Tek.no

Test iLife X5 Robotstøvsuger

Hvor godt fungerer en billig robotstøvsuger fra Kina?

Overraskende bra, faktisk!

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk
20 Okt 2016 06:00

For de aller fleste av oss er det en kjedelig jobb å måtte holde gulvet rent. Støvsuging og vasking krever både tid og arbeid, og det er jo strengt tatt noe roboter burde gjøre for oss. Det var jo også derfor vi samletestet robotstøvsugere tidligere i år, og konkluderte med at de beste modellene faktisk gjør en veldig god jobb.

Men det gjaldt altså de beste av de beste, hvor prisen startet på rundt 5000 kroner og gikk helt opp til 10 000 kroner.

Nå har vi fått tilsendt en langt billigere robotstøvsuger, kalt iLife X5, som bare koster 1050 kroner, fra det kinesiske nettstedet Gearbest. Legger du til frakt, moms og fortollingsgebyr blir det nærmere 1950 kroner)

Det er omtrent ingen andre robotstøvsugere på markedet til en såpass lav pris, spesielt ikke hvis de skal kunne matche spesifikasjonslisten til iLife X5:

  • Kan både støvsuge og vaske
  • Holder ut i 1,5 timer før den må lades
  • Finner automatisk veien tilbake til laderen
  • Støtter forskjellige støvsugemodus
  • Kan fjernstyres med en fjernkontroll
  • Har timer-funksjon
  • Bruker infrarød sensor for å unngå kollisjoner
  • Virtuell vegg-boks følger med
Innholdet i pakken (i tillegg til et ekstra hepa-filter som vi glemte å ta med på bildet).
Niklas Plikk, Tek.no

Dette er en ganske imponerende spesifikasjonsliste for en såpass billig robotstøvsuger, men klarer den å levere det den lover?

Vanskelig med kinesisk manual

Når du bestiller billige ting fra Kina er det ikke alltid du får nøyaktig det du hadde håpet på. Selv om vi fikk roboten tilsendt direkte fra nettbutikken Gearbest, som sikter seg inn på vestlige kjøpere, slet vi litt i begynnelsen. Hele brukermanualen var nemlig på kinesisk, og på displayet blinket feilmeldingen E05, uten at vi skjønte hva det betydde. Etter at vi fikk tilsendt en engelsk variant av manualen skjønte vi at E05 tydeligvis betydde at vi hadde glemt å trykke inn på-knappen, selv om displayet allerede var på. En liten bagatell, og så fort det var gjort var roboten klar for å støvsuge.

Effektiv rengjøring

iLife X5 er utstyrt med to sirkulære børster på framsiden, som roterer mens den kjører bortover. Børstene hjelper til med å skyte smuss og støv inn foran munnstykket, som befinner seg midt på undersiden. På undersiden finner du også en halvsirkulær klut, som fungerer som en passiv støvmopp. Den plukker opp småting som ikke blir sugd opp i selve smussbeholderen.

Det hele fungerte relativt godt i praksis, selv om ingen av delene kan sammenlignes med toppmodellene vi har hatt inne tidligere. Men det kan vi jo heller ikke forvente av et produkt som koster en fjerdedel av de tidligere testkandidatene.

Små ting, som papirbiter eller kaffegrut, dyttes enkelt inn til midten av sidebørstene, og sugetrykket er kraftig nok til å få med seg det meste på gulvet. Kombinert med støvmoppen som dras bortover gulvet etter støvsugeren så blir resultatet faktisk ganske bra. Overraskende bra for den prisen i hvert fall.

Roboten hadde aldri noen problemer med å komme over dørterskler.
Niklas Plikk, Tek.no

Overraskende smart

I tillegg til ganske god sugekapasitet hjelper det naturligvis også at iLife X5 fremstår som relativt smart. Andre robotstøvsugere i denne prisklassen er som oftest stokk dumme, og kjører rundt helt på måfå. De spretter fra vegg til vegg og kjører helt til batteriet er tomt. Slik er det ikke med vår nye kinesiske venn.

iLife X5 er 7,7 centimeter høy, som gjorde at den fint kom seg under baderomsdøren.
Niklas Plikk, Tek.no

iLife X5 har støtte for flere moduser som den tilsynelatende bytter automatisk mellom mens den støvsuger. Når du først skrur den på jobber den for å finne en vegg, hvorpå den aktiverer kant-modus. Den følger veggen så godt den kan en stund, før den går videre til å støvsuge midten av rommet, fram og tilbake. Det følger også med en fjernkontroll som du kan kontrollere robotstøvsugeren med, og til og med styre den til venstre og høyre mens den er i gang. Synes du at den bommet på et punkt, kan du aktivere punktrengjøring. Da fokuserer den ekstra nøye på området den står i. Dette synes vi imidlertid ikke er så veldig viktig, ettersom litt av poenget med en robotstøvsuger er at du skal kunne gjøre andre ting mens den støvsuger.

