Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair Vengeance M65 Performance

Denne musen er spillerens beste venn

Corsair har gitt M65 en lasersensor i toppklasse.

Introduksjon

Corsairs nyeste spillmus: Vengeance M65.
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Corsair er en gammel kjenning som produsent av minnemoduler og strømforsyninger, men har i løpet av de siste årene utvidet produktfamilien med blant annet kabinetter, vannkjøling og SSD-er. Corsairs satsing på spillutstyr kan dateres tilbake til begynnelsen av fjoråret, og har siden den tid gått til innkjøp av spillutstyrprodusenten Raptor Gaming.

Store forventninger

Da vi i fjor hadde Corsairs første spillmus, Vengeance M60 inne til test ble vi godt imponert. I dag skal vi ta en titt på arvtageren til nettopp denne. Corsair Vengeance M65 Performance, som navnet antyder, er en oppgradering av musen vi testet i fjor og bygger av den grunn på en velutprøvd oppskrift. La oss først ta en titt på spesifikasjonene.

Spesifikasjoner: Corsair Vengeance M65 Performance-
-
Sensor"Avago ADNS 9800"-laser, 8200 DPI
Antall fysiske knapper8 knapper
InnstillingsmuligheterAlle knapper er programmerbare, profiler med tre DPI nivå og egen DPI for skarpskytterknapp.
LysIndikasjonslys for DPI.
Tilkobling1.8 meter flettet USB 2.0 kabel
VektIkke oppgitt, men justerbar med tre vekter.
EkstraSkarpskytterknapp, profiler lagres på selve musen

Aluminium og hardplast

Støtfangeren til Vengeance M65 er i aluminium.
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Designmessig er det lite som skiller Vengeance M65 fra sin eldre bror, M60. Solid hardplast ligger som et skall over aluminiumskarosseriet, og musens utseende vekker assosiasjoner til sportsbilmerket Lamborghini.

Bruken av metall som byggemateriale har sine fordeler utover det estetiske. Materialvalget gjør at musens konstruksjon føles veldig solid, og bidrar til en god kvalitetsfølelse. Tastene og kabelen virker også stødig; her har man virkelig kvalitet i alle ledd.

Ekstra knapper

Skarpskytterknapp og DPI-indikator er på plass. Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Den røde skarpskytterknappen er fortsatt å finne på musens venstre side, og reduserer musens sensitivitet når den holdes inne. Dette en nyttig funksjon i skytespill, men kan også være en ganske snedig funksjon om man trenger ekstra presisjon i eksempelvis Photoshop.

Bak skrollehjulet ligger to knapper for å justere musens sensitivitet, og mellom disse er det plassert et indikasjonslys som viser hvilket av de tre sensitivitetsnivåene du har valgt.

Vektjusteringssystemet fungerer godt.
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Tar man en titt under musen finner man tre skruer, som gir deg muligheten til å endre vekten ved hjelp av lodd som kan plasseres eller fjernes. Man merker definitivt forskjell mellom letteste og tyngste innstilling, og vi var mest komfortable med musen uten ekstravekter.

Ryggen på Vengeance M65 er litt høyere enn den man finner på M60, men utenom dette er det gjort få endringer på musens konstruksjon. Eksemplaret vi tester i dag har en matt, militærgrønn farge, men musen leveres også i hvitt og sort.

Alt i alt er det få endringer på utsiden til Vengeance M65, men Corsair lover flere oppgraderinger under panseret.

Lasersensor i toppklasse

Oppgradert sensor: Avago ADNS 9800
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Lasersensoren som sitter under musen kommer i likhet med sin forgjenger M60 fra Avago Technologies, men topphastigheten er oppgradert fra 5700 til 8200 DPI. Det er nok de færreste av oss som klarer å kontrollere musen når den er satt på høyeste sensitivitet, men Avago lover bedre presisjon selv på lavere hastigheter sammenlignet med sensoren som ble brukt i Vengeance M60.

Den nye sensoren er den heftigste som er tilgjengelig på markedet. Det er den samme sensoren som sitter i Razer Taipan, og vi vet av erfaring at sensoren fungerer utmerket til spilling.

Det er ikke bare laseren som har fått seg en oppgradering. Høyre- og venstre museknapp har nå anslått levetid på 20 millioner klikk hver, i motsetning til knappene på M60 hvor tilsvarende tall var 5 millioner.

Bli med på neste side, så ser vi hvordan musen fungerer i bruk »

Installasjon og bruk

Installasjon

Musen er det eneste som følger med.
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Det er mulighet for å endre på funksjonaliteten til knappene.

Musen fungerer med en gang du kobler den til maskinen, men for å konfigurere musen må du laste ned programvare fra Corsairs nettsider.

Her kan man teste kvaliteten på underlaget, eller justere DPI og løftehøyde.

Programvaren føles oversiktelig og gir deg muligheten til å teste underlaget, stille følsomheten til de ulike sensornivåene samt justere løftehøyden til musen.

Løftehøyden avgjør hvor høyt du må løfte musen før den slutter å registrere bevegelser.

Sensorene kan stilles inn med en følsomhet fra 50 til 8200 DPI, hvor den raskeste innstillingen er så rask at det blir nesten umulig å kontrollere musen på en hensiktsmessig måte.

Man kan også endre hva de 8 ulike knappene på musen gjør, om det skulle være ønskelig. Selv om det virker lite lurt å endre funksjonen til høyre- eller venstre museknapp, åpner dette muligheten for å benytte snikskytterknappen i andre programmer enn spill.

Innstillingene du velger blir lagret som en profil i minnet til selve musen. Dette medfører at konfigurasjonen du har på knapper, løftehøyde og sensitivitet følger med musen – du trenger ikke en gang å installere Corsairs programvare. Nyttig!

