På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Få bedre ytelse på SSD-en med RAID
Fire fine SSD-er har fått kjørt seg.
Innhold
Innledning
For et par måneder tilbake tok vi en god kikk på RAID – altså det å la to eller flere harddisker samarbeide. Fordelen med RAID er bedre ytelse og/eller høyere toleranse for feil på en disk.
I den nevnte artikkelen fokuserte vi på ren ytelse, og viste hvordan to tradisjonelle harddisker i RAID 0 ga deg en raskere datamaskin.
Men for dem som er veldig opptatt av ytelse er det jo SSD som gjelder, så det neste naturlige skrittet for oss var å sende vår handelsreisende i SSD Jørgen på en tiggerunde.
Unge Nilsen innfridde, og noen uker senere satt vi med et smil om munnen og fire flunkende nye Corsair Force Series F80A på pulten. Denne modellen er den nyere og raskere storebroren til den allerede testede Corsair Force F40.
Bevares, med oppgitt lese- og skriveytelse på henholdsvis 280 og 270 MB per sekund er Force F80A på ingen måte siste skrik. Ferskere modeller kan by på raskere kontrollere og SATA 6 Gbit/s grensesnitt, noe som nærmest dobler den ytelsen. Et eksempel er OCZ Agility 3, som vi nettopp har testet.
Men så var det dette med å kombinere flere SSD-er i et RAID 0 da, og her var det to spørsmål vi i første omgang ønsket svar på. Det ene var hvordan rimeligere SSD-er i RAID 0, plassert i en PC med SATA 3 Gbit/s kan stå seg mot de nyere fartsmonsterne.
Det andre vi ville finne ut av var hvor mye det er å tjene på å bruke flere SSD-er i et slikt oppsett. Hvor stor er egentlig forskjellen på to, tre og fire Corsair Force F80A i RAID 0?
Dette skal vi forsøke å få en klarhet på over de neste sidene.
Takk går til Corsair for lånet av SSD-ene.
Testoppsett
Testbenken vi har brukt er den samme som vi benyttet da vi testet forskjellen på en enslig tradisjonell harddisk og to av disse i RAID 0. Den eneste forskjellen er at i har puttet inn en annen harddisk for operativststemet med Windows 7 i stedet for Windows Vista.
Mange hovedkort kommer i dag med såkalte "firmware"-RAID inkludert på diskkontrolleren, og det er nettopp dette vi har brukt her. Testmaskinen kan kombinere opp til fire av SATA-portene med Intels Matrix RAID Technology. Dette kan settes opp under oppstarten eller konfigureres ved hjelp av et Intel-verktøy i Windows.
Før dere nå fyller undertegnedes e-postboks og halve forumet med at vi er på bærtur fordi vi ikke bruker en "ekte" RAID-kontroller, ber vi dere ta et par dype pust og holde pølsene unna tastaturet i noen sekunder til. Denne artikkelen vil nemlig om kort tid få en oppfølger der vi bruker et skikkelig maskinvare-RAID.
Dette gjør vi for å få svar på hvor store forskjellene virkelig er mellom Intels integrerte "fastvare"-RAID og et separat kontrollerkort.
Slik har vi testet
I tillegg til å kjøre Corsair Force F80A mot seg selv som en enkelt, som to, tre og fire stykker i RAID 0, skal vi også ha representanter fra andre leire som sammenligningsgrunnlag. I hovedsak har vi satt ytelsen opp mot de nye toppmodellene fra OCZ: Agility 3 og Vertex 3.
For selve RAID-oppsettet har vi kjørt stripe size på standard 128 KB, og aktivert hurtigbuffer for skriving. Under testingen av Force F80A som enkelt SSD var kontrolleren i ACHI-modus.
Se opp for Trim-trøbbel
Dersom du sitter med litt dybdekunnskap innen SSD-er vet du at kommandoen Trim er essensiell for å holde SSD-en i form, for å si det slik. Trim sørger kort forklart for å forberede minneblokkene for skriving. Uten denne kommandoen vil ytelsen gradvis bli dårligere, spesielt ved skriveoperasjoner.
En mer dyptgående guide om Trim og degradering av SSD-ytelsen får du del 1 av Slik fungerer en SSD.
Trim må støttes av SSD-en, kontrolleren og operativsystemet. Og her ligger problemet – mens Intels Matrix RAID Technology i nåværende versjon faktisk støtter Trim, gjelder det bare for SSD-er som ikke er med i et eventuelt RAID. Med andre ord mangler våre testløp i RAID 0 Trim-støtte, og dette merkes. For benchmarkprogrammet IOmeter kunne vi omtrent se at ytelsen sank mens vi holdt på som verst.
For å få resultater som kunne gjenskapes og sammenlignes har vi derfor vært nødt til å "nullstille" SSD-ene med en såkalt Secure Erase mellom hvert RAID-oppsett. Vær derfor obs på at våre tester har gitt nærtil ideelle resultater som på ingen måte ville holdt i lengden ved aktiv bruk.
IOmeter / AS SSD
IOmeter
Vi starter her med IOmeter, en test som forsøker å etterligne hardt arbeid med små filer. Øverst i grafen har du resultatene fra de to OCZ-modellene – merk at disse er kjørt på en nyrere testbenk med SATA 6 Gbit/s. Detaljert analyse av hvordan disse gjør det finner du i testen av OCZ Agility 3.
Vårt fokus er på SSD-ene fra Corsair, testet uten og med RAID 0 på vårt eldre SATA 3 Gbit/s testoppett. En enslig F80A kan som vi ser på ingen måte måle seg med de nyere SSD-ene fra OCZ, men i RAID 0 er det tydelig at ytelsen omtrent øker proporsjonalt med hvor mange SSD-er vi slenger inn i RAID-et. Med to SSD-er har vi omtrent doblet ytelsen, med tre er vi helt i samme liga, og fire SSD-er i RAID 0 gir begge motstanderne kraftig på pungen.
