Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCaterpillar Cat S60

Denne robuste mobilen har innebygget varmekamera og kan se i mørket.

Cat S60 er en robust telefon med varmesensitivt kamera bygget inn.

Introduksjon og førsteinntrykk

Cat S60 er en veldig annerledes telefon. Den er kantete, den er tjukk og den har et lite virvar av luker og store knapper. Knapper som skal gjøre telefonen enklere å betjene med hansker på. Men det aller rareste ved den er muligens den lille fjelltoppen øverst til høyre over skjermen. Den lille kulen i aluminium bærer forkortelsen og navnet FLIR.

Innebygget termokamera

FLIR er en forkortelse som står for «forward looking infrared», eller foroverseende infrarød, om du vil. Og det er også navnet på ett av de største selskapene som lager denne typen kamera, altså kamera som oppfatter varme heller enn lys. Cat S60 er utstyrt med et kamera av hver type, altså et av FLIRs termokamera over et mer ordinært mobilkamera på 13 megapiksler.

Hele trikset her er at Cat S60 skal kunne se varme. Kanskje handler det om en kabel i sikringsskapet som blir varmere enn de andre, eller det kan handle om å finne varme ting i mørket, for eksempel mennesker som har gått seg bort. Det og alt i mellom skal Cat S60 kunne hjelpe til med, i tillegg til å være en mobiltelefon som tåler så å si alt.

Og det er ikke så rent lite den skal tåle heller. Nedsenking i vann ned til fem meter skal være mulig, men det forutsetter at du vrir på to brytere foran på telefonen, slik at den er i det Caterpillar kaller «lockdown». Er den ikke låst ned med bryterne skal den likevel klare seg greit ned til to meters dybde.

Tykk og full av luker

Slik ser det ut når man fotograferer en kald katt på varm asfalt med FLIR-kameraet i Cat S60.

Dette er i det hele tatt en telefon med mye dybde. Hele 12 millimeter av den, om vi skal være presise. Det gjør den dobbelt så dyp, eller tykk, som de tynneste telefonene på markedet, og gode 3-4 millimeter tykkere enn de fleste.

Telefonen er et veritabelt luke-o-rama, med hele fire vanntette luker, hvorav en stor kvadratisk luke på baksiden der SIM-kort og minnekort bor. I tillegg har den luker for hodetelefontilkoblingen og micro-USB-lader. En egen luke er merket med SOS, og under der skjuler det seg en rød knapp som som kan sende posisjonen din sammen med en melding om å hjelpe til utvalgte nummer.

Hele åtte fysiske knapper pryder telefonen. De to volumknappene på høyre side, og låsetasten på venstre er omtrent slik vi er vant til, om enn større enn de pleier. En egen orange knapp kan brukes til det du måtte ønske. I tillegg er Android-snarveiene her som tre store fysiske taster under skjermen.

Skjermen som pryder forsiden er 4,7 tommer stor, og har såkalt AHVA-teknologi fra produsenten AU Optronics. Dette er en LCD-teknologi som produsenten sier skal gi innsynsvinkel på linje med den man finner i AMOLED-skjermer. Altså skal ikke farger eller lys endre seg i det hele tatt om man ser på skjermen fra sidene. Og det er ikke lett å sette fingeren på slike endringer når vi vrir og vender på denne telefonen. Akkurat hvor viktig denne teknologien er er imidlertid litt verre å si noe om. Telefoner flest har LCD IPS-skjermer og klarer seg fint med det.

Skjermen er også lyssterk, noe som er en stor fordel ved utendørs bruk.

Skal tåle masse

Cat S60 er en robust sak som hører vel så godt hjemme på byggeplassen som Cats øvrige utvalg av anleggsmaskiner.

Ellers er oppløsningen på 1280 x 720 piksler, som er relativt lavt i en påkostet telefon som Cat S60. Du må ut med omtrent 6500 kroner for å kjøpe denne, og dermed er telefoner med både full-HD-skjermer og til og med 4K-skjerm innen rekkevidde. Men det er neppe skjermoppløsningen Cat S60-kunder bryr seg mest om.

