Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test av Canon EOS 350D

I bruk

Vårt førsteinntrykk, da vi ble presentert for det nye kameraet for en tid tilbake, var at Canon hadde lyttet til tilbakemeldingene som var kommet om EOS 300D. De har rettet opp veldig mange av manglene, og latt være å ta noen av de snarveiene de gjorde forrige gang. Det gjør at 350D framstår som et langt mer modent og gjennomarbeidet produkt enn 300D gjorde.

Kamerahuset har blitt vesentlig mindre og lettere enn på 300D. Det gjør at det nå framstår som svært kompakt, og for de som ikke ønsker å dra på mer enn nødvendig, er det en stor fordel. Det ikke stort større en de minste analoge EOS-modellene. Sammen med objektivet som kan leveres med i pakken, kan man dermed få et svært lite og lett system. Den reduserte størrelsen kan gjøre grepet litt lite for de med store hender. Ofte vil det ikke være plass til lillefingeren på grepet, og da kan det føles litt mindre behagelig. Det er vertikalgrep tilgjengelig, som løser dette, og som også gjør det mye bedre å ta bilder i portrettformat.

Canon har også i dette huset brukt et plastmateriale. Det kjennes dermed ikke så solid som EOS 20D, men på grunn av at det er mer kompakt, virker det mer solid enn 300D. Hvor solid det faktisk er i forhold til 20D og 300D er vanskelig å si, men det er vel få brukere som har hatt problemer med at kamerahuset sprekker, så det vil for mange bli et spørsmål om smak.

Finishen på dette huset er annerledes enn på 300D. For det første lanseres det først i svart. Sølvfarget vil komme etter hvert. For det andre har det ikke den glatte finishen som 300D. Det har en matt, litt ru overflate som gir et godt grep, men som det lett avsettes merker på. En negl mot kamerahuset vil for eksempel lage en hvit stripe som synes godt. Det er lett å fjerne slike merker igjen, men det er litt irriterende at de dukker opp hele tiden. Det gjør at kamerahuset ofte ser slitt ut.

De som har brukt EOS 300D vil umiddelbart kjenne seg igjen i layouten på knapper, og plassering av funksjoner. Programhjulet øverst har blitt tykkere, og ser mer ut som hjulet på gamle analoge kameraer. Knappen for å styre seriebildefunksjon og forsinket utløser er flyttet til baksiden av kameraet. De fleste andre funksjonene styres ved å trykke på en knapp, og vri på pekefingerhjulet, eller velge fra menyen. Denne knappen endrer innstilling bare ved å trykke på den. Dessverre er det lett å komme borti den, og da har du kanskje satt på selvutløser uten å mene det. Det kan fort ødelegge et bilde. Knappen for eksponeringskompensasjon kan være vanskelig å bruke hvis du har briller og holder kameraet opp til øyet. Da kommer brillene lett borti, og det kan bli vanskelig å få trykket den inn med fingeren for å endre eksponeringen.

EOS 350D har fått veldig mange av funksjonene til EOS 20D. For entusiasten, har det kommet en del funksjoner som manglet på 300D, og dermed gjorde det uegnet for mange. EOS 300D hadde en firmware som liknet på 10D, men hvor en del av funksjonene var skrudd av. Det medførte at en eller annen luring fant ut av hvordan dette var gjort, og skrudde på disse funksjonene igjen, sånn at man kunne få flere funksjoner på 300D. Siden kameraet ikke var laget for det, og det ikke egentlig fantes knapper for det, ble løsningen ikke optimal, og Canon var mindre glade for det. Det har de nå tatt konsekvensen av, og har tatt med disse funksjonene i originalversjonen, så man slipper den typen hacking. Kameraet har fått støtte for å velge autofokusmetode, slik som 10D og 20D har. Det er også lagt inn egendefinerte funksjoner som gjør at du kan tilpasse kameraet litt etter eget behov. Blant dem finnes også speillås, som kan gi skarpere bilder når du fotograferer med stativ. Det har vært savnet av mange.

