På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Nå må konkurrentene passe seg
Huaweis toppmodell i aluminium er syltynn og lekker, og overbeviser på de fleste områder.
Innhold
- Introduksjon og design
- Fantastisk kvalitetsfølelse
- Svært god skjerm
- Funksjoner og kamera
- En litt annerledes Android
- Kjapp som lynet
- Bra maskinvare – med ett minus
- En av de kjappeste fingeravtrykksleserne
- Mye nyttig programvare
- Veldig bra kamera
- Konklusjon og alternativer
- Super byggekvalitet og fantastisk skjerm
- Ryddige og brukervennlige menyer
- Topp kamera
- Konklusjon og alternativer
Introduksjon og design
Huawei Mate S ble lansert litt før den store IFA-messen åpnet i Berlin i september, og er selskapets flaggskip i Mate-serien.
Med en skjerm på 5,5 tommer, aluminiumschassis og topp spesifikasjoner er dette en telefon som konkurrerer direkte med toppmodellene fra blant andre Samsung, Apple og Sony.
Da Huawei lanserte Mate S fikk de en del oppmerksomhet for at de kom før Apple med en skjerm med Force Touch-teknologi – altså en skjerm som kan kjenne hvor hardt du trykker. Det viser seg imidlertid at den modellen som kommer til Europa ikke får Force Touch. Men som du kan lese i denne testen, er det rikelig med andre grunner til å kjøpe denne telefonen.
Fantastisk kvalitetsfølelse
Alle som har fått Mate S i hånden under testperioden har blitt svært positivt overrasket over hvor slank og lekker denne telefonen er. Den er som nevnt bygget i aluminium, og i likhet med den forrige Mate-modellen skrår den ut mot sidene slik at den er bare 2,65 millimeter tynn i kantene.
På midten er telefonen 7,2 millimeter tynn, det vil si 0,1 millimeter tynnere enn iPhone 6S Plus. Men det at den skrår inn mot kantene slik den gjør, fører til at Mate S føles og ser ut som en syltynn telefon. Og når den ligger på bordet med skjermen opp, ser det nesten ut som om telefonen svever over bordflaten.
Den store skjermen går nesten helt ut i kantene, og glasset dekker hele fronten. Glasset er svakt buet ut mot kantene, såkalt 2,5D-glass. Alt dette gjør at telefonen både ser bra ut, og ikke minst føles bra når du holder den i hånden.
Selv om skjermen på 5,5 tommer er samme størrelse som iPhone 6S Plus, er faktisk Mate S noe mindre – 15 x 7,5 cm mot 15,8 x 7,8 cm. Huawei sparer litt plass på at det ikke er noen fysisk hjem-knapp, og at skjermen går enda lenger ut mot høyre og venstre kant av telefonen.
Svært god skjerm
Når vi først snakker om skjermen: Her har du ikke 4K-skjerm som i Sony Xperia Z5 Premium – men Full HD-oppløsning (1080 x 1920) er mer enn godt nok. Skjermen er av AMOLED-typen, noe som betyr flotte farger og meget bra svartnivå – altså at det som er svart, ser virkelig svart ut. Kontrasten er meget bra, og skjermen virker også sylskarp. Huawei har lagt til et valg i menyene som lar deg endre fargetemperaturen hvis du ønsker kaldere eller varmere farger, men vi synes standardinnstillingen fungerte bra.
En fordel med AMOLED-skjerm er for øvrig at disse skjermene bruker mindre strøm når det er mye svart i bildet – siden det ikke er noen bakbelysning. Det er kun når bildepunktene skal lyse i en eller annen farge at dette bildepunktet trekker strøm.
På neste side skal vi ta en nærmere kikk på telefonen – og teste ytelsen »
Fordeler
- +God skjerm
- +Super byggekvalitet
- +Svært rask fingeravtrykksleser
- +Meget bra kamera
- +Brukervennlig
- +Mye bra programvare medfølger
Ting å tenke på
- —Ikke dual-band wi-fi
- —Kun 25 av 32 GB er ledig
Funksjoner og kamera
En litt annerledes Android
Telefonen kommer med Android 5.1.1, men Huawei har lagt sitt eget og veldig brukervennlige EMUI 3.1-grensesnitt på toppen. Menyene er ikke mer annerledes enn at du fint finner det du trenger, selv om du er vant til andre Android-mobiler.
