kobbertone som minner mer om champagne enn gull.

Strålende skjerm

Tab S har en 8,4 tommer stor Super AMOLED-skjerm, med en oppløsning på 1 600 x 2 560 punkter. Den kan vanskelig beskrives som annet en fantastisk. Vi har sett mange nettbrett- og mobilskjermer, men denne overgår dem alle. Her må vi ty til forstørrelsesglasset for å få øye på pikslene i bildet. Og selv da ser skjermen helt grei ut. Men siden vi liker å være litt pirkete; AMOLED har en tendens til å fremstille hvitt med et lite blåstikk. Slik er det også her, selv om avviket er godt innenfor det akseptable.

I likhet med storebror Galaxy Tab S 10.5, har 8,4-tommeren innstillinger som lar deg endre både fargemetning og fargetemperatur.

Baksiden av brettet er ikke ulik baksiden på Galaxy S5, men avstanden mellom de små gropene er større.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mens nettbrett med vanlig LCD-skjerm har en bakbelyst skjerm der lyset brytes i ulike farger gjennom flytende krystaller, har skjermen på Tab S over fire millioner små LED-lamper som lyser opp ved behov. Der det skal være sort, er lampene slukket. Det betyr bedre sortnivå og høyere kontrast. Det kan også bety lavere strømforbruk, litt avhengig av hvor store deler av skjermen som skal belyses.

Innsynsvinkelen er suveren, og skjermen får ingen fargeforvrengning ved at du kikker skrått inn i den, slik du får med en del LCD-skjermer. Du kan altså spille spill som kontrolleres ved at du vipper på brettet, uten at bildekarakteristikken endrer seg.

Uten baklyset som brukes i LCD-skjermer kan du også bruke brettet som klokke på nattbordet, uten at det som egentlig skal være sorte felter rundt de røde klokketallene synes å lyse stadig sterkere mot deg, i takt med økningen av synspurpur i de blåfølsomme tappene i øyets netthinne.

Kjempemobil

Brettet får plass i en jakkelomme.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung Galaxy Tab S 8.4 er konstruert som en stor mobiltelefon, med den velkjente menytasten midt under skjermen når brettet holdes med den smale siden ned. Slik kommer også bunnkontakten til å sitte på høyre side av brettet når du holder det vannrett, som når du ser på film.

Ir-senderen som lar deg bruke brettet som fjernkontroll er plassert midt på langsiden av brettet, slik at også fjernkontroll-appen forutsetter at du holder brettet i landskapsmodus. Holder du brettet slik, vil du også finne plass for SIM-kort (LTE-versjonen) og Micro-SD på toppen av brettet. Utgang for håndfrisett er plassert ved siden av ladekontakten, som er en standard Micro-USB-kontakt.

Volumkontroll og strømbryter sitter på samme side som USB- og SIM-port, mens den andre langsiden er helt fri for kontakter eller komponenter.

På hver av kortsidene er det en høyttaler som sørger for stereolyd, om du ser film eller spiller musikk over de innbygde høyttalerne.

USB og AUX-kontaktene ligger på kortsiden av brettet. Legg også merke til høyttaleren. En tilsvarende finner du på motsatt side av brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Her er vi ved ett av ankepunktene mot designen på dette brettet. Holder du det i to hender risikerer du å oppleve to ting – at du dekker høyttalerne med hendene (de er plassert lavt på siden av brettet) eller at du kommer nær de sensitive navigasjonstastene på siden av skjermen. Brettet mangler den smarte funksjonen som hindrer utilsiktet fingernavigering. Dermed er det nokså begrenset hvordan du kan holde i brettet uten å komme nær noe som får uønskede ting til å skje.

Brettet veier under 300 gram, og er bare 6,6 millimeter tykt. Til sammenlikning veier siste iPad Mini 341 gram, mens tykkelsen er 7,5 millimeter. Nvidia Shield Tablet er hele 9,2 millimeter tykk, og veier over 30 prosent mer enn Samsung Galaxy Tab S 8.4.