Den viktigste oppgraderingen for mange er den økte oppløsningen. Kameraet har nå 8 megapiksler, og du har derfor mulighet til å lage større utskrifter, eller beskjære bildet mer.

Kameraet har fått USB 2.0 grensesnitt for overføring til datamaskin. Den eneste effektive måten å overføre bilder på med 300D var å sette CF-kortet i en kortleser. Med USB 2.0 har du nå et fullgodt alternativ ved å gjøre det med medfølgende USB-kabel.

Kameraet har muligheter for å stille skarphet, kontrast og fargemetning, hver i 5 nivåer (-2 til+2). Som standard er de satt til +1. Det betyr at det er gjort en del prosessering i kameraet, og bildene bør komme ut med klare farger og god kontrast og skarphet. Noen ønsker ikke at kameraet skal gjøre dette i så stor grad, og da er det mulighet for å endre disse innstillingene manuelt. Man har også noen ferdig definerte innstillinger man kan velge blant.

I likhet med 20D og 300D, er 350D kompatibelt med EF-S-fatningen. Det betyr at det nå er tre kameraer som kan bruke disse objektivene. Det er svært varierende oppfatninger av disse objektivene, siden det begrenser muligheten til senere å oppgradere til et kamera med større sensor, men det faktum at Canon slipper stadig flere EF-S-objektiver betyr forhåpentligvis at de har tenkt å satse på denne fatningen, og tilhørende sensorstørrelse i lang tid framover. 350D er naturligvis også kompatibel med alle EF-objektiver, det vil si alle objektiver laget for Canon EOS, enten de er analoge eller digitale. Man kan med andre ord fint benytte objektiver man måtte ha fra før.

Det er vel ellers lite å si på funksjonaliteten. Kameraet har det meste av det man kan forvente av et kamera i denne klassen, og enda litt til. Det eneste vi savner er spotmåling av lyset. Nikon har dette selv på sine billigste digitale modeller, og det er litt pussig at Canon har valgt å ikke gjøre det samme.

For en utfyllende liste over funksjoner, se produktguiden.

Skjermen er, så vidt vi kan se, den samme som på 20D. Den fungerer bra i de fleste situasjoner, men kan være litt vanskelig å se på i sterkt sollys. Som andre speilreflekskameraer, kan du ikke bruke skjermen som søker, og man kan ikke ta opp videosnutter. Det går svært raskt å få opp et bilde på skjermen, eller å bla igjennom bilder du har tatt. Det er gode muligheter for å zoome inn til 100% størrelse for å kunne se små detaljer eller vurdere skarphet.

Vi hadde gjerne sett at Canon hadde lagt inn en større skjerm i kameraet. Det er ganske mye svart ramme rundt skjermen, så det burde være mulig.

Søkeren har blitt litt mindre enn på EOS 300D, blant annet for å kunne redusere størrelsen. Til daglig vil ikke det være noe problem, men hvis du er vant til analoge kameraer med lyssterke objektiver, kan søkeren på 350D fort virke liten og mørk. Søkeren er likevel langt bedre enn på noe kompaktkamera. En optisk søker som ”ser” gjennom objektivet gir deg riktig utsnitt, og et mye større bilde enn andre optiske søkere. De elektroniske søkerne i noen kompaktkameraer kan heller ikke måle seg med hensyn til oppløsning, kontrast, skarphet eller annet. En ulempe er at søkeren bare viser ca 95% av bildet. Det gjør at det er omtrent umulig å gjøre en perfekt komposisjon, men det er jo lett å beskjære det i etterkant hvis det er nødvendig med et helt nøyaktig utsnitt. Dette fenomenet gjelder omtrent alle ikke-profesjonelle speilreflekskameraer. Søkeren har diopterinnstilling, sånn at du kan få skarpt bilde i søkeren selv om du er litt nærsynt eller langsynt. Den kan stilles fra -3,0 til +1,0.