Fiffige funksjoner

Røde linjer: Kantretting av. Svart: På.

I programvaren dukket det opp et valg om "Angle snapping" – kantretting – som visstnok skulle korrigere musebevegelsene. Funksjonen har som mål å rette ut bevegelser som går i rette linjer.

Dette måtte prøves ut, og etter en rask test i Paint var resultatet tydelig.

Når man tegner vannrette og loddrette linjer klarer programvaren å rette ut bevegelsen med imponerende resultat. Funksjonen hadde derimot ingen påvirkning i diagonal retning.

Denne funksjonen vil nok være til fordel i skytespill, hvor siktet vil følge en strakere vei om man snur seg rundt. I programmer som Photoshop kan funksjonen også være nyttig da det hender man må tegne rette linjer for hånd.

Når alt er installert og konfigurert, er det på tide å teste musen til det den er laget for; spilling.

En fornøyelse i spill

Er du en ihuga MMO- eller RTS-spiller og avhenger av flere makroknapper enn de tre som tilbys hos M65, er kanskje Corsair M90 eller Razer Naga et bedre valg. I skytespill vil nok et titalls makroknapper medføre mer frustrasjon enn glede.

Dedikert skarpskytterknapp gir lavere sensitivitet.
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Skarpskytterknappen er en velkommen ekstrafunksjon.

Musen glir svært lett på overflaten til musematta, takket være fem store glideoverflater under musen. Muligheten til å justere både vekt og løftehøyde gjør at musen virker som ønskelig i alle situasjoner.

Skarpskytterknappen aktiveres med tommelen og reduserer sensitiviteten når du trenger ekstra presisjon på lange avstander. Knappen fungerer svært bra i de fleste skytespill, men spesielt bra i spill hvor avstandene kan være store. Den var til ekstra god hjelp i Battlefield 3, men var også nyttig i Counter-Strike Global Offensive, selv hvor avstandene var mindre.

Knappen er godt plassert for de som er vant til å hvile håndflaten på toppen av musa. Er du derimot vant til å sitte med hånda som en klo oppå musa vil knappen være plassert litt langt fremme, men allikevel innen grei rekkevidde.

For de som er vant med fingergrep – det vil si at håndleddet hviler på musematten mens man manøvrerer musen med fingerene – vil musen føles svært behagelig. Den er lett og museknappene lar seg trykke ganske langt bak. Ulempen med å bruke fingergrep er at man ikke rekker frem til skarpskytterknappen i det hele tatt. Dette kan ikke Corsair klandres for, da knappen vil vært i veien for de fleste brukere, om hadde den vært plassert innen rekkevidde for de få som bruker fingergrep.

Skrollehjulet er litt hardt å trykke ned.
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Musen er naturligvis også god til vanlig bruk. Frem- og tilbakeknappene er plassert på en behagelig posisjon, og skarpskytterknappen er ikke i veien. Det føles veldig behagelig å rulle med skrollehjulet, og man har full kontroll på hvor mange hakk man har rullet til enhver tid. Selve skrollehjulet er litt hardt å trykke ned, men det har ingen tendens til å rulle når man trykker på det. Forhåpentligvis vil hjulet gå seg til og bli mer behagelig etter hvert.

Bli med på neste side, hvor vi oppsummerer våre tanker »

Konklusjon

Stødig, presis og veldig god i bruk.
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Vi hadde store forventinger til Corsair Vengeance M65 Performance, og de innfridde.

Musen er fysisk stødig og byr på et spennende utseende. Den glir svært lett på musematten, og kombinert med en lasersensor fra toppsjiktet gir dette en en god spillopplevelse.

Kvalitetsfølelsen til musa er heller ikke noe å kimse av. Hver eneste del av musen er godt gjennomført og føles stødig. Dette inkluderer også den oversiktelige programvaren hvor man enkelt kan endre på sensitivitet, knappefunksjonalitet og løftehøyde. Denne konfigurasjonen kan lagres på selve musen, og følger med hvor enn du plugger den i.

Det eneste vi kan pirke på er at skrollehjulet føles litt hardt å trykke ned. Dette går seg muligens til med tiden, og forhindrer kanskje at hjulet ruller når det trykkes ned.

Verdt prisen

God spillmus, men ikke egnet for venstrehendte.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Prisen for herligheten ligger rundt 500 kroner. Til dette får du en solid spillmus med sensor i toppklassen, og vi mener dermed at musen er verdt prisen den koster. Forgjengeren Corsair Vengeance M60 koster rundt 200 kroner mindre og vil fortsatt være et bra kjøp om du ikke trenger den raskeste sensoren på markedet.

Razer Taipan, som benytter samme sensor, koster i underkant av 600 kroner. Denne musen er symmetrisk og dermed et klart valg for venstrehendte som vil ha en ypperlig spillmus.

Har du behov for flere knapper enn skarpskytterknappen som tilbys på Vengeance M65, bør du ta en titt på Razer Naga 2012-Edition. Denne byr på tolv tommelknapper og koster en femtilapp mindre, men bruker en mindre heftig sensor.

Er du høyrehendt og på jakt etter en solid og god spillmus, er vi ikke i tvil: Corsair Vengeance M65 er en godt gjennomført mus og blir dermed anbefalt.

Corsair Vengeance M65 er en verdig etterfølger av Vengeance M60.
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

+ Solid konstruksjon og bra materialvalg
+ Presis sensor med høy DPI
+ Skarpskytterknapp
+ Justerbar vekt
+ Ryddig programvare, lagring av profiler på selve musen


- Litt hardt skrollehjul

annonse