Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Olympus XZ-1

Overblikk

Introduksjon

XZ-1 er det første virkelig avanserte kompaktkamera fra Olympus på mange år og har meget bra spesifikasjoner. Spesielt lysstyrken gjør at XZ-1 skiller seg litt fra de nærmeste konkurrentene som er som Canon G12, Canon S95, Nikon Coolpix P7000, Panasonic Lumix LX5 og Samsung EX1. S95 har ikke Akam rukket å teste, men de fire andre er omtalt i denne artikkelen.

Akam publiserte en førsteinntrykksartikkel da vi fikk XZ-1 inn til test og det blir nødvendigvis litt overlapp mellom artiklene. Her går vi mer i dybden, men se gjerne på den første artikkelen for en litt fyldigere introduksjon.

XZ-1 har altså bra spesifikasjoner, men de sier lite om hvordan kameraet fungerer i praksis. Vil du vite mer om det kan du lese testen som starter på neste side. I avsnittene nedenfor er det en kort oppsummering.

Fysisk

XZ-1 er laget av metall og virker solid bygget. Selve kamerahuset er kompakt, men objektivet er for stort til å kunne trekkes helt inn og det gjør at XZ-1 får en ganske stor utvekst på fronten.

Olympus utnytter denne plassen til et ekstra kontrollhjul og det er en veldig smart løsning. Ringen har klikkstopp (som gjerne kunne vært litt hardere) og funksjonen den styrer avhenger av modus på kameraet. XZ-1 mangler grep og har overflaten er ganske glatt. På baksiden er det et ruglete felt der tommelen plasseres, men vi savnet et belegg med mer friksjon på forsiden.

Objektivet har 28-112mm (35mm ekvivalent) zoomområde og lysstyrken er veldig bra med F1.8 som største blender på vidvinkel og F2.5 med full tele.

Skjermen har bra oppløsning og lysstyrke. Den er av typen AMOLED som gir bra innsynsvinkel og er en av de beste skjermene i dag. Batteriet skal klare vel 300 eksponeringer og det er rimelig bra, men ikke mer enn gjennomsnittelig for denne typen kameraer.

I bruk

Dette er det mest avanserte kompaktkameraet fra Olympus og det har både full auto og manuelle muligheter. RAW-format er på plass, det er også blitssko og XZ-1 kan også fjernstyre blitser. Ekstrautstyr som elektronisk søker, mikrofon og makrolys fra Pen-systemet kan brukes og Olympus leverer også undervannshus og telekonverter.

XZ-1 er like bra eller bedre på hurtighet og respons i forhold til de nærmeste konkurrentene, men mangler litt på brukergrensesnittet. Færre knapper krever mer bruk av menyene og disse kunne også vært litt bedre organisert.

Bildekvalitet

XZ-1 gjør det bra på bildekvalitet. Olympus er ikke like bra på høy Iso som for eksempel Canon G12, men objektivets gode lysstyrke gjør at XZ-1 likevel blir et av de beste - og kanskje det aller beste kompaktkameraet i dårlig lys. I tillegg gir god lysstyrke bedre muligheter for å få bakgrunnen ut av fokus, noe som alltid er vanskelig med et kompaktkamera med liten sensor. Olympus er ikke verdensmestre på støyfjerning på høy Iso, men er flinke til å gi god bilde-kvalitet på lavere Iso-verdier.

Objektivet er bra med god skarphet og små feilbrytningsproblemer. Det er relativt liten fortegning, men objektivet kan ikke ta all æren for det - bildene korrigeres digitalt i kameraet.

Konklusjon

Bildegallerier

Fysisk

XZ-1 er et middels stort kompaktkamera og ligger midt i feltet på størrelse og vekt i forhold til de nærmeste konkurrentene. Olympus lager kameraet i to utgaver der fargen er eneste forskjell.

XZ-1 har et veldig rent design og på forsiden finner vi bare objektivet og en lampe for autofokus hjelpelys. Den innebygde blitsen sitter nedfelt på toppen og er dermed ikke synlig når den ikke er i bruk.

Baksiden domineres av den tre tommer store skjermen. Til venstre over skjermen er det en bryter for å heve blitsen og rett under blitsskoen sitter det en spesialkontakt som brukes til utstyr som kan monteres i blitsskoen. Dette er samme type kontakt som brukes på Pen-kameraene til Olympus så for eksempel den elektronisk søkeren er felles (ekstrautstyr).