Én tilbakemelding fra brukerne har Canon nok en gang valgt å ignorere, nemlig informasjon om ISO-verdi. For å se hvilken ISO-verdi som er satt, må man trykke på info-knappen, eller trykke på knappen man bruker for å velge ISO-verdi. Da kommer informasjonen opp på menyen. Det er med andre ord ingenting som minner deg på hvilken ISO-verdi som er satt, så hvis du tok bilder på ISO 1600 i går, og glemte å sette den tilbake, så er sjansen for at du tar bilder på 1600 ISO også i dag ganske stor. Du kan jo se det på lukkertiden. Hvis den er mistenkelig kort, så bør det ringe en bjelle, men dette er et så lite ønske fra så mange brukere at det er meget skuffende at Canon nok en gang har valgt å ignorere det. Derfor kan det være lurt å venne seg til å trykke på info-knappen hver gang du skrur på kameraet, slik at du ikke gjør den feilen.

Canon EOS 350D har fått et nytt batteri i forhold til de tidligere modellene. Det nye batteriet er mindre for å kunne få plass i det nye og mindre kamerahuset. Dermed har det også lavere kapasitet. Vi var derfor litt bekymret for at det kunne bli dårligere ytelse med det nye batteriet. Etter en to timer lang, og meget intens batteritest, klarte vi endelig å få batteriet til å gå helt tomt. Da hadde vi tatt 4279 bilder, noe som er to og en halv gang så mye som vi klarte med 300D, selv om batteriet til 300D er dobbelt så stort, og har 50% høyere kapasitet. Dette er svært bra. Av kameraer vi har testet er det bare EOS 20D og Olympus E-1 som har klart mer, men begge kameraene har større batteri, og er mye dyrere.

Batterikapasitet

Etter å ha gjort testen, og batteriet var helt tomt, tok det ca en time og tre kvarter til batteriet var helt fullt igjen. Det betyr at det går raskere å lade batteriet enn å tømme det, så hvis du har et ekstra batteri, trenger du ikke være bekymret for noen gang å være uten batteri, uansett hvor intensivt du fotograferer.

Autofokusen på speilreflekskameraer er veldig avhengig av hvilket objektiv som brukes. Siden det har vært innbrudd hos Akam.no etter forrige test av et Canon speilreflekskamera, har vi ikke lenger det samme objektivet som vi brukte den gang, og resultatene er dermed ikke direkte sammenliknbare. Likevel ser vi en klar tendens at 350D er tregere enn 20D, men noe raskere enn 300D. Det er likevel ikke en alt for imponerende autofokushastighet vi ser her.

Autofokushastighet 100mm

Når lyset blir svakere klarer 350D seg svært bra. Igjen ligger den litt etter 20D, men det var ikke mye lys igjen i rommet da autofokusen ga opp. Den blir også tregere når det er svært mørkt, men den klarer seg. Dette er et stort skritt opp i forhold til 300D. Dersom man tar opp blitsen blir en stroboskopisk hjelpelampe til autofokusen aktivert. Den er litt voldsom, og tenner kanskje i litt for godt lys, men fungerer sikkert bra mot røde øyne.

Vi var ikke ute for at kameraet ikke traff fokus riktig, og den jaget bare når motivet hadde svært små kontrastforskjeller (en jevnt grå vegg)

Denne modellen er svært mye raskere enn forgjengeren på de fleste områder, og stort sett i klasse med 20D. Tiden det tok fra vi skrudde på kameraet til det første bildet var tatt var gjennomsnittlig 0,44 sekunder. Mer enn seks ganger så raskt som 300D, og bare slått av 20D. Dette er en formidabel forbedring, og svært viktig når det plutselig dukker opp et motiv. Å ikke måtte vente på at kameraet skal bli klart, mener vi er et absolutt krav til speilreflekskameraer. På 350D vil du ikke merke denne forsinkelsen. Du vil bruke lengre tid på å nå utløserknappen likevel.

Oppstarttid

Utløserforsinkelsen, var som vanlig ikke målbar, og heller ikke utløserfosinkelse med den innebygde blitsen aktivert klarte vi å måle. Dette er for øvrig vanlig på speilreflekskameraer.

