Til hovedinnhold
TestApp-anbefalinger til iOS og Android

Her er ukens utvalgte apper

Spis den beste maten. Trim den så vekk, eller hvis maten er dårlig: dra på legevakten.

iStockphoto / 18760868

Ukens anbefalte apper

Vi i Amobil-redaksjonen tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder "søppel" plukker vi hver uke ut både godbitene og appene du bør styre unna. I tillegg finner vi frem en app av den sjeldne sorten.

Her er ukens app-anbefalinger:

Ukens anbefalte:

Moves

Format: iPhone
Pris: Gratis

Tiden da en klokke og et raskt blikk i speilet var nok for å vite hvordan det stod til med den fysiske fostringen, er definitivt forbi. Nå skal alt både måles, veies og visualiseres i et kart eller ved hjelp av grafer og tabeller.

Moves.

I motsetning til avanserte treningsapper som RunKeeper og Nike+, representerer denne appen en deilig forenkling. Moves er rett og slett en gratis skritteller og registrerer automatisk all gange, sykling og løping du gjør ved hjelp av din lokasjon og bevegelse.

Automatisk måling fra lomma

Appen er alltid på, så all bevegelse spores uten at man trenger å starte eller stoppe. Det holder at telefonen er slått på og puttet i lommen eller vesken.

Moves teller skritt og minutter løpt eller syklet. Den oppfatter også om du har benyttet deg av motorisert transport.

Tellingen er nok ikke hundre prosent nøyaktig. Blant annet spores ikke svært korte gåturer under 30 sekunder. Turen til kaffemaskinen eller printeren kommer nok ikke med! Uansett, appen gir absolutt en grei indikasjon på dagens aktivitet.

Kontinuerlig sporing bruker naturligvis strøm, så du kan forvente noe redusert batteritid på telefonen. Men med normal bruk og nattlig lading, så burde dette gå fint.

Nok en tidslinje

Appen har et ryddig, brukervennlig og visuelt appellerende utseende, og kommer, i følge leverandøren, for Android-telefoner i løpet av sommeren 2013.

Men, hva er egentlig vitsen, lurer du kanskje på? Vel, det kommer vel ann på om du lar deg motivere av måling eller ikke. Appen kan hjelpe deg å komme i bedre form ved å vise deg hvor mye – og hvor/når du beveger deg. Så spørs det hvor lang tid det tar før vi går lei...

Les også: Disse appene gjør det morsommere å trene

Last ned til iPhone »

På de neste sidene kan du lese om en en app som ikke er verdt pengene, og en app som viser deg hvor kokkene selv spiser. Få også med deg ukens spillanbefaling!

Legevakter i Norge

Styr unna denne:

Legevakter i Norge

Format: iPhone
Pris: 14,-

Legevakter-appen gir deg komplett oversikt over alle legevakter i Norge. Når du åpner appen vises de 3 nærmeste legevaktene med åpningstider – basert på din lokasjon. Dataene er hentet fra helsenorge.no. Dette gir deg raske svar i en eventuell nødsituasjon.

Legevakter.

Dette høres jo kjekt og greit ut, eller?

Nei, og atter nei!

Rett info på feil plass?

For det første, hvis du står i en nødsituasjon og trenger å finne nærmeste legevakt, søker du da i app-store? Nei, selsagt ikke. Det er raskere, bedre og ikke minst gratis å besøke vår tids store orakel; Google, i stedet. Vi kan ellers anbefale 113, hvis nøden er stor nok.

Selvsagt er det flott at noen har tatt på seg ansvaret til å lage et enklere og mer brukervennlig grensesnitt for å finne legevakter i Norge (siden helse-Norge tydeligvis ikke klarer dette selv), men for 14 kroner forventer vi mer “nytte for penga”.

Så spar dine kroner og ører. Dette er ikke verdt det.

Last ned til iPhone »

På neste side kan du lese om appen som viser deg hvor kokkene selv spiser. Få også med deg ukens spillanbefaling!

