Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPad mini med Retina-skjerm

Slik skulle iPad mini vært fra starten

Vi har testet den nye versjonen med Retina-skjerm.

Design, skjerm og menyer

Ny og gammel iPad mini. Den nye er øverst. Forskjellen du ser skyldes at det siste testproduktet også har 4G-støtte. Ellers er de like.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
I bunnen av iPad mini finner du Lightning-kontakten, og et sett kraftige høyttalere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det er rundt ett år siden den originale iPad mini-modellen kom på markedet. Den gang var den underlegen den store utgaven på de fleste vis – det var først og fremst størrelsen som var fordelaktig. Nå er nye iPad mini på markedet. Den endrer styrkeforholdet i serien drastisk.

Både nye iPad Air, og iPad mini med Retina-skjerm deler nemlig spesifikasjoner, og dermed beholder Mini-modellen kun lillebrorstatus på størrelse.

For deg som kjenner iPad mini fra før, er det lite nytt å melde om fra utsiden av brettet – iallfall før vi skrur det på. Designen er helt lik den vi kjenner fra forrige generasjon, som fortsatt er i salg som en billigere utgave.

Stilren design

Som vanlig i Apple-land er det minimalisme som gjelder. Her er det ingen store, spraglete påfunn, bare en enkel unibody-konstruksjon i Aluminium, med navnet og det sedvanlige, stiliserte eplet trykket på baksiden.

At brettet er bygget i ett stort stykke aluminum, gjør at det føles svært solid sammenliknet med mange av de andre nettbrettene på markedet. Utgaven vi tester er varianten med 4G, og dermed avbrytes aluminiumsdekselet på toppen, til fordel for et lite plastfelt. Det er vanskelig å få god mobildekning gjennom et tykt aluminiumsdeksel, så det er bak plastfeltet antennene skjuler seg.

I bunnen av brettet har du et sett kraftige høyttalere, og Apples egen Lightning-kontakt for lading. På øvre høyre side finner du det som er av knapper – volumtaster, en skyvebryter, og helt på toppen en låsetast.

Skru den på og se forskjellen

Det er selvfølgelig skjermen som er det mest synlige beviset på at noe har skjedd siden sist. Borte er den gamle, lavoppløste skjermen med 1024 x 768 piksler. Her er det Retina-skjerm med 2048 x 1536 piksler. Dette gjør at pikseltettheten har gått fra 164 til 324 piksler per tomme. Det merkes.

Den originale iPad mini-modellen hadde en relativt god skjerm, til å ha så lav oppløsning som den hadde. Det gjorde den også til et greit kompromiss for mennesker som har mer bruk for et nettbrett på farten enn i sofaen.

Når vi måler skjermens fargegjengivelse oppdager vi imidlertid at både den originale iPad mini-modellen, og LGs langt rimeligere G Pad viser til dels betydelig riktigere farger enn nye iPad mini med Retina-skjerm. LG-brettet er imidlertid noe mindre lyssterkt enn de to iPad-modellene.

Du ser resultatene av alle skjermmålingene i bildegalleriet på side tre i testen

Har du først lagt merke til pikslene ...

Den nye Retina-skjermen gir deg i pose og sekk, og du vil neppe savne den gamle iPad mini-skjermen. Jeg er glad i høyoppløste skjermer, men la strengt tatt aldri særlig merke til den lave oppløsningen på forrige generasjon iPad mini.

Det er stor forskjell på skjermene i første og andre generasjon iPad mini. Se full størrelse for best inntrykk av forskjellene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
På høyre langside finner du knapper for volum, og en skyvebryter for å skru av og på skjermrotasjonen. Låsetasten er som vanlig på øverste kortside.

Det var jo tross alt kun kort tid siden samme oppløsning hadde fungert helt greit på 10-tommerne i iPad-serien. Men, med de to brettene side om side, virker det nesten umulig å gå tilbake til forige generasjon uten å ergre seg over rutemønsteret og de synlig pikslene i skjermen på forrige generasjon.

Skjermen oppleves ellers som lyssterk og god, med bra innsynsvinkel fra alle kanter. At fargene ikke er like riktige som på LGs nettbrett var ikke merkbart under praktisk bruk, før vi fikk de to skjermene ved siden av hverandre.