Over skjermen ligger det et lag Corning Gorilla Glass 4. Dette er herdet glass, men like fullt ganske lett å knuse, som regel. Dermed mistenker vi sterkt at den oppgitte toleransen for fall inntil 1,8 meter hjelpes av den solide utstikkende rammen rundt skjermen. Rundt halvannen millimeter plast treffer bakken før skjermen gjør det.

Det skal altså gå fint å miste telefonen på flat bakke. Men har du med et mer krevende underlag å gjøre, for eksempel spikerkrydret betong på en byggeplass, bør du antakeligvis unngå å miste Cat S60, selv om esken sier at den skal tåle det.

Rask men litt upolert

Cat S60 skal tåle masse, og de store aluminiumspanelene langs siden av telefonen virker å underbygge dette.

På skjermen er det Android 6 som styrer showet, og det gjør den med hjelp fra en middels godt spesifisert systembrikke fra Qualcomm og 3 GB RAM. Deler av menyopplevelsen er forholdsvis ren og slik som vi kjenner den nyeste Android-versjonen, mens andre deler er tungt modifisert av Cat og mobilprodusenten.

Det virker som om villnisset av apper som følger med plasserer seg litt vekselvis i nyttig- og unyttig-boksen, og vi går nærmere gjennom utvalget litt senere i testen.

Som vanlig smartmobil fungerer Cat S60 helt greit. Den er rask nok i så godt som alle sammenhenger, og hoveddelen av menyene er enkle å finne frem i.

På noen områder merkes det imidlertid at Cat skulle leid inn en skikkelig oversetter til å ta seg av menyer og spesialfunksjoner. Svært mye her er forsøkt direkte oversatt fra engelsk, uten at sammenhengen blir med. Der mobilen påstår at den har en programmerbar nøkkel, regner jeg med det er «programmable key» den mener. Key har altså blitt til «nøkkel» fremfor mer fornuftige «tast». Slike ting går igjen flere steder.

Deler av menydesignen i Cat S60 er ren Android, men det følger med fryktelig mange Cat-apper her, og de fleste av dem havner raskt på skraphaugen.

En kjekk ting som mange kanskje vil sette pris på er at hjemtasten ikke uten videre vekker telefonen. Ett trykk på den, og telefonen er like død. Det tok et par dagers bruk før jeg ble obs på at den faktisk krever to trykk for å våkne. Det betyr at du som jobber i et fysisk krevende yrke slipper å bruke opp batteritiden din på at skjermen står konstant på i lommen. Mange telefoner har en tendens til å skru på skjermen ved hver bidige anledning. Cat S60 unngår det, og det synes jeg er fint.

Noen fingerleser finner du ikke her, så skal du sikre innholdet ditt må det gjøres ved hjelp av kode, mønster eller tilkoblet utstyr så som en smartklokke eller et sett hodetelefoner.

En ting jeg ville vært skeptisk til om jeg skulle kjøpt Cat S60 er ventetid på nye Android-versjoner. Hovedregelen er at jo mer produsenten har tilpasset, desto lenger tid tar det å få oppdateringer. Det skal imidlertid sies at de fleste tilpasningene her er i form av løse apper, så kan hende også Cat S60 får neste Android-versjon uten å vente altfor lenge.

annonse
CAT S60 Dual SIM 3GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Ytelse, bruk og batteritid

Telefondelen utgjør en stadig mindre bit av testene våre. For noen telefoner er telefonidelen helt grei, mens andre ting tar all oppmerksomheten. Det har rett og slett hendt at funksjonen omtrent ikke har blitt nevnt.

Men Cat S60 er ikke som alle andre. Jobber du på byggeplass eller utendørs kan det hende dette er en av dine få muligheter til å ha en mobil som er betydelig mer enn bare en telefon. Samtidig er det ikke utenkelig at telefonidelen er ekstra viktig for akkurat deg, og dermed starter vi like greit den detaljerte gjennomgangen her.