Øverst til høyre er det en egen knapp som starter videoopptak og et ruglete felt som skal gi bedre "feste" for tommelen. Fireveiskontrolleren er kombinert med et kontrollhjul og dette er kanskje den dårligste detaljen på kameraet fordi for mange funksjoner er trykket sammen på et litt for lite område. Det er for eksempel nesten umulig å trykke på OK-knappen (som er litt nedsenket) med hansker på uten å komme borti rattet/knappene rundt.

Toppen av kameraet er ganske typisk med av/på-knapp, utløser, zoombryter og modusratt. Det mest spesielle er ringen rundt objektivet som fungerer som et ekstra kontrollhjul på samme måte som på Canon S90/S95. I motsetning til Canons løsning hvor funksjonen på ringen kan velges er ringen på XZ-1 ikke konfigurerbar. Funksjonen avhenger av hvilken modus kameraet er innstilt på.

XZ-1 har ikke noe grep, det gir stilig design, men litt dårligere ergonomi. Det virker som et litt merkelig valg siden objektivet uansett stikker et stykke ut fra kamerahuset og et grep ville ikke gitt vesentlig større volum.

Batteri og minnekort sitter under en luke på undersiden av kameraet. XZ-1 bruker SD/SDHC/SDXC minnekort. På siden er det en luke for USB, HDMI og A/V ut.

Byggekvaliteten til XZ-1 er ganske bra uten å utmerke seg spesielt. Sammenlignet med de nærmeste konkurrentene er bare Canon S95 vesentlig mindre mens Samsung EX-1 og spesielt Canon G12 og Nikon P7000 er en del større. Panasonic LX-5 er nærmest i størrelse og vekt.

Objektivets spesifikasjoner et av de viktig argument for XZ-1. Det har hverken mest zoom, mest vidvinkel eller mest tele, men 28-112mm er et fornuftig valg og lysstyrken er best i klassen. Spesielt F2.5 ved full tele er imponerende og gir mulighet for litt uskarp bakgrunn på portretter tatt med lang brennvidde.  

Mekanisk virker objektivet greit, uten noen spesielle svakheter. Avslått trekkes det inn i ringen på forsiden av kamerahuset. XZ-1 har dessverre ikke lameller som beskytter objektivet slik som G12, S95, P7000 og LX5, men et løst objektivdeksel som kan festes med en snor til kamerahuset.

I forhold til konkurrentene har Samsung EX1 like bra lysstyrke ved vidvinkel (24mm), men kun 3x zoom. Canon G12 og Nikon  P7000 har mer zoom, men også minst en blender dårligere lysstyrke gjennom hele det felles brennviddeområdet. Nærmest XZ-1 er LX5 som også har bra lysstyrke, litt mindre zoom (3.75x), men Panasonic har valgt å starte på 24mm som gir bedre vidvinkel og mindre tele. Canon S95 som matcher XZ-1 godt på brennviddeområde (28-105) og lysstyrke på vidvinkel har mye dårligere lysstyrke på full tele.

Bildet under er fra testen av Panasonic LX5 og viser forskjellene i bildevinkel for 24mm, 28mm og 24mm med 16:9-format.

LX5, 24mm, 4:3-format med ramme for 28mm LX5, 24mm, 16:9-format

Tabellen under gir en oversikt over objektivene til XZ-1 og de fem nærmeste konkurrentene. XZ-1 har bedre lysstyrke på full tele enn G12 og P7000 har på 28mm.

Modell35 mm ekvivalent brennviddeReell brennviddeStørste blenderMulighet for konverterFilter (via adapter)
Canon G1228-1406.1-30.5F2.8-F4.51.4xKrysse av
Canon S9528-1056.0-22.5F2.0-F4.9ByttBytt
Nikon P700028-2006.0-42.6F2.8-F5.60,75xBytt
Olympus XZ-128-1126.0-24.0F1.8-F2.51.7x?
Panasonic LX524-905.1-19.2F2.0-F3.30,75xKrysse av
Samsung EX124-725.2-15.6F1.8-F2.40,75x?