Den største forskjellen fra vanlig Android, er at Android vanligvis har et menyvalg som viser alle appene dine. Så kan du velge å plassere de appene du ønsker på en av hjemskjermene. Slik er det ikke på i EMUI – der er i stedet alle appene dine plassert på hjemskjermene, og finnes ingen andre steder. Dette er på mange måter mer ryddig og logisk, men krever litt mer av deg hvis du har mange apper og vil holde hjemskjermene ryddige. Men det er enkelt å lage mapper ved å dra ett ikon over et annet, så du har egentlig ingen unnskyldning for å ha rotete hjemskjermer.
Utseendet på både startskjermer og ikoner kan endres ved å bytte tema. Det følger med seks ulike temaer, men via Tema-appen kan du laste ned et stort antall andre temaer.
Vi liker EMUI veldig godt – og hvis noen av våre lesere kjenner til brukergrensesnittet MIUI, som brukes på telefoner fra kinesiske Xiaomi, så er disse to svært like.
Kjapp som lynet
Systembrikken er av typen Kirin 935, en brikke laget av Huawei-eide HiSilicon. Brikken inneholder åtte 64-bits prosessorkjerner, 4 Cortex-A53-prosessorer på 2,2 GHz og fire A53 på 1,5 GHz. I tillegg er det en Mali-T628-grafikkprosessor.
Hva betyr så dette i praksis? Til sammenligning har Qualcomms Snapdragon 810-brikke som brukes i Sony Xperia Z5 fire Cortex-A57-kjerner i tillegg til fire ARM Cortex-A53-kjerner. A57 har høyere ytelse, mens A53 er mer energieffektiv. HiSilicon har valgt å kjøre fire av A53-kjernene på 2,2 GHz, mens Qualcomm i Snapdragon 810 kjører de fire Cortex-A57-kjernene på 2,2 GHz.
Om Kirin 935 er raskere eller tregere enn Snapdragon 810 avhenger helt av hvilket benchmarkprogram du kjører. I Geekbench 3 er Mate S raskere enn Z5, mens Z5 er litt raskere enn Mate S i testen Antutu. I det grafikkintensive testprogrammet 3DMark Ice Storm Unlimited blir imidlertid Mate S slått grundig av Xperia Z5.
Som kjent bør benchmarktester tas med en klype salt, og det er praktisk bruk som er viktig. Og her overbeviser Mate S virkelig. Menyene er lynkjappe, og i løpet av de fem-seks dagene vi har brukt telefonen har vi knapt opplevd en eneste forsinkelse. Telefonen oppleves som like rask som toppmodeller som for eksempel Samsung Galaxy S6 og Sony Xperia Z5.
Her er noen ytelsestester:
Batteriet er på 2700 mAh, og telefonen har gode strømstyrefunksjoner som gjør at batteritiden virker ganske god. Med appen Telefonbehandling får du en analyse av hva som bruker ressurser på telefonen, for eksempel om det anbefales at du lukker noen apper. Du får også beskjed om det er apper som fortsetter å kjøre etter at skjermen er slått av, og kan velge å skru av muligheten for det. Dårlig batteritid på Android-mobiler skyldes ofte at det er én eller flere apper som fortsetter å bruke ressurser i bakgrunnen, selv når appene er lukket – men på Mate S er det enkelt å skru av dette for enkeltapper.
Vår erfaring er at du fortsatt har en del strøm igjen når kvelden kommer. Vi kjørte også batteritesten til AnTuTu, og der havnet telefonen et godt stykke foran AnTuTus egne tall for Nexus 4 og Nexus 5, og litt bak Galaxy Note 3. Vi har ikke kjørt denne testen på andre enheter selv – så vi kan ikke si hvordan den ville gjort det mot andre av de nyeste toppmodellene. Men vi har sett at Samsung Galaxy S6 har havnet på i underkant av 6000 i AnTuTu Battery Test i utenlandske tester – mot 7165 for Mate S. I så måte stemmer vårt inntrykk av at Mate S er snillere mot batteriet enn S6, som vi sjelden fikk til å vare mer enn én dag. Galaxy Note 4 har i utenlandske tester fått rundt 7500-7600 – altså 4-6 prosent bedre enn Mate S.
