Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPad mini med Retina-skjerm

Slik skulle iPad mini vært fra starten

Vi har testet den nye versjonen med Retina-skjerm.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Ny og gammel iPad mini. Den nye er øverst. Forskjellen du ser skyldes at det siste testproduktet også har 4G-støtte. Ellers er de like.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
I bunnen av iPad mini finner du Lightning-kontakten, og et sett kraftige høyttalere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det er rundt ett år siden den originale iPad mini-modellen kom på markedet. Den gang var den underlegen den store utgaven på de fleste vis – det var først og fremst størrelsen som var fordelaktig. Nå er nye iPad mini på markedet. Den endrer styrkeforholdet i serien drastisk.

Både nye iPad Air, og iPad mini med Retina-skjerm deler nemlig spesifikasjoner, og dermed beholder Mini-modellen kun lillebrorstatus på størrelse.

For deg som kjenner iPad mini fra før, er det lite nytt å melde om fra utsiden av brettet – iallfall før vi skrur det på. Designen er helt lik den vi kjenner fra forrige generasjon, som fortsatt er i salg som en billigere utgave.

Stilren design

Som vanlig i Apple-land er det minimalisme som gjelder. Her er det ingen store, spraglete påfunn, bare en enkel unibody-konstruksjon i Aluminium, med navnet og det sedvanlige, stiliserte eplet trykket på baksiden.

At brettet er bygget i ett stort stykke aluminum, gjør at det føles svært solid sammenliknet med mange av de andre nettbrettene på markedet. Utgaven vi tester er varianten med 4G, og dermed avbrytes aluminiumsdekselet på toppen, til fordel for et lite plastfelt. Det er vanskelig å få god mobildekning gjennom et tykt aluminiumsdeksel, så det er bak plastfeltet antennene skjuler seg.

I bunnen av brettet har du et sett kraftige høyttalere, og Apples egen Lightning-kontakt for lading. På øvre høyre side finner du det som er av knapper – volumtaster, en skyvebryter, og helt på toppen en låsetast.

Skru den på og se forskjellen

Det er selvfølgelig skjermen som er det mest synlige beviset på at noe har skjedd siden sist. Borte er den gamle, lavoppløste skjermen med 1024 x 768 piksler. Her er det Retina-skjerm med 2048 x 1536 piksler. Dette gjør at pikseltettheten har gått fra 164 til 324 piksler per tomme. Det merkes.

Den originale iPad mini-modellen hadde en relativt god skjerm, til å ha så lav oppløsning som den hadde. Det gjorde den også til et greit kompromiss for mennesker som har mer bruk for et nettbrett på farten enn i sofaen.

Når vi måler skjermens fargegjengivelse oppdager vi imidlertid at både den originale iPad mini-modellen, og LGs langt rimeligere G Pad viser til dels betydelig riktigere farger enn nye iPad mini med Retina-skjerm. LG-brettet er imidlertid noe mindre lyssterkt enn de to iPad-modellene.

Du ser resultatene av alle skjermmålingene i bildegalleriet på side tre i testen

Har du først lagt merke til pikslene ...

Den nye Retina-skjermen gir deg i pose og sekk, og du vil neppe savne den gamle iPad mini-skjermen. Jeg er glad i høyoppløste skjermer, men la strengt tatt aldri særlig merke til den lave oppløsningen på forrige generasjon iPad mini.

Det er stor forskjell på skjermene i første og andre generasjon iPad mini. Se full størrelse for best inntrykk av forskjellene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
På høyre langside finner du knapper for volum, og en skyvebryter for å skru av og på skjermrotasjonen. Låsetasten er som vanlig på øverste kortside.

Det var jo tross alt kun kort tid siden samme oppløsning hadde fungert helt greit på 10-tommerne i iPad-serien. Men, med de to brettene side om side, virker det nesten umulig å gå tilbake til forige generasjon uten å ergre seg over rutemønsteret og de synlig pikslene i skjermen på forrige generasjon.

Skjermen oppleves ellers som lyssterk og god, med bra innsynsvinkel fra alle kanter. At fargene ikke er like riktige som på LGs nettbrett var ikke merkbart under praktisk bruk, før vi fikk de to skjermene ved siden av hverandre.

Slik ser appmenyen i iOS 7 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Trekker du fingeren opp fra bunnen av skjermen, får du hurtig tilgang på de viktigste innstillingene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser oppgaveveksling ut i nye iOS 7.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nye menyer

Vi har allerede hatt flere anledninger til å stifte bekjentskap med nye iOS 7. Operativsystemet har gått gjennom sin største endring siden første gang det ble lansert, og det er bare unntaksvis gjenkjennelig hvis du sammenlikner med de tidligere utgavene.