Olympus oppgir at telekonverter (TCON-17) kan monteres med en adapter CLA-12 i brukerveiledningen, men adapteren listes ikke som ekstrautstyr til XZ-1 på web-sidene til Olympus og vi har heller ikke funnet pris på denne. Det er imidlertid gjenger på innsiden av den faste delen av objektivet og minst en tredjepartsleverandør lager allerede adapter som kan brukes for montering av både filer og telekonverter.

Karakteren i dette avsnittet går på spesifikasjoner og design, bildekvaliteten kommer vi tilbake til på denne siden.

XZ-1 har en tretommers AMOLED-skjerm med 610000 punkter. Dette er samme type skjermteknologi som på Samsung EX-1 og skjermen er meget bra under de fleste lysforhold og en av de beste skjermene på markedet. Ute i skarpt lys, for eksempel med snø og sol på fjellet blir den likevel blass og vanskelig å se. XZ-1 skjermen er fast montert og kan ikke justeres som på Canon G12 og Samsung EX1.

Det er ingen innebygd søker, men Olympus leverer en elektronisk søker (VF-2) som ekstrautstyr til XZ-1. Dette er samme søker som kan brukes på Pen-kameraene og den gir et relativt stort søkerbilde med bra oppløsning.

Montering i blitsskoen er imidlertid ikke noen perfekt løsning for søkeren blir sittende litt utsatt til på toppen av kameraet og den er også ganske dyr (rundt 1500 kroner). VF-2 gir uansett den beste søkeren vi har sett på et kompaktkamera og sikrer XZ-1 en halv stjerne ekstra i karakter.

XZ-1 bruker et oppladbart Li-Ion batteri. Kapasiteten er midt på treet med 320 eksponeringer. Batteriet lades i kameraet via en ledning som er USB i den ene enden og en spesialplugg som går inn i kameraet i den andre. Det følger med en "lader" som plugges rett i 220V og har USB-utgang. I tillegg kan XZ1 lades fra en USB-port på en PC, men kameraet kan ikke brukes mens et batteri lades og det er en ulempe.

Diagrammet under viser batterikapasitet målt med CIPAs metode med unntak for EX1 siden Samsung ikke spesifiserer målemetode.

I bruk

XZ-1 er toppmodellen av kompaktkameraene til Olympus og har så og si alt av funksjoner vi forventer i denne klassen med full pakke av automatikk og motivprogram kombinert med mulighet for manuell kontroll. Programskift mangler, men med både lukkerprioritert og blenderprioritert automatikk tilgjengelig burde ikke det vær noe stort savn.

RAW-støtte er på plass og XZ-1 kan også brukes i RAW+JPG-modus. Olympus oppgir at RAW er 12-bit og filen er tapsfritt komprimert. Jpg-filer kan lagres med flere grader av komprimering og i mindre størrelser ned til VGA (640x480).

Iso er fra 100 og helt opp til 6400 og kan stille i 1/3 steg. Lukkertidene går fra 60 sekunder til 1/2000 sekund. XZ-1 har innebygd et 3EV ND-filter (som på Canon G12 og Nikon P7000). Lysmåleren gir default matrisemåling med sentrumskonsentrert gjennomsnittsmåling og spot som alternativer. Autofokusen har 11 punkter som kan velges manuelt eller automatisk. Trykkes utløseren halvveis ned låses både fokus og eksponering og det er ikke mulig å låse disse individuelt uten å gå over i manuell modus.

En av fordelene med de mest avanserte kompaktkameraene er at det finnes en del ekstrautstyr tilgjengelig. Vi har allerede nevnt telekonverter og elektronisk søker på forrige side, og Olympus har et bra utvalg. Viktigst for mange er ekstern blits og blitser beregnet for systemkameraene til Olympus kan også brukes på XZ-1. De største blir litt vel store for et så lite kamera, men FL-14 vist til høyre passer bra. Den innebyde blitsen kan i tillegg til vanlig automoduser styres manuelt ned til 1/64 styrke.

Olympus tilbyr også vesker, fjernkontroll, ekstra batterier, makrolys, mikrofonadapter med stereo mikrofoner og undervannshus med diverse tilbehør.

For å gi en oversikt over en del viktige egenskaper og funksjoner for XZ-1 og de nærmeste konkurrentene har vi laget tabellen som vises under.

