TestCaterpillar Cat S60

Denne robuste mobilen har innebygget varmekamera og kan se i mørket.

Cat S60 er en robust telefon med varmesensitivt kamera bygget inn.

Introduksjon og førsteinntrykk

Cat S60 er en veldig annerledes telefon. Den er kantete, den er tjukk og den har et lite virvar av luker og store knapper. Knapper som skal gjøre telefonen enklere å betjene med hansker på. Men det aller rareste ved den er muligens den lille fjelltoppen øverst til høyre over skjermen. Den lille kulen i aluminium bærer forkortelsen og navnet FLIR.

Innebygget termokamera

FLIR er en forkortelse som står for «forward looking infrared», eller foroverseende infrarød, om du vil. Og det er også navnet på ett av de største selskapene som lager denne typen kamera, altså kamera som oppfatter varme heller enn lys. Cat S60 er utstyrt med et kamera av hver type, altså et av FLIRs termokamera over et mer ordinært mobilkamera på 13 megapiksler.

Hele trikset her er at Cat S60 skal kunne se varme. Kanskje handler det om en kabel i sikringsskapet som blir varmere enn de andre, eller det kan handle om å finne varme ting i mørket, for eksempel mennesker som har gått seg bort. Det og alt i mellom skal Cat S60 kunne hjelpe til med, i tillegg til å være en mobiltelefon som tåler så å si alt.

Og det er ikke så rent lite den skal tåle heller. Nedsenking i vann ned til fem meter skal være mulig, men det forutsetter at du vrir på to brytere foran på telefonen, slik at den er i det Caterpillar kaller «lockdown». Er den ikke låst ned med bryterne skal den likevel klare seg greit ned til to meters dybde.

Tykk og full av luker

Slik ser det ut når man fotograferer en kald katt på varm asfalt med FLIR-kameraet i Cat S60.

Dette er i det hele tatt en telefon med mye dybde. Hele 12 millimeter av den, om vi skal være presise. Det gjør den dobbelt så dyp, eller tykk, som de tynneste telefonene på markedet, og gode 3-4 millimeter tykkere enn de fleste.

Telefonen er et veritabelt luke-o-rama, med hele fire vanntette luker, hvorav en stor kvadratisk luke på baksiden der SIM-kort og minnekort bor. I tillegg har den luker for hodetelefontilkoblingen og micro-USB-lader. En egen luke er merket med SOS, og under der skjuler det seg en rød knapp som som kan sende posisjonen din sammen med en melding om å hjelpe til utvalgte nummer.

Hele åtte fysiske knapper pryder telefonen. De to volumknappene på høyre side, og låsetasten på venstre er omtrent slik vi er vant til, om enn større enn de pleier. En egen orange knapp kan brukes til det du måtte ønske. I tillegg er Android-snarveiene her som tre store fysiske taster under skjermen.

Skjermen som pryder forsiden er 4,7 tommer stor, og har såkalt AHVA-teknologi fra produsenten AU Optronics. Dette er en LCD-teknologi som produsenten sier skal gi innsynsvinkel på linje med den man finner i AMOLED-skjermer. Altså skal ikke farger eller lys endre seg i det hele tatt om man ser på skjermen fra sidene. Og det er ikke lett å sette fingeren på slike endringer når vi vrir og vender på denne telefonen. Akkurat hvor viktig denne teknologien er er imidlertid litt verre å si noe om. Telefoner flest har LCD IPS-skjermer og klarer seg fint med det.

Skjermen er også lyssterk, noe som er en stor fordel ved utendørs bruk.

Skal tåle masse

Cat S60 er en robust sak som hører vel så godt hjemme på byggeplassen som Cats øvrige utvalg av anleggsmaskiner.

Ellers er oppløsningen på 1280 x 720 piksler, som er relativt lavt i en påkostet telefon som Cat S60. Du må ut med omtrent 6500 kroner for å kjøpe denne, og dermed er telefoner med både full-HD-skjermer og til og med 4K-skjerm innen rekkevidde. Men det er neppe skjermoppløsningen Cat S60-kunder bryr seg mest om.

Over skjermen ligger det et lag Corning Gorilla Glass 4. Dette er herdet glass, men like fullt ganske lett å knuse, som regel. Dermed mistenker vi sterkt at den oppgitte toleransen for fall inntil 1,8 meter hjelpes av den solide utstikkende rammen rundt skjermen. Rundt halvannen millimeter plast treffer bakken før skjermen gjør det.

Det skal altså gå fint å miste telefonen på flat bakke. Men har du med et mer krevende underlag å gjøre, for eksempel spikerkrydret betong på en byggeplass, bør du antakeligvis unngå å miste Cat S60, selv om esken sier at den skal tåle det.

Rask men litt upolert

Cat S60 skal tåle masse, og de store aluminiumspanelene langs siden av telefonen virker å underbygge dette.

På skjermen er det Android 6 som styrer showet, og det gjør den med hjelp fra en middels godt spesifisert systembrikke fra Qualcomm og 3 GB RAM. Deler av menyopplevelsen er forholdsvis ren og slik som vi kjenner den nyeste Android-versjonen, mens andre deler er tungt modifisert av Cat og mobilprodusenten.

Det virker som om villnisset av apper som følger med plasserer seg litt vekselvis i nyttig- og unyttig-boksen, og vi går nærmere gjennom utvalget litt senere i testen.

Som vanlig smartmobil fungerer Cat S60 helt greit. Den er rask nok i så godt som alle sammenhenger, og hoveddelen av menyene er enkle å finne frem i.

På noen områder merkes det imidlertid at Cat skulle leid inn en skikkelig oversetter til å ta seg av menyer og spesialfunksjoner. Svært mye her er forsøkt direkte oversatt fra engelsk, uten at sammenhengen blir med. Der mobilen påstår at den har en programmerbar nøkkel, regner jeg med det er «programmable key» den mener. Key har altså blitt til «nøkkel» fremfor mer fornuftige «tast». Slike ting går igjen flere steder.

Deler av menydesignen i Cat S60 er ren Android, men det følger med fryktelig mange Cat-apper her, og de fleste av dem havner raskt på skraphaugen.

En kjekk ting som mange kanskje vil sette pris på er at hjemtasten ikke uten videre vekker telefonen. Ett trykk på den, og telefonen er like død. Det tok et par dagers bruk før jeg ble obs på at den faktisk krever to trykk for å våkne. Det betyr at du som jobber i et fysisk krevende yrke slipper å bruke opp batteritiden din på at skjermen står konstant på i lommen. Mange telefoner har en tendens til å skru på skjermen ved hver bidige anledning. Cat S60 unngår det, og det synes jeg er fint.

Noen fingerleser finner du ikke her, så skal du sikre innholdet ditt må det gjøres ved hjelp av kode, mønster eller tilkoblet utstyr så som en smartklokke eller et sett hodetelefoner.

En ting jeg ville vært skeptisk til om jeg skulle kjøpt Cat S60 er ventetid på nye Android-versjoner. Hovedregelen er at jo mer produsenten har tilpasset, desto lenger tid tar det å få oppdateringer. Det skal imidlertid sies at de fleste tilpasningene her er i form av løse apper, så kan hende også Cat S60 får neste Android-versjon uten å vente altfor lenge.

Cat S60
6
Helt greit

Cat S60

sitat"Cat S60 virker velbygget og robust, men preges av dårlige oversettelser og bugs."

Fordeler

 • Krysse av
  IR-kamera
 • Krysse av
  Robust
 • Krysse av
  Nødknapp
 • Krysse av
  Lyssterk skjerm
 • Krysse av
  Stort batteri
 • Krysse av
  Kvikk og god brukeropplevelse
 • Krysse av
  Hjemknapp krever to trykk for å vekke mobilen

Ting å tenke på

 • Bytt
  Uendelig mange forhåndsinstallerte apper
 • Bytt
  Tung
 • Bytt
  Tåler skjermen like mye som resten?
 • Bytt
  Nødknapp kan være vanskelig å nå
 • Bytt
  Mange bugs og litt ustabilitet
 • Bytt
  Knøtteknapper avgjør vanntettheten
 • Bytt
  Ingen fingerleser
 • Bytt
  Norsk, engelsk og nederlandsk i menyene
annonse
CAT S60I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
ETA 2021-11-04