Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SLI: På ett og to kort?

Innledning

Et par MSI GeForce 6600 GT-kort ble kraftig forsinket etter at de ble liggende tre uker i tollen. Nå kan vi endelig presentere en test av hvorvidt det er noen ytelsesmessige fordeler av å ha et skjermkort med to prosessorer, fremfor å ha to skjermkort med samme type grafikkprosessorer satt opp i SLI.

SLI er kort fortalt en teknikk NVIDIA har utviklet for å kunne få to grafikkprosessorer til å samarbeide, og på den måten kunne oppnå betydelige ytelsesforbedringer. Denne teknikken var i utgangspunktet beregnet kun for å sette sammen to separate skjermkort, men Gigabyte og ASUS har også brukt teknikken til å sette to prosessorer på ett skjermkort. Les vår opprinnelige test av Gigabyte 3D1-kortet her.

Vi har i denne testen altså sammenlignet to MSI GeForce NX6600GT-kort opp mot Gigabytes 3D1-kort med to 6600 GT-prosessorer.

Takk til Gigabyte og MSI som sendte oss kortene til test.

Testoppsett

Gigabyte-kortet med to prosessorer har 256 MB GDDR3-minne, mens MSI-kortene har 128 MB GDDR3-minne hver, og på begge kortene har prosessorene en kjernefrekvens på 500 MHz. Det betyr at når man setter sammen disse to MSI-kortene, skal man i teorien ha tilgang til de samme ressursene som på det ene Gigabyte-kortet.

Den prinsipielle forskjellen mellom å kjøre to skjermkort i SLI-oppsett, og å kjøre ett enkelt kort med to prosessorer er svært små. Med ett kort med to prosessorer, får kortet tilgang på en PCIe x16-kanal, mens med to kort i SLI-oppsett får hvert av kortene tilgang på sin egen PCIe x8-kanal.

Forskjellene mellom Gigabyte-kortet og MSI-kortet satt i SLI-oppsett er i utgangspunktet ingen, med unntak av klokkefrekvensen på minnet. MSI-kortene har 1 GHz på minne som standard, og Gigabyte-kortet har 1,14 GHz. For denne testen har vi derfor overklokket MSI-kortene til også å kjøre på 1,14 GHz.

I grafene på neste side er ytelsesresultatene med én GeForce 6600 GT-prosessor testet med Gigabyte-kortet med den ene prosessoren deaktivert. Dette har vi gjort for å ha 256 MB-minne på alle kortene.

Noen vil kanskje savne test av overklokking av disse skjermkortene. Dette har vi utelatt i testen da vi ikke fant noen dokumentert økning i ytelse ved å øke klokkefrekvensen på kjernene på kortene i SLI-oppsett.

Ytelse

AquaMark3 setter standarden, og viser at forskjellen mellom kortene er på ca. 0,2 %, noe som er langt innenfor det som anses som feilmarginen. Dette betyr med andre ord identisk ytelse.

I 3DMark 2001SE ser vi at systemet med to separate kort vinner i standard-testen, mens dual-kortet vinner når vi skrur på kantutjevning – begge med minimal margin. Dette bare understreker at det ikke kan påvises noen ytelsesforskjell.

Det samme bildet ser vi i 3DMark 2003.

...og 3DMark 2005 beviser igjen nøyaktig det samme.

Unreal Tournament 2004, som ikke er optimalisert for SLI, setter til slutt prikken over i-en, og viser at det ikke finnes noen ytelsesforskjell mellom kortene.

Konklusjon

Som vi kan se av resultatene av denne lille testen, gir ikke skjermkort med to prosessorer noen ytelsesfordel fremfor to like skjermkort i SLI-oppsett.

Ytelsesforskjellene vi kom frem til her viser at det kun er marginale forskjeller, som etter all sannsynlighet skyldes tilfeldigheter og feilmarginer i testprogrammene.

Skjermkort med to prosessorer ser ut til å bli det nye store, både fra Gigabyte og ASUS, og det er i den sammenhengen viktig å påpeke at disse kortene først og fremst representerer en valgfrihet. Ikke minst åpner det muligheter for å bruke "SLI-oppsett" i SFF-bokser der man i utgangspunktet ikke har plass til to skjermkort.

Vi har enda ikke klart å oppdrive løssalgsprisene på et skjermkort med to GeForce 6600 GT-prosessorer, men ser man på kit-prisen med et slikt kort samt et hovedkort, ser det ut til at selve skjermkortet koster ca. 3000 kroner. Det betyr at man får en pris på ca. 1500 kroner "per kort", og ser man på prisene på vanlige 6600 GT-kort med 128 MB minne, ligger de i skrivende stund på 1700-1800 kroner.

Les også
NVIDIA attraktiv på AMD64
Les også
Doble grafikkprosessorer nok en gang
Les også
Gigabyte K8NXP-SLI og 3D1
Les også
Bildeflørt: Gigabyte GV-3D1
Les også
SLI - ikke helt som forventet?
Les også
Gigabyte med doble grafikkprosessorer
Les også
MSI lanserer NX6600-serien
annonse