KameraCanon G12Nikon P7000Olympus XZ-1Panasonic LX5Samsung EX1
Sensor1/1.7 tommer CCD1/1.7 tommer CCD1/1.63 tommer CCD1/1.63 tommer CCD1/1.7 tommer CCD
Oppløsning (4:3)10MP10MP10MP10MP10MP
Piksler (4:3)3648 x 27363648 x 27363648 x 27363648 x 27363648 x 2736
Sensorformat4:34:34:34:3/3:2/16:94:3
Iso80-3200100-3200100-640080-320080-3200
Lukkertider1/4000-15s1/4000-60s1/2000-60s1/4000-60s1/1500-16s
Bracketing±2 EV±3 EV±2 EV±3 EV±3 EV
FargeromsRGBsRGBsRGBsRGBsRGB
RAWKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Skjermstørrelse2.8 tommer3 tommer3 tommer3 tommer3 tommer
Skjermoppløsning461K921K410K460KVGA
Skjermformat4:34:33:23:24:3
SøkerOptiskOptiskEkstrautst.Ekstrautst.Bytt
Videoformat720p720p720p720pVGA
LydMonoMonoMonoMonoMono
MikrofoninngangByttKrysse avKrysse avByttBytt
SDXC-støtteKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avBytt

Makro

XZ-1 er ikke av de beste på nærbilder. Det er to makromoduser, Super Makro som låser objektivet til full vidvinkel og vanlig makro som tillater bruk av zoomen. Best forstørrelse gir Super Makro som hvor XZ-1 fokuserer til rundt 9mm og minste område kameraet kan ta bilde av er ca. 23 x 33mm. Så kort avstand gir lett litt skygger på motivet (som på bildet til høyre) og hjørneskarpheten var ganske dårlig (bildet er tatt med F4.0). Det er også en del fortegning.

Vanlig makro har mye dårligere nærgrense, omtrent 7cm med vidvinkel og 25cm med full tele. Eksakt hvilken brennvidde som gir minste utsnitt har vi ikke noe svar på, men nærgrensen øker relativt sakte i starten av zoomområdet og det andre eksempelbildet er tatt på 7.3cm avstand og 46mm brennvidde. Det gir mye dårligere forstørrelse, men mindre fortegning og bedre hjørneskarphet. Uten makro var næregrensen rundt 20cm med vidvinkel.

Video

XZ-1 har 720p video med 30 bilder is sekundet som beste kvalitet. Zoomen kan brukes under opptak og autofokusen fungerer også. Stabilisatoren fungerer imidlertid ikke, men XZ-1 har elektronisk stabilisering som hjelper litt. XZ-1 gir stereo lyd hvis ekstern stereo mikrofon kobles til. Opptakene lagres i Motion JPG format. Opptak er begrenet til maksimalt 7 minutter med HD-kvalitet. Tabellen under viser en oversikt over videofunksjonen til XZ1 og de nærmeste konkurrentene.

Canon G12Nikon P7000Olympus XZ-1Panasonic LX5Samsung EX1
Oppløsning720720720720640 x 480
LydMonoMonoMonoMonoMono
Mic inngangByttJa (stereo)Ja (stereo)ByttBytt
StabilisatorKrysse avKrysse avNei (Dig)Krysse avKrysse av
AFByttKrysse avKrysse avKrysse avBytt
ZoomByttKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
IsoKrysse avAutoAutoKrysse avAuto
VideoutløserByttByttKrysse avKrysse avKrysse av
P/A/S/MByttByttByttKrysse avBytt

Autofokusen til XZ-1 virket presis og middels rask. Kameraet fokuserer kontinuerlig inntil utløseren trykkes halvveis ned så det er ofte fokusert (nesten) korrekt når man skal ta et bilde. Dette er en funksjon som finnes på mange kameraer, men vanligvis er den av med standardoppsett. På XZ-1 kan den ikke skrus av og det gjør det vanskelig å få et inntrykk av hvor raskt autofokusen egentlig jobber. Selv om det er en fordel å kunne velge om kontinuerlig fokus skal være på eller ikke ser vi de ikke som noe stort minus. Det er 11 fokuspunkter og de kan velges automatisk av kameraet eller manuelt.

I lite lys blir autofokusen som normalt litt tregere og XZ-1 har hjelpelys som skrur seg på når det blir for mørkt. Manuell fokus er mulig og da vises senter av søkerbildet forstørret. Stor blender og liten dybdeskarphet gjør det litt enklere å få nøyaktig fokus enn på mange andre kompaktkameraer, men funksjonen er kronglete i bruk.