TouchWiz og mye ekstra

Det er lite ledig plass til å holde brettet i. Dermed kommer du lett borti kontrollene, også når det ikke er meningen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Menyene er de samme som på Tab S 10.5, og byr ikke på store overraskelser. Er du purist vil du nok finne de mange Samsung-appene og funksjonene litt frustrerende, i alle fall frem til du har fått konfigurert alle tilleggsfunksjonene. Blant annet kan du ha flere brukere med hver sin profil på brettet, sikret med brukerens fingeravtrykk.

Om noen av disse brukerne er barn, kan du kontrollere hvordan de skal få bruke brettet, både når de skal kunne spille på det, og hvilke apper de skal ha tilgang til. Ikonet for funksjonen ligger klar på brettet, men selve programvaren blir ikke lastet ned før du velger det.

Du kan kjøre SideSync, der du kobler sammen flere Samsung-enheter, og du får med en svært god Office-løsning fra Hancom.

Fingerfølsom

Brettet har mange av de samme funksjonene som Galaxy Note 10.1 2014 Edition, men mangler skjermpennen som gjør Note til Note. Remote PC er forhåndsinnstallert, slik at du kan bruke brettet til å kontrollere en hvilken som helst PC der du har logget deg på med din Samsung-konto.

Skjermtastaturet fungerer utmerket, og responsen i skjermen er god. Et eksternt tastatur eller tastaturomslag vil likevel lette arbeidet betraktelig om du har mye å skrive.

Teknologi og funksjoner

Samsung Galaxy Tab S 8.4 kommer i to versjoner – med og uten 4G (LTE). Teknisk er 8.4-versjonen lik 10.5-utgaven, og i det følgende har vi derfor tatt utgangspunkt i vår 10.5-test, med de justeringer som følger av at dette er et mindre brett med mindre skjerm og mindre batteri, og at 10.5-versjonen vi testet var uten LTE.

Du kan ringe fra versjonen med SIM-kort, slik du også kan med Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Versjonen uten SIM-kort lar deg også ringe og sende meldinger, men det forutsetter at den er koblet til en telefon. I motsetning til hva tilfellet er med 10.5-tommeren, kan Tab S 8.4 holdes i en hånd som en vanlig mobiltelefon når du snakker i den. En stor telefon, ja, men ikke større enn at det fungerer relativt greit.

Åtte prosessorkjerner

Det er samme prosessor i Tab S-brettene med og uten 4G, i motsetning til hva tilfellet var i Galaxy Note 10.1 2014 Edition-brettene. Enkelte nettsteder skriver at LTE-versjonen har Qualcomm-brikke, men dette er feil.

I vårt testbrett med LTE sitter en en Exynos 5 Octa 5420. Denne har hele åtte prosessorkjerner. Fire av dem er av typen Cortex A15 klokket til 1,9 GHz, de andre fire er av typen Cortex A7 klokket til 1,3 GHz. Sistnevnte bruker mindre strøm, men er heller ikke like raske. Systembrikken bruker ikke alle åtte samtidig, men veksler mellom gruppen som gir best ytelse, og gruppen som gir lengst batteritid, avhengig av hva du jobber med på brettet. Grafikken behandles av en Mali-T628 GPU med seks prosessorkjerner. For å holde tempoet oppe har Samsung gitt Tab S 8.4 et arbeidsminne på 3 GB (RAM).

Grafikkbrikken leverer gode testresultater, slik du også må kunne forvente av et nettbrett i denne klassen. I testen Ice Storm Unlimited ligger den tett oppunder iPad Air, mens avstanden opp til Galaxy Note 3 er litt større. Det høye antallet piksler krever ekstra ressurser, og får betydning for resultatet i testen. I testen Geekbench er Tab S 10.5 et par prosent raskere enn iPad Air, men heller ikke her er forskjellen noe du vil merke mye til. Begge brettene er superraske.