Støvbeholderen tas ut med en liten hank, og kan byttes ut med en vannbeholder hvis du vil bruke roboten til vasking.
Niklas Plikk, Tek.no

Siden du helst vil at roboten skal kunne støvsuge hjemmet ditt mens du er borte, ser vi det som veldig positivt at iLife X5 har støtte for planlagte økter. Første gang du aktiverer dette ber du den om å starte å støvsuge om for eksempel 15 minutter, og den vil så starte på dette tidspunktet hver dag fremover. Den har imidlertid ikke støtte for at den for eksempel bare skal gå i gang på hverdager eller annenhver dag, og du kan bare ha ett tidspunkt. Litt mer avanserte roboter, slik som Neato Botvac Connected, lar deg kontrollere tidspunkt og dager langt mer nøye enn dette. Men som vi allerede har sagt, når det er snakk om en støvsuger til under 2000 kroner (inkludert frakt), så er det utrolig at den engang støtter noen form for planlegging.

Kan bli en vaskerobot

Med i esken følger det med en vannbeholder som forvandler robotstøvsugeren til en vaskerobot. Vi fylte helt enkelt opp beholderen med en blanding av vann og grønnsåpe, og satte den inn i stedet for den vanlige støvbeholderen. To små hull i hjørnene av beholderen gjør at det konstant drypper vann fra den. Her skulle vi helst ønske at det var en slags gummisperre på hver tut, og at de bare er åpne når beholderen er på plass i roboten.

Når beholderen er på plass drypper vannet ned på moppen via to små hull, og holder den passe våt i rundt 40-50 minutter. Vi gjorde moppen litt våt før vi begynte vaskingen også, for å være sikker på at den gjorde jobben skikkelig.

Resultatet ble omtrent som forventet. Roboten gjør ikke annet enn å kjøre rundt på gulvet med en bløt mopp, og lagde nesten ikke en lyd mens den holdt på. Når vannbeholderen er satt i skrur den nemlig automatisk av støvsugingen, så det er kun motoren som driver hjulene som høres.

Gulvet luktet ganske godt av grønnsåpe etter at roboten var ferdig, og det var renere enn det hadde vært tidligere, men du vil nok få et klart bedre resultat hvis du vasker selv. Kombinert med at det var en del søl da vi skulle sette i vannbeholderen, og etterpå, er vaskedelen en hyggelig bonus for iLife X5s del, men ikke noe salgsargument alene.

Ting som irriterte oss

Sensoren som forhindrer at den faller ned trapper fungerte nesten alltid, men én gang smalt det.
Niklas Plikk, Tek.no

Selv om iLife X5 gjør de fleste ting ganske bra, har vi støtt på en håndfull problemer i løpet av testperioden. Det er litt vanskelig å vite hvor kritisk man skal være når den bare koster såpass lite, så ta følgende klaging med en klype salt.

Roboten hadde en tendens til å sette seg fast i ting, og den sier aldri ifra hvis den gjør det. X5 er relativt lav, noe som gjør at den kommer seg under mange steder, som sofaer og noen kommoder, men formen på fronten ser også ut til å gjøre at den setter seg enkelt fast under kanter. På soverommet har jeg for eksempel en kiste som er perfekt høyde til at roboten nesten alltid setter seg fast. Der blir den sittende til den enten går tom for strøm, eller at jeg oppdager den i tide og får dratt den ut.

Alle innstillinger kan gjøres via fjernkontrollen.
Niklas Plikk, Tek.no

Front-sensoren som skal forhindre at roboten detter ned trapper, kan fort bli tilsmusset. Én gang i løpet av testperioden dundret iLife X5 ned to trappetrinn, før den viste en feilmelding på skjermen og måtte bli båret tilbake til ladekrybben sin.

Roboten er ganske stille, men det betyr også at den ikke støvsuger veldig effektivt. For all del, den får med seg det meste, men det finnes flere roboter der ute som har bedre sugeevne. Blant annet de to robotene vi anbefalte i vår samletest.

Konklusjon

Alt i alt har iLife X5 vært en stor overraskelse for oss. Med en prislapp på under 2000 kroner inkludert frakt og avgifter, så får du veldig mye for pengene her. Den kan gjøre veldig mange forskjellige ting, og resultatet blir som oftest absolutt godkjent. Er X5 best til å støvsuge? Får den med absolutt alle støvkorn på gulvet? Er X5 den smarteste roboten der ute? Nei, nei og nei. Selvfølgelig finnes det bedre maskiner der ute, men ingen til denne prisen.

Derfor kan vi trygt anbefale denne roboten til deg som har ønsket en robotstøvsuger i hjemmet, men som ikke har lyst til å legge ut flere tusen kroner for den beste kvaliteten.

Vi fikk som sagt vår enhet fra Gearbest, som i skrivende stund ser ut til å være de eneste som selger denne modellen. Husk at selv om prisen på nettsiden bare er i overkant av 1000 kroner, må du legge på frakt, moms og fortollingsgebyr.

Alternativer

annonse

Les også