Når vi måler antall bilder kameraet klarer å ta på 10 sekunder, er kameraet igjen i klasse med 20D, og langt foran alle andre vi har testet. 22 bilder klarte det i full oppløsning og med beste JPEG-kvalitet. Den samme testen med bilder i RAW-format ga 13 bilder, det samme som EOS 20D og Olympus E-1

Antall bilder på 10 sekunder

Hvis vi gjør den samme testen med blitsen aktivert, blir resultatet noe dårligere, og kameraet er ikke lenger helt i toppen, men mer midt på treet.

Antall bilder på 10 sekunder med blits

Filoverføringen fra kamera til PC går nå med USB 2.0. Canon har ikke utnyttet potensialet i USB 2.0 grensesnittet til fulle, men 350D har likevel overføringshastighet i toppsjiktet, og det raskeste vi har målt på noe Canon-kamera.

Overføringshastighet til PC - MB/sek.

Hvis man tar i betraktning prisklassen dette kameraet befinner seg i, må dette regnes som svært bra resultater. Men det bør også nevnes at det er vanlig at de nyeste modellene er raskere enn de eldre, så siden dette er det nyeste kameraet vi har testet, er det kanskje ikke så rart at det gjør det bra på hastighet.

Vi har nevnt et par ting underveis som ikke er helt som vi ønsket det. Særlig irriterende er knappene for eksponeringskompensasjon og for selvutløser/framtrekk, der den første er vanskelig å komme til for brillebrukere, og den andre er for lett å komme borti. Vi savner også tydelig informasjon om ISO-verdi, enten i søkeren eller på skjermen.

Det hadde vært fint om søkeren viste 100% av bildet, og ikke bare 95, men i de aller fleste tilfeller er det ikke noen stor sak. Det skal visstnok være kostbart å lage en søker som dekker 100%, og det finnes derfor stort sett på proffmodellene.

Vi er mer begeistret for tommelhjulet på EOS 20D (og alle Canons kamerahus av litt høyere klasse), enn systemet på 350D, men løsningen på 350D fungerer tilfredsstillende, og det virker som en politisk avgjørelse fra Canon å bare ha tommelhjul på de dyrere kameraene.

Det er mulig at det bare er vi som er vant til noe annet, men av og til virker det som produsentene lager dårligere ergonomi på de billigere kameraene bare for å skille dem fra de dyrere. Hvorvidt det faktisk er sånn vet vi ikke, men vi kan ikke se noen annen grunn for enkelte av løsningene som Canon har valgt her. Vi vet med sikkerhet at Canon bruker profesjonelle fotografer til å betateste produktene før de slippes, og de gir tilbakemelding om ergonomiske kinkigheter.

Et stort framskritt i brukervennligheten er de egendefinerte funksjonene. Det gir deg mulighet til å bestemme hvordan noen av knappene skal fungere, og du kan skru av eller på en del funksjoner i kameraet, sånn at det fungerer i henhold til dine behov. Dette er noe Canon tidligere bare har hatt på de dyrere klassene av kamerahus, og det er med stor glede vi ser at de nå også har implementert det på ”billigmodellen”.

Enkelte, mindre brukte funksjoner, må man inn i menyene for å endre på. Hvis du bruker disse funksjonene mye, kan det være litt krunglete, og vi savner enklere måter å få tilgang til disse på. Det gjelder for eksempel blitseksponeringskompensasjon og brakettering.

Av/på-bryteren er plassert slik at den er lett å komme til, og rask å bruke hvis du må skru på kameraet fort. Siden kameraet har god strømsparefunksjon, og våkner opp ved å trykke utløseren halvveis ned, er det ikke så ofte man trenger bryteren så lett tilgjengelig, men vi har ikke funnet at den er i veien, så det er ingen ulempe med det.