Støtter alle frekvenser

Tab S fungerer utmerket med mobilt Internett 4G-versjonen (LTE) har støtte for alle 2G-, 3G- og 4G-frekvensene som er i bruk i Norge. Det støtter også 800-båndet, som nylig ble tatt i bruk av Telenor og NetCom.

Mens det er USB 3.0 på Galaxy Note 3, så har nye Galaxy Tab S 8.4 USB 2.0-port. Dette er en såkalt OTG-port (on the go). Her kan du koble til mange ulike enheter, som mus, kamera, ekstra minne, og så videre. Tilleggsutstyr kan også kobles til via Bluetooth 4.0.

Wi-Fi-kortet i brettet fungerer på a/b/g og n, i tillegg til den nye og raskere ac-standarden. Sliter du med forstyrrelser i hjemmenettverket ditt, støtter Galaxy Tab S også Wi-Fi over den litt mindre belastede 5 GHz-standarden.

Brukbar batterikapasitet

Brettet kommer med et batteri på 4900 mAh. Det er betraktelig mindre enn storebror 10.5, som har et batteri på 7900 mAh. Batteriet er likevel stort nok til at du kan bruke brettet som telefon i flere dager mellom hver lading. Vil du se film på brettet må du belage deg på å lade batteriet etter rundt 6 timer

En ting vi savner når det gjelder maskinvaren, er et romsligere lagringsminne. Brettet vi har til test har bare 16 GB minne ombord, og det kan fort bli i minste laget. Systemet krever minst 4 GB ledig minne for å kunne kjøre. Samsung produserer også en versjon med 32 GB minne, men om denne kommer til Norge er ikke klart.

Det hjelper selvsagt at du kan sette et 128 GB minnekort i brettet, men vi synes nok Samsung kunne vært noe rausere med den innebygde lagringskapasiteten i brettet.

Delt skjerm

Du kan kjøre to apper samtidig. Her har vi åpnet Facebook og tekstbehandling (Hancom Office).

Vi liker denne endringen, som gjør at du slipper å ha en forstyrrende markør på skjermen. Du kunne velge den bort før også, men da måtte du velge den frem igjen før du kunne åpne applikasjon nummer to.I likhet med Pro og Note-brettene, har også dette brettet en funksjon som gjør det mulig å ha to programmer gående på skjermen samtidig. På Note kunne du trekke i en liten markør i kanten av skjermbildet for å se hvilke programmer du kan velge mellom. Nå er denne markøren borte. Det holder at du trykker et par sekunder på tilbake-tasten (pilen til høyre for menytasten), så dukker det opp en liste med apper som kan kjøre i delt vindu.

Når du har to apper som kjører samtidig, kan du flytte innhold mellom vinduene. Du kan også åpne samme applikasjon i begge vinduene, og jobbe med forskjellig innhold i hvert vindu. Funksjonen er nok mer nyttig jo større skjerm du har, men den fungerer også her.

Brettet har også fått en hurtigmeny du kan aktivere eller deaktivere under innstillingene til brettet. Når denne er aktivert får du en liten delvis transparent sirkel som legger seg på toppen av alle skjermbilder (ja, den kan være irriterende), og når du trykker på sirkelen dukker det opp en menystripe med ikoner til fem programmer. Hvilke programmer dette skal være kan du velge selv, men i utgangspunktet er det kamera, galleri, filmspiller, nettleser og e-post.

Enkelte av Samsungs andre nettbrett har funksjoner du styrer med gester og bevegelser. Du kan blant annet rulle i nettsider med blikket, eller bla i bilder ved å veive med hånden i luften. Du kan også ta pause i filmen du ser ved å flytte blikket bort fra skjermen. Disse funksjonene fungerte ikke helt som forventet, og på Tab S er de borte. Du kan likevel fremdeles dempe lyd og pause film ved å legge hånden over skjermen, eller ta skjermbilde ved å stryke hele hånden over skjermen. Det virker ikke når du kjører med to apper samtidig, eller om det er solskinn på skjermen.

