Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Saitek Eclipse Keyboard

Introduksjon


(Klikk for større bilde)

Saitek er et forholdsvis gammelt selskap, som har spesialisert seg på spillrelaterte produkter som håndkontrollere, joysticker og sjakkmaskiner. Saitek Eclipse er bygd på Saiteks egne Gamer-keyboard som ble lansert i fjor. Fargen har derimot blitt endret fra grå til svart, og Eclipse blir levert uten den eksterne kommando-pad-en.

Det er delte meninger om hvor stilig produkter med lys egentlig er. Noen ser på neon som glorete, mens andre mener neonlys-estetikk er noe som smykker et skrivebord i seg selv. Saitek lanserer tastaturet som nyttig i mørke rom, siden man uansett kan se tastaturet. Og det har de jo faktisk rett i.

Metodikk

Vi har brukt tastaturet i snart to uker nå, til både vanlig skrivebordsarbeid og spill. Plattformen har vært Microsoft Windows XP og Linux (Kubuntu 5.10). Ut fra dette grunnlaget har vi vurdert ergonomi, byggekvalitet og design.

Takk til SaiTek Sverige som sendte oss testproduktet.

Spesifikasjoner

  • Overføringsteknologi: USB
  • Spesialknapper: Volumkontroll / demp / lys
  • Ekstrafunksjoner: Justerbar vinkel og håndleddhvile
  • Ytre Mål: 49,5 x 2,5 x 17,5 cm. (BxHxD)
  • Produksjonsland: Kina

Tilbehør

Tastaturet trenger ingen form for installasjon - det virker helt av seg selv. Det leveres med en justerbar armhviler i en sterkt kulørt pappeske. Tastaturet fungerer ikke med PS/2-konverter.

I bruk

Et av hovedargumentene for å kjøpe Saitek Eclipse er lyset. Saitek hevder at lyset vil hjelpe spillere å se tastetegnene i mørket. Vi stiller oss tvilende til at mange spillere er nødt til å se mye på tastaturet under spilling, men dette lyset har i så fall en praktisk nytte like fullt. Lyset har for øvrig tre nivåer: 100 %, 50 % og helt avslått.

Det er mulig det er vanskelig å se forskjell på detaljer som komma og punktum med lyset på, men jevnt over er lesbarheten god. De laserutskjærte tegnene er for øvrig fullt ut lesbare når lyset er slått av.

Byggekvalitet

Saitek Eclipse gir inntrykk av å være solid. Selv om materialet er av plastikk, skal det litt vekt til før tastaturet bøyer seg. Støtteføttene for å reise tastaturet opp i bakkant er kraftige, og holder seg på plass selv når tastaturet flyttes rundt omkring.

Dette reflekteres videre i den justerbare armhvileren som, på tross av at den er laget av tynn plastikk, henger godt fast til tastaturkroppen nesten samme hva man gjør.

Ergonomi

Armhvileren har tre ulike posisjoner, som gir brukeren muligheten til å tilpasse tastaturet til ulike skrivebord og sittestillinger. Anmelder likte best å sette opp tastaturet i bakkant, og ha armhvileren så langt ut som mulig.

Profilen er forholdsvis lav, men ikke blant de laveste vi har opplevd. De ytre målene på tastaturet er 49,5 x 2,5 x 17,5 cm. (BxHxD). Tastaturet har ingen kurving av knappene, de bygger oppover omtrent helt flatt.

Tastene er bemerkelsesverdig behagelige å skrive på. Klikkelyden er lav i forhold til vårt gode gamle Logitech Internet Navigator. Tastene har en tydelig respons, men klarer samtidig å fremstå som myke – kanskje mye på grunn av den lave lyden. Det kan være innbilning, men det kjennes ut som det er lett å skrive fort på dette tastaturet.

Konklusjon

Saitek har med Eclipse levert et meget godt tastatur. Tastaturet er solid, har et originalt utseende, og er samtidig meget behagelig å skrive på. Fleksibiliteten i ulike situasjoner er også tilstede, i og med at armhvileren kan skyves inn og ut i tre posisjoner.

Hvis man klarer seg uten volumhjul og mediaknapper vil vi påstå at Saitek er et sikkert valg. Noen vil kanskje være skeptiske til neonlyset, men tastaturet fungerer like godt med lyset avslått. Vi nøler i hvert fall ikke med å anbefale Saitek Eclipse som et generelt svært godt tastatur.

+ Solid
+ Original fasong
+ Ergonomisk
+ Støysvake taster

- Noen tegn er uskarpe med lyset på

Mer om
annonse