I de nye menyene er imitert skinn og treverk helt borte. Det er heller ikke 3D-perspektiv på ikonene lenger. I stedet er ikonene flate, stiliserte symboler. Det ser friskt og moderne ut, og fungerer godt.

iOS 7 kler storskjerm

Innimellom lar vi oss irritere av at elektronikkprodusenter ikke utnytter økt oppløsning eller skjermstørrelse godt nok. På sett og vis går også Apple i denne fella, ved å ikke ha flere ikoner på skjermen på en iPad enn på en bitteliten iPhone-skjerm. Samtidig mener vi at iOS 7 tjener på den ekstra luften i menyene.

Bruksmessig er nye iPad mini fortsatt en nytelse. Det aller meste som foregår på skjermen skjer lynraskt. Det eneste unntaket er skjermtastaturet, som av og til tar seg litt god tid når du aktiverer det.

Det meste her er intuitivt og enkelt å bruke. Den ene delen av iOS som ikke ble særlig berørt av omleggingen til iOS 7 er innstillingsmenyen. Den pleide å være ryddig og enkel, men har gradvis blitt mer rotete etter hvert som Apple begynte å legge inn flere funksjoner i operativsystemet sitt. Vi skal ikke si den er vanskelig å bruke, men den hadde nok tjent på en overhaling neste gang Apple gjør endringer.

Nærmer seg Android

Alle elektronikkprodusenter stjeler litt av hverandre, og gjennom årene har Apple nærmet seg Android-universet på noen områder. Selskapet introduserte en nedtrekksmeny for varslinger alt i forrige utgave av iOS, og også denne har fått seg en oppdatering i iOS 7.

I stedet for å dekke litt av skjermen, dekker den nå hele. Den gir deg informasjon om kalenderhendelser og nye varsler som har kommet. Den gir deg også værinformasjon for nærområdet ditt, hvis du har aktivert posisjonstjenestene i nettbrettet.

Ulikt det vi kjenner fra Android er nedtrekksmenyen i iOS skjult under vanlig bruk. Du henter den frem ved å sveipe fingeren ned fra toppen av skjermen. Da dukker det opp en liten pil som lar deg trekke ned resten av menyen.

Hurtiginnstillinger i bunnen

Apple har delt opp menyen, slik også Google har der Android kjører på nettbrett. På telefoner har som kjent Android både varslinger og innstillinger i nedtrekksmenyen.

Hurtiginnstillinger får du nå tak i ved å sveipe opp fra bunnen av nettbrettet. Her får du en mindre meny, som dekker de viktigste innstillingene du trenger, slik som lysstyrke, flymodus og volumnivå. Det er også her du aktiverer AirPlay enklest, om du bruker Apples trådløse strømmeteknologi.

Les mer om Apple iOS 7 i denne guiden

Kraftig forbedret app-veksling

Måten du veksler mellom apper på er også oppdatert. Tidligere ville to trykk på hjem-tasten gi deg en smal stripe nederst, med en rekke ikoner for appene som kjørte. Ut over dette fikk du ingen indikasjon på hva som skjulte seg bak app-ikonene.

Nå får du en lekker forhåndsvisning av det som skjuler seg bak ikonene, og det er mye enklere å avslutte hver enkelt kjørende app. Du sveiper bare forhåndsvisningen opp, så er den avsluttet. Igjen likner løsningen mye på den vi kjenner fra Android, men her har Apple gjort visningen en del lekrere, etter vår mening.

Bli med oss videre til neste side for en titt på de nye funksjonene i nye iPad mini.

Teknologi og funksjoner

Tekstbehandleren Pages gir deg en rekke alternativer for formatering av tekstene dine.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
iWork lar deg dele dokumentene dine i mange forskjellige formater.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Forrige utgave av iPad mini var en svært tydelig lettversjon. Der den gamle hadde både mye svakere skjerm og innmat enn den store utgaven, er nye iPad mini en kompromissløs kraftplugg. Her får du alt Apple har pakket inn i iPad Air, bare i mye mer kompakt innpakning.

Motoren her er Apples A7-brikke, som benyttes også i iPhone 5S, og i den større iPad-modellen. Den dedikerte brikken som håndterer sensordata, kjent som M7, er også med.

Velger du modellen med støtte for 4G får du svært raske surfehastigheter i norske mobilnett – Apples produkter støtter nå mange forskjellige 4G-bånd, inkludert frekvensene vi bruker her til lands.

Mer inkludert

Android er nevnt et par ganger allerede i denne testen, og også her må vi en tur innom Googles konkurrerende produkter. Akkurat som tidligere Nexus-modeller, har iPad-variantene lenge vært relativt blanke ark. Både Apple og Google har i stor grad overlatt brukerne til å tilpasse innholdet etter behov, og levert relativt sparsomt med funksjoner rett ut av esken.