Meget god kontorpakke

Kalenderen gir god oversikt, men mangler ukenumre.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Appene i Hancom Office, Hword, Hcell og Hshow, er så like sine motstykker i Microsoft Office at det grenser mot plagiat. Men norsk stavekontroll er ikke inkludert.Kontorpakken er den samme som på Galaxy PRO-brettene. Det betyr at Polaris er byttet ut til fordel for Hancoms svært gode løsning. Men for å bruke Hancom-appene må du laste dem ned og installere dem. Det er gratis, så det er ingen grunn til å la det være. Nedlastingen gjør du fra appen Hancom Office Viewer. Kontorpakken har norske menyer,

Den ekstremt gode skjermen gjør Tab S godt egnet for det mange bruker nettbrettene aller mest til – å surfe på Internett. Brettet har både Chrome og WebKit-nettleser. Chrome-leseren vil du som Google-bruker kunne synkronisere med andre enheter du surfer på. Bytter du maskin får du opp både søkehistorikk og bokmerker du har opprettet på brettet.

Nettbrettet har også de samme løsningene for businessbrukere som du finner på PRO-brettene. Det betyr at du kan delta i WebEX-konferanser, og beskytte dine sensitive bedriftsdata med krypteringsløsningen Knox. Det finnes også et smart tastaturtilbehør som tar lite plass, og omslutter skjermen på brettet. Dette har vi testet på 10.5-versjonen, men hvordan det fungerer med den langt mindre 8.4-versjonen har vi ikke fått undersøkt.

Underholdning

Galaxy Tab S 8.4 er et brett som egner seg utmerket til underholdning.

Skjermen er så god at det meste kan oppleves som underholdende, men blir du lei av å sitte å se på de fantastiske ikonene og menyene, kan brettet skilte med flere gode underholdningsapper.

En sentral tjeneste er MarvelUnlimited, som kan lastes ned gratis til Tab S. Denne gir deg tilgang til Marvels univers med superhelter, enten du vil lese tegneserier eller se filmer på brettet.

Samsung har også lagt inn en Netflix-klient som streamer Netflix i HD. Allerede fra den skarpe røde logoen dukker opp på skjermen, omgitt av totalt mørke, merker vi at skjermen er skapt for dette. Når selv oppstartlogoer er egnet til å gi en anelse gåsehud, er det kanskje ikke noen overraskelse at også det faktiske videoinnholdet på tjenesten tar seg fortreffelig ut.

Tidvis skaper bevegelsene i filmen kombinert med den krystallklare skjermen et inntrykk av at bildet er tredimensjonalt.

YouTube 1080p

Brettet har også støtte for Full HD-visning fra YouTube, så om det er et filmbrett du er ute etter er det dette du skal ha. Du kan selvsagt bruke Kindle for Samsung-appen som følger med til å lese bøker med høyere oppløsning en glansede ukeblader, men det er til film at skjermen virkelig kommer til sin rett.

Film på buss eller fly? Da er dette brettet ideelt. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er mulig at du vil trenge en annen mediespiller en den som følger med − i alle fall om du vil ha tilgang til like mange filformat som du får med Galaxy Note 10 2014 Edition. Vi lastet bare ned VLC-spilleren fra Google Play, og vips var all formatstøtte på plass. VLC-spilleren er gratis.En annen fordel med dette brettet er at det veier så lite. Du kan holde på brettet i timevis uten at det kjennes tungt i hendene.

DLNA, HDMI, Allshare Cast

Samsung har inkludert god støtte for trådløse overføringsteknologier i sine nettbrett. Via AllShare Play-funksjonen støtter nettbrettet DLNA, og kan hente eller sende video, bilder og musikk til og fra andre enheter som støtter teknologien.

Aller best støtte for formater og funksjoner får du når du kobler Galaxy Tab S til Samsungs eget utstyr, men nettbrettet kan også fint kommunisere med utstyr fra andre produsenter.

