Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOnePlus Nord N10

OnePlus Nord N10 lever ikke opp til navnet

Den forrige var fantastisk, denne er «bare» god.

God skjerm, ålreit kamera og noenlunde god ytelse. Det er vanskelig å si noe negativt om Nord N10 - men den lever ikke helt opp til forventningene forgjengeren skapte til Nord-navnet.

Dette er historien om telefonen vi skrev lanseringssak om og glemte.

Testmobilen som kom, ble mistet - og gjenfunnet, før vi fant ut at det var en annen OnePlus vi hadde funnet. Det er altså snakk om en ørlite grann anonym mobiltelefon.

OnePlus pleide å være et enkelt merke å velge. De hadde bare sin ene billige toppmodellknuser hvert år. I år er det annerledes. Hele seks ulike OnePluser er sluppet - og tre av dem bærer navnet Nord. Den første er fortsatt den beste mobilen du kan kjøpe rundt 4500 kroner, men er det gull alt som heter Nord?

OnePlus Nord N10 koster noen hundrelapper mindre, og starter på 3700 kroner. Dagens store spørsmål er; bør du spare 800 kroner på å gå ned til nest billigste Nord-modell, eller bør du holde deg på originalen om du skal på mobiljakt?

OnePlus Nord N10 5G
8
Meget bra

OnePlus Nord N10 5G

sitat"Der OnePlus Nord bet toppmodellene i leggene, er Nord N10 et på alle måter merkbart kompromiss."

Fordeler

 • Krysse av
  Billigst med rask skjerm
 • Krysse av
  Fin menyytelse
 • Krysse av
  Helt ok kamera
 • Krysse av
  Rask fingerleser på baksiden
 • Krysse av
  5G på budsjett
 • Krysse av
  Minnekortplass og grei mengde lagring
 • Krysse av
  Vanlig hodetelefonkontakt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ruskete ytelse ved appveksling
 • Bytt
  Ingen fingerprint i skjerm
 • Bytt
  Føles ikke like solid som Nord
 • Bytt
  Baksiden skrapes lett opp
 • Bytt
  Selfiekamera burde vært bedre
Da OnePlus slapp originale Nord sa de at de endelig kunne tilby OnePlus-opplevelsen på et lavere prisnivå. Det beviste de. Men med Nord N10 har kompromissene blitt merkbare.

Super i sin prisklasse, men originalen er bedre

Vi kan starte med det korte svaret, og det er «nja». Nord N10 er slett ingen dårlig telefon, og i hvert fall ikke til prisen. Men den overskygges av at originale Nord er så voldsomt bra i sin prisklasse, og at det er relativt få hundrelapper mellom dem. Kan du ta deg råd til 4500 kroner burde valget være originalen. Men om du ikke kan det, får du mye også fra Nord N10.

Forskjellene på de to telefonene kan i hovedsak deles inn i to kategorier; premiumfølelse, og ytelse. Det første handler om byggematerialer, vekt og hvilke teknologier du har til rådighet. Det andre handler om ting som hvor ofte du må vente på telefonen, kameraytelse og hvor bra ting ser ut på skjermen.

OnePlus Nord er en telefon som mesterlig gjemmer bort de fleste av sine kompromisser, mens på Nord N10 merker du dem på mange områder, og noen ganger forholdsvis godt.

OnePlus Nord N10 5G

OnePlus Nord N10 5G

Plastbaksiden ser fin ut, men den føles veldig som tynn plast. Mer enn forrige Nord ut fra OnePlus. Det er også lett å få riper og små merker i den.

Det er forskjell på plast

En likhet mellom Nord-telefonene er at de har plast på baksiden. Men originale Nord føles likevel noe mer solid i hånden, og plastfølelsen er ikke fullt så merkbar. Om det er tykkere materiale i ryggen, eller fraværet av en senket fingersensor er jeg usikker på. Men når jeg tapper med neglene bak på telefonene høres Nord «tett» og glassaktig ut, mens Nord N10 høres litt hul og tynnplastete ut. Begge er altså plast, men den ene føles ikke som den er det.

Og den nevnte fingerleseren på ryggen er ikke å finne på OnePlus Nord - det skyldes at den er gjemt under skjermen på forsiden av telefonen, akkurat slik den er i langt dyrere toppmodeller.