Både de nye iOS-modellene, og siste versjon av Googles referansetelefon, Nexus 5, endrer dette.

Det betyr at du nå får langt mer funksjonalitet med iPad mini enn du gjorde på forrige modell. Appene ligger riktig nok ikke på brettet når du pakker det ut, men så fort du skrur det på og går gjennom oppstartveiledningen får du tilbud om å laste ned Apples egne apper. Du kan svare nei, om du ikke vil ha dem, men for de fleste vil det være fornuftig å takke ja.

Svært omfattende kontorpakke

Nå får du med apples iWork-pakke. Kort fortalt er dette en omfattende Office-pakke som tidligere pleide å koste penger. Nå er den oppdatert for iOS 7, og de tre appene som følger med heter Pages, Numbers og Keynote.

I motsetning til mange mobile kontorpakker, er iWork relativt avanserte greier. Selv om mange andre mobile kontorpakker kan gjøre jobben, om man trenger å redigere eller skrive på farten, er ofte mulighetene litt begrensede. De har formateringsvalg, men ofte ikke så mange. Det er ikke alltid akkurat det du trenger ligger i pakken.

I mange tilfeller fremstår disse som nødvendige tillegg, fordi Microsofts Office er så dominerende at du før eller siden vil få et Word-dokument i innboksen din. Det er ikke mange mobile kontorpakker som fremstår som helt selvstendige, og fullverdige, produkter. Det gjør iWork.

Virkelig fullverdig tekstbehandler

Tekstbehandleren i pakken heter Pages. Dette er sannsynligvis delen av pakken som flest vil få bruk for, ettersom de fleste fra tid til annen skriver noe, men ikke alle trenger å holde presentasjoner eller sysle med regneark.

Her får du et rikholdig utvalg formateringsvalg. Du kan sette inn bilder i teksten, og du kan velge blant en haug ulike skrifttyper.

Hvis du skriver mye og ofte har Pages nyttige funksjoner for deg også. Her får du ordtelling og stavekontroll.

Enkelt å dele og å spore endringer

En snedig funksjon er muligheten til å spore endringer i teksten. Dette er nyttig dersom du ønsker å gå tilbake til tidligere versjoner av en tekst du selv har skrevet, eller dersom du utveksler dokumenter med andre som redigerer den samme teksten.

Hvis du trenger designforslag er Pages også søkklastet med ulike maler du kan velge, der du mer eller mindre kan bytte ut alt unntatt oppsettet. Du kan selvsagt også velge hvor mye av oppsettet du ønsker å ta med deg i ditt dokument, eller tømme siden helt og begynne på nytt, med dine egne idéer.

I utgangspunktet lagres dokumentene dine helt automagisk i Pages, men dokumentfiler blir de ikke før du overfører dem til en PC via iTunes, eller deler dem på en av de mange måtene som tilbys. Du kan sende lenker til dokumentene dine via iCloud, SMS, e-post eller WebDAV.

Når du først deler kan du også velge hva du vil dele dokumentet som. Også her er det forholdsvis rikholdig med alternativ, sammenliknet med andre mobile kontorpakker. Apple har sitt eget Pages-format, men du kan også dele som PDF-fil, Word-kompatibel fil eller i e-pub, som kanskje noen kjenner fra nedlasting av e-bøker.

Uansett vil du også finne dokumentene dine på nettstedet icloud.com, som du kan logge inn på fra en hvilken som helst datamaskin.

Les mer om iWork-pakken på Mobilen.no

Numbers byr på tradisjonelle regneark, og avanserte visning av tallene, med grafer og diagrammer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
E-postklienten deler design med resten av iOS 7, og har blitt litt enklere å ta i bruk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Safari er, som alltid, imponerende rask og stabil.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Numbers og Keynote

Også de to andre medlemmene av iWork-familien stiller med haugevis av funksjonalitet. Ved siden av å tilby de vanlige regnearkene vi kjenner fra de fleste kontorpakker, kan Numbers enkelt lage grafiske visninger av materialet ditt.

Dette er ikke helt unikt for Numbers – du kan lage diagrammer og grafiske visninger i PC-baserte regneark også, men det er ikke alltid det blir like pent å se til. Det er dessuten svært uvanlig at denne typen funksjonalitet blir med over i de mobile kontorpakkene.

Du kan også lage interaktive diagrammer som mottakeren kan samhandle med. Dermed blir det enklere å vise dataene som er relevante for perioder eller kategorier, uten å ha mange, svært omfattende, oversikter i det endelige produktet.

Keynote tilsvarer PowerPoint i Microsoft-universet, og igjen snakker vi om et svært omfattende produkt til mobil utgave å være. Her får du opprette de vanlige sidene i presentasjonen, slik du får på alle varianter av denne typen programvare, men med en rekke formateringsvalg vi ikke har sett i noen andre mobile kontorpakker.