Flere valg med tilbehør

Ved siden av den vanlige DLNA-støtten har Samsung laget et tilbehør for deg som ikke har smart-TV eller mottakerboks med DLNA-støtte fra før. Tilbehøret har fått navnet AllShare Cast Dongle og er en boks med svært kompakte mål. Den har tilkobling for HDMI og strømtilførsel, og er liten nok til å henges bak på en TV.

Når du har koblet til Galaxy Tab S til en slik boks, speiles skjermbildet til storskjermen. Unntaket er når du viser video – da viser nettbrettet bare avspillingskontroller, mens videoen er flyttet til storskjermen.

Galaxy Tab S har ikke innebygget HDMI-utgang, men brettet kan bruke de samme overgangene som andre nyere nettbrett og mobiler fra Samsung (MHL A/V). Dermed kan du vise video og bilder på storskjerm ved hjelp av en vanlig HDMI-kabel.

Spill

Brettet takler alle spillene vi har testet, og grafikkgjengivelsen er strålende.

Dette brettet har krefter nok til å kjøre alle spill som er utviklet for Android. Spill med tung grafikk flyter utmerket uten det minste hakking eller reduksjon i oppløsningen. Refleksjoner i vann eller blanke gjenstander, eller hurtige overganger blir taklet på strak arm.

Om vi skal være veldig pirkete, og det skal vi jo, så er det av og til litt for lett å komme nær tastene under skjermen, med den følge at du med ett ikke spiller spill lenger. Etter litt tilvenning er problemet betydelig redusert.

Musikk

Musikkspilleren Samsung har lagt ved i Galaxy Tab S harstøtte for alle de vanlige musikkformatene i dag – og ikke bare MP3 og WMA. Spilleren kjører også entusiastformatene Flac og OGG Vorbis helt uten problemer. Hele listen over støttede formater ser slik ut: MP3, M4A, 3GA, AAC, WMA, ASF, OGG, FLAC, AMR, AWB, WAV, MID, XMF, MXMF, iMY, RTTTL, RTX, OTA Kodek: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, OGG, FLAC, AMR-NB / WB, WAV, MIDI.

I tillegg til formatstøtten får du mange og gode funksjoner i Samsungs musikkspiller. Musikkfirkanten som vi kjenner fra tidligere Samsung-produkter er fortsatt med. Her katalogiserer spilleren selv musikken slik at du enkelt kan velge musikk som passer humøret ditt. Den er ikke alltid like treffsikker, men det fungerer forholdsvis godt.

Brettet fungerer også som musikkspiller med god lyd. Det støtter musikk trådløst via DLNA, Wi-Fi Direct eller Bluetooth med APTx .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

God equalizer

Oversikten du får i Samsungs musikkspiller er svært god. Equalizeren som følger med er den samme som vi tidligere har omtalt som en av markedets aller beste . Her kan du velge blant et godt utvalg ferdige innstillinger, hvis du bare ønsker å bytte lydprofil fort. Vil du gå mer detaljert til verks kan du lage dine egne lydprofiler ved hjelp av skyvebrytere slik som på en klassisk equalizer.

Den eneste ulempen vi kan finne med musikkspilleren og innstillingene til denne, er at equalizeren er godt gjemt. Her må du inn på innstillinger, soundalive og avansert, før du får tilgang til skyvebryterne for de ulike frekvensområdene.

Lydkvaliteten du får ut av Galaxy Tab S med et skikkelig sett hodetelefoner er svært god.

Stillbilder og video

Kameraet er på det jevne for et mobilkamera på 8 megapiksler.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kamera er sjelden førsteprioritet for nettbrett, men Galaxy Tab S-modellene har det samme kameraet som Note 10.1 2014 Edition. Det betyr at brettet er utstyrt med et hovedkamera som kan ta stillbilder med 8 megapikslers oppløsning, eller filme video med 1080 x 1920 pikslers oppløsning – kjent som 1080p.

