Til hovedinnhold

Test: Sony Ericsson C510 – Prisgunstig Cyber-shit

Test: Sony Ericsson C510 – Prisgunstig Cyber

Testresultater

Lav pris, god lyd, bra meldingsfunksjoner, bra batterikapasitet
Kameraet lever ikke opp til våre forventninger. Vonde taster, særlig menytastene.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Dette er på ingen måte en av Sony Ericssons toppmodeller, utstyrt som den er med et relativt enkelt kamera og med funksjoner og andre egenskaper som plasserer den i den store mellomklassen.

Enkel

C510 er en mobiltelefon med et tradisjonelt chassis. Skjermen måler 2,2 tommer, og har oppløsning på 240x320 punkter. Med en vekt på 92 gram og målene 107x47x12,5 millimeter, fremstår C510 som en enklere versjon av den støv- og sprutsikrede telefonen C702. Men C702 har bedre blits, i tillegg til at den har GPS og mulighet for nøyaktig geotagging av bildene.

C510 bruker informasjon fra basestasjonene for å plassere bildene geografisk, en løsning med langt mindre nøyaktighet enn GPS.

Taster

Vi opplever tastene på C510 som små, men utformingen gjør at de er lett å kjenne fra hverandre, og vi klarer å skrive meldinger. Men om de alfanumeriske tastene er små, så er menyknappene enda mindre. Du trenger ikke ha særlig store fingre før både menyknapen og de øvrige betjeningsknappene blir i minste laget.

Sony Ericsson C510 har en bred metallramme i siden, med en smal farget stripe midt på. Dette får telefonen til å se litt mer luksuriøs ut enn de aller enkleste plastmomodellene.
På baksiden finner vi et stort kameradeksel i børstet metall. Dekselet gir god beskyttelse av kameraobjektivet, og fungerer samtidig som en bryter som aktiverer kameraet.

Å åpne dette kameradekselet krever en viss teknikk, ettersom det både skal vippes og skyves samtidig. Det er enklere enn det høres ut som, og hindrer at dekselet åpner seg av seg selv når vi går med telefonen i lomma.


Sidelisten finner vi volumkontroll (fungerer også som zoom-knapp), i tillegg til kameraknappen.
Cyber-shit
Å fotografere med C510 er enkelt. Åpne dekselet, og ca to sekunder senere er kameraet klart. Med vippeknappen velger du enkelt om du vil ha kamera, video eller visningsmodus. Venstre softtast åpner innstillingsmenyene, der vi kan velge bildemodus, scener, bildestørrelse, fokusinnstillinger, blits, selvutløser, lysmålingsmodus, hvitbalanse og effekter.
Dessuten kan vi åpne en meny der vi blant annet kan velge bildekvalitet, om bildet skal geotagges og hvor bildet skal lagres.
Telefonen har fått den nye funksjonen som gjenkjenner ansikter og venter med å ta bilde til det dukker opp et smil.

Video

Videofunksjonen i telefonen er slett ikke så ille. Med 30 bilder i sekundet og oppløsning på 240x320 punkter er klippene greie for videoblogging eller deling på tjenester som Youtube. Men prosessorkraften i telefonen er ikke tilstrekkelig til å gi bilder som flyter helt jevnt. Det merkes særlig i scener der vi panorerer, eller når objektet vi filmer er i bevegelse.
Klippet under er filmet med C510, og konvertert til Flash:
[wip4: video=301 width=468 align=left]
De fleste kamerafunksjonene er enkle å nå fra menyen, eller menytasten. I tillegg er de fire tastene på høyre side av tastaturet utstyrt med små symboler som lyser opp i blått når kameraet er aktivert. Den venstre tasten lar deg velge bildemodus (eller veksle mellom normalklipp og MMS-klipp når du filmer). Neste tast åpner menyen for scener. Deretter følger tasten som lar deg velge fokuspunkt, og til slutt en hurtigtast for fotolys av/på.

Fotolyset er plassert lavere enn objektivet, noe som sørger for at du får en skygge på toppen av alle bildene du tar med lampen tent.

Youtube

I videoavspilleren er det en egen funksjon for Youtube. Men telefonen har ikke WiFi-støtte så om du vil se filmer fra Youtube vil de bli streamet over mobilnettet.