For begge disse fungerer deling på omtrent samme måte som for Pages, men naturligvis med litt andre filtyper som resultat.

E-post og synkronisering

Også e-postleseren i iOS7 og iPad mini har blitt ny. Det synligste er selvfølgelig designendringen. Her er strukturen i appen for det meste bevart, selv om alt har blitt mindre fargerikt og mer stilrent siden sist.

Det betyr at det ikke er noe særlig læringskurve for å bruke denne e-postleseren. Du får en oversikt over hvor du er på venstre side, og forhåndsvsning av innholdet på høyre side. Navigasjon mellom de ulike mappene og kontoene er rask og problemfri, og det har blitt en selvfølge at e-posten vises riktig.

Selv om mye er ved det gamle hvis vi ser bort fra det grafiske, har det skjedd et par ting under panseret. Synkronisering av kontakter mot Google-kontoer er nå integrert i iOS, og det er mye enklere å legge til Exchange-adresser som har litt uvanlige innstillinger. Kontostyringen i iOS finner rett og slett enklere frem på egen hånd, uten behov for at du må hjelpe den på veien.

Apples egen iCloud-løsning ligger selvfølgelig godt integrert i dette, og hvis du har andre iOS-enheter, kan du synkronisere innstillinger og data mellom dem.

Nettleseren Safari

iOS har alltid hatt en kompetent nettleser, og Safari har ikke blitt noe dårligere i overgangen til iOS 7. Igjen er overgangen til ny design det aller mest synlige, men her er det også litt mer å ta tak i.

Nettleseren viser deg favorittnettstedene dine som ikoner på skjermen hver gang du åpner en ny fane. Dette er svært praktisk, men vi kunne ønsket oss enda litt mer, når Apple først gikk i gang. Forhåndsvisning av forrige besøk på nettstedet, for eksempel. Du må også merke favorittene dine selv, der mange andre nettlesere organiserer dem basert på hvor ofte du besøker dem.

Safari synkroniserer fortsatt faner gjennom iCloud, slik at du lett kan ta med deg artikler du leste hjemme når du plukker frem iPad-en. Du har også mange alternativ dersom du ønsker å dele noe du finner på nettet.

I opplevd hastighet er nettleseren en av de beste på markedet, og den er enkel å bruke. Apple var blant de første som tydelig sa at Flash ikke hørte hjemme i en mobil nettleser, og det er neppe noen overraskelse at teknologien heller ikke er støttet her. Like greit, synes vi – den har aldri fungert særlig godt på de mobile plattformene den har vært støttet uansett.

Andre småting

En egen notatapplikasjon følger med, og innholdet kan synkroniseres mot det du har av kontoer, enten det er iCloud, Gmail eller en Exchange-variant. Her er stikkordene kjapt og enkelt. Det er ikke avanserte funksjoner med her, men at du slipper å ta stilling til for mange valg underveis gjør appen desto mer nyttig til akkurat det den er laget for.

En egen app for påminnelser følger også med. Igjen kan den synkroniseres mot både iCloud og Exchange, men Googles kalenderløsning må vi klare oss uten.

Underholdning

Apple har alltid vært gode på underholdning. Men, de er det på sine vilkår. Slik er det fortsatt. I klartekst betyr det at iPad mini bør tjene deg greit dersom du ikke har noe i mot å være låst til iTunes for å styre innholdet ditt.

Foruten bilder du har tatt med nettbrettet, får du nemlig ikke styrt hva som befinner seg på det fra filutforskeren på PC-en.

iTunes på godt og vondt

iTunes har alltid vært et program du elsker eller hater. For enkelte er iTunes selve symbolet på hvor lukket Apples økosystem kan være, mens for atter andre er iTunes bare en svært enkel måte å håndtere media på.

Uansett hvilken leir man er i, er det ingen tvil om at iTunes i seg selv er relativt enkelt å ha med å gjøre. Men, det har sine innebygde irritasjonsmomenter. Ett av dem er at du i utgangspunktet bare kan synkronisere musikk mot én datamaskin om gangen. Bytter du maskin, blir du spurt om du ønsker å slette alt innholdet på iOS-enheten.

Det er for eksempel også forskjeller på hvilke typer medier som støttes av iTunes og iOS. Dermed kan du få lagt til videoer i iTunes-biblioteket ditt uten at de lar seg overføre til iPad-en. Du får altså hverken spilt av eller lagret disse filene slik at du kan ta dem med deg.

Veier utenom begrensningene

Hvis du virkelig ikke liker iTunes fins det en mengde veier utenom. Det fins mange medieprogrammer for PC og Mac på markedet i dag som støtter iOS 7. Men, de har stort sett iboende begrensninger som kan gjøre dem uaktuelle. Mediamonkey er ett av de mer kjente programmene som kan overføre musikk og video til en iPad.