XZ-1 starter opp på 1.5 sekunder og det er ganske raskt for et kompaktkamera.

Utløserforsinkelsen med blits er noe lengre enn hos konkurrentene.

Alle hastighetstester som avhenger av lagring til minnekortet er utført med et Sandisk SDHC-kort med skrivehastighet oppgitt til 30MB/sekund.

Ladetiden for blitsen bestemmer ventetiden mellom bilder ved blitsbruk. XZ-1 ga fem bilder på ti sekunder og det er ganske typisk. Alle de nærmeste konkurrentene klarte 4-5 bilder. Alle JPG-tester gjøres med beste kvalitet.

Seriebildefunksjonen på kompaktkameraer testes uten refokusering mellom hvert bilde (siden det er eneste alternativ på de fleste modeller). Vi tester med full oppløsning, men mange kameraer, inklusiv XZ-1  har mulighet for raskere bildefrekvens med redusert oppløsning (og gjerne korte serier). Bildefrekvensen til XZ-1 lå på omtrent to bilder i sekundet som er et ganske lavt tempo. Til gjengjeld traff vi ikke på noen begrensing på lengden av serien så i løpet av ti sekunder slår XZ-1 mange kameraer som er gir høyere frekvens, men kun korte serier.

Med RAW-format ga seriebildefunksjonen faktisk samme resultat som for JPG og det er det første gangen vi har målt for et kompaktkamera. Etter 20 sekunder og vel 40 bilder ga XZ-1 fortsatt to bilder i sekundet med RAW-format, imponerende.

Selv med RAW + JPG fungerte seriebildefunksjonen på XZ-1 omtrent like raskt og i enkeltbildemodus ga RAW ganske korte ventetider mellom to bilder.

Det blir ingen toppkarakter på XZ-1. Det er på ingen måte noe katastrofalt galt, men konkurransen er hard og XZ-1 taper litt på flere områder i forhold til de beste i klassen.

XZ-1 er laget i metall og virker solid, men vi savnet et grep eller i det minste et felt med litt ruglete overflate på forsiden. Knapper og ratt er stort sett greie og kontrollringen på baksiden virker solid og ikke så slarkete som på en del andre modeller. Den er imidlertid liten og fungerer også som knapp på fireveiskontrolleren. Med hansker på var det alt for lett å treffe feil funksjon. Vi savnet også en egne knapper for Iso og lås av eksponering.

Kontrollhjulet rundt objektivet er en veldig god løsning, men ennå bedre på Canon S95 som tillater valg av funksjon som hjulet skal endre. På XZ-1 er funksjonen gitt av modus på kameraet og kan ikke endres.

Av/på-knappen på toppen av kameraet er det for lett å komme borti ved et uhell.

Jeg opplevde flere ganger at kameraet skrudde seg på når jeg tok det ut av ryggsekken. Det gikk bra, men kan ha store konsekvenser hvis objektivet blir skviset.

Totalt sett har XZ-1 litt færre knapper for direkte tilgang til funksjoner i forhold til konkurrentene og litt dårligere konfigurasjonsmuligheter. Menyene er OK, men ikke på høyde med de til Canon og Panasonic. Norsk kan velges som menyspråk.

Skjerm og søker har vi ingenting å klage på og XZ-1 gjør det også bra på hurtighet og har rask respons i de fleste sammenhenger.

Olympus leverer med sin standard programvarepakke med blant annet RAW-konvertering. Akam har ikke testet denne. Full brukerveiledning leveres kun elektronisk i PDF-format og virker ganske overfladisk.

Bildekvalitet del 1

Bildekvalitet del en

Se bilder i full størrelse i galleriet.

Olympus oppgir at XZ-1 har en 1/1.63 tommers CCD-sensor med 10 megapiksler. Det er samme spesifikasjoner som for Panasonic LX5 og ganske lik Canon G12/S95, Nikon P7000 og Samsung EX1 og det er disse kameraene som er de nærmeste konkurrentene.

Oppløsning

Bildene under er utsnitt i 100% fra oppløsningstavlen. Alle bilder er tatt med beste JPG-kvalitet og Iso 100. I tillegg til XZ-1 har vi tatt med bilder fra Canon G12, Nikon P7000, Panasonic LX5, Samsung EX1 og Fujifilm HS10 som også har 10MP, men en vesentlig mindre bildesensor og et objektiv med hele 30x zoom.