Nede på venstre side, ved objektivfatningen er det en knapp for

dybdeskarphetskontroll. Det er en nyttig funksjon, men knappen er plassert sånn at vi hadde problemer med å finne den når vi trengte den. På noen modeller, blant annet EOS 3, var den på høyre side av objektivfatningen, og da var den mye lettere å nå. Dette er en smaksak, og mange vil kanskje foretrekke å ha den der den er nå. Vi gjør ikke det.

Det er enkelte funksjoner vi kunne tenke oss å ha på kameraet, for eksempel muligheten til å lagre visse innstillinger, og så enkelt kunne hente dem tilbake senere. For de som tar mange bilder på den samme måten, er det interessant. Vi ser også for oss muligheten til å benytte skjermen som søker, og ha elektronisk lukker i tillegg til speil og mekanisk lukker som i dag. Det er kanskje bare å implementere en mulighet for å åpne speil og lukker. Det kan være at det krever mye mer, men generelt er dette kameraet i stor grad som et tradisjonelt speilreflekskamera, men med digital sensor i stedet for film. Det er ikke gjort særlig mange endringer som digitalteknologien tillater.

De med store hender vil få dårlig plass til lillefingeren på grepet, og noen vil finne det litt ubehagelig. Det er stort sett en vanesak, men vi anbefaler vertikalgrep eller EOS 20D til de som ønsker større grep.

Da vi skrev nyheten om EOS 350D, bemerket vi alle skrivefeilene i menyen. Disse feilene er stort sett orddelingsfeil som man finner under de egendefinerte funksjonene, og Canon har ikke rettet dem i den endelige modellen. Vi har på grunn av dette valgt å bruke engelsk som menyspråk.

En liten advarsel før vi tar for oss bildekvaliteten: Med standardinnstillingene er det mulig å ta bilder uten at det står noe CF-kort i kameraet. Du får beskjed om det, men den er mulig å overse. Det finnes en innstilling for å endre dette så det ikke lengre er mulig å ta bilder uten CF-kort. Vi anbefaler på det sterkeste å sette denne innstillingen, så du unngår å miste bilder.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er vanskeligere å vurdere på et speilreflekskamera enn på et kompaktkamera, for svært mye av kvaliteten bestemmes av objektivet. Når man da ikke har samme objektiv til å teste de ulike kameraene, er det ikke lett å sammenlikne. Man må derfor ta testbilder med et svært godt objektiv, sånn at man kan anta at feil/mangler man ser skyldes kameraet og ikke objektivet.

I denne testen har jeg hovedsaklig brukt Canon EF 24-70 f/2,8 L USM, og i noen tilfeller Canon EF-S 60mm f/2,8 USM Macro. Jeg velger å ikke omtale kvaliteter i bildene som ene og alene skyldes objektivene, da det hører til i andre tester.

Støy

Våre målinger viser at 350D gir bilder med litt mer støy enn 20D. Forskjellene er likevel så små at det er meget vanskelig å se på ordinære bilder.
Her er et utsnitt av et bilde tatt på 1600 ISO med begge kameraer. 350D til venstre, 20D til høyre. Det er litt forskjell i støyens utseende, men det er ikke helt lett å avgjøre hvilken som har mest støy

Eventuelle forskjeller er mindre på lavere ISO-verdier. På ISO 100 og ISO 200 er det så lite støy at man ikke trenger å forholde seg til det.

Hvis vi ser på det tradisjonelle utsnittet med akam-logo ser vi det samme, nemlig at støyen arter seg litt ulikt på de to kameraene, men at det ikke er lett å se hvor det er mest.

Generelt må vi si at det er imponerende lavt støynivå på dette kameraet.

Fargegjengivelse

For å være ærlig, så har vi store problemer med å se forskjell på et bilde fra EOS 350D og et fra 20D. Sensorene er svært like, selv om 350D har noe lavere oppløsning (2,5% mindre). Bildene er nøytrale på farge, og gir generelt meget klare bilder med mye detaljer. Nedenfor er et fargekart fotografert med 350D til venstre, og 20D til høyre. Det er liten eller ingen forskjell på fargene.