Skal du ha full utnyttelse av iPad-en er det likevel iTunes som gjelder. Den svake formatstøtten Apple har, kan avhjelpes ved å installere tredjeparts videospillere. De siste årene har apputviklere hatt mulighet til å ha sitt eget lille filsystem i iOS.

Dermed får du et vindu for hver av disse appene i iTunes, og i dette vinduet kan du legge inn de filtypene som måtte støttes av en gitt spiller.

iPhoto lar deg gjøre relativt avansert fotofiksing på nettbrettet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Enkel og kraftig bildeforbedring

Også for underholdning, og multimedia, har Apple lagt ved et utvalg apper som før pleide å koste penger. iLife-pakken inneholder appene Garage Band, iPhoto og iMovie.

iPhoto er kanskje den av de tre appene du vil bruke oftest. Her får du en rekke verktøy for å forbedre bildene dine. De fleste av disse er svært enkle å bruke, og noen er overraskende kraftige – for eksempel at appen selv kan skille mellom områder i bildet, slik at du kan stille fargemetning for himmelen alene, mens du for eksempel gjør gresset grått.

Videoredingering med iMovie

Hvis du filmer mye med nettbrettet, eller mobilen din, er det iMovie du kan redigere opptakene dine i. Dette er mer eller mindre vanlig tidslinjeredigering, slik vi kjenner den fra PCer, og enkelte andre mobilprodukter. Apple har også lagt til en rekke verktøy vi ikke er vant til å se på mobile plattformer.

For all sin kraft og funksjonalitet er det likevel et spørsmål hvor mange som kommer til å bruke iMovie aktivt. Det er ikke så mange som redigerer video på mobile enheter i utgangspunktet, og selv om Apple har lagt ved et kraftigere verktøy, kan man mistenke at terskelen for å faktisk bruke verktøyet ikke har blitt noe særlig lavere.

Vi gjør klar en skikkelig andante sjikanante i musikkappen GarageBand.

GarageBand: Leketøy og verktøy

GarageBand, derimot, vil sannsynligvis i det aller minste bli prøvd av de fleste. Appen er en mellomting mellom lydleketøy og avansert musikkverktøy. Det betyr at du kan ha det gøy her samme hvor godt du kan noter og instrumenter.

Det fins haugevis av automatikk som kan hjelpe deg underveis, og du kan i de fleste tilfellene også justere hvor mye av automatikken som skal være i bruk. Dermed bestemmer du selv hvor store støttehjul du vil ha når du surrer rundt mellom de forskjellige instrumentene.

Lyden kan tas opp og settes sammen til hele låter, og er du musiker kan GarageBand være et lettvint verktøy for å drodle ned nye spor, uten å måtte sette seg ned med instrumenter eller en PC.

Musikkspilleren er enkel, men funksjonell, og lyden er god.
Apple har gjemt equalizeren i innstillingsmenyen. Du får ikke en fullverdig equalizer, men må klare deg med forhåndsinnstillinger. Heldigvis er det mange av dem her.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Musikkspilleren

Det følger ikke med hodetelefoner med iPad mini, men har du et par fra før kan nettbrettet også være en grei musikkspiller.

Så fort du har overført musikken din via iTunes, ligger den i utvalget i Musikk-appen. Som vanlig for nettbrett er forsterkeren noen hakk kraftigere enn det vi finner i vanlige telefoner. Her kan du enten spille så ørene flagrer i vanlige, kompakte, hodetelefoner, eller du kan velge å koble til mer tungdrevne hodetelefoner du har hjemme.

Litt vel mye BASS

Lydkvaliteten er god, men den er vektet ganske tungt mot bassområdet, så hvis du kombinerer iPad mini med både et litt bassig sett hodetelefoner, og musikk med samme fokus, kan det lett bli litt mye av det gode. Det er ikke spesielt opplagt hvor equalizeren er. Apple har nemlig skjult den i innstillingsmenyen for hele iOS.

Med innstillingene satt til bassreduksjon blir lyden langt mer ørevennlig. Bassen blir noen hakk mindre dominerende i landskapet, men forsvinner ikke. Noen fullverdig, trinnløs, equalizer følger ikke med. Her må du klare deg med forhåndsinnstillingene, men til gjengjeld er det ganske mange av dem i listen. Det virker ikke som om equalizeren påvirker selve lydkvaliteten nevneverdig, slik den gjør i enkelte produkter.

Svært enkel musikkspiller

Musikkspilleren er kjemisk fri for avanserte funksjoner. Du har alt det grunnleggende, som en rekke ulike visninger og sorteringer, og du kan sette spilleren til å gjenta spor, eller rote dem sammen. I tillegg har du naturligvis iTunes Music Store tett integrert, slik at du enkelt kan skaffe deg ny musikk, om du vil.

