Tek.no

Test

Blodsbånd

Muarremi gjør manns jobb.
Terje Nomeland
27 Aug 2007 15:30

Marius Holst har levert gode filmer før; hans første spillefilm kom i 1994 og het ”Ti kniver i hjertet” og i 2001 kom ”Øyenstikker”. Begge fikk god kritikk. I ”Blodsbånd” møter vi 15-årige Mirush som bor sammen med bror og mor under vanskelige forhold i Kosovo. Faren lot familien i stikken da Mirush var liten, og lever nå et nytt liv i Norge. Broren Amend drømmer om å bli gjenforent med faren der. Da Amend blir overkjørt og drept, ser Mirush sin sjanse, og reiser til et ukjent land. Møtet med en annen verden blir brutalt og sterkt for den unge gutten. Han treffer faren, og får seg jobb på hans restaurant, men han gjør seg ikke til kjenne. Mirush blir bedre og bedre kjent med sin far, men uforutsigbare hendelser gjør at Mirush må ta noen valg; valg som får store konsekvenser, både for ham og for faren.

Klisjefylt og lite spennende

Identitet, løfter som ikke holdes, og ikke minst brutte familiebånd; historien bugner over av filmer med omtrent samme tema. Denne tematikken er vel både universell og tidløs, men det hjelper lite her. ”Blodsbånd” er en til tider sterk film, men i det lange løp sliter den med å engasjere og berøre. Den er klisjefylt, og fylt opp med scener man har sett mange ganger før. Dialogen fungerer for så vidt greit; historien flyter rimelig bra, men er lite spennende. Dessuten virker enkelte scener unødvendige; spesielt den korte scenen der Mirush ligger på en benk i en park og sover; malplassert og helt unødvendig.

Skuespillerne redder filmen

Skuespillerprestasjonene er det som redder filmen fra en total slakt; spesielt gjør Nazif Muarremi en strålende prestasjon i rollen som Mirush. Regissør Marius Holst måtte helt til Makedonia for å finne en passende skuespiller til rollen som Mirush, og der fant han altså Muarremi. Det er også imponerende hvordan Holst har klart å få den helt uerfarne skuespilleren til å blomstre slik i hans første opptreden på film. På settet måtte Holst ha hjelp fra tolk, da Muarremi verken forstår norsk eller engelsk, og det gjør det enda mer imponerende. Enrico Lo Verso gjør også en god jobb i rollen som Mirushs far.

På DVD-en finner man, foruten filmen, et ”Blått Lerret”-intervju med regissør Holst, bortklipte scener med kommentatorspor og trailers. Man kan også se filmen med kommentatorspor med Holst og fotograf John Andreas Andersen.

Se trailer til Blodsbånd.

Konklusjon

Marius Holsts tredje spillefilm blir en skuffelse. ”Blodsbånd” sliter med å engasjere seeren, og selv om man ikke kjeder seg gjennom den nesten to timer lange filmen, sitter man igjen med en følelse at dette kunne vært gjort på en bedre måte. Det er noe halvhjertet over filmen, og det er bare skuespillerprestasjonene som virkelig varmer. Ekstramaterialet er tynt, og har du allerede sett filmen bør du styre unna.

annonse

Les også