Tek.no

Test Asus ZenPad 3S

Et ekteskap mellom dårlig programvare og bra maskinvare

ZenPad 3S kunne vært god, men her er det altfor mye skrot og mas å forholde seg til.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
6 Des 2016 06:00

Asus ZenPad 3S er noe så sjeldent som et toppspesifisert Android-nettbrett. Etter en lang periode med overflod av slike dingser på markedet, har det nesten stoppet helt opp den siste tiden. Så hva er det som skal sikre ZenPaden en plass i folks dingseutvalg?

Brettet har ti tommer stor skjerm i 4:3-aspekt, altså er det forholdsvis likt en iPad på dette området, og mindre likt de mange andre Android-brettene som har bredskjermer (16:9 eller 16:10).

Både skjermoppløsning og fysisk størrelse på brettet er også identisk med Apples minste iPad Pro. De siste par årene har vi sett at også Samsung har satset sine relativt få nettbrettkort på at dette er skjermtypen vi brukere vil ha.

Skjermen i ZenPad 3S er ellers flott å se til og den kan bli forholdsvis lyssterk.

Rent fysisk kan det sies så enkelt at kjenner du en iPad i standardstørrelsen, kan inntrykk av størrelse, vekt og skjerm ganske greit overføres til denne Asusen. Det som ikke kan overføres like enkelt er inntrykket av byggekvalitet.

Av og til knirker det litt

Jeg har til vanlig et inntrykk av Asus som leverandører av meget god kvalitet, spesielt på løse datakomponenter. Men vår testutgave av ZenPad 3S har rett og slett noen små knirker i aluminiumschassiset, som dukker opp om man klemmer litt hardt rundt skjermen. At det lille metallfeltet øverst på brettet heller ikke går helt i flukt med dekselet rundt, gir et kvalitetsinntrykk som ikke helt lever opp til hverken en pris på 4300 kroner eller den voldsomme kvaliteten produsenten skilter med på andre områder.

Det er litt vanskelig å si hvorfor disse knirkelydene oppstår, og det er umulig å ikke ta høyde for at det kan være snakk om ujevn produksjonskvalitet som har rammet akkurat vårt testeksemplar.

Og for all del, brettet virker ellers solid. Det er ikke mulig å bøye på det eller å få det til å synlig svikte på noen måte. Det virker ikke som om det er enkelt å slite på det skavanker under bruk.

Irriterende hjemmeskjermvalg

Mye av absolutt alt må ha vært Asus' filosofi da de utviklet ZenPad 3S. Jeg vet ikke helt hvor zen noe av dette her er.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Menyene er en svært tungt tilpasset utgave av Android 6.0. Strukturen i menyene er lik vanlig Android mange steder, men når det kommer til selve grafikken har Asus endret på absolutt alt. Strukturmessig har Asus imidlertid plukket veldig på måten hjemmeskjermene settes opp på, og de har dessuten forsynt produktet med et helt ufattelig utvalg valgmuligheter i innstillingsmenyen.

Alle endringene innebærer at det er mye å bli vant til her, og mot normalt når produsenter plukker på Android-menyer opplever jeg også at systemet har blitt til dels vanskeligere å bruke.

Noen bugs er det også i denne programvaren. Hvis du kjenner til dødens badeball på en Mac, er ikke dette så langt unna. To fremdriftsikoner som har låst seg oppå hverandre. Men skjermdump fikk jeg likevel lov til å ta.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Oppsettet av hjemmeskjermene bærer preg av at Asus har forsøkt å putte inn flest mulig stilige løsninger, kanskje uten å tenke så mye på hvordan dette vanligvis pleier og bør fungere. For det første tar hvert ikon opp enorme mengder plass på hjemmeskjermene her. Det er ganske upraktisk i seg selv, ettersom det blir plass til veldig lite innhold per skjermflate. Du kan stille på ikonstørrelsen, men rutenettet de plasseres i endres ikke, så det er plass til akkurat like lite innhold etterpå. Det blir bare mer luft mellom elementene.

