Tek.no

Test Aftershokz Trekz

Dette må være den merkeligste lydopplevelsen vi har vært borti

Aftershokz Trekz spiller musikk via «bone conduction» – vi har testet.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
4 Sept 2017 06:00

De siste ukene har undertegnede sett litt ekstra rar ut på vei til og fra jobb og skole – hodetelefonene Aftershokz Trekz har nemlig vært inne til test.

Det dreier seg om en bit ganske snodig elektronikk, som også fungerer på en ganske snodig måte. Dette er nemlig et par hodetelefoner som spiller lyd via såkalt «bone conduction».

Begrepet, som direkte oversatt til norsk betyr noe i retning av «bein-leding», er en betegnelse på en lydteknologi som skiller seg ganske mye fra tradisjonelle lyttemåter.

Lyden fra Trekz sendes rett og slett gjennom beinet i hodeskallen din, og direkte inn i sneglehuset i øret. Med andre ord: den omgår trommehinnene dine, slik at du fortsatt kan høre bussen som er på vei rundt svingen selv om Beyoncé hyler i vei om alle de single damene gjennom øreklokkene. Hvis du liker sånt, da.

Designet er enkelt og rent, men kanskje ikke det lekreste på markedet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Her berører vi også kjernen ved grunnen til at Trekz i det hele tatt finnes – joggere og sportsutøvere. Det er disse som vil dra mest nytte av hodetelefonene, både fordi de kan ha behov for å høre omgivelsene sine – men også fordi de er svært behagelige og trygge å ha på. Klokkene er også mer skånsomme mot ørene dine, og om du har hørselproblemer kan det gi bedre lydopplevelse enn tradisjonelle hodetelefoner.

Overraskende grei komfort – men du føler deg litt rar, da

Det er klart at det føles litt merkelig å gå rundt med hodetelefoner som strengt tatt, eh, ikke har så mye med ørene dine å gjøre. Men selv om du nok vil føle deg litt merkelig, er Trekz på ingen måte ubehagelige i bruk.

Nakkebøylen er ikke så stram at hodesettet presser noe særlig på tinningene, og den avrundede kroken sørger for å hekte Trekz skikkelig rundt ørene. Det mest merksnodige er at bøylen ikke kan tilpasses på noe vis, slik at alle foruten de spesielt storhodede av oss vil oppleve at det blir litt luft mellom bakhodet og bøylen.

Nakkebøylen blir stående et stykke ut fra nakken.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

At hele kroppen på klokkene er gummiert gjør også sitt for å sikre komfort og stabilt feste, samtidig som det sikkert også hjelper litt på vanntettingen. Trekz er nemlig sprut- og støvsikre etter IP55-standarden, så her kan selv regnglade vestlandsbeboere jogge trygt.

Designet som helhet er vi litt usikre på. Joda, de ser da ganske sportslige og tøffe ut, men rent estetisk kan de under ingen omstendighet kalles vakre. Byggekvaliteten lider også litt under sammenføyningene mellom de ulike gummi-materialene, som har litt røffere overganger et par steder enn vi synes prisen skulle tilsi.

Med dét sagt, så er det mye bedre enn det rett ut sagt litt grelle designet på første generasjon Trekz – og det er dessuten ett av de desidert mest kompakte hodesettene i sin klasse. For ikke å si, eh, minst stygge.

En annerledes type lyd – dessverre med en del kvalitetstap

Men mest spent er du nok på å høre om lyden på disse rare hodetelefonene. Hvordan høres det egentlig ut å få musikk pumpet direkte inn i skallen? Vel, annerledes er vel den beste beskrivelsen vi kan komme på. Så lenge lyden befinner seg i det øvre eller mellomliggende registeret, låter det sånn tålelig greit. Vokal er stort sett en uproblematisk affære, og til håndfrisamtaler fungerer løsningen ypperlig.

Men så var det lydkvaliteten som helhet, da. Bassen er nærmest fraværende, og det som er der låter som om det befinner seg 2-3 meter unna og pakket inn i solide mengder ullstoff. Med andre ord: det låter ullent og spakt.

