Tek.no

Test

Emmas Lykke

Jente møter gutt.
Kim-Marius H Olsen
2 Nov 2007 07:00

Med talenter som Oliver Hirschbiegel ("Der Untergang" og "Das Experiment" og Tom Tykwer ("Løp Lola Løp") i spissen har tysk film i økende grad begynt å finne veien til norsk kino. En film som tidligere har gått et lengre løpet på norske filmfestivaler er "Emmas Lykke", regissert av Sven Taddicken, som nå omsider får en bredere kinodistribusjon. Så gjenstår det å se hvorvidt den kan nå ut til et internasjonalt publikum, og følge opp de øvrige tyske suksessene.

Jente møter gutt... på en gård

Bilselgeren Max får vite at han har uhelbredelig kreft, og bestemmer seg for å "låne" penger ifra sin arbeidsgiver slik at han kan reise til Mexico for å komme til pers med sin situasjon. Samtidig på en forfallen gård ikke langt unna lever Emma drømmelivet , der hun selvforsynt lever med, og av, dyrene på gården, og utforsker mopedens heller utilsiktede gleder.

Kvelden Max stjeler pengene dukker uheldigvis sjefen opp. Max hopper inn i den første og beste bilen og suser avgårde, med sjefen i hælene. Rolls Roycen vår protagonist har stjålet flyr over autovernet og ned en lang bakke og rett inn i hagen til Emma. Da hun blir vekt av bråket får hun berget Max ut av bilen, men finner også esken med de stjålne pengene. Penger hun sårt trenger for å ikke miste gården til kreditorene.

Etterhvert som historien vandrer videre får vi se et vennskap utvikle seg til kjærlighet, sjalusi, en sjef som nekter å gi seg, håp og ikke minst en god dose varme og lett humor.

Tysk varme

"Emmas Lykke" er en meget vellaget film, der bilder, musikk og skuespill alt fungerer i god harmoni, noe som viser en regissør som vet å fortelle en historie på historiens prinsipper heller enn sine egne. Til tross for at historien kanskje kan føles litt merkelig sørger skuespillet til Jördis Triebel (Emma) og Jürgen Vogel for å bringe det hele ned på jorden, noe som skaper en følelse av realisme.

Romantisk komedie, eller ikke?

I formen kan filmen minne veldig om den romantiske komedien, uten at det blir for Hollywood, samtidig som det gjør "Emmas Lykke" til en lett tilgjengelig film for de fleste tilskuere. Selv om det ikke alltid er like mye som skjer klarer personrelasjonene imellom filmens fargerike karakterer å holde interessen oppe nesten hele veien inn. Mot slutten føler du at dampen er brukt opp, mens filmen likevel fortsetter et kvarter til.

Som det ligger i filmens tittel inviterer også "Emmas Lykke" til ettertanke, uten å være prekende, om hva som skal til for å leve et verdig liv i dagens stadig mer stressende samfunn.

Konklusjon

Tyskerne slår til igjen, og leverer en solid film som dog kunne vært kortet ned litt, spesielt mot slutten, da den følelsesmessige tilknytningen tilskueren har til karakterene går litt tapt. Hadde filmen i tillegg til dette vært litt mer original hadde den klatret enda høyere opp på skalaen. Anbefales.

annonse