Where Chefs eat

Ukens kuriøse:

Where Chefs Eat

Format: iPhone
Pris: 105,-

Leter du etter det beste stedet for frokost i Belgia, eller lurer på hvor du får servert fersk okse i Shanghai? Da er dette appen for deg.

Where Chefs Eat.

Fra bok til app

Når det britiske forlaget Phaidon lager app-versjon av sin guidebok ved samme navn, forventer vi kvalitet. Boka følger logikken “der kokkene spiser, burde du finne den beste maten”. Og når de nå har laget app-versjon for iPhone og iPad, slipper du drasse på en over 600 sider tung bok på reise.

De har stilt spørsmålet “Hvor spiser du – og hvilken restaurant skulle du ønske at du hadde startet?” til 600 kokker verden over. Resultatet er over 2000 restauranttips.

Fungerer (delvis) uten nett

Det store plusset med denne appen er at den fungerer til en viss grad uten nett. Dersom du har oppdatert appen med siste innhold før turen til San Francisco, så trenger du ikke bekymre deg for svimlende datakostnader. Her kan du lete opp restaurantene uten nettilgang, men kartdata vil ikke alltid fungere.

Ikke forvent bilder av mat, interiør eller eksteriør. Den eneste informasjonen man får opp er adressen, visning i kart og hva slags kjøkken stedet har, komplementert av et sitat eller en utalelse fra kokken som har anmeldt stedet. Men det gjør egentlig ingenting. Mindre er definitivt mer, i dette tilfellet.

Best i vest

Norge er riktignok ikke verdens navle, så selv om vi fikk opp enkelte steder vi ikke kjente til fra før, så mangler det fullstendig restauranttips i store norske byer som Stavanger for eksempel. I utlandet er det et hav av gode råd i vest-Europa, men omtrent ingenting øst for, vel, Østerrike.

Dette er også en av de dyreste appene vi har snublet over i appstore, men en hundrings er en liten investering for de gode tipsene fra insiderne i bransjen. Og appen har en del spennende tips til spisesteder som kokkene mener er verdt reisen i seg selv. Frister det med sprellende fersk fisk på Bekkjarvik?

Ønsker du kvantitet fremfor kvalitet, så gjør i grunn Foursquare samme nytten helt gratis, riktignok med restauranttips fra kreti og pleti. Men det er ikke så verst det heller.

Last ned til iPhone »

Gå til neste side for ukens spillanbefaling

Ukens spill

Ukens spill:

Into the Dead

Format: Android, iPhone, iPad
Pris: Gratis

Into the Dead.

Zombiespill har vært populære en god stund nå. Du finner de som skytespill, historiespill, bilspill, puslespill og sikkert flere andre sjangere.

Den kanskje mest populære mobilspillsjangeren er det som kalles «endless runner». Her løper figuren automatisk, og din oppgave er å styre unna hindringer underveis. Temple Run og Subway Surfers er to slike spill. Into the Dead blander zombieskyting og løping sammen med et førstepersons perspektiv.

Her skal du styre deg vei gjennom et hav av zombier ved å flytte deg til høyre eller ventre. Treffer du en zombie blir du spist. Heldigvis finner du også våpen du kan plukke opp som kan hjelpe til å rydde vei. Kontrollene er enkle, du styrer til ved enten å trykke på siden av skjermen, eller vippe telefon den veien du vil løpe. Skyting gjøres med et enkelt trykk midt på skjermen.

Grafikken er veldig bra, og det er en ubehagelig stemning i spillet. Kontrollene er enkle og gode. Det er gøy å jakte på neste toppscore, og se om du greier bare noen få meter til.

Into the Dead blander to populære spillsjangere på en veldig god måte, og er en trygg anbefaling for denne måneden.

Ukens spill er levert av Gamer.no.
Her finner du ytterligere ni spillanbefalinger.

Se også Amobils oversikter over essensielle mobilapper:

annonse