Samtalekvaliteten i Cat S60 er ikke den aller beste vi har hørt lydmessig. Hvis det er du som holder telefonen høres det litt ut som å snakke gjennom en tynn trevegg. Lyden er litt ullen, og ikke spesielt skarp. Men noen katastrofe er det ikke. Det er enkelt å høre hva motparten sier likevel. I hvert fall så lenge telefonen bare skal tåle å senkes to meter ned i vann.

Volumet kan bli svært høyt, noe jeg ser for meg er nyttig på byggeplasser og andre steder med mye støy.

Høy, men ganske dårlig telefonlyd

De knøttsmå vannsikringsbryterne er vanskelige å betjene uten negler. Og er det egentlig så mange som har bruk for å bytte mellom vanntetthet ned til to eller fem meter?

Vipper man på bryteren som skal sørge for såkalt «lockdown», med inntil en times holdbarhet under fem meter vann, blir lyden omtrent borte. Med volumet på full guffe er det såvidt mulig å føre en samtale i et forholdsvis stille rom. Skulle telefonen din slite med dårlig lyd under samtale? Sjekk at bryteren står riktig.

For motparten er opplevelsen litt annerledes. Det klages på boksete og skarp lyd.

– Det er lenge siden jeg har hørt lyd som var så dårlig i en samtale, kom det fra testsjef Kurt Lekanger da jeg utsatte ham for Cat S60.

Det var likevel fortsatt godt mulig å høre hva jeg sa, og den lille knotten som skal sette også mikrofonen i lockdown virket ikke å påvirke lyden i det hele tatt. Stor kontrast sammenliknet med knotten som styrer høyttalerdelen der, altså.

Forsiden av telefonen prydes av tre digre knapper. Hjemknappen må trykkes to ganger før skjermen går på. Rett over knappene et deksel som skjuler høyttaler og mikrofon.

Ute er det sommer, og vanligvis er været noenlunde samarbeidsvillig på denne tiden. Men vi får regn og torden med ujevne mellomrom, og akkurat nå er det litt mer ujevnt enn vanlig. Så hvorfor ikke ta med seg Cat S60 en tur i dusjen, for å simulere en skikkelig kraftig skur? Skal denne telefonen jobbes med er det ikke sikkert brukeren kan gå inn, selv om det regner.

Med telefonens vannsikring på 2 meter gikk det egentlig noenlunde greit å føre en samtale. Mikrofonen ble mest påvirket av vannet, og jeg måtte gjenta meg selv noen ganger for at motparten skulle høre hva jeg sa. Men i min ende var volumet høyt og tydelig, og uten noen større problemer.

Denne gangen ble det dog nevnt at telefonen laget et ganske stort ekko som ble sendt tilbake. Vi mistenker at lyden fra den kraftige høyttaleren bærer godt ned til mikrofonen hvis hullet som skal slippe stemmen gjennom er tettet av vann.

Nå vil sjelden Cat S60 være søkkvåt på samme måte som den blir under en dusj, men innimellom kan regnvær bli ganske intenst, og dette var i skrivende stund det nærmeste vi kom en monsun.

Skjerm som virker i pøsregnet

Hvis du tror at et vanvittig leven vil tørke telefonen din fortere, og har noen minutter til «venstre» å bruke opp, kan du saktens bruke Speaker Dry-funksjonen i Cat S60.

En spennende ting jeg la merke til under denne testen var hvor godt skjermen virket. Denne talatuten har i utgangspunktet en undervannsmodus som deaktiverer input fra skjermen. Men det kan virke som om du faktisk må være under vann for å trenge den.

Med dusjen på moderat styrke og et omtrent kontinuerlig regn ned på mobilen gikk det helt fint å taste meldinger på skjermen. Rett nok trykket jeg feil innimellom, men der hoppet ganske raskt autokorrekturen inn, og det ble en leselig melding av det likevel. Jeg har nok ikke prøvd en annen mobilskjerm som har klart seg så godt i det våte element.

Jeg og ørene mine vil ellers få legge til at ringelyden i Cat S60 er godkjent. Og vel så det. Den bråker noe så infernalsk når den går i gang, at hverken hørsel eller støy skulle spille noen stor rolle for om du hører den eller ei. Jeg er ikke engang sikker på om du må være i live for å få med deg at denne bråkebøtta her ringer.

Cat S60 kommer med et forholdsvis digert batteri på 3 800 mAh, men det kan virke som om den er forholdsvis god til å tygge seg gjennom strømreserverne også. Den varer nemlig som regel en dag eller to på en lading med mitt bruk. Selv om dette er helt ok ytelse, reflekterer det ikke at denne telefonen har rundt 20 til 25 prosent større batteri enn smarttelefoner flest.

Sikkerhet

Hvis du trenger størrelsen på de andre knappene denne telefonen er utstyrt med, kan du få problemer med å trykke inn den lille nedsenkede SOS-knappen.
Når du holder inne den røde knappen sendes en forhåndsvalgt beskjed og adressen din til mottakere du har lagt inn.

En egen nødknapp skal kunne hjelpe om uhellet er ute. Du kan velge et utvalg kontakter og forfatte en forhåndsdefinert beskjed som skal sendes ut ved bruk av funksjonen. Hold inne knappen, og meldingen sendes ut sammen med din adresse til de utvalgte mottakerne.

Løsningen virker ganske hendig, men tatt i betraktning at hele resten av telefonen virker å være bygget for røff hanskebruk er SOS-knappen forholdsvis godt gjemt.

Her må du under en av telefonens mange luker for å i det hele tatt få se knappen. Den ligger forholdsvis dypt begravet i rammen på venstre side av telefonen, og selv å trykke på den uten hansker er litt kronglete. Det er ikke plass til hele fingre nedi fordypningen knappen bor i.

Når jeg presser pekefingeren så hardt jeg kan mot den røde knappen blir den trykket inn, men det er bare såvidt. Hvis man er våt og kald, og midt i målgruppen for de enorme knappene som pryder resten av telefonen, er det ikke utenkelig at man kommer til å få problemer med å trykke inn nødknappen.

Verdens verste nettleser?

Cat S60 kommer med et hav av forhåndsinstallerte apper. Hele to sider med appikoner var det å bla seg gjennom, før jeg selv hadde rukket å installere mer enn et par av mine egne. Hva er alt dette? Og er det nyttig?

Det korte svaret her er nei. Det er ikke alt her vi ser nytten i, og en del av det som er inkludert er av ordentlig dårlig kvalitet.

Plutselige appstopp, tre forskjellige språk og en nettleser som er mer stasjonær enn en gjennomsnittlig murstein. Det er ikke alt som er bra ved Cat S60.

For eksempel leveres telefonen med Chrome som en av de to nettleserne. Som så mange andre telefoner har Cat S60 en egen nettleser som bare heter Internet. Denne ville jeg betalt gode penger for å slippe å ha noe med å gjøre.

Cats alternative nettleser har nemlig en tendens til å låse seg i irriterende lang tid. Den henger der, uvirksom på skjermen, mens resten av telefonen ser ut til å fungere. Forlater man appen uten å stenge den? Da går det noen sekunder, mens telefonen trekker pusten, før den elendige nettleseren igjen popper opp over hva man enn har rukket å sette igang etter den.

Et søkefelt med «Search» i store, lyseblå bokstaver avslører at her inne er det ikke Google som regjerer. Akkurat hva slags søkemotor som er forhåndsvalgt her aner vi rett og slett ikke. Denne nettleseren ble aldri responsiv nok til at vi fikk fullført ett eneste søk, eller i det hele tatt tastet noe i søkefeltet. Det til tross for flere forsøk på å manuelt stenge appen før nye forsøk.