AnTuTu-testen kjører imidlertid med skjermen på hele tiden, så den tar jo ikke hensyn til eventuelle strømsparefunksjoner som trår i kraft når skjermen er slukket.
Bra maskinvare – med ett minus
Huawei Mate S har alt man ønsker seg fra en toppmodell. Den støtter alle aktuelle frekvensbånd som brukes i Europa, og de viktigste du trenger også når du er ute på reise. Men vi ble litt overrasket over at telefonen støtter bare Wi-Fi på 2,4 GHz – ikke 5 GHz-båndet. Det er kun støtte for 802.11a/b/g/n – og ikke 802.11ac. Dermed får du ikke utnyttet de nyeste trådløse ruterne fullt ut. Litt rart egentlig, siden Huaweis nye Nexus 6P-modell kommer med tobånds 802.11ac-støtte.
Ellers er det støtte for både GPS og den russiske Glonass-varianten for posisjonering, samt at telefonen har både Bluetooth 4.0 og støtte for NFC. Sistnevnte kan brukes både til enklere paring av Bluetooth-tilbehør og til ulike løsninger for mobilbetaling.
Lydkvaliteten under tale er krystallklar og fin. Men vi opplevde enkelte ganger at vi ikke hadde fått med oss at telefonen hadde ringt når den var på lydløs, siden vibrasjonene er litt svakere enn det vi er vant til fra mange andre telefoner.
En av de kjappeste fingeravtrykksleserne
Mange av dagens toppmodeller har innebygget fingeravtrykksleser, og Huawei Mate S er intet unntak. Fingeravtrykkssensoren sitter på baksiden av telefonen, rett under kameraet. Huawei kaller den Fingerprint 2.0, som er en forbedret variant av den som sitter i Huawei Mate 7. Sensoren skal ifølge Huawei være dobbelt så rask som forgjengeren, og mer følsom.
Vi er virkelig imponert over hvor rask fingeravtrykksleseren er. Leseren er plassert slik at du treffer den naturlig med pekefingeren når du holder telefonen på vanlig måte, og så snart du berører leseren låses telefonen opp på brøkdelen av et sekund. Du trenger ikke å aktivere skjermen først – telefonen låses opp så snart du berører fingeravtrykksleseren, selv om skjermen er slukket helt.
Fingeravtrykksleseren har også en del tilleggsfunksjoner. Sveiper du med fingeren nedover på leseren dukker varslingssenteret opp, og så kan du dobbelttappe på leseren for å fjerne varslene. Når du bruker Galleri-appen kan du også sveipe sidelengs på leseren for å bla i bildene.
Som på tidligere Huawei-modeller er det en såkalt «knokefunksjon» (Knuckle 2.0) som lar deg aktivere ulike funksjoner. Knakker du to ganger med knoken på skjermen, blir bildet på skjermen gjort om til et foto du kan lagre eller jobbe videre med. Tegner du en sirkel med knoken, dukker det opp en markering som lar deg ta skjermdump av et valgt sted på skjermen. Markeringen kan skaleres og flyttes så du bare får med det du ønsker. Du kan også aktivere en funksjon som lar deg aktivere kamera, nettleser, musikkspiller eller andre ting ved å tegne bokstaver på skjermen med knoken.
Telefonen har også noen smarte tilleggsfunksjoner – som at den kan skru av lyden for innkommende anrop når du snur telefonen, automatisk redusere ringevolumet når du plukker opp telefonen, eller automatisk besvare anropet når du løfter telefonen mot øret.
Mye nyttig programvare
I tillegg til standardprogramvaren i Android, har Huawei også lagt ved en del ekstraprogrammer, hvorav enkelte ikke kan avinstalleres. Det medfører at det bare er i underkant av 25 GB ledig lagringsplass, selv om Huawei reklamerer med at telefonen skal ha 32 GB lagringsplass. Det er imidlertid mulig å utvide lagringsplassen med et MicroSD-kort.
