Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Logitech G15

Introduksjon

Klikk for større bilde

G15 er altså resultatet av et forsøk på å lage et tastatur som skal være spesielt attraktivt for spillsegmentet. Tastaturet har programmerbare knapper og et display som kan vise statistikk fra spill – eller maskinen. Videre fungerer det som en USB-hub, og har integrerte kanaler under slik at kablene kan legges ut på siden av tastaturet.

Ellers har tastaturet multimediaknapper som vi kjenner igjen fra tidligere Logitech-tastaturer. G15 er faktisk ikke lansert med norske taster, så modellen som ble sendt oss hadde engelsk tasteoppsett. Alle funksjonstaster og navigeringsknapper er plassert der de vanligvis er og G15 har ikke noe form for F-tastelås.

Metodikk
I denne testen har vi sett spesielt på spilling på tastaturet, fortrinnsvis Doom 3 og Splinter Cell Chaos Theory for PC. Vi har også testet det litt i Linux (Kubuntu 5.10). Tastaturet er også brukt til typisk kontorarbeid. Her har vi lagt vekt vurdert tastaturets ergonomi i forhold til andre tastatur.

Takk til Logitech.no for utlån av testproduktet.

Spesifikasjoner og innhold

Spesifikasjoner, innhold og installasjon

  • Overføringsteknologi: USB
  • Knapper: Soft-Action
  • LCD: 160x43 piksler
  • Medfølgende drivere: Windows XP
  • Produksjonsland: Kina

Som med musene i G-serien fungerer ikke G15 med et PS/2-adapter. Dette er litt uheldig siden PS/2-portene enda har noen fordeler – f.eks. at de kan brukes med KVM-svitsjer. Men det er 2005 nå, og ingen standard varer evig.

Verdt å merke seg er det kanskje også at tastaturet blir levert uten driverstøtte for Mac, som Logitechs Navigator-serie hadde.

Det følger ikke med noen bundle annet enn drivere og en hurtiginstallasjonsmanual.

Tastaturet er langt og pappesken er stor. Det er ikke mer emballasje enn det må være på et produkt som denne.

Installasjon og drivere

I Windows XP går det greit å installere driverne, og man får valg om installere noen tilleggsprogrammer som Gamespy Arcade og Roger Wilco. Begge tilbyr ekstra funksjonalitet for spillere, men har registreringsavgift om de skal brukes på sikt.

En måte å konfigurere tastaturet på er å bruke programmet "Keyboard Profiler". Denne fant ut at vi hadde Doom 3 installert på testmaskinen, men fant ikke Splinter Cell: Chaos Theory.

De 18 G-knappene kan programmeres til å gjøre det man ønsker i spillet. Hvis ikke 18 funksjoner er nok har man tre shift-moduser (M1-M3). For hvert spill kan man dermed ha 54 spesialknapper!

Undertegnede har ikke noen gang spilt et spill hvor dette har vært nødvendig. Likevel kan det selvsagt være at andre personer har dette behovet.

I Linux

Tastaturet gjenkjennes som et G15-tastatur i Kubuntu 5.10. Vi fant ikke noen måte å programmere G-knappene på, og displayet viser bare Logitech-reklame.

Oppdatering 21. oktober

Hyggelige lesere har tipset om hvordan man kan sette opp multimediaknappene til forskjellige tastatur, inkludert de fra Logitech. En annen leser foreslo at vi kunne prøve programmet xbindkeys for å binde funksjoner til G-knappene, men dette fikk vi dessverre ikke anledning til å prøve før tastaturet ble pakket ned.

I bruk

I spill

En fordel med G-knappene er blant annet at de er programmerbare – også mens man er midt i et spill. Med MR-knappen kan man ta opp makroer for å å trigge disse senere i fra en G-knapp.

Dette har kanskje mest å si for nettspillere. F.eks. i World of Warcraft kan man programmere en G-knapp til å kaste gode spells på alle lagkameratene innenfor et område.

Videre kan makroer editeres videre i Keyboard profiler, og man kan sette opp om sekvensene skal spilles av med pauser mellom hvert programmerte tastetrykk eller ikke.

I spilling fungerer de programmerte knappene akkurat som de skal, men det må sies at det ikke er alle spill hvor makroer og G-knapper kommer spesielt til nytte. Er du av typen som liker raske action-spill, vil du neppe ha bruk for G-knappene.

Displayet

Under er tre bilder av displayet i klokke/datomodus, Winamp og med systemdata. Hvis man ikke programmerer dem til å vise en bestemt modus, skifter displayet i gitte intervaller.

Dessverre fungerte ikke displayet vårt med Doom 3 – og ikke med noen av de andre spillene vi prøvde det med heller. Dette dreier seg antakelig om et driverproblem, og flere spill får antakelig støtte siden. Likevel hadde det antakelig vært lurt av Logitech i det minste lansere et åpent API slik at tredjeparter kan utvikle støtte for displayet. Dette hadde antakelig gjort tastaturet både mer funksjonelt og populært.

Ergonomi og annet

Tastaturet har myke knapper, men likevel en god taktil respons. Med andre ord er G15 deilig å skrive på. Profilen er temmelig lav, men displayet fører til at tastaturet likevel blir ganske høyt. Et minus er det at enter-knappen på denne versjonen av tastaturet har en uvanlig fasong. Denne trenger dermed litt tilvenning før man lærer seg å treffe riktig.

Mediaknappene er dermed ikke fullt så behagelige, og hjulet som brukes til volum er litt vanskelig å få tak på.

Denne knappen inneholder en annen spesialfunksjon for spillere, nemlig muligheten til å slå av de Windows-spesifikke knappene. Fint for å unngå sette maskinen i ventemodus eller åpne startmenyen midt i et spill.

Den blå bakgrunnsbelysningen på knappene har to nivåer og kan enkelt slåes av.

Konklusjon

Logitech har med G15 levert et produkt som vi spår vil bli svært attraktivt i visse spillmiljøer. De anvendbare knappene vil gi brukerne et viktig fortrinn – kanskje så viktig at det vil kunne kalles urettferdig ovenfor de som sitter med tastatur som ikke kan spille av makroer.

Likevel er det ikke alle typer spill hvor knappene kan komme til anvendelse. Det er antakelig spillere av WoW og lignende som får mest nytte av de programmerbare knappene.

LCD-skjermen er selvsagt stilig, men har ennå ikke utbredt støtte for spill. Det spørs også hvor tjent man er med å ta blikket vekk fra skjermen for å sjekke ammunisjonsnivået midt i en kamp. Likevel er displayet nyttig når det gjelder programmering av makroer i spill. Den viser også volumnivå og annen statistikk, og gjør dermed sin nytte selv om man ikke er i et spill.

Folk med tastaturplate som kan skyves innunder skrivebordet vil derimot ikke ha særlig glede av LCD-skjermen. Det bør også nevnes at tastaturet er bredere enn et vanlig tastatur.

Som nevnt fins ikke tastaturet i norsk versjon, og ingen ser ut til å vite når dette eventuelt vil komme. Dette er litt provoserende, spesielt siden tastaturet allerede kan bestilles med svensk oppsett! Vi har ikke klart å få noe klart svar fra Logitech på hvorfor norsk oppsett er nedprioritert i første omgang, men kommer tilbake til dette så fort vi vet mer.

+ Praktisk hjelpemiddel i kampens hete
+ LCD-skjermen er nyttig
+ Gode taster (myke, men responsive)

- Driver kun for Windows XP
- Fungerer ikke med mange spill ennå
- Fins foreløpig ikke med norsk tegnsett

Mer om
annonse