Stillbildene fra Galaxy Tab S er ikke fantastiske, men plasserer seg omtrent midt på treet sammenliknet med andre mobilkameraer med denne oppløsningen. Her kan du bruke et annet nettbrett eller en mobiltelefon som søker. Du kan altså plassere brettet der du vil at det skal ta bilder, og så bruke mobilen som fjernkontroll, med skjermbilde og det hele.

Kameraet gjør det helt greit i vanlig innendørs belysning. Bilder av ansikter på relativt nært hold har lite støy i seg, og ser bra ut.

Litt svak på videoopptak

Videoopptakene er bedre enn på mange andre mobilkameraer, noe som antakelig skyldes at brettet endelig har prosessorkraft nok til å behandle videobildene på en brukbar måte. Det blir slett ikke fantastisk, og det er fremdeles litt sørgelig å se hva mobil- og nettbrettprodusenter mener er HD-bilder. Et høyt antall piksler i kameraet hjelper ikke så mye om bildet etterbehandles så detaljene flyter i hverandre.

Det er atskillig mindre hakking i bildene enn tidligere, men ved panorering forsvinner detaljene og de dukker ikke opp igjen før vi holder brettet i ro. Brettet har også en digital bildestabiliseringsfunksjon, men nytten av denne er begrenset.

Konklusjon

Samsung Tab S 8.4 er det suverent beste nettbrettet i klassen under 9 tommer. En helt enestående skjerm, kombinert med lav vekt og kraftig maskinvare gjør Samsung Tab S til det ypperste nettbrettet for det nettbrett flest helst brukes til – å konsumere førsteklasses innhold og tjenester med minst mulig anstrengelser.

Skjermteknologien AMOLED skiller seg fra de vanlige LCD-skjermene ved at hver enkelt piksel er satt sammen av lysende dioder. Om skjermbildet er sort med en rød stipe over, så er det bare de røde diodene som lyser. Resten av skjermen er fremdeles sort, og trekker ikke strøm. Med LCD lyser skjermbakgrunnen hele tiden, mens flytende krystaller enten blokkerer eller slipper lyset igjennom. Da er det ikke bare den røde stripen som lyser, men hele skjermen. Siden krystallene ikke klarer å blokkere lyset helt, vil du se at det sorte ikke blir helt sort. Du vil særlig legge merke tid det i mørke omgivelser.

Lav vekt og elegant utforming

Designen på Galaxy Tab S 8.4 er ikke revolusjonerende, ut over at vekten er betydelig lavere enn på andre brett i tislvarende størrelse. Men Samsung har vist sans for detaljene, og med rundere hjørner og langt smalere ramme enn for eksempel Sony Xperia Tablet Z2, fremstår Tab S 8.4 som elegant. Baksiden er i plast med den samme strukturen som på toppmobilen Samsung Galaxy S5. Men avstanden mellom de små fordypningene er større, og vi synes det gjør Galaxy Tab S til et penere brett.

Metallrammen på vårt testbrett er heller ikke sølvfarget, slik den var på de tidligere Samsung-brettene. I stedet har det fått en farge som minner om blankpolert bronse. Baksiden er titanfarget, og det ser ganske stilig ut. Fargene er såpass diskré at du unngår «bling»-effekten. Brettet kommer også i den vanlige hvite utførelsen med sølvfarget ramme.

Galaxy Tab S har en menyknapp som også er en fingeravtrykk-leser. Den fungerer stort sett bra.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet vi har testet har SIM-kort, og fungerer overraskende bra som en forvokst 3G/4G smartmobil. Systembrikken er den samme i de to brettene, Samsungs Exynos Octa med åtte prosessorkjerner. Her dreier det seg om to prosessorer med fire kjerner hver, i tillegg til grafikkprosessoren, som har seks kjerner. Brettet er blant de aller raskeste som finnes, og med 3 GB RAM er det krefter nok i massevis, selv for de tyngste oppgavene.

Du kan kjøre to apper på skjermen samtidig, og trekke innhold fra den ene appen over i den andre, avhengig av hvilke apper du har oppe. Men ikke alle appene lar seg kjøre i delt vindu.