Virker litt uferdig

I App Toolbox kan du finne verktøy enten du til daglig jobber med traktor eller med gravemaskin. Men viktigste av alt er Twitter. Dette er et slags apputvalg for folk med fysisk aktive yrker, men vi snakker ikke om noen appbutikk. Alle lenkene leder inn i Google Play.

Heldigvis er det lite annet på telefonen som virker fullt så dårlig som den ekstra nettleseren. Men mye her er likevel litt lite gjennomtenkt. Så som når du forsøker å velge en annen ringetone enn den som er standard, og telefonen skal ha deg til å velge filutforsker. Her følger nemlig en lettversjon av File Commander med, og den dukker jaggu opp side om side med telefonens egne funksjoner for å velge ringetoner.

Nå har de fleste telefoner fått litt flere valg vi brukere må ta etter at Android 6 ble vanlig, men likevel. Grunnleggende menyfunksjoner som dette skal helst fungere uten at vi brukere må ta ytterligere valg. Det hele legger seg til totalfølelsen av en litt uferdig telefon.

En app som er litt spennende ved første øyekast er appen Hike, som skal være en slags kombinert turlogger og informasjonsskjerm. Her får du vær, kompass, barometerinformasjon og høyde utregnet ved hjelp av barometeret på samme skjerm. Du kan også starte logging av turen din, der distansen tas vare på.

Men også denne appen har sine tregheter, og kan finne på å stå i ro noen sekunder mens den tenker seg om. Hva den tenker på aner vi ikke, for det ser jo ikke ut som verdens mest krevende app dette. Kan hende venter den på data fra sensorene når den stopper opp.

Zello følger med som tjeneste for korte lydmeldinger, mens en egen app sørger for lydforbedringer etter situasjon. Musikk og konstruksjon virker som de to mest fornuftige profilene, og begge gir det de lover. De to andre virker ikke fullt så nyttige, ettersom musikk-profilen gir aller best lyd og fungerer greit til både tale og video.

Vi har allerede snublet i noen merkelige oversettelser, men innstillingsskjermen for Hike har noen tydeligvis helt glemt å oversette. Tadda! Her er alt på nederlandsk. Heldigvis er det meste ganske greit å forstå ut fra sammenhengen, men skulle du støte på problemer; grip tak i nærmeste hollender, for telefonens språkvalg kommer ikke til å hjelpe deg.

Ellers kan vi ta med at appen Zello følger med her. Det er en ganske annerledes chattetjeneste, der utgangspunktet er korte lydklipp. Sett den oransje knappen på telefonens venstreside i PTT-modus (push-to-talk), og hold den inne for å snakke til kontakten du har fremme i Zello.

Det hele fungerer faktisk påfallende bra, og appen vekkes av den oransje knappen selv om telefonen er låst. Sannsynligvis svært nyttig for rask utveksling av informasjon på anleggsplassen, som jo er denne kattens naturlige habitat.

For det meste berges Cat S60 av Google-appene som her, som de fleste steder, gjør en prisverdig innsats. Chrome fungerer akkurat slik den skal, og det samme gjør Gmail-appen, enten det er snakk om din private e-postkonto eller Exchange-løsningen på jobb.

Blander både språk og teknologier

Engelsk til norsk til engelsk. Inndataruten ber om et spørsmål stilt på engelsk, mens Google vil at du skal snakke på norsk. IBMs Watson er en ganske lur datamaskin, men kombinasjonen av norske spørsmål og engelske svar håndterer stakkaren ganske dårlig.

Noen ganger prøver imidlertid telefonen å blande sammen sine egne løsninger med Googles. Det gjør den ikke ustraffet.

Appen Mobile Assistant virker å være en slags rar kombinasjon av Google Nå! og Cats programvare. Du inviteres til å stille spørsmål om telefonen, og den informerer også om at tjenesten visstnok drives av IBM Watson. Du vet, den kraftige dyplærende datamaskinen som vant Jeopardy for noen år tilbake.