IOmeter Workstation
Her får SSD-ene mer blandet arbeid. Vertex 3 er optimalisert for å ha en høy overføringsrate i det OCZ kaller "high stress environments" på SATA 6 Gbit/s, og herunder hører tydeligvis Workstation-testen.
For RAID-gjengen ser vi igjen en tydelig effekt. Med to SSD-er er vi på nivå med Agility 3, også drar det bare fra – helt til vi nesten tar igjen Vertex 3 med fire SSD-er i RAID 0.
AS SSD
Denne testen kjører en rekke skrive- og lesetester, og serverer til slutt en poengsum som sier noe om totalytelsen. For flere SSD-er i RAID 0 får vi i hovedsak det samme inntrykket som vi fikk i de to foregående testene, selv om det også ser ut til å nå et visst metningspunkt med fire SSD-er.
PCMark Vantage / ATTO
PCMark Vantage
Her har vi også med noen eksemplarer av de gode, gamle snurrediskene. Legg spesielt merke til Samsung SpinPoint T166, som var stjernen i det forrige RAID 0-showet.
PCmark Vantage kjører tester som prøver å mer etterligne generell, vanlig bruk. Her er det to ting som er åpenbart – det ene er at konvensjonelle harddisker er skikkelig treige greier. Det andre er at vi tydeligvis ikke bare kan hive på flere SSD-er i RAID og forvente at ytelsen når opp til himmelen.
PCMark Vantage – detalj
Når vi går i detalj er det unektelig en del merkelige resultater som kommer fram her. Ved siden av de litt merkelige OCZ-resultatene i Windows Defender-testen, er det flere ting vi må sette spørsmålstegn ved. Hvorfor gjør en Corsair F80A det best i import av bilder? Hvorfor gjør RAID-et det så mye bedre ved videoredigering, samtidig som det ikke er forskjell på RAID 0 med to, tre eller fire SSD-er?
Her frykter vi at problemet – for å si det sånn – ikke nødvendigvis ligger selve RAID-et, men at det heller er PCMark Vantage som til en viss grad er problemet. Men i så fall kan det også være slik for mye annen programvare.
ATTO Disk Benchmark
Helt til slutt sjekker vi ytelsen med ATTO, som gir oss den maksimale skrive- og leseytelsen. Her viser det seg at vi dobler ytelsen når vi går fra en enslig SSD til to i RAID 0, og da overgår vi det som kan leveres med dagens raskeste SSD-er på SATA 6 Gbit/s.
Ved å ganske enkelt kjøre på med flere SSD-er i RAID 0 fikk vi ikke like god uttelling videre i vårt oppsett. Skriveytelsen gikk ikke opp i det hele tatt, men med tre SSD-er fikk vi en klar økning i leseytelse. Å gå fra tre til fire SSD-er ga ingen nevneverdig forskjell.
Konklusjon
Vi vet fra før at det å gå fra en konvensjonell harddisk til en SSD virkelig har noe for seg. Men har du ytelse på hjernen ser det egentlig ikke ut til å stoppe der – det ser ut til at SSD-er i RAID 0 er det naturlige skrittet videre.
I forhold til en enslig SSD viser noen av testene at ytelsen nærtil kan dobles, tredobles og firedobles i takt med hvor mange SSD-er vi hiver inn i et RAID 0. Det betyr at et par, tre "dårligere" SSD-er i en eldre PC kan konkurrere med det siste og hotteste SSD-fronten med SATA 6 GBit/s.
Samtidig ser vi at disse resultatene ikke er gjennomgående i alle testene. Spesielt i PCMark Vantage fant vi flere resultater som snarere ga spørsmål enn svar. Hvorvidt dette har med programvaren, kontrolleren eller RAID 0 som sådan håper vi å kaste mer lys på når vi får sjekket dette ut med en "skikkelig" RAID-kontroller. Men hva som uansett er klart er at det å gå fra en enslig SSD til to i RAID 0 ga resultater. Om det i praksis er like smart å pøse på med SSD nummer tre og fire er et litt mer åpent spørsmål.
Et annet viktig punkt er mangelen på Trim-støtte i et slikt RAID. Uten Trim vet vi at ytelsen stadig vil synke, noe som betyr at du vil være nødt til å nullstille (Secure Erase) SSD-ene med ujevne mellomrom dersom du vil holde farten oppe. En slik nullstilling betyr at du mister alle data og må sette opp hele sulamitten på nytt.
Det hele koker ned til kost mot nytte. Sitter du for eksempel med en 60 GB SSD fra før, og uansett ikke har noe imot å reinstallere en gang i blant, kan det å kjøpe inn en identisk SSD sørge for at du både dobler kapasiteten og ytelsen ved å sette de opp i RAID 0. Er du heldig snakker vi da om et oppsett som tilsvarer SATA 6 GBit/s-ytelse uten at du må kjøpe en ny og dyr SSD. Du trenger heller ikke investere i et nytt hovedkort eller kontroller som støtter SATA 6 GBit/s.
Skal du kjøpe nytt blir det en annen sak. Da blir det enkleste og sikreste å satse på en enslig topp-SSD. Men vil du ta den helt ut kan jo kjøre RAID 0 med et par, tre slike også...
Avslutningsvis minner vi igjen på at flere SSD-er i tandem er noe vi kommer til å se mer på fremover – da med hardware-RAID, altså et eget kontrollerkort lagd for nettopp dette. Det skal bli interessant å se hvordan et slikt oppsett står seg mot dagens testresultater.