Til hovedinnhold

Røffe øreplugger til treningsøkten

Introduksjon

Det skal godt gjøres å fly en tur uten å observere noen med Boses Quiet Comfort hodetelefoner på sitt velfriserte hode. Deres hodesett med aktiv støydemping har vært en øredøvende suksess i flere år. Når det gjelder ørepluggene deres er lyden og dempingen en annen sak.

Ny serie plugger

Bose har lansert en ny serie øreplugger, som inkluderer IE2 for musikklytting, MIE2 med innebygget mikrofon for bruk sammen med mobiltelefon og MIE2i til Apple-produkter. Vi tar en nærmere titt på førstnevnte, IE2. Veiledende pris er satt til 900 kroner.

Ingen av de nye hodesettene er lydkansellerende eller lydisolerte. De slipper tvert imot inn en del støy fra omgivelsene. Dette er ikke nødvendigvis noen ulempe når man beveger seg rundt i byen og helst ikke bør avsondre seg selv fullstendig.

På tog og fly kunne det imidlertid vært en fordel å slippe unna noe av støyen. Det at man må skru opp lyden til skadelige nivåer for å overdøve for eksempel flystøy er grunn nok i seg selv til å velge plugger fra en annen leverandør.

Stilig design

Ikke overraskende er nivået på design fra Bose på topp. Det første som møter oss når vi åpner esken med IE2 er et flott skinnetui.

Bose har differensiert seg fra andre produsenter ved å benytte kabler som er både sorte og hvite. Mikrofoni er en egenskap ved kabler som er langt viktigere enn å se kul ut. Vi gleder oss over at det er valgt et materiale som ikke videresender mye lyd når man er i bevegelse.

Øreplugger med hardere isolasjonsmaterialer rundt ledningen vil overføre en del støy når ledningen beveger seg. Dette kan være svært plagsomt, og gjør at man kvier seg for å bruke sitt dyrt ervervede hodesett.

Ingen spesifikasjoner

Amar Bose, grunnlegger av den amerikanske bedriften Bose, tilhører den subjektive skolen innen audio-design. Det vil si at han ser liten sammenheng mellom målinger av støy, sinusbølger og andre tekniske parametre og den subjektive opplevelsen av god lyd.

Der objektivistene gjør alt de kan for å få sine produkter til å måle best mulig, er Bose mest opptatt av å sjekke hvordan det låter. Nå kan det diskuteres, og det har allerede blitt grundig diskutert, hvorvidt Boses suksess er en følge av produktenes lydgjengivelse, markedsføringen eller en kombinasjon av disse.

Innhold i pakken

  • Bose IE2
  • 6 sett silikontupper i tre forskjellige størrelser
  • Skinn-etui

Lyden

Så hvordan låter det da?

Det låter ikke som hi-fi

Vi kan umiddelbart slå fast at dette ikke er hi-fi. Ikke fordi vi antar at disse pluggene nødvendigvis måler så mye dårligere enn andre plugger, men fordi sluttresultatet ikke har noe med nøyaktig gjengivelse av opptak å gjøre.

Det første vi merker oss er den dominerende nedre mellomtonen/bassen. Her rumles og sparkes det på bekostning av mellomtonen. Stemmer havner for langt i bakgrunnen, detaljer i diskantområdet er dempet til det ugjenkjennelige og det er generelt ingen grunn til å finne frem de beste høyoppløste filene man har liggende på PC-en.

Lyden er innelukket, til tross for at festeanordningen til Bose sørger for at pluggene kommer litt lenger unna øregangene og dermed bidrar til bredere stereoperspektiv. Innelukket i denne sammenhengen viser mer til en "ullen" mellomtone og mangel på detaljer.

Perfekt til trening

Men hvem bryr seg om nøyaktig gjengivelse av lyd når man trener eller er ute på farten? IE2 gjør faktisk en svært så hederlig jobb ute i felten. For det første sørger silikonfestene for at pluggene hverken faller ut av ørene eller flytter på seg. Første suksesskriterie er dermed oppfylt.

Videre er det slett ikke så dumt med ekstra fart i bassen når man skal presse seg litt. De færreste er i modus for seriøs lytting under en treningsøkt. I så fall burde de muligens ikke forlatt sofaen i utgangspunktet.

Når volumet skrus opp utendørs er det helt greit med noen decibel ekstra i bassen, spesielt når såpass mye støy utenfra slipper inn. Stemmer kommer klart nok frem. Boses konstruksjon får vokaler til å høres mer ut til å komme fra omgivelsene enn inne i ditt eget hode.

Det var en delvis velkommen forandring å kunne høre biler som nærmet seg, samt å få muligheten til å delta i samtaler uten å måtte ta ut pluggene fra ørene.

Den omtalte svært så dempede diskanten sørger også for at lyden ikke blir skarp. Dette var noe vi satt pris på da lydtrykket ble justert opp med MP3-filer av ymse kvalitet.

Konklusjon

I mylderet av øreplugger skiller Bose seg ut med et genialt festesystem som både er komfortabelt og sørger for at pluggene holder seg på plass.

Et godt valg for den aktive

Tradisjonen tro er utseendet på utstyret fra Bose noe av det mest gjennomførte man kan få tak i. Metalldetaljene på siden av hodesettet leder tankene til amerikanske biler fra 50-tallet og jukebokser. Det er altså intet å trekke for her.

Etuiet som følger med er stilig, selv om det er uvisst hvor mange som faktisk oppbevarer hodesettet sitt i noe slikt mellom hver gang det brukes.

IE2 får helt klart bonuspoeng for festesystemet sitt. Lyden er god nok til å akkompagnere fysiske utskeielser, men når ikke opp ved mer kritisk lytting.

Alternativer

Shures utmerkede SE210 plugger tilbyr kanskje den beste passive støydempingen man kan få. I tillegg er lyden nøytral og presis. Mange vil imidlertid oppleve SE210 som noe tynne i bunn, og pluggene kan være plundrete å få til å sitte skikkelig.

Klipsch Image S4 er livligere med mer bass. Isolasjonen er langt bedre enn Bose, men ligger et stykke bak Shure. Ultimate Ears har også flere gode alternativer å by på.

annonse