Tek.no

Test

Kjempetest av speilreflekser

Stig Øyvann
23 Mai 2008 10:00

Vi nordmenn er gærne etter speilreflekskamera, og ekspertene regner med at hvert fjerde kamera som selges i 2008 er et systemkamera. Dette halvåret har alle de store produsentene kommet med nye speilreflekser i nybegynnerklassen, og vi har testet ni kamera for å gjøre ditt valg enklere.
Kameraene vi har testet er Canon 450D, Nikon D60 og D80,  Pentax K20D og K200D, Sony Alpha 200, 300 og 700 og Olympus E-420.
Her kan du lese om hvordan vi har testet kameraene.
Nikon D60 - Enkelt, rimelig og godt


Nikon D60 vinner denne testen med terningkast fem. Dette kommer av prisen, brukervennligheten, redigeringsfunksjonene og objektivet. Det negative er ordinær bildekvalitet og at det ikke er av de raskeste. Det er likevel et svært godt valg for nybegynneren og andre som vil ha det enkelt, og ha mulighet til å redigere bildene uten å blande inn en datamaskin i prosessen.
Les hele testen av Nikon D60 her.
Pluss: Svært brukervennlig, mange funksjoner, lav pris.
Minus: Ordinær bildekvalitet, litt tregt.
Pris: Rundt 5.000 kroner
Canon EOS 450D - Gode bilder, rett og slett


Canon EOS 450 vinner ikke vår test, men kommer inn på en god andreplass. Det som trekker ned er prisen, mangel på hjelp og informasjon i menysystemet, og få ekstrafunksjoner. Bildekvaliteten trekker derimot godt opp.
Les hele testen av Canon EOS 450D her.
Pluss: Optisk bildestabilisator, lite og lett.
Minus: Lite hjelp og få tilleggsfunksjoner.
Pris: Rundt 6.500 kroner.

Olympus E-420 - Småvokst skjønnmaler


Vi plasserer dette kameraet på tredjeplass med terningkast fem. Bildekvaliteten, ferdiginnstillingene, størrelsen og prisen trekker alle opp. At du må kjøpe et annet og langt dyrere objektiv for å få stabilisering, i tillegg til at oppstart og autofokus er treige, trekker ned. Det er likevel ingen tvil om at dette kameraet er et godt valg for den som vil ha med seg et så lite kamera som mulig. For den som tar bilder sjeldent kan også ferdiginnstillingene bidra til bedre bilder.
Les hele testen av Olympus E-420 her.
Pluss: Lavest pris, gode bilder, masse funksjoner.
Minus: Tregt, mangler skikkelig bildestabilisering.
Pris: Rundt 4.500 kroner.
Sony Alpha 700 - Solid for viderekomne


Sony Alpha 700 får ikke mer enn terningkast 4 i vår test, og det er først og fremst på grunn av prisen. Det er også verd å merke seg at dette kameraet har nok mest å tilby litt mer erfarne fotografer, ettersom mesteparten av mulighetene retter seg mot disse. For øvrig har vi mest godt å si om dette kameraet, med gode bilder og utmerket ytelse som høydepunktene.
Les hele testen av Sony Alpha 700 her.
Pluss: Utmerkete bilder, svært god skjerm.
Minus: Høy pris, ingen bildebehandling i kameraet.
Pris: Rundt 13.000 kroner

Pentax K200D - Enkelt for nybegynnere


Vi gir Pentax K200D terningkast fire, og plasserer kameraet like over midten i vårt utvalg. Vi er positive til at kameraet har en masse ferdige innstillinger og programmer som gjør det lett å bruke, den smarte batteriløsningen, i tillegg til at bildekvaliteten i svakt lys er høy. Det som trekker ned er prisen, bildekvaliteten i vanlig lys, og at kameraet er stort og relativt tungt.

Les hele testen av Pentax K200D her.
Pluss: Enkelt i bruk, god batteriløsning.
Minus: Svakheter i bildekvaliteten, drøy pris.
Pris: Rundt 7.000 kroner
Pentax K20D - Nattens dronning


Vi gir Pentax K20D terningkast fire, og plasserer det i midten av utvalget i vår test. Årsaken til det lave resultatet er prisen, vekten, få ferdiginnstillinger, og langsomt serieopptak. Det som trekker opp er først og fremst bildekvaliteten som er helt på høyde med de beste i vår test. I tillegg er kameraet raskt i oppstart og autofokus. Konklusjonen er at dette kameraet er best for fotografer som ikke bryr seg om ferdige funksjoner og at kameraet gjør jobben for seg. Vi har ingen tvil om at dette kameraet vil lage fryktelig gode bilder, når fotografen kjenner sitt kamera.
Les hele testen av Pentax K20D her.
Pluss: Svært godt i dårlig lys, rask oppstart og autofokus.
Minus: Tungt og dyrt.
Pris: Rundt 10.000 kroner.

Sony Alpha 300 - Middels ytelse, middels pris


Vi gir Sony Alpha 300 terningkast 4, og plasserer det like under midten av feltet. Vi er fornøyde med prisen, med innebygd bildestabilisering, rask start og autofokus. Det som trekker ned er en bildekvalitet som er svakere enn konkurrentenes, fravær av innebygde redigeringsmuligheter, samt størrelse og vekt i forhold til kameraets kapabiliteter. Det finnes også et Sony-kamera som heter Alpha 350 som har nøyaktig samme funksjonalitet som dette, den eneste forskjellen er at oppløsningen er økt til 14 megapiksler. Det er ikke med i denne testen.

Les hele testen av Sony Alpha 300 her.
Pluss: Rask oppstart og autofokus, «Live View».
Minus: Få ekstrafunksjoner, svak på serieopptak.
Pris: Rundt 5.500 kroner.
Sony Alpha 200 - Rimelig, men for enkelt


Sony Alpha 200 er det billigste kameraet i Sonys speilrefleksfamiliet. Det får terningkast tre i vår test, i hovedsak for en bildekvalitet som står tilbake for konkurrentene, og fordi det har svært få tilleggsfunksjoner. Det som trekker opp er prisen, at det starter raskt og at autofokusen er kjapp og behagelig.
Les hele testen av Sony Alpha 200 her.
Pluss: Lav pris, rask oppstrart og autofokus.
Minus: Svak bildekvalitet, få ekstrafunksjoner.
Pris: Rundt 4.800 kroner.
Nikon D80 - Tilårskommen, men aktuell


Vi gir Nikon D80 terningkast tre i vår test, og dermed tar det sisteplassen. Dette kommer av at dette kameraet ikke har mange av funksjonene vi har vent oss til i nyere kameraer, som for eksempel bildestabilisering – ønsker du den muligheten, må du kjøpe et objektiv som drar totalprisen til langt over ti tusen kroner. I tillegg er kameraet svakt på bilder med høy dynamikk, skjermen er liten og ikke særlig imponerende i solskinn. Er du derimot en purist som likevel tar bilder manuelt og på tradisjonelt vis, kan vi love at du får fine bilder med dette kameraet.

Les hele testen av Nikon D80 her.
Pluss: Mye hjelp innebygd, bra etterbehandling av bilder, lang batterilevetid.
Minus: Ingen bildestabilisering, svak på høy dynamikk, fortsatt litt dyr.
Pris: Rundt 8.000 kroner.

Les også
Forleng batteriets levetid
Les også
Fototips for påskeferien
Les også
Her er Canon 500D med HD-video
Les også
Toppkamera fra Sony
Les også
Se Nikons videokvalitet
Les også
Mini-kamera med speilreflekskvalitet
Les også
Med kamera på dykketur
Les også
Speilrefleks-skole for alle
Les også
Nytt kamera fra Nikon i morgen?
Les også
Ny speilrefleks fra Canon
Les også
Lær fotografi på nettet
annonse

Les også