Cats del av programvaren er på engelsk, men trykker du på mikrofonen er det Googles talegjenkjenning som tar imot det du etterspør. Den vil helst ha spørsmålet ditt på norsk, hvis det er forvalgt språk på telefonen.

Svaret du får er imidlertid på engelsk igjen, og siden den tok utgangspunkt i norsk spørsmål og norsk talegjenkjenning gir det som regel ingen mening i det hele tatt.

Luker og pakninger overalt. Også hodetelefonkontakten er godt gjemt.

Og det følger forresten med en egen hjelpeapp som bare leder til Cats egne produktsider for telefonene. Under ofte stilte spørsmål-seksjonen viser sidene ikke ett eneste spørsmål for Cat S60. Kanskje ikke så nyttig.

Et eget tørkeprogram skal forresten få ristet av de siste dråpene vann hvis telefonen har blitt våt. Det låter som en hørselstest på kjempehøyt volum, og det kan være greit å legge telefonen fra seg i kjelleren mens det hele pågår. Om funksjonen faktisk er nyttig til noe er uvisst, men tanken virker god.

Ytelse og spill

Cat S60 har en Snapdragon 617-brikke fra Qualcomm. Det gir den mer enn god nok ytelse til de fleste vanlige gjøremål. Alt fra ringing og nettsurfing til forholdsvis påkostede spill flyter helt greit på denne telefonen. Her er naturligvis også krefter nok til videostrømming og annet underholdningsbruk.

Under ser du tallene fra de syntetiske ytelsestestene.

Selskapet FLIR lager løsninger som oppdager infrarød stråling fra varme objekter. Det virker enten det er mørkt eller lyst, men hvis omgivelsene er for varme kan det bli vanskelig å finne noe med det.

Den ser i mørket

Bak denne busken står det et menneske. Men ingen av Cat S60s to kamera er i stand til å se forbi krattet foran. Så lenge varmekilden er skjermet blir den ikke synlig her.

Termiske kamera er ikke noe vi støter på ofte. Men denne gangen har Cat og mobilprodusenten Bullitt Group slått seg sammen med FLIR. Selskapet lager IR-kamera som oppfatter varme i stedet for lys.

Resultatet er en telefon som til en viss grad kan se i mørket, og den kan også gi en noenlunde fornuftig temperaturavlesing fra det du peker den mot.

Slike verktøy som dette benyttes blant annet til søk og redning, eller av elektrikere som jakter på dårlige kabler i sikringsskapet. En glovarm kabel vil stikke seg ut ganske tydelig i bildene fra denne typen kamera.

Det skal også ganske stor temperaturkontrast til omgivelsene til før det blir enkelt å lese noe fornuftig fra skjermen. Her tror jeg jeg har forsøkt å ta bilde av katten, men det kan også være et bilde av et tre eller ett av værvarslingens satellittbilder.

Siden jeg hverken er elektriker eller søkemannskap har jeg ærlig talt ikke så god greie på hva som utgjør en god eller en dårlig løsning på denne fronten. Men jeg har i løpet av den siste uken pekt Cat S60 mot alt fra katten til en glovarm bensinmotor.

Den viktigste erfaringen så langt er at andre varme objekter er din verste fiende når du forsøker å finne en varmesignatur med Cat S60. Det skal rett og slett være ganske stor kontrast mellom det du peker på og det som er rundt før det du ser på skjermen blir entydig.

En person stående foran en soloppvarmet husvegg kan for eksempel bli nesten usynlig med FLIR-kameraet fremme, selv om det likevel skiller en del grader mellom personens hud og muren bak.

Blir det først varmt, så blir det synlig. Enten det er mørkt eller lyst ute fanger FLIR-kameraet opp de heiteste tingene i omgivelsene dine.

Men retter man Cat S60 mot en heit motor etter en lang kjøretur, gløder den som den reneste lava på mobilskjermen, og det ville den gjort enten det var lyst eller mørkt.

På større avstander enn et par meter virker det som om bildet gradvis flyter sammen og det blir vanskelig å skille enkeltfaktorer.

Du kan selv velge fargepalett for visningen. I noen tilfeller kan det gjøre det enklere å få øye på varmesignaturen i all støyen rundt. Det er også mulig å skru av FLIR-kameraet mens man er inni appen. Da får man kun bildet rett fra hovedkameraet. Vanligvis legges disse to bildestrømmene over hverandre, slik at appen viser et slags tegneseriebilde med fargelegging etter temperatur.

Kamera

Hovedkameraet knipser bilder med tretten megapikslers oppløsning, og Cat S60 kan ta helt greie bilder. Men av og til sliter den litt med fokus og det blir tidvis en del støy. For de samme pengene som du må gi for en Cat S60 får du vesentlig bedre mobilkamera enn dette, men tar vi med i betraktningen hvor spesiell denne telefonen er er dette godkjent.

Skulle automatikken slå feil får du en hel del manuelle kontroller også. Du kan for eksempel stille ISO-verdier og eksponering manuelt. Full manuell kontroll får du imidlertid ikke, så stiller du ned ISO-en for å få mindre støy, kvitterer gjerne telefonen med et svært mørkt bilde. Styring over ISO gir aller mest mening om du også kan velge lukkertid selv.

Uansett er det ingenting stort å hverken skryte av eller trekke for på dette området, og testbilder fra telefonen ser du i bildekarusellen under.

annonse
CAT S60 Dual SIM 3GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon og alternativer

Cat S60 er såvidt vi kjenner til den første «vanlige» mobiltelefonen på det norske markedet som har termokamera på baksiden. Så lenge det du leter etter er varmere eller kaldere enn sine omgivelser kan altså denne telefonen hjelpe deg med å se i mørket.

Utgangspunktet her er en svært robust telefon som skal tåle både knall og fall, og fukt. Den skal faktisk klare å oppholde seg ned til fem meters dybde i opptil en time, og den kommer med en undervannsmodus som gjør at skjermen ikke begynner å gjøre ting av seg selv dersom den blir senket i vann.

At den skal tåle så mye bærer Cat S60s ytre preg av. Den er henimot dobbelt så tykk som mobiler flest, med drøye 1,2 centimeters tykkelse. Og med en vekt på 225 gram er denne telefonen høyst merkbar i bukselomma.

Luker og pakninger overalt. Også hodetelefonkontakten er godt gjemt.

Ser robust ut

En kraftig aluminiumsramme, digre knapper og en bakside som ser ut til å være laget i karbonfiber forsterker inntrykket av at denne skal tåle en del. Skjermen er dekket av Gorilla Glass, som vi vet er høyst knuselig selv om det er herdet. Men telefonen skal likevel klare fall inntil 1,8 meter uten å ta skade av det. Her er nok tanken at den kraftige leppen rundt skjermen skal ta seg av selve sammenstøtet. Men det forutsetter at telefonen lander på flatt underlag.

I daglig bruk er telefonen helt grei. Den har forholdsvis svak lydkvalitet under samtale, men volumet, som nok er det viktigste på bråkete steder, er kjempehøyt. Det samme kan sies om ringevolumet fra den innebygde høyttaleren.

At telefonen leveres med egen «walkie talkie»-app og har en stor ekstraknapp på siden som kan brukes til formålet gjør den kanskje enda mer aktuell for byggeplassen, eller andre bråkete steder der det er avgjørende å kunne sende korte og raske beskjeder.

Store deler av menyene ser ut til å komme rett fra Google, men mange av appene kommer dessverre rett fra Cat, og slett ikke alle virker.

Cat har lagt ved et traktorlass av sine egne apper her, og ikke alt fungerer som det skal. Det som sannsynligvis er verdens dårligste nettleser låser seg hver eneste gang vi forsøker å starte den. Og når man går ut av den, dukker den jaggu opp igjen av seg selv på skjermen noen øyeblikk senere, uten å være noe mer responsiv.

Ikke like god på alt

Med oversettelser der «key» har blitt til nøkkel i stedet for tast, og «left» har blitt til venstre, kan vi kjapt konkludere med at det har vært få mennesker involvert i tilpasningen av dette produktet for norske brukere. Deler av telefonen er på engelsk, mens atter andre deler av telefonen er på nederlandsk, selv om altså hele sulamitten er satt opp til å snakke norsk.

Heldigvis fungerer mesteparten av telefonen langt bedre enn en del av Cats løse enkeltapper, og med Googles apputvalg forhåndsinstallert er det nok av apper som fungerer helt fint her. Men dette er og blir en litt rotete opplevelse, der du ikke kan stole på at alt virker som det skal.

Det varmesensitive FLIR-kameraet kan være nyttig enten du jakter på en defekt kabel, eller bare leker gjemsel etter mørkets frembrudd.

En ting vi umiddelbart la merke til her, er at kameraet krever ganske stor temperaturkontrast for at varme eller kalde objekter skal bli enkelt synlige på skjermen. Midtsommers, med sol på både asfalt og hus, kan mennesker fort gå i ett med sine omgivelser.

Blir det først varmt, så blir det synlig. Enten det er mørkt eller lyst ute fanger FLIR-kameraet opp de heiteste tingene i omgivelsene dine.

Jakter du derimot på et svært varmt objekt vil det raskt bli synlig på mobilskjermen. En varm bilmotor formelig glødet på skjermen, med langt kjøligere omgivelser rundt. Det vil den gjøre enten det er lyst eller mørkt.

Selve hovedkameraet på Cat S60 er forholdsvis greit, og det kan ta gode bilder selv når lyset blir litt mindre enn optimalt. Du får en helt grei forsyning med manuelle innstillinger med på kjøpet, men noen fullverdig proffmodus med RAW-støtte og alle de viktige manuelle innstillingene får du ikke.

Enten du skal bruke Cat S60 til å dokumentere ferien, eller skader og hendelser i jobbsammenheng, skulle kameraet her være et rimelig godt verktøy.

Alternativer

En såpass spesiell telefon som dette har få direkte alternativer å velge blant. Men trenger du ikke varmekameraet på baksiden åpner det seg flere valgmuligheter. Den viktigste av disse heter antakeligvis Moto X Force, og som navnet antyder er det Motorola som står bak.

Her er det to svært viktige forskjeller å se etter. For det første fremstår Moto X Force i langt større grad som en «vanlig» mobiltelefon. Da vi testet den satte vi av en god halvtime til å hive den veggimellom på kontoret, noe den kom godt ut av. Den er med andre ord bygget som en tank også den, men det er ikke like synlig utenpå. Den andre forskjellen er at skjermen er dekket av et plastmateriale som ikke knuser, nesten samme hva du gjør.

Ulempen er at Moto X Force ganske lett får riper, og det er fornuftig å ha et lite lager av skjermbeskyttere i plast til å bytte ut noenlunde regelmessig. Gjør du det vil du ha en telefon som i motsetning til Cat S60 også tåler knall og fall på grus og ujevne overflater. Men varmekameraet får du altså ikke.

Behøver du ikke en telefon som tåler alt mellom himmel og jord, kan det hende du nøyer deg med en telefon som tåler litt uvær. Det får du i Motorolas Moto G4 Plus. Her får du faktisk så å si alt av rene mobilfunksjoner fra Cat S60, samt bedre skjerm, til godt under halve prisen.

Verdt å få med seg er det dessuten at FLIR selger varmekameraene sine i løsvekt, som tilbehør mobiltelefonen du allerede har. Trenger du ikke en mobil som tåler alt, kan det være vel så greit å velge mobiltelefon først, og legge til varmekamera senere. Men integrert i selve telefonen blir det altså ikke.

annonse
CAT S60 Dual SIM 3GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Skyt godbiter på bikkja når du er på tur
Les også
Denne mobilen tåler det meste og har tre kameraer
Les også
Snart får mobilene mye sterkere glass
annonse