Det fungerer bra dersom du er i et område med 3G-dekning, men om du ikke har fastpris på data kan tjenesten fort bli dyr.

Vi synes ikke dette kameraet lever opp til de forventningene i har til et Cyber-shot-produkt, og har i vårt stille sinn døpt den om til en Cyber-shit. Støy i bildene, lav oppløsning og dårlig fotolys ødelegger totalinntrykket av C510 som kameramobil.

Batteri

Batterikapasiteten er en av telefonens sterke sider. 10 timer tale og 400 timer standby er rett og slett imponerende. Men husk at dette er makstider i GSM-nettet. I 3G-nettet er taletiden 4 timer, mens standbytiden er 350 timer.

Når det gjelder funksjoner ellers, så er telefonen temmelig standard Sony Ericsson. Her er tre Java-spill, BubbleTown, Nitro Street Racing og Sudoku. I bilspillet Nitrostreet styrer du bilen ved å vippe på telefonen. Det er like greit, for softtastene under skjermen på C510 sitter så trangt til at de er håpløse å bruke som spilltaster.

Telefonen støtter synkronisering mot SyncML og Exchange Active Sync. Dette gir mulighet for å motta pushmail på telefonen, men støtten for e-postvedlegg er nokså begrenset.

Programmer

I mappen for programmer finner vi en værapplikasjon fra AccuWeather.com, en applikasjon som viser tiden i andre tidssoner på ”analoge” klokker, og PhotMate, som egentlig ikke er noe program, men en samling av tips som skal gjøre det lettere å ta gode bilder med mobiltelefonen.

SMS

Om du skal skrive SMS eller MMS, så har C510 den nye meldingsmenyen fra Sony Ericsson. Denne har ikoner som gjør det enkelt å legge til innhold, enten det er bilder, animasjoner, lydklipp eller videosnutter.
Ordboka er rask og god, og som på andre SE-modeller kan vi se hvilke tegn som er de neste i rekken om vi taster uten T9.
Musikk
Telefonen har innbygget FM-radio, og selvsagt også musikkspiller. Musikkspilleren er litt enklere enn på Walkman-modellene, men har funksjoner nok i massevis også for den som vil bruke mobiltelefonen som MP3-spiller. Hodesettet er imidlertid ikke like godt som det du får med om du kjøper en Walkman-mobil fra Sony Ericsson.
Lydkvaliteten ved samtaler er god, uten sus eller støy. Volumet kan settes høyt nok i massevis, og vi er ikke plaget av ekko eller andre uønskede artifakter.
Vi gir Sony Ericsson honnør for å ha priset telefonen lavt. Når prisen uten subsidier ligger på rundt 2000 kroner, så betyr det at du her får mye mobiltelefon for pengene. Men samtidig er dette et prissjikt der det er enormt mange modeller å velge mellom. Og er du opptatt av å ta bilder med mobilen finnes det modeller som tukter C510 på kameradelen. Små og trange taster trekker ned, og vi ender på terningkast 3.
Disse bildene er tatt med C510. Klikk på dem for å se dem i original størrelse.

Bildeeksempler

Testresultater

Lav pris, god lyd, bra meldingsfunksjoner, bra batterikapasitet
Kameraet lever ikke opp til våre forventninger. Vonde taster, særlig menytastene.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Lav pris, god lyd, bra meldingsfunksjoner, bra batterikapasitet
Kameraet lever ikke opp til våre forventninger. Vonde taster, særlig menytastene.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse107x47,12,5mm
Vekt92g
Standby-tid400 timer
TaletidOpp til 10 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, proprietær
Meldingsfunksjon-
TasteutformingSmå og litt stive, svake menytaster
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med ActiveSync
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokJa Ja, T9
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraEnkelt å bruke
Bildegjengivelse inneMye støy ved svakt lys
Bildegjengivelse dagslysSvak fargegjengivelse
Bildeoppløsning3,15
VideoopptakJa Ja, QVGA, 30 fps
Skjermstørrelse240x320, 2,2 tommer
Fargedybde262K
Minne-
Minnekapasitet100 MB
Støtte for minnekortKrysse av
Nettverk-
UMTSJa Ja, med HSDPA
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn rimelig kameramobil
PrisklasseLav
MenynavigeringEnkle og gode menyer
BrukervennlighetSmå og trange menytaster trekker ned
DesignTradisjonelt, med bra materialvalg
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse