Tek.no

Test

IP-telefoni på mobilen

12 Okt 2006 22:32

Med IP-telefoni på mobilen ringer du som oftest gratis til fasttelefoner, og billig til utlandet. Men hvordan fungerer det i praksis? Vi har testet et par av IP-tjenestene som finnes der ute, og synes at det absolutt kan være verdt en titt for deg som ringer mye.

Mer om hva IP-telefoni er kan du lese om i vår guide til IP på mobilen.

Skype
Skype kan foreløpig bare brukes sammen med Windows-telefoner med Wi-Fi (klikk for full oversikt), men en klient for Series 60 er på vei.

En fordel med Skype er at du har én konto som du kan bruke på flere forskjellige enheter. Å ha en konto er gratis. Du kan også være pålogget flere steder samtidig, og når noen ringer deg kan du velge hvor du vil ta telefonen.

I Skype var det i utgangspunktet bare mulig å ringe Skype-brukere imellom. Etter hvert ble det også mulig å ringe ut til mobil- og fasttelefoner, med tjenesten som fikk navnet SkypeOut.

Denne tjenesten fungerer som et kontantkort; du lader opp kontoen på forhånd, og kan siden ringe for beløpet. Å ringe fra én Skype-klient til en annen er gratis.

I Norge er det ikke mulig å få et telefonnummer til fra Skype, til tross for at tjenesten Skypeln åpner for dette i andre land. Det vil si at andre som vil ringe deg via Skype må ha Skype selv.

Prisliste for SkypeOut >>

Vi installerte Skype på en I-Mate JasJar, noe som skjedde uten komplikasjoner. Det eneste vi trengte å gjøre var å koble oss til et Wi-Fi-nett etter installasjonen. Hvis du ikke har en Skype-konto må du også opprette dette.

Skype bruker automatisk Wi-Fi så lenge det er aktivert.

Det første vi la merke til når vi gjorde en samtale, var at Skype automatisk brukte høyttaleren på telefonen. Det vil si at du ikke kan holde telefonen mot øret på en vanlig måte, noe som helt klart er en stor ulempe. Når du bruker høyttaleren har ingen rundt deg noe problemer med å overhøre samtalen, og en slik samtale settes nok ikke pris på i møter eller forelesninger.

For å løse problemet måtte vi bruke håndfri, og i vårt tilfelle ble dette et Jabra JX10. Med håndfri var lydkvaliteten helt upåklagelig. Lyden var like klar og god som på en vanlig telefonsamtale, eller når du ringer med Skype over PC-en.

Når avstanden fra Wi-Fi-aksesspunktet blir for stor, begynner samtalen å bli veldig hakkete, og avsluttes etter kort tid. Vi kunne ikke gå mange meter utenfor husets fire vegger før samtalen ble brutt, og gjennom et par murvegger hakker samtalen veldig. Det er ikke noen viderekobling til mobilnettet, så om du beveger deg utenfor dekning av den trådløse Wi-Fi-sonen må du legge på og ringe på ny for å bruke 3G-nettet.

Når vi koblet mobiltelefonen mot 3G-nettet merket vi en del hakking i lyden, spesielt når vi gjemte oss fra 3G-antennene bak robuste vegger. Å bruke 3G-nettet til dataoverføring koster også penger, så vi vil klart anbefale å heller ringe på vanlig måte når du befinner deg utenfor Wi-Fi-soner.

Skype er enkelt å ta i bruk. Det er ingen etableringspris, gratis å laste ned og ingen månedspris. Det eneste du betaler for er tjenesten SkypeOut, dersom du vil ringe til vanlige fast- og mobiltelefoner.

SIP
SIP er en åpen standard. Det finnes en drøss av IP-operatører som tilbyr IP-telefoni basert på standarden.

Det finnes i dag fem IP-operatører å velge mellom på det norske markedet. Den viktigste forskjellen mellom dem går på om de tilbyr deg både mobil- og IP-abonnement i ett (Briiz og Hello), eller om du kan beholde mobilabonnementet du har i dag (SkypeOut, Voop og Vyke).

Fordelen med å få GSM-abonnement og IP-abonnement i én pakke, er at du får samlet alt på én faktura og slipper å forholde deg til to forskjellige operatører. Du har også kun ett telefonnummer å forholde deg til.