Det er ikke nødvendigvis noen ulempe med separat fingerleser. Det er fortsatt sånn at en egen fingerleser ofte er raskere og mer presis enn de som er bygget inn i skjerm. Nord N10-fingerleseren er en sånn; den er lynhurtig. Det er også enkelt merkbart hvor den er, slik at du i motsetning til skjermleserne aldri bommer på plasseringen. Og uansett vil telefonen som regel være opplåst når du ser på den hvis du aktiverer den mindre sikre ansiktslåsen, som mange gjerne vil gjøre.

90 hertz-skjermen leverer bra, men fremstår litt blassere enn AMOLED-skjermen i dyrere modeller, og hastigheten går litt til spille når telefonen i seg selv hikker.

Brukeropplevelsen: for det meste god

OnePlus kan lage gode mobilmenyer. Det har de bevist i topp- og mellomprisede telefoner før. Da de slapp den opprinnelige Nord-modellen var forklaringen på den lave prisen at de endelig kunne strekke den gode OnePlus-opplevelsen nedover i prisklassene. Og det hadde de rett i.

Men med Nord N10 begynner det å butte. Jeg kunne vært mer positiv - for i denne prisklassen er det ikke så verst ytelse på Nord - men den er dramatisk dårligere enn både flaggskipene fra OnePlus, og selveste Nord som koster noen hundrelapper mer. Her opplever jeg fra tid til annen at menyene snubler i sine egne føtter. Jeg blir sittende og se på at animasjoner som ikke helt gjør det de skal går i sirup mens de veksler fra ett skjermbilde til et annet, og innholdet for eksempel snur seg mellom portrett- og landskapsmodus på skjermen uten at jeg faktisk snur mobilen.

Å raskt bevege seg fra en app til en annen uten at mobilen får betenkningstid i mellom virker å være den enkleste måten å oppleve småbugs og anstrengt ytelse fra OnePlus Nord N10.

Og siden vi ikke begynte med det må det med; selve menyopplevelsen er stort sett meget god. Men mobilopplevelsen farges av disse faktene som er langt unna den toppmodellaktige opplevelsen som originale Nord ga.

Fine Android-menyer uten for mye krimskrams i form av tredjeparts apper, men med et bredt utvalg av innstillinger gjør Nord N10 bedre å bruke enn mange av konkurrentene i prisklassen.

Pen ytre ramme, og kompakt kamerahump på baksiden. Fingerleseren er såvidt synlig over OnePlus-logoen midt bakpå.

Noen gode egenskaper for prisklassen

Til under fire tusenlapper normalpris er det imponerende at OnePlus har fått på plass en 90 hertz-skjerm i Nord N10. Vi har sett det billigere før, eksempelvis i blaffene av supertilbud på Motorolas Moto G 5G Plus - da helt ned i 3.000 kroner. Men ser vi på vanlig utsalgspris er denne OnePlusen billigst i klassen som har denne egenskapen.

Fordelen med en raskere skjerm enn vanlig er at den anstrenger øynene mindre, og kan gi inntrykk av enda bedre flyt i mobilmenyene. Men som Apple viste da Displaymate kåret deres 60 hertz-skjermer til mobilverdenens beste for en tid tilbake; det er flere egenskaper ved den mobile skjermopplevelsen enn bare hertz. Rask oppdateringsfrekvens er kronen på verket om alt annet er bra.

Og skjermen i Nord N10 er i og for seg ikke så verst, om enn blassere enn de beste. Det er en LCD-skjerm i motsetning til AMOLED-skjermen i den litt dyrere Nord-en. Men inntrykket av bedre flyt rotes uansett bort av en telefon der alt ikke alltid flyter så godt som vi har blitt vant til fra OnePlus. Vanligvis er denne produsenten i nærheten av en verdensmester på gode kompromisser, der man ikke merker så godt hvor pengene er spart. Men hvis jeg var OnePlus hadde jeg hoppet over den raske skjermen og heller gått for en raskere prosessor i akkurat denne mobilen her.

Det du imidlertid får i OnePlus N10 er 5G-tilkobling. Og den er også en av de aller billigste telefonene på markedet som har det. Rimeligere fra de større mobilprodusentene er bare Huaweis P40 Lite, til 3.000 kroner, men med tiltakende omdømmeproblemer og uten Google-tjenester vil den neppe være et reelt alternativ for så mange.