En annen irriterende effekt av den store plassen ting tar er at det krongler til mulighetene til å endre på skjermen.

Du fremkaller nemlig menyen som lar deg justere på ting ved å trykke og holde på skjermen. Slik sett er Asus-brettet likt mange andre enheter. Det er tross alt trykk og hold, eller en knipebevegelse på skjermen, som er standardløsningene for å redigere hjemmeskjermene.

ZenPad 3S er lekker å se til, men vær obs på at baksiden samler fingermerker som har en tendens til å tørke og sitte fast. Her må man frem med våt klut for å gjøre rent en gang i blant.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men siden alt tar avsindige mengder tom plass ender i hvert fall jeg nesten alltid med å trykke på ikoner eller moduler på skjermen. Asus' egen vær- og klokkemodul har så mye dødplass under seg at det kunne vært plass til halvannen ikonrad mellom den og neste linje i rutenettet. Ikke er det noen åpenbare måter å endre størrelsen på elementer på heller, slik man kan på mange Android-enheter.

Fremfor noen få funksjoner som tar seg av alt du trenger for hjemmeskjermrydding har Asus hele ni ulike knapper du kan trykke på når redigeringsvalgene dukker opp. Én av dem er merket med «...», og ser ut til å signalisere at ni måter å personliggjøre den vanlige hjemmeskjermen på slett ikke var nok. Under der er det imidlertid ikke innstillinger å finne, men mulighet til å gi løsningen stjerner (!?), få tilgang på hjelpeløsninger eller hente oppdateringer

Det er i det hele tatt en god del litt merkelige valg i Zen UI, som systemet heter.

Det er ingen skam å snu ... skjermen

Rett nok er design en subjektiv ting, men en hurtigvalgsmeny bestående av digre flerfargede badeballer kan jeg styre meg for. Og hvorfor er det så mye språkforvirring her? Norsk og engelsk dukker opp om hverandre, og da jeg satte brettet til norsk språk, ble stavekontrollen av en eller annen grunn svensk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ting som har irritert meg gjentatte ganger i denne testen er måten ZenPad snur skjermen på. Jeg foretrekker som regel å bruke nettbrett i landskapsmodus, og slik bruker jeg dem enten det er en iPad eller et Android-brett med bredskjerm. Slik kan også ZenPad brukes, men i ekstremt mange tilfeller snur apper og funksjoner på brettet skjermen til portrettmodus, og da snur ikke skjermen seg automatisk tilbake om du går ut.

Resultatet er at korte turer innom enkeltmenyer eller andre apper fører til at du må veive rundt med brettet for å få skjermen tilbake til fornuftig orientering igjen.

Dette er ellers ett av de nettbrettene jeg har vært borti som er mest aggressiv på å snu skjermen om det merker at man beveger på brettet. Selv små endringer i plassering kan få brettet til å snu skjermen uansett hva man holder på med, og det er mildt sagt irriterende. Som på alle andre nettbrett kan man låse orienteringen, men det er jo praktisk at skjermen tilpasser seg selv. Den burde bare ikke være fullt så følsom som her.

En annen ting som kanskje burde vært mer følsom er den automatiske lysreguleringen i skjermen. Titt og ofte må jeg inn for å korrigere lysstyrken slik at det blir mulig å lese innholdet på skjermen. Den hviler litt for ofte og litt for lenge på for svak belysning, selv om bryteren som skal regulere maksbelysning står på fullt. Skrur man av sensoren kan det imidlertid bli svært lyst.

«Stereohøyttalere»

Inntil man begynner å bruke ZenPad 3S ser det ikke så verst ut. Men det tok ikke lang tiden før jeg kolliderte i havet av programvare Asus har lagt inn i dette nettbrettet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Asus virker å være fast bestemt på at ZenPad 3S skal brukes i stående posisjon. De har nemlig inkludert stereohøyttalere her, men de er i bunnen av produktet. Skal du se en film på Netflix får du altså ... eh, stereolyd i høyden, fremfor på hver side av skjermen. Det er ikke spesielt nyttig.