Lyden produseres her, og dyttes som vibrasjoner gjennom hodet ditt..
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Nå er ikke dette spesielt overraskende, all den tid proppene faktisk ikke befinner seg inne i øregangen overhodet. Selv propper uten silikonfeste sliter med dette.

Fraværet av bass medfører naturligvis et ganske ubalansert lydbilde, som også mangler mye på dynamikk og detaljnivå. Volumet blir heller ikke like høyt som i vanlige øreklokker og lignende.

Knappene til venstre gir lett betjening av klokkene..
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Alt dette er det selvsagt en god grunn til, og den heter motstand. All lyd er som kjent egentlig bare vibrasjoner, men vibrasjoner fraktes mye lettere gjennom luft enn gjennom seige og harde materialer som beinet i tinningene dine.

Dermed blir både lyden dårliger og volumet lavere, uten at vi mener å merke at det går utover batteritiden noe særlig. Med lett til middels bruk greide vi fint å overleve i tre dager uten å lade Trekz. Hver gang hodesettet skrus på, leser dessuten en stemmeassistent kalt Audrey Says opp hvor mye batteri som gjenstår. Smart! Dette kan også manuelt aktiveres via en av knappene. I det hele tatt synes vi samhandlingen via knappene er ganske fin og smidig.

En litt merkelig ting undertegnede reagerte på, var imidlertid at Trekz på de høyeste volumstegene vibrerte så kraftig at det faktisk begynte å kile og klø rundt ørene. Dette ga seg effektivt etter litt tid, men det kan være ganske irriterende om man ikke er vant til det. En annen ting: dette hodesettet lekker lyd. Mindre enn man skulle tro, men de egner seg fortsatt dårlig i stille kontorlandskap og lignende.

Konklusjon – For de spesielt interesserte

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Så, hva blir konklusjonen her? Vel, det er liten tvil om at dette er et produkt for de spesielt interesserte. Aftershokz var da også opprinnelig et selskap som hovedsakelig leverte produkter til militært bruk, og det er klart: er du midt i kampens hete og trenger å både høre fiendens skritt i tillegg til kommandoer og informasjon fra dine overordnede, så gir dette mening.

Denne bøylen festes rundt øret, slik at høyttaleren ligger mot tinningen..
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dog, de færreste vil noensinne komme i den situasjonen. Da gjenstår det egentlig kun to grupper som virkelig kan dra nytte av et produkt som Trekz – sportsutøvere og folk med hørselsproblemer. Vi antar at de fleste potensielle kundene vil befinne seg i førstnevnte kategori, og for dem kan dette faktisk fungere ypperlig.

Spesielt i et bymiljø der du som asfaltjogger står i reell fare for å bli most av en trikk om man ikke følger med på (og fortrinnsvis hører) trafikken som passerer deg, kan Trekz ha reell nytteverdi. De både sitter skikkelig godt på hodet, spiller greit, har ålreit batteritid og er både støv- og vannsikre. Om du kan ofre litt lydkvalitet (og spesielt bass) kan det faktisk hende dette er midt i blinken.

For alle andre er det derimot bånn i bøtta både lyd- og funksjonsmessig, så her snakker vi rett og slett om et realt nisjeprodukt. Og for dét skal Aftershokz ha ros – de har laget et realt alternativ, i det minste.

...men til mer vanlig bruk anbefaler vi disse:

AfterShokz Trekz Titanium
7
Bra

AfterShokz Trekz Titanium

annonse
Prisjakt
799 NOK
Sjekk nå
NetonNet
799 NOK
Kjøp nå
sitat"Trekz passer dårlig for de fleste – men for målgruppen kan det være midt i blinken."
 • Krysse av
  Sitter godt fast på hodet
 • Krysse av
  Behagelige
 • Krysse av
  Overraskende greit i toppen lydmessig
 • Krysse av
  Vann- og støvsikre
 • Krysse av
  Fin betjening
 • Bytt
  Null bass
 • Bytt
  Noe ullen lyd
 • Bytt
  Kan ikke konkurrere med andre hodetelefoner på lyd
 • Bytt
  Ser litt billige ut til prisen
 • Bytt
  Litt dyre
annonse

Les også