Rask lader følger med i esken, og batteriet på 4.300 mAh holder relativt lenge per omgang - forvent opp til annenhver dag mellom ladebehovet avhengig av hvor mye du bruker Nord N10. Lyd under samtale er også helt på det jevne, og hverken bedre eller verre enn hos de fleste konkurrentene.

I godt lys tar Nord N10 noen ganger vel så gode bilder som originale Nord, men uten stabilisering kommer det til kort når mørket faller på.

Kamera: greit nok

Det er fire kamera på baksiden av OnePlus Nord N10, men bare to av dem er spesielt nyttige. Det 64-megapiksels hovedkameraet har noe større bildebrikke enn det du finner i OnePlus Nord, men langt flere piksler å dele arealet på, slik at enkeltpikslene ikke blir større. Men det mangler optisk stabilisering, som normalt er til god hjelp under mørkere forhold.

Vidvinkelkameraet er på 8 megapiksler og er i praksis det samme som du finner på storebror.

I tillegg til disse har vi et 2-megapiksels makrokamera som tar ganske unyttige bilder - strengt tatt har vi ikke støtt på en inkarnasjon av denne vrien som har vært god ennå. Det nærmeste vi finner gode makroløsninger på telefoner, er nærbilder tatt med zoom eller vidvinkel med autofokus og veldig kort nærgrense.

Det siste øyet er en ren dybdesensor som brukes for telefonens portrettfunksjoner. Den gjør en ok nok jobb med å gjøre bakgrunnen uklar - jeg har sett både bedre og verre ytelse. Apropos portretter - selvportretter med selfiekameraet får vi gi karakteren ok minus. De har en tendens til å bli blasse og skarpe i fargene selv i noenlunde greit lys.

Bildene fra OnePlus Nord N10 blir helt kurante i godt lys, men telefonen gir seg fort når det blir litt mørkere, eller for magert belyst innendørs. Men det er også en del som er basert på flaks her, og med nattmodusen kan du ta noenlunde ålreite bilder også i dårlig lys. Den opplevde forskjellen på hovedkameraet er at det kan yte bedre enn opprinnelige Nord, men at det veldig ofte ikke gjør det - det henger nok sammen med fraværet av stabilisering.

I det store og hele gjør mobilen en jobb omtrent som forventet innenfor sin prisklasse. Den skuffer ikke, men den overbeviser heller ikke.

Målt ytelse: Nesten som storebror

OnePlus Nord N10 slipper ikke unna sparekniven på prosessor heller. Der storebror har Snapdragon 765G, en slags nedskalert toppmodellprosessor, har Nord N10 den noe billigere Snapdragon 690-prosessoren. Her er den aller mest høytytende prossessorkjernen fra 765G-brikken kastet ut. Men i reinspikka ytelse gjør det ikke voldsomt stor forskjell, hverken når vi ser på våre egne ytelsestester eller går ut i verden til nettsider som sammenlikner hver lille detalj av prosessorene mot hverandre.

Der vi ser forholdsvis stor forskjell mellom de to er på grafikkytelse i 3D Mark-testen. Det kan hjelpe til å forklare at en del av ytelsestrøbbelet vi ser handler om nettopp det visuelle, i overganger og animasjoner.

Likevel oppleves de to telefonene litt som natt og dag å bruke. Forskjellen er større enn litt ekstra RAM og 5–10 prosent ekstra ytelse burde tilsi. Kan hende er det dårligere drivere eller optimalisert programvare på Nord N10 enn på originale Nord? Uansett er ytelsestallene som følger:

Nord N10 er, tross alt, en av de beste telefonene i sin prisklasse, men den overskygges av sin vesentlig bedre forgjenger.

Hold deg i originale Nord om du kan

OnePlus er ett av selskapene jeg alltid stoler på når sparekniven skal fram. De har svært sjelden skuffet på det området, og originale OnePlus Nord var en seiersparade bestående av noen av de beste kost vs. ytelse-vurderingene jeg noensinne har sett. Kanskje er det derfor Nord N10 skuffer litt.

For der originale Nord konsekvent leverte over det jeg forventet, leverer Nord N10 «bare» som forventet. Det må påpekes at denne testen nok er noe mer negativ i tonen siden det er akkurat OnePlus som leverer telefonen, og akkurat Nord-navnet som blir brukt. De har satt forventningene høyt - litt høyere enn Nord N10 kan levere.

