Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPlextor M5 Pro Xtreme SSD 256 GB

Høyteknologisk innmat er ikke nok for denne SSD-en

Plextor har valgt gode råvarer, likevel går det ikke bra.

Introduksjon

Plextor er en leverandør vi ikke hører fra spesielt ofte, men like fullt kommer de på markedet med en og annen rabagast av en SSD. Den forrige vi testet var også selskapets aller første, ved navn Plextor PX-128M2S, og var på 128 GB.

I dag har vi fått fatt i en tass med dobbelt så høy lagringskapasitet som sist, og denne heter Plextor M5 Pro Xtreme. M5 Pro-serien ble riktig nok lansert for over et års tid siden, men den gang var spesifikasjonene ganske drøye – og de har ikke blitt dårligere på året som har gått.

Plextor M5 Pro Xtreme SSD 256 GB: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Grei hvermannsenenhet

Plextor M5 Pro Xtreme SSD 256 GB har Toshiba-minne og Marvell-kontroller.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det er likevel ikke til å komme unna at rundt omkring 90 000 IOPS per sekund, og hastigheter på 450 – 550 MB/s ikke er stort mer enn hva vi synes en må kunne regne med å finne i en moderne SSD.

For de aller fleste typer hverdagsbruk er imidlertid dette langt på vei nok, og i aller høyeste grad en solid oppgradering over hastighetene man får fra en harddisk. Både spill og nytteprogrammer vil fungere langt raskere med en slik inni kabinettet ditt enn med en snurredisk, og det er bare noen av fordelene med en SSD.

Vi har også testet en gammel myte:
Gir SSD bedre batteritid enn HDD? »

Særegent flash-minne

Vi vil imidlertid komme i gang med testingen, og da er det bare å få Plextoren vår i drift. Når vi får åpnet opp den speilblanke, nokså glorete esken, finner vi en liten pappeske med både SSD og tilbehør.

Selve SSD-enheten er av det ultratynne slaget, og passer dermed fint inn i selv de tynneste bærbare datamaskinene på markedet i dag – hvis vi ser bort fra ultrakompakte maskiner som den nylanserte Microsoft Surface Pro 2.

Bak denne tynne profilen skjuler det seg noen ganske interessante biter med teknologi. Minnebrikkene er en type 19 nm såkalt «toggle»-NAND fra Toshiba, som er utviklet i samarbeid med SanDisk.

Dette er interessant i seg selv, ettersom vi testet en kjempebillig SanDisk-SSD for ikke så lenge siden, som benyttet minne bygd på 19 nm produksjonsteknikk.

Resultatene den ga oss var i høyeste grad respektable, og på enheten vi tester i dag insisterer dessuten Plextor på at vi skal få svært god datasikkerhet – som tilsier at dette minnet ikke er så utsatt for datatap som såpass bittesmå transistorer ellers kunne gitt oss grunn til å frykte.

Bla om til neste side, så starter vi ytelsestestingen »