Spilleren er oversiktlig og fin, med den nye iOS 7-designen, men de to bryterne for volum og spoling, øverst i spilleren, er svært små, og kan være vanskelige å treffe. Vi bommet flere ganger på volumbryteren, noe som fikk listevisningen til å hoppe helt til topps. Det kan være litt irriterende uansett hva du gjør, men spesielt hvis du leter etter en spesiell sang, og bare skal skru ned musikken som står på. Heldigvis har iPad mini også fysiske volumtaster.

Supert til musikk

Siden lydinnstillingene er plassert i innstillingsmenyen, kunne man kanskje tenkt seg at de påvirket all lyd fra iPad mini. Det gjør de ikke. Dermed er du avhengig av at appen du bruker kommer med innebygget equalizer for å få stilt på lyden den gir fra seg.

Når det er sagt, lyden fra for eksempel Spotify, virker langt mer naturlig enn den Apples egen musikkspiller gir fra seg med standard lydinnstillinger. Dermed er også behovet for å justere lyden en del mindre her.

Til tross for at selve spilleren er relativt enkel sammenliknet med det konkurrentene tilbyr, er både volumet og lydkvaliteten iPad mini gir fra seg såpass god, at vi mener brettet er utmerket egnet til musikkbruk.

Apples innebygde videospiller har for dårlig formatstøtte til å være særlig nyttig hvis du ikke allerede har alle filene dine i Apple-vennlig format.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Svak videospiller

Videospilleren som følger med er svært så kresen på filformater, og den har ikke kun én eneste funksjon ut over helt grunnleggende avspilling – nemlig muligheten til å blåse opp videobildet, slik at de svarte stripene rundt forsvinner. Siden iPad-skjermen ikke er en bredskjerm i 16:9- eller 16:10-format, slik de fleste andre nettbrett er, vil du i de fleste tilfeller måtte velge mellom full utnyttelse av skjermen, eller svarte striper rundt.

Kvaliteten på videoen blir svært god på den høyoppløste skjermen, og videospilleren har ingen problemer med å spise full-HD-filer.

Vi har såvidt nevnt hovedproblemet med denne tidligere – filene må være i riktig format, ellers får du hverken overført dem fra PC-en, eller spilt dem av på nettbrettet.

Med den gode Retina-skjermen i nye iPad mini, er videoavspilling en høyaktuell aktivitet. Derfor bør du enten gå i gang med konvertering av filmarkivet ditt, eller skaffe deg en bedre videospiller fra App Store.

Les mer om hvordan du gjør iPad til en knallgod videospiller i denne saken

Nye iPad mini er den fødte spillmaskin. Utvalget spill tilpasset nettbrett i App Store er enormt, og kvaliteten er jevnt over svært god.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En av de beste spillmaskinene på markedet

Til tross for at det ikke har fulgt med et eneste spill i noen av iOS-utgavene, regnes Apples bærbare dingser som noen av de viktigste spillmaskinene på planeten. Det handler om utbredelse, hvor enkle de er å bruke, og om det fantastiske utvalget spill du kan finne i Apples App Store.

For nettbrett har Apple enda en fordel, i at Google ennå ikke har fått somlet seg til å markere apper tilpasset storskjerm tydelig i Google Play.

iPad mini er en spillmaskin av rang. De heftigste spillene kan skilte med ekstremt detaljert grafikk, og selv om de fleste utviklere nå konsentrerer seg om både iOS og Android, er det fortsatt slik at enkelte av juvelene dukker opp på iOS en stund før de kommer til Googles operativsystem.

At Apple har lagt inn svært få obligatoriske snarveier på skjermen, gjør også at du kan få fullt fokus på spillene dine. Mange Android-enheter viser menysnarveiene på skjermen uansett hva du gjør. Dermed er det fort gjort å komme borti disse under spillingen, og du får heller ikke benyttet skjermen fullt ut.

Aviskiosken gir deg enkel tilgang på både tidsskrifter og aviser som er spesielt utformet for iOS.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Der gamle iPad mini var en sinke i ytelsestestene, er nye iPad Mini det råeste i sin størrelsesklasse. Selv ikke de heftigste titommerne er særlig mye kraftigere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
PhotoBooth er gammelt nytt i iOS, men vi synes fortsatt det er litt gøy.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Bøker og aviser

Det er dessuten verdt å nevne at Apple sannsynligvis er det eneste selskapet av sitt slag som har et nesten komplett utvalg underholdnings- og medietjenester tilgjengelig her til lands. Her får du selvsagt kjøpt både musikk, spill og andre apper, men du får også kjøpe bøker og aviser.

