Tek.no

Test

Test av Casio QV-R3

Martin Lexow Wirak
15 Sept 2002 11:36

I bruk

Introduksjon

Det viser seg gang på gang at folk helst kjøper pene ting. Dermed ble Canon Digital Ixus en salgssuksess, selv om funksjonaliteten og bildekvaliteten på den første versjonen var relativt dårlig.

Mange andre produsenter har kommet ut med tilsvarende kameraer, Casio QV-R3 og QV-R4 er Casios utfordrere i denne klassen. Med høyere oppløsning enn Canons Ixus-kameraer burde Casio ha en Ixus-dødare. Eller har de det? Testen vil gi svar.

Vi takker importøren Casinus for lånet av kameraet.

Konstruksjon

Kameraet er elegant og solid konstruert. Det er lite nok til å kunne puttes i bukselomma. Knappene gir kvalitetsfølelse. Hvis jeg skal sette fingeren på noe må det være at det er lett å komme nær knappene på baksiden med tommelen - det er lite ledig plass bak på kameraet.

Det følger dessverre ikke med etui, men det er også få kameraer som har slikt tilbehør som standard.

Funksjoner

Casio QV-R3 har forholdsvis mange menyvalg. Man kan regulere størrelsen på både bildefilen og JPEG-kompresjonen. Jeg så imidlertid liten forskjell på liten og kraftig kompresjon, så man kan trygt ta bilder på "normal" modus.

Man har også mulighet til å sette forhåndsinnstilte hvitbalanseinnstillinger, samt manuell hvitbalanse. Dette fungerte veldig bra, funksjonaliteten her er bruksmessig blant det beste jeg har sett.

Man kan også velge mellom ISO-verdier på 125 og 250. Jeg skulle gjerne også sett en ISO-innstilling på f.eks. 400, men dette ville også normalt ha ført til mer støy.

Man kan velge mellom måleområdene "multi", sentrumsdominert og spotmåling. Kameraet har også simulerte filtre, bla. kan man ta bilder med rødstikk. Slike funksjoner gjøres imidlertid best i et bildebehandlingsprogram etter min mening.

Man har også et "enhance"-valg, der man kan få kameraet til å forsterke rød, grønn, blå eller "hudtoner". Man kan også sette skarphet på bildet, fargemetning, kontrast og blitsintensitet. Flott!

Den digitale zoomen kan skrus på eller av, man kan også legge et grovmasket rutemønster over LCD-skjermen slik at det blir lettere å komponere bildet.

En Casio-spesialitet er at man kan velge selv hvilke innstillinger kameraet skal huske etter at man har skrudd av kameraet. Meget praktisk!

I menyen kan man også regulere den innebygde klokkealarmen (!) og sette en del andre innstillinger. Flott at Casio har et valg for at man kan få fortløpende filnummerering, dette var et av problemene jeg fant med Casio Exilim EX-M1 i min test av dette kameraet.

Via knapper kan man stille inn blitsen i de vanlige innstillingene, skru på selvutløseren, eller skru på makro-modus, uendelig fokus og ikke minst manuell fokus. Den manuelle fokusen til Casio var god.

Man har også en knapp som setter på selvutløseren, på 2 eller 10 sekunder. Selvutløseren teller ned med en rød lampe foran på kameraet. Selvutløserknappen brukes også til å sette kameraet i modus for å ta seriebilder.

Via Casios menyhjul kan man programmere kameraet til å ta opp x antall bilder med et mellomrom man setter selv. Man kan f.eks. sette kameraet på stativ, og programmere kameraet til å ta et bilde hvert 10 minutt i noen timer. Spennende funksjonalitet!

Kameraet har også videomodus, men denne har dessverre ikke lyd. Videoen er i 320x240 oppløsning, og er begrenset til 30 sekunder. Enkelte andre kameraer er vesentlig bedre på video enn dette.

Man har også en manuell modus, der man kan sette lukkertid og blenderåpning selv. Dessverre har man bare to blenderåpninger å velge mellom på hver brennvidde. Kameraet har heller ikke lukkertider over 2 sekunder, noe som kan være kjekt til nattbilder på lang lukkertid. Imidlertid finnes det en "nattmodus", som kombinerer lang lukkertid med blits.

Det er også en modus der man kan ta to halve bilder - satt sammen til ett bilde. Artig, men dette kan nok gjøres vel så greit i et bildebehandlingsprogram. Man har også tilsvarende funksjon blant kameraets "Bestshot"-modi, som er en rekke forhåndsinnstilte innstillinger tilpasset bla. portrett, landskap mv. Jeg tror nok at mange vil synes at "Bestshot"-muligheten er artig og nyttig, personlig ville jeg neppe ha benyttet meg særlig av dette da jeg foretrekker å justere eksponering, zoom mv. mer eller mindre manuelt, samt justere bildene i ettertid i et bildebehandlingsprogram.

Casio QV-R3 har også mulighet for eksponeringskompensasjon, +/- 2 EV i 0.3 steg. Dette gjøres meget praktisk med menynavigeringsknappene. Dessverre kan man ikke justere eksponeringen på noen måte etter at utløseren er trykket halvveis ned.

