TestHuawei MateBook D14 (2020)

Huawei er tilbake med et storslagent budsjettfrieri

Nye MateBook D 14 gjør det gøy å velge bort toppmodellene.

De siste par årene har det vært svært behagelig å jakte bærbar pc på budsjett. I priskategorien under 10.000 kroner har vi to somre på rad funnet frem til flere knallgode tilbud med høy byggekvalitet, lang batteritid, gode skjermer, masse rask lagring og super interaksjon.

En av modellene som utmerket seg i 2018 var Huaweis budsjettorienterte MateBook D. Dette var før Huawei mer eller mindre forsvant fra markedet på grunn av amerikanske handelsrestriksjoner, og modellen var naturlig nok ikke like aktuell da vi året etter kåret beste budsjett-PC på ny.

Alt det viktigste er oppdatert

Nå har imidlertid Huawei fått klarsignal til å handle med amerikanske selskaper som Windows-maker Microsoft, samt prosessorprodusentene Intel og AMD igjen. Dermed er alt klart for et kinesisk «comeback» i PC-kategorien, og modellen som åpner ballet etter et år i kulden er en oppdatert versjon av MateBook D 14.

I forhold til 2018-årgangen av MateBook D 14 har 2020-versjonen fått en langt tynnere skjermramme, mer avrundede hjørner og mulighet til å raskt dele innhold mellom seg og andre Huawei-mobiler. For første gang er også en fingersensor bygget inn i på-knappen på modellene med AMD-prosessor.

Og apropos AMD-prosessor. Årets MateBook D 14 får ingen versjon med Intel-prosesssor. Au? Trolig ikke. Den nye generasjonen med AMD-prosessorer skal nemlig være fullt på høyde med konkurrentens. Vi har også store forventninger til batteritiden ettersom AMDs nye prosessorer skal være langt mer energieffektive enn forrige generasjon.

Om nye MateBook D 14 får til både høyere ytelse og lengre batteritid, uten å ta snarveier på noen av de andre områdene forgjengeren var så god på, kan den bli en virkelig vinner. Ikke minst for prisen, som er hyggelige 7.500 kroner.

Oppdatert skjermramme

Nå var aldri den originale MateBook D 14 verdens mest spennende bærbar. Den var en sølvgrå, rektangulær fjøl, uten detaljer som ga den særpreg. Nye MateBook D 14 fører genene videre, og mange kan derfor komme i skade for å kalle den kjedelig eller uinspirerende.

Men det blir mer riktig å beskrive den som konservativ og ryddig, uten fordyrende elementer. Kabinettet er også laget av aluminium, selv om det skal sies at det føles litt som plast - så det må være et tynt lag - og alt som pryder fronten er en enkel forkrommet Huawei-logo.

Den lille rammen rundt skjermen er laget av plast, og er det eneste som kan tenkes å avsløre at dette er en budsjettmaskin. Spesielt plagsomt er det imidlertid ikke, og resten av maskinen virker godt bygget for prisen.

Det eneste vi lar oss skuffe over er at skjermen ikke kan åpnes med en finger uten å holde igjen basen med hånda, noe som avslører at skjermhengselen ikke er spesielt avansert.

I tillegg har vi svært lite til overs for plasseringen av kameraet, som på grunn av den tynne skjerrammen har blitt stuet bort under en tast som kan flippes opp ved bruk. Det gir bedre sikkerhet, men resultatet er at kameraet filmer overkroppen din og kapper av deg hodet under videosamtaler.

Raske og gode taster

Tastatur og pekeplate pleier ikke være fokusområde på maskiner godt under 10.000-kronersmerket, men her leverer Huawei en av de bedre opplevelsene uansett pris.

Tastaturet er lynraskt å skrive på, til tross for at tastene har relativt godt med vandring. De er også godt dempet, slik at de lager lite støy, og er generelt blant de bedre vi har lagt fingrene våre på de siste årene. Skal du skrive mye vil du digge dette.

Oppsettet følger ellers ISO-standarden som vi er vant til å se her i Norge (med «enter»-tast som strekker seg over to rader), men med fellesnordiske tegn. Funksjonstastene styrer lysstyrke, volum og andre nyttige funksjoner fremfor F1-F12-tastene som standard, noe som også er å foretrekke for de fleste.

Pekeplaten gir deg godt med boltreplass, og takket være Windows’ egne «presisjon»-drivere er det en lek å bruker flerfingerbevegelser for å navigere seg rundt i Windows og nettleseren. Her flyter alt som det skal. Musepekeren følger også bevegelsene dine presist.

Unik innlogging- og deleløsning

Ved siden av tastaturet har Huawei bygget en fingeravtrykksleser inn i på-knappen. Dette er ikke en helt uvanlig løsning, men Huawei er de eneste som lar deg både starte maskinen og logge direkte inn i Windows ved hjelp av én berøring på knappen. Det er simpelthen genialt, og tar deg knirkefritt rett til skrivebordet. Vi talte 9,5 sekunder fra helt avslått maskin til vi hadde åpnet Windows Utforsker, noe som også SSD-en skal ha litt av æren for.

Se detaljer om diskytelsen her.

Om du er bekymret for sikkerheten forklarer Huawei at fingeravtrykket ditt ikke er tilgjengelig for noen av programmene som kjører på maskinen, og lagres kryptert i en egen brikke.

En annen ting som kan nevnes er Huawei Share, som lar deg dele innhold mellom maskinene og Huawei-mobiler ved å «tappe» mobilen på NFC-leseren til høyre for pekeplaten. Løsningen lar deg overføre dokumenter, bilder og tekst raskt og enkelt.

Om du vil kan du også få opp mobilskjermen din i Windows, slik at du kan styre mobilapper med pekeplaten eller skrive meldinger fra tastaturet på maskinen. Det er null forsinkelse å spore, noe som gjør sitt til at denne funksjonen føles veldig naturlig å bruke. Herfra kan du også dele innhold ved å dra det over til den andre enheten.

Noe av denne funksjonaliteten er planlagt bygget inn i Windows 10, men det er artig at Huawei er utålmodig og ikke gidder å vente på Microsoft. En ulempe er at det kun fungerer med Huaweis egne maskiner, ikke andre Android-enheter.

Ingen proff-skjerm

Til prisen gjør skjermen et greit inntrykk. Full HD-panelet er matt og helt fritt for refleksjoner, og selv om lysstyrken bare måles til 280 nits fremstår bildet som krystallklart og lett å se uansett lysforhold innendørs. Fargene på sin side fungerer for vanlig nettsurfing og kontorprogrammer, men kunne med fordel vært mer engasjerende.

Du bør dessuten styre helt unna denne maskinen om du vil redigere bilder eller jobbe med fargesensitive oppgaver på den. Panelet er nemlig forferdelig svakt kalibrert, og viser farger som rødt, blått, magenta og grønt helt feil.

Se hvordan panelet er kalibrert her.

Mye bedre ytelse

Den forrige generasjonen MateBook D med AMD-innmat hadde helt grei ytelse, men lå tydelig bak det dyrere Intel-baserte alternativet og slet litt med batteritiden.

Når vi skriver 2020 har AMD hatt halvannet år på seg til å forsøke å ta igjen Intels forsprang. Ettersom Huawei nå har droppet Intel for sine MateBook D-maskiner, ligger det en forventning om at AMD-modellene deres skal innfri.

Og målingene våre viser at AMDs nye generasjon prosessor, kalt r5-3500U, yter hele 17 prosent bedre enn r5–2500U-prosessoren som satt i forrige MateBook D 14. Dette skyldes en ny produksjonsprosess som gir rom for litt økte klokkefrekvenser og lar prosessoren jobbe lengre på høygir før den blir varm og sliten.

Dermed har prosessorytelsen gått fra «ok, men underlegen», til helt topp og likeverdig med Intels oppdaterte alternativ.

Ved surfing i nettleseren (den nyeste Edge) opplevde vi dessverre at viften ofte våknet til live. Her kan du dermed ikke regne med helt tyst surfing, uten at viftesuset var så høyt at det plagde oss veldig. Her skiller likevel maskinen seg negativt ut fra dyrere alternativer med Intel-prosessor. Det skal også nevnes at vi ved ett tilfelle opplevde svært høy minnebruk og at apper lugget veldig. Vi fant aldri ut hvorfor dette skjedde, men «løste» det med en omstart. Vi går ut ifra at dette var et engangstilfelle.

Prosessoren kommer med «innebygget» Radeon Vega 8-grafikk. Grafikkdelen har én gigabyte dedikert minne, og låner ellers inntil halvparten av MateBook D sitt totale minne på 8 GB ved behov. Om du «makser» bruken av grafikkminne kan det gi lite arbeidsminne for resten av programmene dine, men for de fleste som vurderer en bærbar under 10.000 kroner er ikke dette noe å tenke på.

Grafikkløsningen er nesten identisk med den som satt i forrige generasjon r5–2500U-prosessor, men kan også jobber bittelitt raskere. Sammen med den raskere prosessorytelsen hjelper dette til med å løfte spillytelsen med rundt 15 prosent.

I det relativt lettdrevne testspillet vårt, The Talos Principle, målte vi 44 FPS ved middels grafikkinnstillinger og Full HD-oppløsning. Det er absolutt spillbart og lover godt for deg som vil slappe av med litt Overwatch eller Fortnite, som er tilsvarende krevende spill.

Til sammenligning klarte de dyrere Microsofts Surface Laptop med Intel Iris Plus-grafikk 42 FPS, og Surface Laptop 2 med Intels standard UHD 620-grafikk kun 25 FPS i samme spill.

Heldags batteritid

Med ytelsesøkningen i boks er det bare ett usikkerhetsmoment som gjenstår før vi i et store og hele kan sidestille Huaweis nye AMD-baserte MateBook D 14 med deres utgåtte og tidligere testvinnende Intel-baserte modell:

Batteritiden.

Forgjengeren målte vi til moderate åtte timer. Absolutt godkjent, men godt bak de 11 timene til den Intel-baserte utgaven. Årets oppdaterte MateBook D skilter på sin side med nesten ti og en halv time. Det er en voldsom forbedring i løpet av én generasjon, og skyldes mest av alt den oppdaterte og mer energieffektive AMD-prosessoren om bord. Selv om vår batteritest - hvor vi spiller av en video i sløyfe - er av det lettere slaget, vil maskinen holde koken en hel arbeidsdag og vel så det for de fleste med normale kontorjobber eller studier.

Konklusjon

For to år siden tok Huaweis MateBook D 14-konfigurasjoner både 2. og 3. plass da vi kåret de beste bærbare under 10 000 kroner. Etter ett års «utestengelse» er selskapet tilbake med en maskin som er forbedret på alle de viktigste områdene samtidig som den solide grunnmuren fra forgjengeren ligger fast. Som det gode tastaturet og den romslige pekeplaten.

Utseendet er konservativt, men også herlig enkelt. Selv om vi har kjent på høyere byggekvalitet kan vi ikke komme på mange som er tilsvarende solide på denne siden av 10.000-kronersmerket. Og i alle fall ikke som gir så mye rask lagring, prosessorkraft og batteritid i tillegg.

Og det er på områdene som batteritid og prosessorkraft årets utgave av MateBook D 14 virkelig løfter seg over den forrige utgaven. AMDs nye prosessor har gitt maskinen nytt liv, med heldags batteritid og ytelse som rivaliserer alt konkurrenten Intel kunne kommet opp med i budsjettklassen.

Skjermrammene er blitt veldig tynne og gir maskinen et mer moderne preg. Trolig vil denne maskinen se ny og oppdatert ut i mange år fremover på grunn av dette grepet.

Fingeravtrykkleseren som tar deg rett inn i Windows når du slår på maskinen er genial, og Huawei Share likeså for den med matchende mobil.

Det eneste vi er mer lunkne til er at viften i maskinen har en tendens til å starte opp selv ved enkle oppgaver, og at skjermen er svakt kalibrert slik at den ikke kan brukes til å behandle bilder og video.

Til prisen har uansett Huawei nok en gang satt sammen en budsjettmaskin med super balanse mellom fremtidssikker ytelse og god daglig brukeropplevelse.

Huawei MateBook D 14" r5 8GB 512GB
8.5
Meget bra
Anbefalt

Huawei MateBook D 14" r5 8GB 512GB

sitat"Fremtidssikker budsjettvinner."

Fordeler

 • Krysse av
  Mye for pengene
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Masse lagringsplass
 • Krysse av
  Gode taster og pekeplate
 • Krysse av
  Klar skjerm
 • Krysse av
  Smart fingerpålogging
 • Krysse av
  Huawei Share

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noe viftesus under enkle oppgaver
 • Bytt
  Skjermen er dårlig kalibrert
 • Bytt
  Plasseringen til kameraet
annonse