XZ-1 gir et bra resultat men det er litt mer fargeartefakter enn hos G12 og EX1.

Neste tabell viser effekten av å øke Iso til 1600 og her er XZ-1 resultatet dårligere. Både G12, LX5 og P7000 er bedre.

RAW

XZ-1 støtter RAW og i tabellen under er Iso-100 bildet konvertert fra RAW med Adobe Photoshop CS5. Adobe hadde dessverre bare en "release candidate" av programvaren tilgjengelig mens Akam testet XZ-1 og konverteringen er gjort med det denne versjonen. Bildekvaliteten kan derfor skille seg noe fra endelig versjon. I den andre raden i tabellen er JPG-versjonene vist for sammenligning. Dette er samme bilder som i den øverste tabellen på siden. ACR får litt mer oppløsning fra alle kameraene, men gir også mer fargeartefakter enn JPG-versjonene.

Oppløsningsevne Imatest

Diagrammet under viser Imatests måling av oppløsningsevne med JPG. Dette er basert på målinger ved Iso 100 for alle kameraer. Søylene i diagrammet representerer hjørne, kant, senter og høyeste måling for hvert kamera. XZ-1 er ikke helt i toppen, men gjør det jevnt bra og har et av de beste resultatene for hjørnene.

Hovedkort

Hovedkortutsnittene er hentet fra senter og hjørnet av bildet. Resultatet viser det samme som Imatestmålingene: Bra uten å være helt i topp i senter mens skarpheten hjørnet er en av de beste.

Rådhuset

Testbildene av Rådhuset er tatt med Olympus XZ-1, Canon G12 samt Panasonic GH2 med 14-140mm. Alle bilder er tatt med 28mm og fra et annet punkt enn normalt for Rådhusbilder. De er dermed heller ikke sammenlignbare med bilder fra andre tester. Bildene er tatt med beste JPG-kvalitet og laveste Iso. Det er brukt blenderprioritert automatikk og F4.0 for kompaktkameraene og F5.6 for GH2. Med samme oppgitte (35mm-ekvivalente) brennvidde burde jo bildevinkelen være lik for alle, men G12 er i praksis litt mindre vidvinklet. XZ-1 og G12 har valgt en riktigere eksponering enn GH2 som gir et vel mørkt bilde.

Olympus XZ-1 / Canon G12 / Panasonic GH2

I tabellen under viser vi to utsnitt fra bildene over. Siden GH2 har 16MP viser vi to versjoner av dette bildet, først nedskalert til 10MP og så i 100%. XZ-1 gjør det bedre enn G12 og gjengir detaljer et lite hakk bedre i begge utsnittene. GH2-bildet har ennå mer detaljer, men det skulle bare mangle fra et systemkamera med en 16MP MFT-sensor.

Standardbilde - Akershus

Bildene av Akershus er tatt med Olympus XZ-1, Canon G12 og Canon 7D med Canon 15-85mm IS. 7D er åpenbart en helt annen type kamera, men jeg tok det med som eksempel på hva et systemkamera gir med samme motiv. Bildekvaliteten er så og si identisk med hva et Canon 550D ville gitt og det er mye nærmere avanserte kompaktkameraer i pris. Det er brukt Iso 100 og beste JPG-kvalitet, matrisemåling og ellers standardinnstillinger for bildeparametre. Blender er F4.0 for XZ-1, F4.5 for G12 (største blender på denne brennvidden) og F5.6 for 7D. 7D gir bilder i 3:2-format mens XZ-1 og G12 gir 4:3. Utsnittet er matchet i bredden, noe som gir litt mindre vertikalt utsnitt for 7D.

Olympus XZ-1 / Canon G12 / Canon 7D

Bildene er tatt på full tele for XZ-1 som er 24mm eller 112mm i 35mm-ekvivalent brennvidde. XZ-1 er blendet ned vel en blender mens G12-bildet er tatt med største blender. I utsnittene under er det klart at G12 gir bedre skarphet på denne brennvidden så XZ-1 taper seg litt helt i teleenden av zoomområdet. Vi har en tilsvarende serie tatt med rundt 85mm brennvidde også og der var XZ-1 minst like bra som G12. G12 gir litt mer tegning i skyggeområdene uten å brenne ut høylysene.