Knallgod kontorpakke

Samsung har lagt ved fullversjon av en av de beste kontorpakkene for nettbrett. Hancom Office støtter de samme dokumentformatene som de mer kjente utgavene fra Microsoft (Word, Excel og PowerPoint) Dermed utveksler du uten problemer dokumenter, regneark og presentasjoner mellom PC og nettbrett.

Dropbox-konto kan du sette opp idet du aktiverer nettbrettet første gang. Med dette nettbrettet får du 50 gigabyte gratis i to år, før du eventuelt må betale for tjenesten eller gå ned til vanlig gratis størrelse.

Dette er egentlig bare toppen av isfjellet. Samsung har proppet så mange funksjoner inn i Tab S at det blir for omfattende å komme inn på alt her på denne konklusjonssiden. Produsenten har som vanlig full kontroll på underholdning og multimedia, selv om formatstøtten rett ut av esken ikke er like god som på enkelte tidligere Samsung-brett.

Lydkvaliteten er også god, forutsatt at du kobler til gode hodetelefoner.

Mange ekstrafunksjoner i menyene

Tidligere var menysystemet TouchWiz mest av alt grafikk. I Galaxy Tab S har Samsung lagt til mer eller mindre nyttige funksjoner, så som ekstra god oppgavestyring og en funksjon som ser om du bruker nettbrettet eller ikke. Sistnevnte skal sørge for at skjermen ikke skrur seg av mens du bruker den.

Om vi skal ha noe å utsette på dette brettet, så må det være at vi gjerne skulle hatt mer enn 16 GB lagringsminne på brettet. Du kan sette i større minnekort selv, men likevel.

Kamerafunksjonene er forbedret, og både stillbilder og video er av akseptabel mobilkamera-kvalitet.

Få reelle alternativer

Galaxy Tab S 8.4 er et nettbrett med få reelle konkurrenter. For det første har det en skjerm som feier alle konkurrentene til side. Det har også Samsungs unike støtte for sikkerhet, som skjuler seg bak navnet Knox. I tillegg har Samsung lagt til god programvare for såvel underholdning som profesjonell bruk. Flere kan bruke brettet med individuelt tilpassende kontoer der du legitimerer deg med fingeravtrykk for å åpne din profil.

Er du ikke så opptatt av superskjerm, eller av mulighetene dette brettet gir, er det likevel noen konkurrenter å velge blant. Et annet godt valg for deg som skal surfe på nett eller spille spill er Apple iPad Mini med Retina-skjerm. Her får du tilgang til litt andre apper, iTunes og et annet skjermformat (4:3). iPad Mini kan du også få med mer innebygget minne. Men brettet er litt tyngre, litt tykkere og har mindre og litt svakere skjerm enn Tab S 8.4. Du kan heller ikke bruke iPad Mini som mobiltelefon.

Om du er særlig opptatt av spill, er Nvidias Shield Tablet et rimelig alternativ med kraftig maskinvare. Det er større og tyngre, har svakere skjerm med lavere skjermoppløsning og dårligere kamera. Men det har kraftig prosessor, og noen helt spesielle spill-funksjoner.

Storebror på 10,5 tommer

Synes du Galaxy Tab S 8.4 er i minste laget, så finnes brettet i en tilsvarende utførelse med 10,5 tommer skjerm. Skjermteknologien er den samme, og det er også oppløsningen. Med samme antall punkter på atskillig større skjerm, er Tab S 10.5 ikke like skarp som sin lillebror. Til gjengjeld er batteriet betydelig større.

Du kan eventuelt også se nærmere på siste generasjon Nexus 7 fra Asus. Dette er Googles referanseprodukt for Android 4.4. Til under halv pris av Tab S får du god ytelse og kompakt formfaktor. Nexus 7 har imidlertid svært begrenset støtte for tilbehør og har ikke plass for minnekort.

Les også: Det råeste nettbrettet verden har sett

annonse