Test

Opera Mini 5 beta

Opera Mini 5 beta fungerer utmerket på telefoner med taster.

Opera Mini 5 ble lansert her om dagen i en betaversjon. Denne skal gi en ny brukeropplevelse, og skal ifølge Opera gjøre det lett, raskt og moro å surfe på nettsider. Vi går programmet nærmere etter i sømmene. 

Lynraskt

Dette er ingen overraskelse, men Opera Mini 5 er like lynrask som forgjengerne. Før en side lastes inn på mobilen din, blir den nemlig komprimert på Operas servere. Den nettsiden du får opp på mobilen, veier altså mye mindre enn fullversjonen. 

Vi prøvde å lagre forsiden av VG Nett med Opera Mini 5 beta, og filstørrelsen her ble 257 kB, inkludert alle bildene. Fullversjonen av VG Nett hadde på samme tidspunkt en filstørrelse på 1,65 MB. Fullversjonen av VG Nett er altså 6,42 ganger større. 

Det tok oss litt under fem sekunder å åpne forsiden av VG Nett med Opera Mini. Med nettleseren som er innebygget i en standard Sony Ericsson-mobil tok det samme ett minutt og 13 sekunder - altså 14,6 ganger lengre tid. 

Dette kan forklares med at Opera Mini 5 både krever langt mindre datanedlasting, og i tillegg ikke trenger en haug med prosesseringskraft fra mobilen for å tilpasse nettsiden til mobilskjermen.

Du kan også redusere filstørrelsen ved å velge bort bildene, eller du kan øke den ved å velge høyere kvalitet på bildene. Standardinnstillingen med laveste bildekvalitet synes vi imidlertid gir helt kurant bildekvalitet på en trang mobilskjerm, mens om du har en større mobilskjerm kan det tenkes at du vil ha litt mindre komprimering på bildene. 

Det tar kort tid å laste inn nettsider, og du får god oversikt fra første sekund.
Når du zoomer inn tilpasses teksten slik at du ikke trenger å bla horisontalt.

Oversikt

Oversikten når du surfer, har det ikke skjedd mye med siden Opera Mini 4. Som tidligere får du opp et oversiktsbilde, og kan zoome inn på bestemte områder. Dette går kjapt, og gir god oversikt når du surfer. I innzoomet modus er alt tilpasset mobilen, slik at alt er bra plassert på skjermen. Denne tilpasningen skjer både i horisontal og vertikal modus, og begge delene fungerer bra. 

Bruker du en trykkskjermmobil kan du bla opp og ned ved å panorere med fingeren, og dobbelklikke på skjermen for å zome inn. En egen skjermtast fører deg ut i oversiktsmodus igjen. 

Det er med andre ord lite å si på oversikten. Vi surfet på et vell av nettsider uten å ha noe problemer med oppsettet eller oversiktligheten.

Ny inn-data

I Opera Mini 4 fikk du opp mobilens egen teksteditor når du trykte på adressefeltet. I Opera Mini 5 er det en egen teksteditor inkludert, slik at du skrive rett i adressefeltet uten at det dukker opp forstyrrende elementer. 

På trykkskjermmobiler synes vi tastaturet fort blir litt vel lite og knotete.

Dersom du har installert Opera Mini 5 på en telefon med taster, skriver du på vanlig måte. Har du den nye nettleseren på en trykkskjermmobil, får du imidlertid opp et fulltastatur som Opera selv har laget. Dette kan du ikke skjule om du liker tastaturet som er innebygget i telefonen fra før bedre. Og det gjør du sannsynligvis.

Det innebygde tastaturet har nemlig mikroskopiske taster på trange trykkskjermmobiler, som da vi prøvde den på Samsung M7600 Beat DJ. Vi bommet konstant på tastene. 

Heldigvis har tastaturet en funksjon som gjør at du kan dra fingeren over det, og bokstavene dukker opp i større versjon over fingeren din - akkurat som i for eksempel Iphone eller mobiler med Android 1.5 eller nyere. Dette åpner for at du faktisk klarer å skrive inn adresser, men for vår del gikk det likevel i sneglefart. 

Den beste løsningen er likevel å sette nettleseren til bredskjermmodus i innstillingsmenyen. Da utnytter du høyden på skjermen til tastaturets bredde, og inntastingen går mer feilfritt. 

"Speed dial" som vi kjenner fra Opera på PC-en fungerer utmerket.

"Speed dial"

Vi setter stor pris på Speed Dial-funksjonen på Opera for PC-en. Nå har funksjonen funnet veien til mobiltelefonen, gjennom Opera Mini 5. Her dukker det opp ni små ruter som viser skjermbilder av nettsidene du velger som favoritter. Det gjør veien til ofte besøkte nettsider kortere.

Videre kan du endelig bruke flere faner i Opera Mini. Du kan ha inntil fire nettsider åpne om gangen. I trykkskjermmobiler reagerer vi på at det er vanskelig å treffe den knøttlille lukk-tasten på hver fane. 

Snarveier

Har du en mobil med taster, kan du trykke * og ned for å lukke en markert fane eller * og opp for å åpne en ny. Med * og piltastene til høyre og venstre blar du i faner. Trykker du # og 1 går du rett til til adresselinjen. 

(Takk til hobgoblin for tips til snarveier)

Vi setter spesielt stor pris på at du kan surfe på flere nettsider om gangen.

Konklusjon

Alt i alt fungerer Opera Mini 5 beta helt strålende. Med et nytt utseende, mulighet for å åpne fire forskjellige faner og en enklere snarveisliste, ser vi ingen grunn til å holde seg til tidligere Opera Mini-versjoner. Vi opplevde heller ingen feil i Opera Mini 5 beta, til tross for at det er en betaversjon. 

Har du derimot en smarttelefon med trykkskjerm, blir nettleseren fort litt vel enkel. Surfeopplevelsen er bedre i en større nettleser. Opera Mobile 9.5 eller 9.7 beta til Windows Mobile er derfor å anbefale. Nettleserne som er forhåndsinstallert i Android-telefoner og Iphone gir også en helt utmerket surfeopplevelse. 

Opera Mobile 9.7 beta til Windows Mobile har også en Turbo-funksjon, slik at Operas servere komprimerer nettsidene på forhånd, i likhet med Opera Mini.

Hvis du vil spare tid og penger på surfingen din, er Opera Mini 5 beta et godt valg. Her laster du ned minimalt med data, og det går lynrask å pløye seg gjennom dagens nyheter og andre gjøremål du måtte ha på menyen. 

Les også
Opera Mini 5 er ute
Les også
Opera Mobile 9.7 kommer til Android
Les også
Opera Mobile 9.7 beta er tilgjengelig
annonse