7D med 18MP gir mer detaljer og håndterer kontrastene best, men 15-85 gir litt feilbryning i utsnittet fra hjørnet.

RAW

Utsnittene under er fra XZ-1 og G12 og de samme som i tabellen over, men konvertert fra RAW med standard innstillinger i Adobe Photoshop CS5. Bildet fra XZ-1 gir klart bedre detaljer, men fortsatt et hakk bak G12.

Feilbrytning

Bildene av Stortinget er tatt med vel 30mm ekvivalent brennvidde og lyktestolpen til høyre i bilde er brukt i utsnittene lenger nede på siden. Bildene er tatt med blenderprioritet og matrisemåling. XZ-1 var innstilt på F2.8 og Panasonic GH2 på F4.2. Bildet fra XZ-1 er litt lysere og det synes vi er en riktigere eksponering selv om det har gitt utbrent områder på himmelen.

Olympus XZ-1 / Panasonic GH2

Hverken Olympus eller Panasonic klarer dette bildet uten feilbrytning, men begge gjør det såpass bra at feilbrytning sjelden vil være noe problem i vanlig bruk. Det var forøvrig få av bildene tatt med XZ-1 hvor feilbrytning var synlig selv i 100%.

Omtalen av bildekvalitet fortsetter på neste side.

Bildekvalitet del 2

Bildekvalitet del to

Bildekvalitet ved høy ISO

Bildene under er utsnitt fra hovedkortet ved forskjellige Iso-verdier. Vi viser Iso 400 til 1600. XZ-1 kan brukes med opp til Iso 6400 med full oppløsning. Bildene er tatt med JPG og standardinnstillinger. Støyfjerningen til XZ-1 ødelegger mer detaljer enn hos de beste konkurrentene. XZ-1 tillater ikke justering av støyfjerningen på JPG-bilder.

Høy Iso og RAW-format

De neste bildene er litt større utsnitt enn i tabellen over. Her sammenligner vi JPG og RAW og XZ-1 mot Canon G12 med ulike Iso-verdier. RAW-bildene er konvertert med Photoshop CS5 og standardinnstillinger.

Opp til Iso 400 klarer XZ-1 seg rimelig bra mot G12, men det er noe mer støy i RAW-filen til XZ-1.

Med Iso 1600 er det ennå mer støy i RAW-filen til XZ-1 i forhold til G12 og Jpg-resultat blir mer diffust, men fortsatt brukbart til mindre kopier.

Iso 3200 er ille fra begge kameraer og verst fra XZ-1. Utsnittene er imidlertid i 100% og til formål hvor høy oppløsning ikke er viktig kan bildene fortsatt være brukbare. For å vise forskjellen til et MFT systemkamera har vi også tatt med utsnitt fra Panasonic GH2.

Imatest og støynivå

Støynivået er målt med Imatest og diagrammene under viser XZ-1 samt fire av de nærmeste konkurrentene og en av mest avanserte superzoomene (Fujifilm HS10) på markedet. Testene er gjort med JPG-kvalitet og standardinnstillinger.

De nesten flate kurvene som XZ-1 har opp til Iso 800 viser at Olympus kjører på med ganske kraftig støyfjerning. Uten det ville kurvene steget jevnt med stigende Iso-verdier. Eksempelbildene vi har vist stemmer bra med kurvene, det er lite støy i bildene, men dessverre klarer ikke Olympus å få til dette uten at detaljene ødelegges.

Olympus XZ-1 / Canon G12 / Nikon P7000
Panasonic LX5 / Samsung EX1 / Fujifilm HS10

Eksponering og dynamisk omfang

Dynamikkomfang er målt på JPG-bilder og standardinnstillinger med Imatest. XZ-1 ligger litt dårligere enn konkurrentene på målingene med høye kvalitetskrav. I testen med lave kvalitetskrav er XZ-1 litt mer midt i feltet, men havner på sisteplass fra Iso 800.

Farger/Hvitbalanse

Fargegjengivelsen er testet med Imatest med automatisk hvitbalanse og henholdsvis dagslyslamper og en blanding av daglyslamper og andre lyskilder. Målingene er gjort med JPG og Iso 100. Firkantene i diagrammet representerer et perfekt resultat mens sirklene er målte verdier for kameraet. Vi finner alltid en del avvik i disse testene, til dels fordi kameraene kan bomme på hvitbalansen eller sensoren ikke gjengir fargene helt korrekt, men også fordi kameraene er kalibrert for å gi litt mer (eller mindre) farger enn idealet. Ved å sammenligne med plansjen litt lenger ned på siden kan du se hva de forskjellige fargene representerer. XZ-1 har mindre avvik enn de fleste konkurrentene.

