TestASUS ROG Phone

En av de merkeligste telefonene vi har testet

Denne telefonen kan blinke synkronisert med andre telefoner. Vi aner ikke hvorfor.

Introduksjon til ROG Phone

Gamingmobilene er telefoner beregnet på deg som spiller mye, og som gjerne vil ha godt utstyr til å spille på også på farten. Disse variantene er fortsatt relativt sjeldne, og de to mest kjente heter Razer Phone og Asus ROG Phone.

Det er sistnevnte jeg har hatt gleden av å gå rundt med et par uker.

Allerede ved første øyekast ser du at dette er noe litt uvanlig. Det lysende og pulserende ROG-øyet på baksiden av telefonen. Den kantete fingerleseren og det som ser ut som kjølegriller over høyttalerne og på baksiden.

Det er i hvert fall ikke en kjedelig mobildesign vi snakker om her. Du jobber nok i en relativt uvanlig bedrift hvis disse dukker opp på rad og rekke på møteromsbordene.

Dette er et sammendrag. Gå videre til neste side for å lese hele testen av Asus' sprø gamingmobil »

Flott og meget responsiv skjerm

Forsiden prydes av en stor OLED-skjerm uten busslomme. Her har designen mye mer til felles med Samsung eller med Huaweis Mate 10 Pro – ROG-mobilen har relativt smale rammer over og under skjermen, men det er fortsatt ganske tydelige rammer.

Skjermen er ett av de viktigste trekkplastrene her. Med en oppdateringsfrekvens på 90 Hz og svært kjapp berøringssensor bygget inn, er det en fryd å bruke ROG Phone. Det merkes at den er hakket mer kontant enn mye annet. I hvert fall når det er snakk om å registrere fingeren mot skjermen.

Men alt er ikke bare velstand. Asus har plukket spesielle eksemplarer av Qualcomms kraftigste mobilprosessor, som de i sin tur kjører med hastighet litt over normalen. Likevel kunne menyene vært bittelitt raskere. Det går ikke alltid helt knirkefritt.

Nå er det ganske utbredt med en stopp her og der, men for akkurat denne telefonen er jo hele salgspitchen at den skal være raskere enn røkla. Noen ganger oppleves den ikke som det, selv om det går smidig mesteparten av tiden.

Stappfullt menysystem

Asus har gjort i overkant mange endringer i menysystemet. Her er det gamerestetikk for alle penga - i så stor grad at det tidvis er knotete å bruke telefonen.

Et omfattende og rotete menysystem bidrar til det litt middels inntrykket på denne fronten. Det er brukt masse farger og rammer overalt, og ingenting likner på helt vanlig Android. Menymessig er dette både sokker i sandalene og skinnvest. Det blir litt harry, rett og slett. Selv om harry noen ganger kan være helt ålreit.

Det er noen både merkelige og bent frem mislykkede funksjoner bakt inn her. Hvorfor i himmelens navn det mangefargede lyset på baksiden av telefonen skal kunne blinke i takt og matchende farger med andre ROG-telefoner kloden rundt ... er ikke godt å si - kanskje var det fri bar i Asus-kantina den dagen de kom på det?

Og det beste jeg kan si om sveipegrensesnittet i ROG Phone er at det i hvert fall ikke er en blåkopi av Apple, Google og Huawei. Det er litt krøkkete og lite intuitivt. Du kan selvsagt kjøre telefonen med vanlige skjermknapper i stedet, men da mister du skjermareal igjen.

At tastaturet som skal la deg taste låsekoden til telefonen ofte kommer opp, men umiddelbart gjemmer seg når du starter telefonen er ett av mange små hint om at Asus burde tatt seg litt mer tid i utviklingen av denne tingesten her.

Se flere skjermbilder fra Asus ROG Phone på side 2 »

Den beste funksjonen: Air Triggers

En funksjon jeg i utgangspunktet ikke hadde all verdens tiltro til er de såkalte Air Triggers-knappene. Her er det bygget inn trykksensorer i mobilrammen, og de kan brukes mens du spiller. Du velger hvor på skjermen Air Triggers-knappene skal trykke, og plutselig slipper du å knote med fingrene over spillhandlingen for å bremse og gasse i bilspillet ditt. Løsningen er litt omstendelig laget, men den fungerer utmerket.

Det digre batteriet på 4000 mAh gjør at telefonen varer lenge på hver lading. Det er kjapt og fint å taste meldinger på en så presis og rask skjerm - spesielt når tastaturet er Googles eget Gboard. Men av en eller annen grunn får ikke telefonen koblet over til tale over 4G (VoLTE), og lydkvaliteten under samtale kunne vært bedre. VoLTE skal være støttet.

Kameraet gjør som i ZenFone-modellene en ålreit jobb i de fleste sammenhenger. Men det kunne vært litt mer lysfølsomt, og bevegelsesuskarpheter dukker irriterende ofte opp innendørs. Etter skumring siger bildestøyen fort på også. Men pluss i margen for vidvinkel som alternativ til hovedkameraet - det gjør ROG Phone mer allsidig enn mange telefoner.

Gimmicks, gimmicks og gimmicks

Du kan kjøpe ROG Phone med et lite hav av tilbehør. Men alt koster, og lite av det er verdt pengene. Spillkontrolleren er eventuelt dingsen vi ville satset på.

ROG Phone leveres med en kjølevifte. Den virker aller mest som en gimmick. Telefonen blir ikke så himla varm uansett mens du bruker den, og det er vanskelig å se hvordan en slik kjøleanordning skal kunne kjøle telefonen særlig effektivt. Det som blir varmt inni her er tross alt flere lag med glass og plast unna.

Det finnes også en hel bråte andre tilbehør du kan kjøpe til denne telefonen. Det beste er det billigste; en spillkontroller til å hekte på som koster 800 kroner. Det er stadig vekk litt kostbart for en så enkel dings, men at den kan rulles sammen og tar minimalt med plass når den ikke er i bruk gjør den bedre enn en del liknende tilbehør til andre telefoner.

Det heftigste tilbehøret du kan kjøpe er den såkalte Twin View-docken. Der kan du kjøre ROG Phone med to samtidige skjermer. Denne syntes jeg ikke tilførte noe særlig av noe som helst til telefonen. Du får en ekstra skjerm, og du får skulderknapper som fungerer for innholdet på ekstraskjermen. Utover det er det fint få tilpasninger å se her. Det blir for svakt når vi snakker om et tilbehør til 2700 kroner. Det er også overraskende at ROG Phone-skjermen deaktiverer 90 Hz-oppdateringen så fort den kobles til.

Les om de sprø tilbehørene på siste side av testen »

Litt for mye av det gode

Kameraet i ROG Phone er helt ålreit, men det har en tendens til å gi litt bevegelsesuskarphet i innendørs belysning eller når skumringen faller på. Her er både Huawei, Samsung og Apple bedre.

Alt i alt er ROG Phone et litt rotete og famlende produkt. Det er helt ålreit på noen vis, og merkelig og ulogisk på andre. Blanda drops, som det heter.

Det er litt vanskelig å se for seg hvem målgruppen er. Slik jeg kjenner dem er gamere flest svært opptatt av gode kontrollmuligheter, og de spiller rett og slett ikke på hva som helst. Mange skyr konsollspill som pesten, for å ta ett eksempel. Så når ikke en ålreit håndkontroller er god nok til å friste, kan en mobiltelefon der hovednyhetene er kosmetiske lokke noen bort fra PC-en?

Det er nå en gang slik at iPhone Xs, Mate 20 Pro og Note 9 alle er bedre telefoner. De har bedre brukeropplevelse og omlag like god ytelse til spillene dine. De mangler Air Triggers, men alt det andre er mye mer gjennomført. Da blir spørsmålet; hvor seriøst ønsker du egentlig å spille på mobilen din, og hvor mye verdt er Air Triggers og en bråte med mer eller mindre unyttig tilbehør. Tilbehør du må betale dyrt for, får jeg legge til.

Selv håndkontrollen koster 800 kroner.

Som en slags «fashion statement» er ROG Phone artig nok, men det er vanskelig å se på den som så veldig mye mer enn akkurat det.

Alternativ til ROG Phone

Apples kraftplugger

Apple iPhone Xr

fra 5088:-

De siste par åra har Apples iPhoner utmerket seg med særdeles kraftige mobilprosessorer. Under panseret er dette et råskinn. iPhone Xr er den rimeligste av årets ferske modeller, men i praksis er det eneste Apple har spart på synlig i skjerm- og kameraavdelingene. Med LCD fremfor OLED og enkelt fremfor dobbelt kamera kan du spare et par tusen kroner, og likevel få FaceID-lås, A12 Bionic-prosessoren og en tett og kjapp telefon. Det er et voldsomt utvalg av mobilspill for iOS, så du kjeder deg neppe mer med en slik enn med ROG Phone.

Markedets beste telefon

Huawei Mate 20 Pro

fra 8390:-

Mate 20 Pro har lynende kjapp innmat, markedets beste mobilkamera og er sertifisert vanntett. Den har ansiktsgjenkjenning med 3D-sensor, slik at den ikke lar seg lure av bildeutskrifter, og blir det likevel for utrygt kan du bruke fingeravtrykksleseren som er gjemt i skjermen. Et enormt batteri med trådløs lading, planetens raskeste hurtiglading og mulighet for å trådløslade andre dingser hører også med. Og sist men ikke minst; Huaweis EMUI-menyer er betydelig ryddigere enn Asus-menyene på ROG Phone. En bedre telefon på alle vis, som er omtrent like bra også til spilling.

Samsungs rimelige flaggskip

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

fra 3603.55:-

Hvis du ikke vil nærme deg de nesten 10 000 kronene ROG Phone og alternativene koster er Samsungs Galaxy S9 et meget godt valg. Den var i dyreste laget da den kom, men den er fortsatt Samsungs flaggskip, om du ikke absolutt må ha penn med i pakken. Med en prislapp på drøyt 5500 kroner har du både spart penger og fått en mye bedre telefon enn ROG Phone med en S9. Knallbra ytelse og gode menyer er gitt. Du får også et særdeles bra kamera og en av markedets beste skjermer. Vanntetthet er etter hvert en selvfølge med Samsungs toppmodeller.

Asus ROG Phone
7
Bra

Asus ROG Phone

sitat"Noen av de beste idéene i ROG Phone er virkelig gode - men de drukner i alle de andre."

Fordeler

 • Krysse av
  Air Triggers gjør som lovet
 • Krysse av
  Meget responsiv skjerm
 • Krysse av
  Flott byggekvalitet
 • Krysse av
  Stort batteri
 • Krysse av
  Greit med lagringsplass
 • Krysse av
  Kraftig stereolyd
 • Krysse av
  Hodetelefonutgang

Ting å tenke på

 • Bytt
  Bedre kamera i andre toppmodeller
 • Bytt
  Høy pris
 • Bytt
  Viftetilbehøret er ikke så nyttig
 • Bytt
  Overlessede menyer
 • Bytt
  Ikke fullt så høy ytelse som lovet
annonse
Asus ROG Phone ZS600KL 128GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager