Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung 960 Pro

Samsung innfrir med sin nye versting

Den store lille 960 Pro er SSD-en for deg som vil ha det aller beste – uansett pris.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Samsung 960 Pro

I sommer slapp vi en test av tre M.2-SSD-er, og siden den gangen har Samsung 950 Pro vært en av våre favoritter i sin klasse – altså toppklassen.

Så da det ble kjent at etterfølgeren skulle være enda kjappere lot vi oss ikke be to ganger om å teste denne også. Vi snakker naturligvis om Samsung 960 Pro.

Det nye flaggskipet fra sør-koreanerne har mye til felles med forgjengeren. Akkurat som 950 Pro er den i M.2-formfaktoren, da med en lengde på åtte centimeter (2280) og enkeltsidig – som vil si at alle brikker og andre komponenter er samlet på «oversiden» av pinnen.

Samsung 960 Pro i all sin tyngde.
Vegar Jansen, Tek.no

Men i disse komponentene finner vi da en del forskjeller – med en ny kontroller kalt Polaris og nye minnebrikker som stabler i 48 lag, mot 32 lag på 950 Pro.

Den nye 960 Pro tar på et vis over der 950 Pro gir slipp. Sistnevnte får du nemlig kun i kapasiteter på 256 GB og 512 GB, mens 960 Pro kommer i tre utgaver – da med plass til 512 GB, 1024 GB og 2048 GB.

Kosmetisk sett er det ikke store forskjellene fra Samsung 950 Pro til 960 Pro. Men klistremerket over fronten har blitt snudd.
Vegar Jansen, Tek.no

Som typisk er, forandrer noen av spesifikasjonene seg når vi går opp i størrelse.

Utgaven på to terabyte er for øvrig den første M.2-SSD-en ment for forbrukermarkedet med en slik kapasitet. Dog – med en prislapp på drøye tolv tusen kroner er den kanskje ikke et spesielt reelt valg for mange av oss.

Det betyr likevel ikke at 960 Pro er nevneverdig dyrere enn forgjengeren. Ser vi på utgaven med en fjerdedels kapasitet, altså 512 GB, ligger denne i likhet med tilsvarende 950 Pro på litt over tre tusen kroner.

Lavteknologi mot varme

At det går hett for seg har vært et tilbakevendende problem med flere M.2-SSD-er. Det gleder oss derfor å se at dette problemet til dels er løst hos Samsung 960 Pro – og forhåpentligvis hos den kommende 960 Evo.

Som vi kan se av spesifikasjonene over har Samsung fått ned strømforbruket på 960 Pro, spesielt under skriving. De har også fått senket dette når disken er uvirksom («idle»), og til sammen vil naturligvis dette bidra til lavere temperaturer.

Merk den kobberfargede kanten på klistremerket.
Vegar Jansen, Tek.no

Men Samsung har ikke bare satset på ny teknologi på dette punktet, for de bruker også klistremerket på SSD-ens bakside som varmespreder. På 960 Pro er nemlig ikke dette bare et vanlig klistremerke – det har nemlig et tynt kobberlag som sørger for å fordele varmen bedre.

En tredje ting – som vi hverken har fått bekreftet eller avkreftet fra Samsung – er at de tydeligvis har justert måten de setter ned hastigheten («throttler») på når varmen stiger. Med 950 Pro gikk det i bånn pinne helt til disken nådde 75 grader, og da var det brått slutt på moroa.

I forgrunnen Samsung 960 Pro med sitt ekstra brede og dekkende «kobberklistremerke». 950 Pro ligger bak.
Vegar Jansen, Tek.no

Etter å ha studert resultatene ved noen tunge testløp både med og uten KryoM.2-adapteren til Aqua Computer ser det ut til at 960 Pro slipper litt på gassen allerede når temperaturen kommer inn på 60-tallet.

Det vil da si at ytelsen senkes et lite hakk lenge før den når den kritiske maksimumstemperaturen, men med hastigheten Samsung 960 Pro uansett kan kjøre i, tviler vi sterkt på at noen under normale forhold vil merke at den ikke nødvendigvis holder bånn pinne konstant.

Fordelen ved å gjøre det slik er klar: SSD-en tåler tyngre belastninger over lenger tid før den må tråkke hardt på bremsen fordi den ikke takler enda høyere temperaturer.