Heldigvis er fleste av de medfølgende programmene ganske nyttige. Du har en Galleri-app for å vise bilder, som til tross for navnet ikke er den samme som er standard i Android. Appen er standard for bildefremvisning (du har selvfølgelig også Google Foto-appen), og har veldig bra funksjoner for redigering, samt at du kan vise masse tilleggsinformasjon om bildene – som blender, lukker, ISO og histogram. Via Galleri- og Video-appen kan du enkelt sende bildet til en ekstern skjerm (for eksempel en TV).
Av nytteprogrammer følger programmet WPS Office med. Dette er en veldig god Microsoft Office-kompatibel kontorpakke med tekstbehandling, regneark, presentasjonsverktøy og notatblokkfunksjon. I tillegg til lokal lagring kan WPS Office også kobles til skytjenester som OneDrive, Dropbox, Google Drive og Box. Notatfunksjonen kan også kobles til Evernote.
Vi bør også nevne filbehandleren. Denne gir en veldig god oversikt over hva som ligger lagret på telefonen og minnekortet, og den hjelper deg også med å rydde opp og fjerne store filer eller filer som ikke er i bruk.
Programmet for lydopptak er av de bedre vi har sett, og telefonen har tre mikrofoner som gjør at den lettere kan identifisere individuelle stemmer og lyder. I opptaksappen kan du velge forskjellige opptaksmoduser, for eksempel møte eller intervju. Velger du møte vil telefonen prøve å identifisere alle lydkilder rundt møtebordet – mens hvis du velger intervju vil telefonen prioritere lyden som kommer rett forfra eller bakfra.
Veldig bra kamera
Kameraet i Mate S tar virkelig gode bilder, spesielt i godt lys. Men vi ble også veldig positivt overrasket over hvordan kameraet håndterte svak belysning – som for eksempel da vi tok bilder i Oslos gater i skumringen, eller innebilder hjemme i stua. Kameraet er veldig bra på å «forstå» hva slags motiv vi forsøker å ta bilde av, og sørge for at eksponeringen blir korrekt.
Oppløsningen er på 13 megapiksler, som kanskje ikke låter all verden – men som kjent er ikke megapiksler alt. I likhet med toppmodellen Huawei P8 har Mate S et kamera som i tillegg til rødt, grønt og blått også har en egen sensor for hvitt lys. Kameraet har også en egen prosessor for signalbehandling, en prosessor som ifølge Huawei tilsvarer den du finner i digitale speilreflekskameraer. En tofarget LED-lampe tilpasser fargen på blitslyset for å oppnå mest mulig riktig hvitbalanse. Optisk bildestabilisering gjør det enklere å ta skarpe bilder i dårlig lys.
Selv om kameraappen er veldig god på autoinnstillingene, vil avanserte brukere antagelig sette pris på «Pro-kamera»-funksjonen. Denne ligner veldig på de manuelle innstillingsmulighetene du finner i Microsofts Lumia-modeller, og lar deg stille blant annet ISO, lukkertid, over-/undereksponering, fokus og hvitbalanse manuelt.
En litt mindre nyttig funksjon er «skjønnhetsfunksjonen» for frontkameraet. Den brukes når du tar selfies, og kan automatisk gjøre huden glattere, øynene større og ansiktet smalere. Alt gjøres live, så du ser hvordan du vil bli seende ut før du knipser bildet. Denne funksjonen må brukes med forsiktighet hvis du er opptatt av å se noenlunde naturlig ut – stiller du litt for mye på ting kan du fort se ut som noe fra en annen planet.
Før du går videre og leser konklusjonen, kan du se på noen eksempelbilder vi har tatt med kameraet:
Fordeler
- +God skjerm
- +Super byggekvalitet
- +Svært rask fingeravtrykksleser
- +Meget bra kamera
- +Brukervennlig
- +Mye bra programvare medfølger
Ting å tenke på
- —Ikke dual-band wi-fi
- —Kun 25 av 32 GB er ledig
Konklusjon og alternativer
Huawei Mate S er det nyeste flaggskipet fra Huawei, og med en skjerm på 5,5 tommer, aluminiumschassis og topp spesifikasjoner er dette en telefon som konkurrerer direkte med toppmodellene fra blant andre Samsung, Apple og Sony.
Av andre telefoner med omtrent samme skjermstørrelse finner vi Sony Xperia Z5 Premium, Apple iPhone 6S Plus, Samsung Galaxy S6 Edge+, LG G4 og Samsung Galaxy Note 4. Det er altså et ganske celebert selskap Huawei Mate S skal kjempe i.
Så da er det store spørsmålet: Hvordan klarer den seg?
Super byggekvalitet og fantastisk skjerm
Mate S er laget i aluminium og byggekvaliteten er suveren. Den er bare 2,65 millimeter tynn i kantene, så selv om den er tykkere på midten føles og ser telefonen virkelig tynn ut. Kombinert med en skjerm som går helt ut i kantene og et glass som dekker hele fronten og skrår mykt ned mot aluminiumskantene rundt, så ser det hele virkelig lekkert ut.
Skjermen har ikke 4K-oppløsning som i Xperia Z5 Premium, men med en Full HD-oppløsning (1080 x 1920 punkter) er pikseltettheten på 401 per tomme – det samme som på iPhone 6S. Men punkttettheten er dårligere enn for eksempel Samsung Galaxy Note 4, som har en oppløsning på 1440 x 2560 punkter og en punkttetthet på 515.
I praksis spiller det liten rolle, skjermen er sylskarp og har fantastiske farger. Siden det er en AMOLED-skjerm bruker skjermen også mindre strøm når det er mye svart i skjermbildet.
Ryddige og brukervennlige menyer
Huawei har lagt på sine egne menyer (EMUI 3.1) på toppen av Android. Vi mener brukergrensesnittet er av de bedre vi har sett, og menyene er ikke mer annerledes enn at du lett finner det du trenger. Huawei har også lagt til en god del smarte funksjoner, som at den varsler deg om apper som bruker mye strøm i bakgrunnen – og lar deg begrense appenes mulighet til å bruke bakgrunnsdata.
Telefonen kommer med veldig gode programmer for å spille musikk og video, og det er også en del smarte funksjoner i galleriappen som ikke er standard i Android.
Noe av det vi setter mest pris på med Mate S, er fingeravtrykksleseren på baksiden. Den er utrolig kjapp, og lar deg låse opp telefonen uten at du må aktivere skjermen først.
Mate S er en svært rask telefon, og selv om den ikke vinner alle ytelsestestene oppleves den som en av de raskeste mobiltelefonene vi har vært borti. Maskinvaremessig er det meste på stell, men vi lurer litt på hvorfor den ikke har støtte for dual-band Wi-Fi, slik at du får utnyttet de nyeste trådløse ruterne fullt ut.
Topp kamera
Kameraet fortjener virkelig skryt – det er sjelden mobilkameraer er så gode som dette til å ta gode bilder i mange ulike situasjoner med autoinnstillingene. Og det er autoinnstillingene som er viktigst, det er tross alt det de aller fleste av oss bruker på et mobilkamera.
Når kameraet i tillegg lar deg styre mange av innstillingene manuelt, som lukker, hvitbalanse og fokus, da er det bare å ta av seg hatten.
Konklusjon og alternativer
Huawei Mate S er en av de beste telefonene du får til rundt 6000 kroner akkurat nå.
Vanntette Sony Xperia Z5 er et godt alternativ som koster noen hundrelapper mer. Den har en litt mindre skjerm – men ellers på høyde med Mate S og vel så det.
Hvis du vil gå en del opp i pris, og vil ha det beste av det beste – koste hva det koste vil – da er det antagelig en Sony Xperia Z5 Premium du bør gå for. Dette er markedets første telefon med 4K-skjerm, den er ekstremt godt utstyrt, og den er i motsetning til Mate S helt vanntett.
Ta også en kikk på Samsung Galaxy S6 Edge+, som er en knallgod telefon til omtrent samme pris som Z5 Premium, men som ikke er vanntett – og heller ikke har den samme høye skjermoppløsningen som Z5 Premium.
Liker du best Apple-produkter, er selvfølgelig også iPhone 6S Plus et knallbra alternativ.
Fordeler
- +God skjerm
- +Super byggekvalitet
- +Svært rask fingeravtrykksleser
- +Meget bra kamera
- +Brukervennlig
- +Mye bra programvare medfølger
Ting å tenke på
- —Ikke dual-band wi-fi
- —Kun 25 av 32 GB er ledig