Ulempen med slike samlepakker er at du går glipp av tjenestene andre mobiloperatører kan tilby. Briiz kan for eksempel ikke tilby deg fastpris på data og mobilforsikring, slik både Netcom og Telenor gjør. Om du velger å gå for en alt-i-ett-operatør bør du altså sjekke nøye om operatøren kan møte alle dine behov på mobil

Følgende telefoner støtter SIP:

For å teste SIP brukte vi et abonnement fra IP-leverandøren Voop og en Nokia N80 Internet Edition mobiltelefon.

Installasjonen var en rimelig enkel prosess. For å få IP-telefoni fra Voop sendte vi kodeordet "voop" til 2290, og vi fikk en konfigurasjonsmelding tilbake. Vi valgte også Wi-Fi som standard tilgangspunkt. Dette gjøres i innstillingene for tilkoblinger, og under SIP-innstillinger.

I tillegg må Wi-Fi aktiveres, og helt til slutt måtte vi av en eller annen grunn også starte telefonen på nytt før det hele fungerte.

Dernest tastet vi inn telefonnummeret vi ville ringe, og trykte "valg". Der kunne vi som vanlig velge melom taleanrop og videoanrop, samt den nye funksjonen internett-anrop.

Det fungerte helt prikkfritt å ringe med SIP, så lenge vi befant oss i en Wi-Fi-sone. Vi merket ikke forskjell i lydkvalitet fra en helt vanlig telefonsamtale, hvilket er imponerende. Motparten mente attpåtil at lydkvaliteten var best med IP-telefoni.

Det er imidlertid verdt å merke seg at det kun er med Nokia N80 Internet Edition og Windows-mobiler det er mulig å forhåndsprogrammere et trådløst nettverk, slik at du kobles opp mot eksempelvis nettverket på jobben når du kommer inn døren. Med Nokia E60, E61 og E70 må du manuelt velge et nettverk og eventuelt skrive inn passordet for hver gang.

I likhet med Skypes løsning, forringes lydkvaliteten når du beveger deg i ytterkanten av Wi-Fi-dekningen, og samtalen bryter når du går utenfor dekning.

Du kan bruke 3G istedenfor, men da må du starte samtalen en gang til. I 3G-nettet merket vi fort at lyden hakket og vi hørte konstant ekko, i likhet med når vi brukte Skype. Det er tydelig at 3G-nettet rett og slett ikke er raskt nok. Spesielt når du befinner deg innendørs bak et flertall vegger.

Sluker strøm
En ulempe med å føre en telefonsamtale over Wi-Fi-nettet, er at det sluker strøm.

Vi tok vår standard taletidstest av en internettsamtale med Nokia N80. Det vil si at vi plasserte N80-en foran den ene høyttaleren, og en annen telefon foran den andre. Så var det bare å spille musikk og måle samtaletiden.

Vi målte taletiden til så lite som 27 minutter. I GSM-nettet måler vi derimot alt fra 3 til 8 timer. Du må derfor ha laderen i nærheten når du ringer over internett.

Konklusjon
IP-telefoni på mobilen kan spare deg mye penger, spesielt om du har venner som bruker IP-telefon eller skal ringe til og fra utlandet. Teknologien er ennå på barnestadiet, men fungerer helt utmerket om du har en telefon med Wi-Fi.

IP-telefoni for mobilen fungerer akkurat like bra som vanlige mobilsamtaler over mobilnettet. De viktigste forskjellene er at du må holde deg innenfor Wi-Fi-sonen mens du snakker i telefonen, noe som ofte betyr i hjemmet eller på kontoret.

Hvis du ikke vil kvitte deg med ditt vanlige mobilabonnement, må du også være obs på å få et ekstra telefonnummer å forholde deg til.

Ringer du mye til utlandet, til fasttelefoner eller til andre brukere av IP-telefoni er det ofte billigere med IP-telefoni enn å bruke mobiltelefonen på vanlig måte. Da bør du absolutt vurdere mobil IP-telefoni.

Du må imidlertid ha laderen i nærheten hvis du eller motparten har mye på hjertet. Wi-Fi suger nemlig strøm.

Vil du vite mer om priser og tilbud? Les vår guide til IP på mobilen >>

annonse

Les også