Jeg savner modi for lukkertidsprioritet og blenderåpningsprioritet. Dette kan man imidlertid ikke regne med å finne på et kamera i denne klassen.

Utløseren låser både fokus og eksponering når den trykkes halvveis ned, det er ikke egen fokuseringslås eller eksponeringslås.

Alt i alt er Casio QV-R3 et funksjonsrikt kamera.

Batteriløsning

Det følger med et proprietært oppladbart Lithium Ion batteri til kameraet, samt batterilader. Batteriet kan ikke lades opp inne i kameraet, slik at man må ta ut batteriet hver gang. Heldigvis er det et innebygd klokkebatteri i kameraet, slik at man slipper å stille inn datoen på nytt hver gang. Det følger ikke med nettadapter, så man er avhengig av å ha batteriet i kameraet for å overføre bilder mv.

Batterikapasiteten på Casio QV-R3 er meget god, jeg klarte å ta 607 bilder med batteritesten vår.

Lagringsløsning

Det er 11 MB innebygd minne i kameraet, det følger ikke med ekstern minnebrikke. Hvis man skal ha nytte av kameraet må man kjøpe en ekstra SD eller MMC minnebrikke. 11 MB innebygd minne holder bare til 6-7 bilder på JPEG Fine.

Fokusering

Casio QV-R3 fokuserer omtrent like raskt som andre kameraer i klassen. Det har et innebygd hjelpelys som gjør at man kan fokusere også i mørket, med mindre motivet er mer enn 3-4 meter unna. Da kan man imidlertid sette fokus manuelt på uendelig innstilling.

Bildevisning

Casio har inkludert histogram-funksjon på kameraet, denne kan være nyttig for å vurdere om eksponeringen blir som ønsket på forhånd. Histogrammet kan vises også etter at bildet er tatt.

Man kan enkelt se på det siste bildet man tar tatt ved å trykke på Preview-knappen. Man kan imidlertid kun se det siste bildet, og den eneste funksjonaliteten her er mulighet til å slette bildet. Både Nikon og HP har langt bedre funksjonalitet her. På Casio QV-R3 må man vri på menyhjulet for å komme i bildevisningsmodus. Ved å trykke på DISP-knappen kan man velge om man vil se bildene i sin helhet, eller om diverse filinformasjon og histogram også skal vises.

Man kan beskjære og kopiere bildene, men dessverre ikke sette opp bildene i "lysbildeshow". Dette blir heller ikke så interessant ettersom det ikke er TV-utgang på kameraet.

Hurtighet

Det tar ca. 5.5 sekunder før man skrur på kameraet til man kan ta et bilde. Dette er noe tregere enn jeg hadde forventet i denne klassen.

Oppstartstid på noen andre kameraer:

Når man trykker på utløserknappen, bruker kameraet ca. 15 hundredeler på å beregne eksponering mv. Deretter bruker det fra 0.4 til 0.8 sekunder på å fokusere før bildet blir tatt i godt lys. I dårligere lys vil kameraet kunne bruke lenger tid på å fokusere. Kameraet er også ørlite tregere til å fokusere på teleinnstilling.

Når man har trykket utløserknappen halvveis ned, låses fokus og eksponering. Bildet blir da tatt umiddelbart når man trykker på utløserknappen, jeg klarte ikke å måle noen utløserforsinkelse. Casio selv oppgir at utløserforsinkelsen er verdens raskeste med 0.01 sekunder. Med blits bruker kameraet et par tiendeler fra man har trykket på utløseren.

Det virker ikke som om kameraet har buffer, det ser ut til at bildene lagres rett til det innebygde minnet. Ytelsen fra bilde til bilde var derfor svært jevn, mange kameraer er svært raske på de første bildene, men trege når bufferen fylles. Jeg hadde dessverre ikke ekstra minnekort, så resultatet på 60 sekunder er beregnet.

Som dere ser er ikke Casio QV-R3 en racer. På continuos-innstillingen klarte imidlertid kameraet å presse 3 bilder inn på 10 sekunder, her slipper kameraet å fokusere og beregne fokusering på nytt.

På lavere oppløsning blir kameraet langt raskere, i Continuous-innstilling klarer det å ta et nytt bilde hvert 1.25 sekund. Hvis man bruker blits, blir kameraet fra 0.5-1 sekund tregere for hvert bilde i JPEG High.

Kameraet bruker ca. 4 sekunder på å slå seg av, tregheten skyldes at objektivet går ganske sakte inn i kamerahuset.

Kameraet er omtrent middels på hastighet, noen kameraer er langt tregere, noen kameraer er langt raskere.

Bugs

Jeg har opplevd 3 ganger at kameraet ikke har trukket inn objektivet når jeg har skrudd av kameraet. Når jeg har skrudd på kameraet igjen, har objektivet gått helt inn og ut. Ut over dette har jeg ikke opplevd bugs eller ustabilitet.

Brukervennlighet

Alt i alt synes jeg at Casio QV-R3 er et brukervennlig kamera. Det er mange knapper og menyvalg, men det meste er selvforklarende. Kameraet har såpass mange funksjoner og muligheter at selv de litt mer avanserte kan finne ting å leke seg med.

Les også