Slik ser appmenyen i iOS 7 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Trekker du fingeren opp fra bunnen av skjermen, får du hurtig tilgang på de viktigste innstillingene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser oppgaveveksling ut i nye iOS 7.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nye menyer

Vi har allerede hatt flere anledninger til å stifte bekjentskap med nye iOS 7. Operativsystemet har gått gjennom sin største endring siden første gang det ble lansert, og det er bare unntaksvis gjenkjennelig hvis du sammenlikner med de tidligere utgavene.

I de nye menyene er imitert skinn og treverk helt borte. Det er heller ikke 3D-perspektiv på ikonene lenger. I stedet er ikonene flate, stiliserte symboler. Det ser friskt og moderne ut, og fungerer godt.

iOS 7 kler storskjerm

Innimellom lar vi oss irritere av at elektronikkprodusenter ikke utnytter økt oppløsning eller skjermstørrelse godt nok. På sett og vis går også Apple i denne fella, ved å ikke ha flere ikoner på skjermen på en iPad enn på en bitteliten iPhone-skjerm. Samtidig mener vi at iOS 7 tjener på den ekstra luften i menyene.

Bruksmessig er nye iPad mini fortsatt en nytelse. Det aller meste som foregår på skjermen skjer lynraskt. Det eneste unntaket er skjermtastaturet, som av og til tar seg litt god tid når du aktiverer det.

Det meste her er intuitivt og enkelt å bruke. Den ene delen av iOS som ikke ble særlig berørt av omleggingen til iOS 7 er innstillingsmenyen. Den pleide å være ryddig og enkel, men har gradvis blitt mer rotete etter hvert som Apple begynte å legge inn flere funksjoner i operativsystemet sitt. Vi skal ikke si den er vanskelig å bruke, men den hadde nok tjent på en overhaling neste gang Apple gjør endringer.

Nærmer seg Android

Alle elektronikkprodusenter stjeler litt av hverandre, og gjennom årene har Apple nærmet seg Android-universet på noen områder. Selskapet introduserte en nedtrekksmeny for varslinger alt i forrige utgave av iOS, og også denne har fått seg en oppdatering i iOS 7.

I stedet for å dekke litt av skjermen, dekker den nå hele. Den gir deg informasjon om kalenderhendelser og nye varsler som har kommet. Den gir deg også værinformasjon for nærområdet ditt, hvis du har aktivert posisjonstjenestene i nettbrettet.

Ulikt det vi kjenner fra Android er nedtrekksmenyen i iOS skjult under vanlig bruk. Du henter den frem ved å sveipe fingeren ned fra toppen av skjermen. Da dukker det opp en liten pil som lar deg trekke ned resten av menyen.

Hurtiginnstillinger i bunnen

Apple har delt opp menyen, slik også Google har der Android kjører på nettbrett. På telefoner har som kjent Android både varslinger og innstillinger i nedtrekksmenyen.

Hurtiginnstillinger får du nå tak i ved å sveipe opp fra bunnen av nettbrettet. Her får du en mindre meny, som dekker de viktigste innstillingene du trenger, slik som lysstyrke, flymodus og volumnivå. Det er også her du aktiverer AirPlay enklest, om du bruker Apples trådløse strømmeteknologi.

Les mer om Apple iOS 7 i denne guiden

Kraftig forbedret app-veksling

Måten du veksler mellom apper på er også oppdatert. Tidligere ville to trykk på hjem-tasten gi deg en smal stripe nederst, med en rekke ikoner for appene som kjørte. Ut over dette fikk du ingen indikasjon på hva som skjulte seg bak app-ikonene.

Nå får du en lekker forhåndsvisning av det som skjuler seg bak ikonene, og det er mye enklere å avslutte hver enkelt kjørende app. Du sveiper bare forhåndsvisningen opp, så er den avsluttet. Igjen likner løsningen mye på den vi kjenner fra Android, men her har Apple gjort visningen en del lekrere, etter vår mening.

Bli med oss videre til neste side for en titt på de nye funksjonene i nye iPad mini.