Høyttalerne sitter uansett ganske tett, med grillene ned mot bakken om du holder brettet foran deg. Noe særlig stereoperspektiv får du altså ikke uansett.

Det du derimot får er en svært høy og klar lyd, og det er helt klart verdt litt skryt. Det er slett ikke alle nettbrett som spiller like høyt og pent som ZenPaden gjør. Ønsker du å stille på lyden har Asus også et eget kontrollpanel for dette som forenkler innstillingene. Designmessig er den litt sær, slik deler av produktet forøvrig er, men verktøyet virker godt nok og har blitt brukt flere ganger i testperioden avhengig av hva slags type innhold jeg har spilt av.

Absolutt godkjent lyd, med andre ord. Men ikke regn med noen fabelaktig stereoeffekt.

Helt grei ytelse

Kurs, altså? ZenPad 3S prøver å gi deg innføringer i det aller meste som foregår, men kurs var et nytt begrep for et par informasjonsskjermer som flyr raskt forbi.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Spesifikasjonene på ZenPad 3S er generelt gode, og det gjelder også når det kommer til systembrikken som driver nettbrettet. Men det er en MediaTek-variant som står inni her, og ikke en av de vanlige Snapdragon-brikkene. Det betyr at selv om brikken inkluderer to av de heftigste ARM-prosessorkjernene på markedet (Cortex A72), er likevel ikke ytelsen voldsom sammenliknet med de best utstyrte produktene, enten vi snakker mobiltelefon eller nettbrett. Noe av det har sammenheng med en litt svakere grafikkløsning enn i mange andre brikker.

Uansett er ytelsen her god nok til at brettet burde klare seg til å kjøre apper i en god stund fremover. Det er tross alt de færreste appene som faktisk krever den heftigste ytelsen, og i den grad man trenger de aller sterkeste systembrikkene handler det mye om fremtidssikring. Det sagt er 4300 en forholdsvis høy pris for ytelse på dette nivået.

I bruk er det sjelden man merker noe særlig til ytelsestrøbbel. En gang i mellom tar ZenPad 3S seg en bitteliten kunstpause, men de blir omtrent aldri så lange at de irriterer. Det som i stedet faktisk er litt irriterende er at det hender programvaren slår krøll på seg, og at ting låser seg litt. Plagsomt nok, men i hvert fall noe man muligens kan se for seg løst gjennom en oppdatering. Det skjer ikke spesielt ofte, dette heller, men når det skjer er det plagsomt.

Det er mange som foretrekker Android-menyer uten altfor mye skrot. Er du glad i en ryddig menyopplevelse burde du styre langt unna ZenPad 3S. Her er nemlig en av de fyldigere appmenyene jeg har sett på en stund.

Asus ser rett og slett ut til å ha lagt til ikoner for nesten alt de kunne komme på. Funksjonene er greie nok, og de fleste fungerer bra. Men her er noen av tingene som har blitt tildelt egne menyelementer på ZenPad 3S:

 • ASUS Mobilbehandling lar deg skru av og på appvarsler og styre strømforbruk mm.
 • Strøm og boost gjør omtrent det samme som den over.
 • Lydveiviser gjør det enkelt å styre lydkvaliteten med høyttalere eller hodetelefoner.
 • Do it later lar deg sette opp planlagte oppgaver.
 • Fotomontasje setter sammen enkle kollasjer av bildene du har tatt.
 • Hurtignotat og Supernote fyller omtrent samme funksjon.
 • Share Link tillater lokal deling av innhold mellom enheter.
 • Splendid lar deg stille på bildekvaliteten.
 • MyAsus behandler Asus-kontoen brettet er koblet til.
 • MyAsus Service Center gir brukerstøtte rett på brettet.
 • ZenPad Care gjør omtrent det samme som den over.
 • ZenCircle - fotodeling. Tenk Apples PhotoStream, bare uten andre brukere å dele med.
 • Systemoppdatering - dette pleier å bo i innstillingsmenyen på andre enheter.
 • MiniMovie lar deg lage små videosnutter eller bildeserier.
 • Programbackup tar sikkerhetskopier for deg.
Dobbelt opp av notatapplikasjoner: check!
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er ingen tvil om at en god del av dette er nyttig, men i samme ånd som for hjemmeskjermene her, tar alt dette altfor mye plass. Det er et salig virrvarr av apper i oversikten, og når Asus slipper oppdateringer er det svært mye Google Play skal tygge seg gjennom før alt er oppdatert. I tillegg følger det med noe tredjeparts programvare:

 • To nettlesere - både Chrome og Puffin Browser
 • Amazon Kindle
 • Instagram
 • Facebook
Kameraet gjør en helt grei jobb til å sitte fast i et nettbrett. Det er neppe så mange som kommer til å bruke ZenPad til å fotografere med uansett, men det fungerer greit i nøden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ved siden av alt dette får du naturligvis et utvalg Google-apper og mer vant innhold som kamera og fotogalleri. Det er i det hele tatt veldig, veldig mye innhold på dette nettbrettet. Det går forresten ikke an å fjerne appene helt, bare å avinstallere oppdateringer og deaktivere appene. De tar altså fortsatt opp plass i brettets lagringsbrikker, om enn ikke på hjemmeskjermen. I tillegg er også mange av tingene de gjør nyttige, det bare gir ikke så mye mening å ha dem som egne apper.

Kameraet tar forresten helt greie bilder i inntil 8 megapikslers oppløsning. Av en eller annen grunn er det satt til 4 megapiksler som standard. Det er ganske vanlig å ikke la standardinnstillingen være helt full oppløsning, men når utgangspunktet bare er 8 megapiksler er det veldig merkelig å begrense de ferdige bildene til halve oppløsningen som standard. Hvor mange er det som tenker over slike ting, og stiller på dem, i produktene de kjøper? Nå er uansett ikke ZenPad 3S noe de fleste vil bruke som fotoapparat, men likevel.

Til slutt

På papiret er ZenPad 3S et helt ålreit nettbrett, med gode spesifikasjoner. Og på sett og vis er også dette et greit nok nettbrett, men prisen er forholdsvis høy, og utviklerne som har stått bak har overhodet ikke holdt noe tilbake når de har puttet ting inn i menyene her. Det kryr av dobbelfunksjonalitet og av funksjoner som passer langt mer naturlig inn i innstillingsmenyene fremfor i appoversikten.

Alt i alt blir programvaren den store hemskoen for dette brettet, og du får tross alt ganske heftige nettbrett fra flere av konkurrentene til denne prisen. Du får en bedre brukeropplevelse om du kjøper noe annet.

Asus ZenPad 3S 10 Z500M 64GB
5
Middelmådig

Asus ZenPad 3S 10 Z500M 64GB

sitat"Asus er vanligvis flinke, men ZenPad 3S gir ingen god brukeropplevelse."
 • Krysse av
  Flott skjerm
 • Krysse av
  Høy og klar lyd i høyttalerne
 • Krysse av
  Mye funksjonalitet
 • Krysse av
  Relativt raskt i bruk
 • Krysse av
  Meget bra batteritid
 • Bytt
  Haugevis av skrot i menyene
 • Bytt
  Knotete hjemmeskjermstyring
 • Bytt
  Skjermen snur ved det minste tegn til bevegelse
 • Bytt
  Autobelysning for skjerm treffer ikke alltid
 • Bytt
  God blanding av norske og engelske menyer
 • Bytt
  Litt knirkete konstruksjon
Les også
Snart kommer de første Chrome OS-nettbrettene
Les også
Asus' nye bærbare pakker solid grafikk inn i veldig tynn innpakning
annonse

Les også