Tek.no

Test Creative Sound Blaster ZxR

Nye Sound Blaster er en dyr lydfornøyelse

Vi tester hva 1600 lyd-kroner kan gi deg.

7 Mai 2013 18:00

Introduksjon

Creative Sound Blaster bør være et kjent merkenavn for de fleste som noen gang har hatt et dedikert lydkort i datamaskinen. Creative står ansvarlige for mye av fremveksten til lydkortmarkedet, og har produsert svært mange populære modeller opp igjennom årene.

Etterhvert kom hovedkortene med lydkort ferdig integrert, og salgsargumentet til Sound Blaster-kortene ble redusert til lydkvalitet og tilkoblingsmuligheter. Vi har fått inn Creatives råeste toppmodell på denne fronten, og da gjenstår det bare å se om dyre lydkort fortsatt har noe for seg.

Ikke bare et lydkort

Optisk inn, ut og linjeinngang på datterkortet.
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Den heter Creative Sound Blaster ZxR, og er delt inn i tre hovedkomponenter. Ved siden av selve lydkortet følger det med et datterkort under navnet DBPro, hvor optiske tilkoblinger og linjeinngangen er plassert. Den siste delen av pakken er en ekstern volumkontroll med to innebygde mikrofoner og tilkobling for hodesett og mikrofon med både stor og liten plugg.

I samme pakken oppdager vi litt annen småsnacks som optisk kabel, 3,5 mm jack til RCA-kabel, og til slutt en RCA-kabel med 3,5 mm jack-inngang.

La oss titte på hva lydkortet duger til på papir:

Heftige spesifikasjoner

Godt med utganger. RCA-utgang er spesielt kjekt.
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Hva spesifikasjoner angår, er Sound Blaster ZxR ingen ting å kimse av. Lydkortet tilbyr nok inn- og utganger for å dekke behovet til de aller fleste. Det har videre RCA-utgang som er supplementert med to små jacks til bak- og basshøyttaler. Vi finner også 6,5 millimeters tilkobling til hodesett og mikrofon, men det er verdt å merke seg at det ikke er mulig å koble til hodesett eller mikrofon med 3,5 mm-kontakter, med mindre du kobler de via den eksterne volumkontrollen.

Hifi-entusiaster vil nok bite seg fast i at lydkortet har 127 dB signal-støyforhold, 600 ohms hodetelefonforsterker og støtter utbytting av op-ampene. Burr-Brown DAC-en er produsert av Texas Instruments, og finnes i en håndfull andre hifi-komponenter til relativt høy pris. Disse tallene vil klinge godt i ørene til mange, men kommer vi egentlig til å høre forskjell i praksis?

Bla videre til neste side, hvor vi putter lydkortet inn i maskinen »

Les også