Hvitbalanse dagslyslamper XZ-1 / Hvitbalanse blandet lys XZ-1
Hvitbalanse dagslyslamper G12 / Hvitbalanse blandet lys G12
Hvitbalanse dagslyslamper P7000 / Hvitbalanse blandet lys P7000
Hvitbalanse dagslyslamper LX5 / Hvitbalanse blandet lys LX5
Hvitbalanse dagslyslamper EX1 / Hvitbalanse blandet lys EX1

Plansjen under viser de forskjellige fargene hvor nummer på fargekartet matcher nummeret på diagrammet over.

Konklusjon

Oppsummering og Konklusjon

Kamerahus i metall, bra byggekvalitet og to kontrollhjul. Grep mangler og overflaten er litt glatt. For følsom på-knapp.

4x zoom og klassens beste lysstyrke. Nesten 4.5 stjerner.

God skjerm, men ikke vridbar. En meget bra elektronisk søker er ekstrautstyr.

Middels batterilevetid, batteri må lades i kameraet.

XZ-1 har både full auto og mulighet for manuell kontroll, RAW-støtte, blitssko og innebygd ND-filter. Bra utvalg i ekstrautstyr. 720p video og støtte for ekstern mikrofon, men små muligheter for manuell kontroll over video.

OK autofokus.

Raskt kamera i de fleste situasjoner, bra hastighet også med RAW-bilder.

OK, men de beste i klassen har litt bedre ergonomi og menyer samt flere knapper for mye brukte innstillinger som Iso.

Bra JPG-kvalitet, spesielt på lav til middels Iso. Litt dårligere på høy Iso enn de beste konkurrentene, men likevel et av de beste kompaktkameraene i dårlig lys takket være lyssterkt objektiv.

Konklusjon

XZ-1 er det mest avanserte kompaktkameraet til Olympus og konkurrerer mot andre toppmodeller som Canon G12 og S95, Nikon P7000, Panasonic LX5 og Samsung EX1. Det er mange likheter mellom disse modellene og alle har bra byggekvalitet, 10MP bildesensorer og god bildekvalitet i forhold til de fleste andre kompaktkameraer.

Produsentene har imidlertid prioritert ulike egenskaper: Canon S95 er minst, Panasonic LX5 og Samsung EX1 har bra vidvinkel og lyssterk optikk. Nikon P7000 har størst zoomområde mens Canon G12 har vribar skjerm og det beste brukergrensessnittet for den som foretrekker kontrollhjul og knapper fremfor menyer.

XZ-1 legger seg midt i feltet med middels størrelse og 28-112mm brennvidde. Den store fordelen til XZ-1 er lysstyrken som ingen matcher i det felles brennviddeområdet, men EX1 er like lyssterk (F1.8) på 24mm som XZ-1 er på 28mm. F2.5 på over 100mm tele er imidlertid unikt for et kompaktkamera.

XZ-1 har også en av de beste skjermene og elektronisk søker finnes som ekstrautstyr. XZ-1 gjør det bra på de fleste områder, men mangelen på grep og en litt glatt overflate gjør at det ikke sitter like godt i hånden som for eksempel G12 og LX5. XZ-1 krever også mer bruk av menyer, spesielt i forhold til G12.

Bildekvaliteten er omtrent på høyde med konkurrentene totalt sett. JPG-bilder blir bra med standardinnstillinger og brukere som ønsker full kontroll kan bruke RAW-format. Objektivet virker skarpt gjennom hele zoomområdet, men taper seg litt på full tele. Noe fortegning er det, særlig på vidvinkel. Feilbrytning ser vi ikke som noe stort problem selv om det finnes på enkelte bilder.

Selv om XZ-1 har noen svakheter er det et av de beste kompaktkameraene på markedet i dag og fortjener helt klart en anbefaling. Nærmeste konkurrent er Panasonic LX5 som har mer vidvinkel og multiformatstøtte mens XZ-1 har bedre lysstyrke og mer tele.

annonse