TestSamsung Galaxy S4 4G+

Ny Galaxy S4 er mye raskere enn den gamle

Vi har testet den oppgraderte modellen.

Samsung lanserte nylig en oppgradert versjon av sin toppmodell Galaxy S4, med navnet Samsung Galaxy S4 4G+ (vi har også sett den omtalt med navnet LTE+). Den nye modellen støtter enda raskere 4G-standarder, opptil 150 Mbps mot 100 Mbps på den gamle, samt at prosessoren er byttet ut med en kraftigere variant.

Vi har fått inn den nye 4G+-modellen til test, og har kjørt sammenligningstester for å finne ut hvor rask den er i forhold til den opprinnelige modellen.

Mens den «gamle» Galaxy S4-modellen benyttet en firekjerners Snapdragon 600-brikke på 1,9 GHz, har den oppgraderte modellen fått det som er den kraftigste brikken på markedet akkurat nå – en Snapdragon 800. Brikken har fire prosessorkjerner på 2,3 GHz hver. Grafikkprosessoren (GPU-en) er også litt kraftigere i S4+. I stedet for en Adreno 320-GPU er det nå en Adreno 330.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

I likhet med forgjengeren har også 4G+-modellen 2 GB arbeidsminne (RAM), og lagringskapasiteten er den samme. Telefonene er altså helt identiske med unntak av prosessor og 4G-hastighet.

Ikke sikkert du får raskere 4G

Våre tester viser at den nye Galaxy S4-modellen er en god del raskere enn den gamle. Men når det gjelder høyere hastighet på 4G, er det ikke sikkert du merker noe. Operatørene pleier nemlig å strupe hastigheten din i 4G-nettet, for at det skal være nok kapasitet til alle brukerne.

Les også: Telenor får straff for å ha strupet surfehastigheter (Mobilen.no)

Noen abonnementer er strupet på 10 eller 20 Mbps, mens andre igjen går opp til 40 Mbps. Telenor tilbyr høyere hastigheter til bedriftskunder som betaler for det. Så det er ikke sikkert du merker noe forskjell om telefonen din støtter 100 eller 150 Mbps som øvre hastighet. Mobilnettene i Norge støtter såvidt vi vet heller per i dag ikke Cat 4 LTE – som er det som skal til for å gi disse høye hastighetene. I dag er det Cat 3 som gjelder, men antagelig er det bare snakk om en programvareoppdatering.

Våre tester viser likevel at 4G+-modellen har bedre ytelse i 4G-nettet. Vi har testet med et Telenor-abonnement uten begrensninger i hastigheten, og det viste seg at nedlastingshastigheten økte med hele 58,5 prosent, mens opplastingshastigheten økte med bare 6 prosent. Testen ble gjort fra vårt kontor, ved å måle seks ganger. Mellom hver test aktiverte og deaktiverte vi flymodus for å tvinge tilkobling til basestasjon på nytt, og vi byttet også SIM-kort mellom de to mobilene. Resultatet taler for seg selv:

4G-hastigheter, målt innendørs i Oslo sentrum.

Vesentlig raskere

Ytelsestester skal alltid tas med en liten klype salt, spesielt siden det har blitt hevdet at enkelte mobiltelefoner oppdager når de mest kjente testprogrammene kjøres, og optimaliserer ytelsen for disse programmene. Testprogrammer gir likevel en god pekepinn, og vi har derfor kjørt programmene Geekbench 3 (multicore), AnTuTu og 3D Mark Ice Storm Unlimited.

Geekbench 3 er et kryssplattform testprogram, det vil si at det er mulig å sammenligne ytelsen på tvers av iOS- og Android-enheter. I dette testprogrammet var S4 4G+ rundt 18 prosent raskere enn den gamle Galaxy S4-modellen. Men ytelsen var 17,5 prosent dårligere enn Sony Xperia Z1 og 10,5 prosent dårligere enn iPhone 5S.

I Antutu og 3D Mark Ice Storm Unlimited var den nye Samsung-modellen omtrent like rask som Sony Xperia Z1, men 36,9 og hele 63,5 prosent raskere i henholdsvis AnTuTu og 3D Mark. Samsung Galaxy S4 4G+ var også rundt 18 prosent raskere enn iPhone 5S. Det er altså på grafikkytelse at du virkelig vil merke forskjell fra Galaxy S4 til Galaxy S4 4G+.

Her kan du lese testen av Galaxy S4, oppdatert med nye ytelsestall »

Les også
Disse tre mobilene er mest populære
Les også
– Mobilapper som følger med må la seg slette
Les også
Mulig Galaxy S5 har svært kraftig innmat
Les også
Dette er årets mest populære mobil- og nettbrettester
Les også
Samsung Galaxy S5 kan være avslørt
Les også
Samsung med ny, stor mobil
Les også
Ny Galaxy S4 får full fart
Les også
Samsung Galaxy Note 3: Denne mobilen kan «alt»
Les også
Sony Xperia Z1: Dette er markedets beste mobiltelefon
Les også
Samsung Galaxy S4: Samsungs Android-konge har blitt enda bedre
annonse