Til hovedinnhold

Lyntest: Apple Safari 4 - bør du bytte?

I går lanserte Apple Safari 4, som er selskapets nye nettleser. Spørsmålet er om det betyr at du bør bytte ut Firefox, Internet Explorer eller Opera for å gå for den nye versjonen av Safari. Vi har prøvekjørt den nye nettleseren til Apple og vil her prøve å gi deg et svar.
Nå skal det sies at denne versjonen av Apple Safari 4 er en såkalt betaversjon. Det vil si at den i praksis ikke er 100 prosent ferdig. I teorien kan du derfor oppleve noen problemer i tide og utide, men med tanke på at nær enhver tjeneste på nettet i dag markedsfører seg som beta tar vi dette med en liten klype salt.
Det skal riktignok sies at noen har opplevd problemer i forbindelse med installasjon av Safari 4, men for oss har dette gått helt smertefritt.
Cover Flow-bonanza
De mest synlige endringene i Safari 4 er hvordan Apple prøver å kombinere Cover Flow-teknologien med våre surfevaner. Alle som har vært innom iTunes det siste året kan ikke ha unngått å se hvordan Cover Flow fungerer. Denne veldige visuelle måten i å navigere mellom forskjellige album er nå tatt i bruk for å navigere mellom forskjellige nettsider.

Både bokmerkene og surfehistorien kan derfor navigeres mellom ved å se ”miniversjoner” av de faktiske websidene. Dette er en helt genial måte å navigere på og et langt steg videre fra hvordan dette ble gjort tidligere, både i Safari og alle andre nettlesere. Spesielt når det gjelder surfehistorien er dette essensielt, og gjør det mye enklere å finne tilbake til interessante sider. Det har faktisk fått oss til å vurdere hvorvidt vi i det hele tatt trenger bokmerker lenger.

Safari 4 har også en visuell oversikt over hvilke nettside som besøkes oftest. Denne er like genial, med et raskt visuelt overblikk over de viktigste sidene som besøkes. Med stjerner indikeres det også hvilke sider som har endret seg siden sist besøk. Oversikten kan også redigeres for å spesialtilpasse hvor de forskjellige sidene plasseres.

Begge disse relativt nyskapende surfemåtene gjør det enklere og mer interessant å surfe. Selv om vi riktignok må si at vi begynner å bli litt lei Cover Flow er det samtidig vanskelig å argumentere mot at det fungerer veldig bra.


Kopierer rivalene
Det er mye kopiering mellom de forskjellige nettleserne. Populære funksjoner fra en nettleser dukker naturlig nok ofte opp i nye versjoner av de andre på markedet. Dette er også tilfellet med Safari 4. Både adressefeltet og søkefeltet har blitt oppgradert med teknologi som vi har sett flere ganger tidligere.
Søkefeltet sjekker nå automatisk opp mot Google etter hvert som du taster inn bokstaver. Dette fører til at du ofte har fått opp forslag til det aktuelle søket før du selv klarer å taste det inn. Veldig nyttig.
Adressefeltet gir deg på samme måte umiddelbart forslag til aktuelle sider etter hvert som du taster inn bokstaver. Dette er langt fra noen nyhet, men allikevel en funksjon som gjør det langt enklere å navigere med et par tastetrykk i stedet for bokmerker.


Etter hvert har faktisk bokmerker blitt mer og mer utdatert, og nå som surfevanene endrer seg går færre og færre sjelden tilbake til mange av sidene som bokmerkes. En dynamisk oversikt over de viktigste sidene og en velfungerende surfehistorie fungerer som en meget god substitutt. Eventuelt kan favorittjenester som Delicious.com gjøre samme ting, bare bedre.
Raskest av alle?
Apple skryter selvsagt av den nye nettleseren er den raskeste i verden, og at den kjører såkalt javascriptkode tre ganger raskere enn Firefox 3, mer enn fire ganger raskere enn Safari 3 og opptil 30 ganger raskere enn Internet Explorer 7.
Nå er ikke dette noen test der vi går inn i noen stor analyse av den faktiske hastighetsforbedringen, men vi opplever en merkbar forskjell fra Firefox 3 til Safari 4. Dette vises da også når vi kjører en litt uhøytidlig javascripttest på de to nettleserne. Her er faktisk Safari 4 over fire ganger raskere enn Firefox 3. Du kan også lese mer detaljerte tester av hastigheten til Safari 4 mot de andre nettleserne hos Cnet. Denne viser nok et litt mer edruelig bilde enn det vår lille test og Apples PR-materiale viser.
Nå skal det sies at avansert javascriptkode er blitt en stor del av nettet etter hvert, spesielt etter at det mye omtalte og overhypede web 2.0 kom på banen. Derfor er det jo relativt viktig at dette kan behandles raskt. Allikevel har vi ikke sett dette som noe stort problem på de fleste av dagens oppdaterte nettlesere, og vi tror vel de fleste vil være mer eller mindre fornøyd med hastigheten nesten uansett hvilken nettleser som velges.
Er du veldig opptatt av hastighet går du nok uansett ikke feil dersom du installerer Safari 4.
Best på standarder
Vi som jobber mye mot nett opplever ofte at en mangel på fokus på standarder i nettbransjen forkludrer mye av arbeidet med å skape velfungerende nettsider. Dette har blant annet medført en stor norsk kampanje mot den utdaterte nettleseren Internet Explorer 6.
Safari 4 er imidlertid veldig fokusert på disse standardene og er i så måte den første nettleseren som har klart den såkalte Acid-testen til Web Standards Project. Denne testen er laget for å sjekke hvor bra nettlesere takler standardene for CSS, Javascript, XML og SVG. Med 100 prosent klarer Safari hele testen. Firefox 3.1 beta 1 klarer på sin side ”bare” 93 prosent.


Her kan du test hvordan din nettleser klarer Acid-testen.
Bytt nettleser
Vår raske hands on-test av Apple Safari 4 Beta har faktisk fått oss til å bytte tilbake til Safari etter lenge å ha brukt Firefox 3 som standardnettleser. At det er en ny plassering på arkfanene ser vi på som rent kosmetisk, selv om det teknisk sett gir oss noen få ekstra punkter som kan brukes til å vise nettsider.
Vi har riktignok litt problemer med at Apple fremdeles ikke tillater andre å lage små ekstraprogrammer som kan utvide funksjonaliteten i nettleseren. Dette er nok en viktig grunn til at Firefox har blitt så populær de siste årene. Det er uansett ikke viktig nok til at vi ikke velger å bytte nettleser.
Vi anbefaler derfor også deg å bytte nettleser. Hvorvidt du bytter til Safari 4 blir derimot opp til deg.. Det er uansett positivt å prøve ut de forskjellige nettleserne. Det er ikke farlig å bytte. Bokmerker og historie kan som regel enkelt flyttes mellom de forskjellige, og du kan lære deg nye og bedre måter å bruke nettet på.
Apple Safari 4 er bra steg videre for en bransje som hele tiden trenger å fornye seg. Det er etter hvert mange aktører og mye konkurranse, noe som gjør nettopplevelsen bedre for oss alle.
Du kan laste ned Apple Safari 4 fra Apple sine sider, både til Windows og Mac. 

Mer om
annonse