Det betyr også at karakteren må bli mer i tråd med det telefonen faktisk yter. Og ser vi til konkurrentene er det få telefoner som kryper ned mot 3500 kroner som er helt prikkfrie i ytelsen, har premiummaterialer utenpå, har fingerleser i skjermen eller utmerket kamera. Sett opp mot alle andre enn sin egen nærmeste slektning er dette en rimelig god telefon, som gjør det den skal. Om enn med programvare som knuffer nå og da.

Konlusjonen blir altså litt i spagaten denne gangen. Dette er litt skuffende fra OnePlus, men likevel ikke så verst tatt konkurransen i betraktning. Har du råd til å legge på 800 kroner, er OnePlus Nord uten tall som etternavn en verden unna i bedre utstyr, bedre opplevd byggekvalitet og brukeropplevelse. Gå for Nord hvis du kan. Hvis du må under 4.000 kroner bør du se om noen av konkurrentene rundt prispunktet er på tilbud først - hvis de ikke er det, gjør Nord N10 jobben ganske godt.

OnePlus Nord N10 5G
8
Meget bra

OnePlus Nord N10 5G

sitat"Der OnePlus Nord bet toppmodellene i leggene, er Nord N10 et på alle måter merkbart kompromiss."

Fordeler

 • Krysse av
  Billigst med rask skjerm
 • Krysse av
  Fin menyytelse
 • Krysse av
  Helt ok kamera
 • Krysse av
  Rask fingerleser på baksiden
 • Krysse av
  5G på budsjett
 • Krysse av
  Minnekortplass og grei mengde lagring
 • Krysse av
  Vanlig hodetelefonkontakt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ruskete ytelse ved appveksling
 • Bytt
  Ingen fingerprint i skjerm
 • Bytt
  Føles ikke like solid som Nord
 • Bytt
  Baksiden skrapes lett opp
 • Bytt
  Selfiekamera burde vært bedre
Motorola Moto G Plus 5G 64GB
Bedre ytelse - nesten samme pris

Motorola Moto G Plus 5G 64GB

fra 2435:-

Til bare et par hundrelapper mer får du kjøpt Motorolas rimeligste 5G-mobil. Den er relativt lik Nord N10 i byggekvalitet, og føles litt plastig. Men den har raskere innmat og yter jevnt over omtrent like bra som originale Nord. Den tar ålreite bilder også. I likhet med andre Motorola-telefoner er den satt inn med fuktavvisende stoff på innsiden, så den skal tåle en skur selv om den ikke er tett. Ulemper denne deler med Nord N10 er den litt blasse LCD-skjermen med 90 hertz, og fingerleser på baksiden. Ellers har den mest til felles med dyrere telefoner.

OnePlus 8T 256GB
En ekte-ish toppmodell

OnePlus 8T 256GB

fra 7417:-

Vi tar like greit med enda en OnePlus, som for å understreke hvor gode de er midt på prisstigen. OnePlus 8T koster fra 6800 kroner (modellen vi lenker til er den med litt mer lagringsplass), og for den prisen får du reinspikka toppmodellinnmat. Telefonen er lynende rask, har flott byggekvalitet og er sniker seg bort fra Nords "gjemte kompromiss" og over i faktisk toppklasse, med ytelse som vil holde seg super i flere år fremover. Plast byttes ut med glass, du får stereohøyttalere i mobilen og en vanvittig rask, om enn stor, lader inkludert. Joda, den er nesten dobbelt så dyr som Nord N10, så det er nok ikke alle som vil ha begge disse på radaren - men om du tenker at en ekte toppmodell må koste 10.000 eller mer, så motbeviser OnePlus 8T akkurat det. Det er noe å gruble på.

OnePlus Nord 128GB
Mye bedre for få hundrelapper ekstra

OnePlus Nord 128GB

fra 3790:-

OnePlus Nord fremstår som en toppmodell, selv om den ikke er det og ikke koster som en. Her har produsenten klart kuntstykket å legge seg akkurat på oppsiden av hva vi forventer i absolutt alt. Skjermen er blant det svakere vi forventer fra en toppmodell - men det er fortsatt oppmodellnivå på den. Det samme kan sies om kamera og om generell ytelse. Baksiden på mobilen er i plast, men den føles solid og velbygget i hånden, og tåler en del før det kommer synlige riper i den. Alt i alt - et kompromiss som er så godt at det ikke gjør noe at den er et kompromiss.

annonse