Hvorvidt du bruker Windows' standarddriver eller Samsungs egen NVMe-driver påvirker for øvrig også temperaturen. Du finner litt mer informasjon rundt dette på neste side.

Svært rask SSD, men...

Når vi snakker om lineær lesing og skriving er Samsung 960 Pro i en klasse for seg – og når vi ser på resultatene i våre ytelsestester når den også den averterte hastigheten på 3500 MB per sekund under lesing og 2100 MB per sekund under skriving.

Men at disken kan nå 40 prosent høyere lese- og skrivehastigheter enn forgjengeren 950 Pro, betyr ikke nødvendigvis at den vil være så veldig mye kjappere i vanlig, normal bruk – her vil den i de fleste tilfeller legge seg på omtrent samme nivå.

En annen ting er naturligvis at du må ha en PC som faktisk kan dra nytte av en såpass heftig SSD. Et ledig M.2-spor er en fordel, da med skikkelig båndbredde (PCIe 3.0 x4), og hovedkortets BIOS bør støtte NVMe. Men du kan godt bruke den i en PCIe M.2-adapter også.

Konklusjon

«An SSD that changes everything» skriver Samsung på produktets hjemmesider. Dette er dog en floskel vi har hørt en god del ganger før, og 960 Pro er da ingen gedigen revolusjon.

Likevel er det kanskje nettopp muligheten for størrelse – eller rettere sagt kapasitet – som gjør at noen vil grave dypt i lommene for en slik SSD. Med to anstendige terabyte klemt inn på 22 x 80 millimeter er dette den «største» lille SSD-en i sin kategori.

Men skulle du ikke ha så fryktelig mye penger liggende finnes den altså også i kapasiteter på én terabyte og 512 GB.

Den andre klare fordelen nye 960 Pro har over den «gamle» 950 Pro er lavere strømforbruk, en varmespreder i form av et kobberbelagt klistremerke og en mer forsiktig oppbremsing av hastigheten når SSD-en begynner å bli varm. Alt dette betyr at den tåler mer jobbing over lenger tid før den når kritisk varme temperaturer og merkbart lavere ytelse.

Samsung 960 Pro forandrer kanskje ikke alt, men med rå sekvensiell ytelse på kjøpet kommer vi totalt sett et godt trinn oppover på stigen.

Med større kapasiteter, bedre kontroll på varmen og enda mer fart når det passer seg – uten at du må betale mer for det – er den en verdig etterfølger til 950 Pro.

Skal du ha det aller beste, og ha det akkurat nå, er 960 Pro veien å gå.

Men hvis ikke penga brenner i lomma, kan det være smart å se an «lillebror» 960 Evo før du bestemmer deg. En test av denne er for øvrig på vei.

Samsung 960 Pro 2TB
9.5
Imponerende
Anbefalt

Samsung 960 Pro 2TB

9.5
Imponerende
sitatEn heftig SSD for deg som vil ha det «største» og beste på forbrukermarkedet akkurat nå.

Fordeler

 • +
  NVMe og PCIe gir ganske så rå ytelse
 • +
  Har «varmespreder»
 • +
  Fåes i opptil 2 TB kapasitet

Ting å tenke på

 • Samsungs NVMe-driver kan bli bedre

Sammenligning og ytelse

Samsung 960 Pro er – i hvert fall på papiret – den aller råeste M.2-SSD-en vi har vært borti. Det betyr dog ikke at den automatisk utklasser konkurrentene, og hva produsentene sier kan vi heller ikke bare ta for god fisk – slikt må testes.

Den nye M.2-disken er heller ikke alene om å ha tatt turen innom testbenken vår. Vi har hatt forgjengeren Samsung 950 Pro der også, da samtidig med HyperX Predator og OCZ RD400. Disse tre er i samme prisklasse.

En annen SSD som vi vil ha med i sammenligningen vår er den lavere prisede Intel SSD 600p Series på 512 GB, som da har det rimeligere TLC-minnet (Triple Level Cell), mens de andre benytter seg av MLC – Multi Level Cell.

Merk for øvrig at Samsung 960 Pro på to terabyte i teorien har bedre ytelse enn utgaven på 512 GB – som er kapasiteten til de andre SSD-ene listet under.

En driver å vente på

De av dere som har en Samsung 950 Pro eller kjenner til den, vet også at den har sin egen NVMe-driver. For ordens skyld nevner vi da at NVMe (NVM Express) er en diskspesifikasjon lagd spesielt for SSD-er koblet til over PCI Express.

Da vi mottok 960 Pro – det begynner å nærme seg to måneder siden – fulgte det ikke med noen driver. Det var heller ikke mulig å bruke den daværende driveren i versjon 1.1, ettersom denne var begrenset til 950 Pro. I det hele tatt var det vanskelig å få halt ut av Samsung om det var noe på vei – testen var tilnærmet ferdigstilt før vi fikk dette bekreftet.

Samsung 960 Pro på vei ut av esken.
Vegar Jansen, Tek.no

Så SSD-en ble lagt på hylla frem til forrige uke, da den etterlengtede og ganske så forsinkede driveren endelig dukket opp hos oss.

Samsung 960 Pro fungerer fint også uten denne – i teorien skal nemlig alle SSD-er bygd på NVMe-standardiseringen klare seg på en og samme standarddriver. Men produsentene har altså muligheten til å slippe sine egne drivere for å klemme ut enda mer av maskinvaren.

Det er ikke bare Samsung som opererer med sin egen driver, også OCZ har en egen til sin RD400.

Ettersom det tok sin tid før vi fikk vite at Samsung skulle komme med driver til 960 Pro, ble den først testet med Windows' standarddriver, og deretter med Samsungs egen NVMe-driver (versjon 2.0) senere.

Samsungs driver sørget for å rette opp i noen merkelige testresultater, samt gi et hakk bedre ytelse generelt sett. Men den hevet også temperaturen på SSD-en når den gikk på tomgang (idle) og gjorde at den brukte betraktelig lenger tid på intern kopiering – her er det altså fremdeles rom for optimalisering.

At tomgangstemperaturen gikk opp med Samsungs driver kom ikke som noen veldig stor overraskelse, ettersom dette også skjer med 950 Pro. Nøyaktig hvor mye vi snakker om vil være avhengig av hvor SSD-en er plassert eller hva slags kjøling den får.

For å ta et eksempel fra vår egen testrigg, har SSD-en en tomgangstemperatur på 31 grader når det sitter i hovedkortets M.2-kontakt. Men med Samsungs NVMe-driver (versjon 2.0) installert går denne opp til 37 grader, og det er altså når PC-en ikke gjør noe som helst.

De samme tallene for 950 Pro er 35 grader med Windows' vanlige innebygde driver og 46 grader med Samsungs driver.

Lavere strømforbruk på tomgang vil nok være hovedgrunnen til at 960 Pro leverer såpass mye lavere temperatur, men varmesprederklistremerket vil nok også ha sitt å si.

Testresultater

Tallene fra Samsung 960 Pro er her hentet fra testene med selskapets egen NVMe-driver. Det gjelder også for de andre SSD-ene der egne drivere foreligger, som her vil si 950 Pro – men da med versjon 1.1 av driveren – og OCZ RD400.

Vi begynner like godt med testprogrammet ATTO, hvor vi normalt sett kan se om SSD-produsenten holder det de lover når det kommer til maksimal overføringsytelse. Men når vi leser den lille skriften sier Samsung at vi skal bruke CrystalDiskMark til dette. Javel, men vi noterer oss ATTO-resultatene også – der er vi innafor med skrivingen, men mangler litt på lesing.

Anvil's Storage Utilities gjør flere målinger og serverer en totalsum basert på lesing og skriving av forskjellige typer og størrelser data. Her ser vi at Samsung 960 Pro dominerer totalt, med en totalskår på 15 000 – mens 950 Pro ligger på nærmere 9000.

Skulle du ønske å vite detaljerte resultater inkludert IOPS og responstider, finner du skjermbildet fra Anvil-testen her.

CrystalDiskMark er også et program som kjører litt forskjellige tester. Vi har valgt å dele resultatene, og starter da med de sekvensielle operasjonene.

Dette programmet tester som standard med en kødybde («queue depth») på både 1 og 32. En kødybde på 1 tilsvarer normal, lett bruk, der diskkontrolleren kun har ett «oppdrag», som da er å lese eller skrive en bestemt fil.

Med en kødybde på 32 får kontrolleren 32 oppdrag på en gang. Selv om den da vanligvis kun kan gjøre én ting om gangen, vil den ha muligheten til optimalisere rekkefølgen den skal lese eller skrive filene, og kan på den måten oppnå høyere hastigheter.