Skarphet

Når man sammenlikner med bilder tatt med 20D, ser bildene fra 350D skarpere ut, men det er på grunn av at innstillingene for skarphet er satt til høyere enn på 20D. Hvis man gjør en oppskarping i Photoshop på bildet fra 20D etterpå, blir bildene svært like.

Alt i alt er blidekvaliteten omtrent identisk med EOS 20D som er et langt dyrere kamera. Selv om bildekvaliteten er det viktigste for deg, er dette likevel ikke et avgjørende argument om hvorvidt du skal kjøpe 20D eller 350d.

Andre kvaliteter som kantskarphet, kromatisk aberrasjon og diffrasksjon er egenskaper i objektivet, og vi kan derfor ikke omtale det.

Konklusjon

Da Canon skulle lansere 350D, var vi litt skeptiske til dette kameraet. Hva ville de gjøre som kunne gi et vesentlig bedre kamera uten å bli for like EOS 20D?
Da vi ble vist kameraet første gang, oppdaget vi at de hadde valgt å legge det, funksjonsmessig nær 20D. Det var ganske overraskende, for det kan kanibalisere noe av markedet for 20D, men vi klager ikke.

Nå har vi testet dette kameraet en god stund, og fått en bra følelse med hvordan det oppfører seg under ulike forhold. Det viser seg at det også klarer seg svært bra hva gjelder bildekvalitet i forhold til EOS 20D, og EOS 300D framstår på mange områder som utdatert i forhold.

Det viktigste som skiller EOS 350D fra EOS 20D er byggekvalitet og ergonomi. Personlig liker vi begge deler bedre på 20D. Størrelsen på 350D vil mange se som en stor fordel framfor 20D.

Nå må det bemerkes at det ikke yter kameraet rettferdighet å sammenlikne det med 20D. Det er arvtakeren til EOS 300D, og burde derfor helst sammenliknes med det. Men siden det er så mange likhetstrekk med 20D, har vi funnet det hensiktsmessig, til tross for at de er beregnet på ulike kundegrupper, og har svært ulik pris.

Det vi likte best med kameraet var at det hadde fått de fleste funksjonene fra 20D, særlig de egendefinerte funksjonene. Vi satte også stor pris på de store forbedringene i hastighet i forhold til EOS 300D. Kameraet framstår nå som et modent produkt, som gjør det et godt speilreflekskamera skal gjøre.

Det vi likte dårligst var de to knappene til høyre for info-displayet, som ikke fungerer bra. Den ene er for vanskelig å nå for oss brillebrukere, og den andre er for lett å endre på uten at man ønsker det. Vi savner også informasjon om hvilken ISO-innstilling som er valgt.

Vi er imponert over hvordan Canon har klart å gjøre dette til et lite kamera. EOS 300D var omtrent samme størrelsen som EOS 20D. 350D er vesentlig mindre og lettere. For å få det til har de gjort søkeren og speilet litt mindre, men ellers er den reduserte størrelsen på batteriet den eneste ulempen dette har medført. Siden batterilevetiden likevel er så lang som den er, så er ikke dette noe problem. Det er mulig de kunne fått plass til større skjerm dersom det hadde vært et større kamerahus, men EOS 20D har samme skjermstørrelse, så det er tvilsomt om de hadde implementert det likevel.

Vi må heller ikke glemme at det har fått høyere oppløsning, og har nå nesten like høy oppløsning som EOS 20D – 8,0 megapiksler

Alt i alt er vi svært fornøyde med kameraet. Det var mer enn vi håpet på før det kom, og til tross for enkelte feil og små irritasjonsmomenter, yter kameraet svært godt.

EOS 350D er et stort skritt framover mot å gjøre digitale speilreflekskameraer interessante for flere, og tilgjengelig for massene. Et produkt som er teknologisk så modent som dette, til en relativt overkommelig pris, gjør det svært attraktivt.

Se også erfaringene som andre brukere har lagt inn i produktguiden.

annonse