Til det har Apple lagt inn appene Aviskiosk og iBooks. Tidligere har det vært tynt med innhold i de norske utgavene av disse, selv om tjenestene strengt tatt har vært åpne. Nå bugner det med både norske aviser, tidsskrifter og bøker.

Den største ulempen vi ser her, er prisene. Hvis du for eksempel kommer fra Amazons Kindle-varianter, vil priser på rundt 200 kroner per bok gi deg bakoversveis. Til gjengjeld er mange av bøkene Apple tilbyr på norsk, i motsetning til Amazon, som stort sett byr på engelske titler.

Når du først skal lese langt og mye på nye iPad mini, kommer Retina-skjermen til sin rett. Når vi sammenlikner de to nettbrettene direkte, får vi nesten litt inntrykk av at eldstemann er litt ute av fokus, der den nye viser teksten krispt og tydelig.

Det er ikke alle som liker å lese på vanlige, bakbelyste, LCD-skjermer, men hvis det ikke plager deg, er iPad mini også et lesebrett av rang. Den lange batteritiden på rundt ti brukstimer gir deg også forholdsvis god tid før du må finne en lader.

Rå ytelse

Den kraftige A7-prosessoren gir nye iPad mini den heftigste ytelsen vi har målt på noe nettbrett under ti tommer.

Geekbench oppgir 2493 poeng i flerkjerneytelse, noe som er betydelig kraftigere enn både Samsung Galaxy Note 8.0 (noe over 2100 poeng), nye Nexus 7 (1842 poeng) og LGs G Pad (1934 poeng). Vi må opp til nettbrettene med ti tommer store skjermer, og Snapdragon 800-brikke fra Qualcomm, for å finne ytelse som er nevneverdig bedre enn iPad mini stiller med, men selv der er det ikke snakk om veldig store forskjeller.

Det er ikke alle som sidestiller heftig grafikk med gode spillopplevelser, men for noen er disse to tingene nært beslektet. Vi konkluderer med at iPad mini per i dag, er det av de "små" nettbrettene som gir størst potensiale for heftige, grafikktunge spill, og andre grafisk intensive apper.

Elendig kamera

I starten var ikke kamera noe som hadde noe naturlig å gjøre på nettbrett. Det har endret seg, og iPad mini kommer med både et hovedkamera på baksiden, og et frontkamera til videosamtaler. Frontkameraet kan også være fint for deg som bare elsker å ta "selfies", men ikke liker å gjøre det i speilet.

Hovedkameraet tar bilder med fem megapikslers oppløsning. Det har relativt lyssterk optikk, men vi synes ikke det gjør nevneverdig for bildekvaliteten. Innendørs bilder i tilnærmet flombelysning blir fulle av støy. Det er i tillegg sjenerende støy, og ikke den dempede støyen vi har blitt vant til på de beste kameramobilene den senere tiden.

Bildestøyen her er nemlig av den kjipe gamle typen som fremstår som et virrvarr av mangefargede prikker. De beste kameramobilene håndterer støy på en langt bedre måte – den er som regel relativt uniform på farge, og selv om den ikke tilfører informasjon til bildet, skjuler den seg greit blant de andre bildepunktene ved å ikke være spraglete.

Selv om det kan være fristende å bruke det kameraet man har for hånden, anbefaler vi på det sterkeste å plukke frem et skikkelig kamera, eller telefonen din, fremfor iPad mini, når minneverdige øyeblikk oppstår.

Konklusjon

Det er såvidt over en måned siden Apple lanserte nye iPad mini med Retina-skjerm, og nå har det lille nettbrettet dukket opp til test.

Apple får fra tid til annen kritikk for å gjøre for lite fra generasjon til generasjon av produktene sine. Nye iPad mini er definitivt ikke et slikt tilfelle – her fikk vi betydelig mer enn vi forventet oss ved lanseringen, men så ble også prisene noe høyere.

Det kraftigste nettbrettet i sin klasse

Nettbrettet ser ut akkurat som før. Designendring var ikke blant tingene Apple lanserte i oktober, men til gjengjeld har brettet fått langt bedre skjerm. Den nye Retina-skjermen har voldsomt høy oppløsning, og får innholdet på den gamle iPad mini-skjermen til å se ut nesten som om det var ute av fokus.

Også i det du ikke ser har det skjedd store endringer. Innmaten i nettbrettet er nemlig den samme som i iPhone 5S og i det større nettbrettet, iPad Air. Dette er faktisk det kraftigste nettbrettet vi har testet i sin størrelsesklasse. Det er bare noen få nettbrett med skjerm på rundt ti tommer som kan hamle opp med ytelsen til nye iPad mini, og selv da er det ikke snakk om store forskjellene.

Det betyr både at nettbrettet er ekstremt responsivt, og at det kan kjøre noen av de kraftigste spillene og appene på markedet.

På skjermen er det nye iOS 7 som huserer. Det nye operativsystemet har fått flate, stilrene menyer. Borte er de gamle menyene med imitert treverk og skinn, eller 3D-effekter. Det hele ser moderne og fint ut, og er enkelt å bruke.

Flotte programpakker

To av de virkelig store fordelene med en ny iPad-modell heter iWork og iLife. Her får du noen av markedets heftigste nytteapplikasjoner og multimedie-apper. Det inkluderer en særdeles god tekstbehandler, og et bildeverktøy du stort sett må til en fullverdig PC for å finne maken til.

Disse appene ligger ikke på nettbrettet når du pakker det ut, men du får tilbud om å laste dem ned så fort du skrur på nettbrettet og kobler til iCloud-kontoen din. Dette er defintivit et tilbud du bør takke ja til.

Forbedringer i de gode gamle appene

Med oppdateringen til iOS 7 har også de tradisjonelle iOS-appene fått en rekke forbedringer.

E-postleseren har blitt enklere å sette opp, og støtter nå kontaktsynkronisering fra Google. Selv om utseendet har blitt nytt er den fortsatt enkel å bruke.

Også nettleseren Safari har fått ny design, og den kan nå vise bokmerkene dine på skjermen når du åpner nye faner.

Svært kraftig lyd på hodetelefonutgangen, gjør at nettbrettet egner seg godt til musikk. Her kan du fint koble til et sett ekstra tungdrevne hodetelefoner, og likevel få lyden høy nok. Selve musikkappen er ikke spesielt avansert, men den er pen å se til og enkel å bruke.

iTunes, Apple-kabel og svakt kamera

Det er fortsatt slik at Apples produkter kommer med visse krav til deg som bruker. Du må godta å bruke iTunes som synkroniseringsprogram, og flytter du innholdet ditt via kabel er det den medfølgende Lightning-kabelen som gjelder. Du kommer uansett ikke unna Apples spesielle kabel, ettersom den naturligvis også lader brettet.

Det er forholdsvis enkelt å få tak i en slik kabel, men du kan ikke bruke den på andre ting enn Apple-produkter, og har du en vanlig Micro-USB-kabel kan du heller ikke bruke den på iPad mini uten å ha en overgang til Lightning-standarden.

Kameraet Apple har satt inn i iPad mini er veldig svakt. Det tar bilder med fem megapikslers oppløsning, men selv i god belysning blir bildene fulle av støy.

Ønsker du å lagre store mengder innhold på brettet må du dessuten kjøpe lagringsplassen fra Apple. Selskapet har aldri støttet minnekort i noen av sine mobilprodukter, og gjør det heller ikke her. Det betyr at inngangsprisen på 3290 kroner, raskt kan stige til 6690 kroner for et toppspesifisert eksemplar av brettet. Til den prisen får du riktig nok også solid 4G-støtte som virker de fleste steder i verden.

Til slutt

Skal du ha det råeste lille nettbrettet på markedet i dag, fins det ingen vei utenom nye iPad mini. Til tross for noen begrensninger, og potensielt veldig høy pris, er det bare her du får ytelsen dette brettet tilbyr. Den voldsomt høyoppløste skjermen, og muligheter for inntil 128 GB lagringsplass og et solid batteri nytte- og multimedia-apper er også solide pluss i margen.

Skulle du likevel se på alternativer fins det et tre stykker vi vil trekke frem. Aller først ser vil til LGs G Pad, som tilbyr full-HD skjerm i samme størrelsesområde, med muligheter for minnekort og en svært lav prislapp på bare 2400 kroner. Her får du haugevis av nettbrett for pengene, og med minnekortplassen kan du oppgradere lagringsplassen uten å bruke spesielt mye penger.

Det andre åpenbare alternativet er Google og Asus' nettbrett Nexus 7. Brettet ble lansert tidligere i år, og koster i skrivende stund 1900 kroner for utgaven med 16 gigabyte lagringsplass, og 2100 for utgaven med det dobbelte. En god full-HD-skjerm, god ytelse og konstant tilgang på de siste oppdateringene fra Google, gjør Nexus 7 til et kupp. Vi ville gått for utgaven med 32 gigabyte lagringsplass og Wi-Fi-tilkobling. En versjon med 4G og 32 gigabyte lagringsplass er tilgjengelig for 3200 kroner.

Også Samsungs Galaxy Note 8.0 er et mulig valg – spesielt for deg som har behov for den utmerkede digitale skjermpennen som følger med i pakken, og de mange funksjonene og nytteverktøyene Samsung inkluderer. Dette brettet er imidlertid dyrere, med en prislapp på i overkant av 3800 kroner, og her får du en skjerm med betydelig lavere oppløsning enn både nye iPad mini og de to andre alternativene.

annonse