Uansett ser vi her at Samsung 960 Pro er kongen av sekvensiell ytelse. Enten den leser og skriver med en blokkstørrelse på én megabyte («Seq») eller 128 KB med kødybde på 32 («Seq Q32T1») er den godt foran de andre. Her får vi også akkurat de lovede 3500 MB/s i lesehastighet.

Tilfeldig (random) lesing og skriving av små filer, her i størrelsesorden 4 KB, er en øvelse hvor de fleste harddisker virkelig sliter. SSD-ene gjør det langt bedre på dette punktet, men normalt sett må vi se langt etter noe tilsvarende topphastigheten.

Her har vi også kjørt et testløp med kødybde på 32 og 8 samtidige tråder (Q32T8) – noe som etter sigende skal sørge for full belastning i 4K-testene.

Det er også på dette punktet Samsung 960 Pro virkelig skinner, mens vi med færre tråder eller kortere køer får en ytelse som ligger mer på linje med eller litt bak de argeste konkurrentene.

Et viktig poeng her er at arbeidsbelastningen for en SSD i et «vanlig» hjemmedatamiljø sjelden går dypere enn tre-fire – tung købelasting er noe vi snarere pleier å se i servere og/eller arbeidsstasjoner.

I denne forholdsvis primitive men krevende testen lager vi en kopi av en mappe med ti ISO-filer på til sammen 30,9 GB. Dette skjer internt på disken som testes, og vil si disse 30,9 gigabytene skal leses fra og skrives til testobjektet samtidig. Her får vi 50/50 prosent lesing og skriving, og det er en operasjon som vi naturligvis vil ha unna så fort som mulig.

Her ser vi at 960 Pro legger seg litt unna tetsjiktet. Men siden vi også har testet SSD-en med Windows' standarddriver vet vi at det er Samsungs NVMe-driver som holder den igjen – vi noterte nemlig 38 sekunder før denne ble installert.

Det skal i tillegg nevnes at 56 sekunder er langt fra dårlig. Under vår samletest av ti rimelige SSD-er brukte den tregeste disken nærmere åtte minutter på samme operasjon.

PCMark 8

PCMark 8s Storage Test følger et lese- og skrivemønster som er typisk for kjøring av et par spill, kontorprogrammer fra Microsoft og kreative programmer fra Adobe. Således kan vi også få et inntrykk av hva slags forskjeller vi kan forvente under kjøring av «vanlige» applikasjoner.

Resultatene er oppgitt i sekunder, og lavere resultat er bedre. Altså, jo kjappere SSD, jo fortere blir den ferdig med jobben. Mer om PCMark 8 og Storage-testen finner du via FutureMarks hjemmesider.

Med lesing og skriving av små filer (4K-ytelse) er det svært liten forskjell her. Samsung 960 Pro legger seg riktignok i toppen, men i praksis vil du ikke kunne merke hvorvidt du har den ene eller andre SSD-en om bord.

Du trenger altså ikke å kjøpe en dyr SSD for å øke den generelle PC-ytelsen under slikt som spill eller jobbing med vanlige vanlige programmer.

Båndbredden blir visstnok kalkulert ut av hvor mange byte som blir lest og skrevet delt på hvor mye tid kontrolleren har minst én oppgave i køen. Med andre ord vil båndbredderesultatet bli høyere når disken er mer effektiv med å få unna lese-/skriveoppgaver som køer seg opp.

Her legger 960 Pro seg på en oppskriftsmessig førsteplass foran forgjengeren 950 Pro.

Den totale poengsummen er beregnet ut av resultatet av de enkelte testene. Det gjenspeiles altså at det er ganske liten forskjell mellom disse SSD-ene under vanlig, praktisk PC-bruk.

Fikk du med deg denne mobile SSD-en?
TEST: SanDisk Extreme 900 Portable SSD >>>

Samsung 960 Pro 2TB
9.5
Imponerende
Anbefalt

Samsung 960 Pro 2TB

9.5
Imponerende
sitatEn heftig SSD for deg som vil ha det «største» og beste på forbrukermarkedet akkurat nå.

Fordeler

 • +
  NVMe og PCIe gir ganske så rå ytelse
 • +
  Har «varmespreder»
 • +
  Fåes i opptil 2 TB kapasitet

Ting å tenke på

 • Samsungs NVMe-driver kan bli bedre
annonse