Mobilt bredbånd - Del 3

Oppsummering

De siste ukene har vi testet mobilt bredbånd fra de tre operatørene som har landsdekkende nett: Telenor, Netcom og Ice. Så langt har vi sett på utstyret som brukes, og på dekning og hastighet. I denne siste delen av testen har turen kommet til priser og innhold.

Vår prissammenlikning viser at det ikke er store prisforskjeller mellom operatørene for deg som har et middels eller høyt forbruk. Skal du kun benytte mobilt bredbånd i ny og ne er det derimot mye å spare på å velge riktig operatør.

NetCom for storbrukerne

Om du ønsker å være tilkoblet hele døgnet, med romslige grenser for bruk, ligger prisnivået for de tre aktørene omkring 3000 kroner. Alle tre operatørene gir datakvoter på 6 GB, og dette burde holde for vanlig surfing.

NetCom legger seg på midten, med en minste årspris på 2989 kroner.

Utstyret NetCom bruker støtter i teorien høyere hastigheter, men operatøren har begrenset hastigheten til 6 Mbps. Dette er noe lavere enn det konkurrenten Telenors utstyr i teorien kan gi, men i praksis vil nok få brukere merke så mye til denne grensen.

Telenor har den dyreste løsningen, og her må man betale mer om man skal ha lommeruter. Men vi har fastslått at Telenors ruter uansett er bedre enn NetComs, og i tillegg tilbyr Telenor komplett sikkerhetspakke og noe høyere maksimal hastighet i nettet sitt. At bruk av trådløs sone på hoteller og flyplasser er inkludert skader heller ikke inntrykket.

Er du en storbruker? Her er abonnementene for deg

Telenor for de mellomste

Har du lavere behov kan du klare deg med lavere datakvoter eller begrensninger på når på døgnet du kan surfe. Her er det Telenor som har den beste pakken til tross for at de har det dyreste abonnementet i klassen.

NetCom har nemlig satt en kunstig hastighetsbegrensning på 2 Mbps. Telenor har ikke hastighetsbegrensning på noen av sine abonnement før man går over datakvoten. Også her er Telenor langt mer rause og tillatter deg å laste ned hele 6 GB før hastigheten dempes. Til sammenlikning struper NetCom hastigheten din etter fattige 2 GB nedlasting.

Både NetComs og Telenors abonnement i denne klassen er tidsavgrenset. Det betyr at det koster penger å bruke dem på dagtid, mens man bruker av den inkluderte datakvoten på kveldstid og i helgene.

Fordelen med abonnementet fra fra Ice, Ofte, er at du ikke trenger å bry deg om når på døgnet du surfer. Til denne prisen vil vi likevel ikke anbefale Ice fordi utstyret støtter relativt lave hastigheter og at datakvoten er lavest av alle, med kun 1 GB nedlasting inkludert.

Er du en medium bruker? Her er abonnementene for deg

Lavt forbruk er svindyrt

Operatørene tilbyr egne løsninger for deg som skal surfe svært lite, men de bør du passe deg for. Selv om NetCom har den billigste månedsprisen skal du ikke bruke internett mange kveldene før taksameteret går, og det stopper ikke før 599 kroner er brukt.

Telenor har en mer realistisk datakvote på 500 MB i måneden, men det er likevel snakk om en svært dyr løsning. Vi ville heller koblet en mobiltelefon til datamaskinen med kabel eller trådløst, og brukt denne til å gå på nett. Da kan du nemlig bruke et av de mange mobilabonnementene med fordelaktig pris på datatrafikk. Du slipper også eventuelle ekstra kostnader for utstyr.

Har du lavt forbruk? Da anbefaler vi IKKE disse abonnementene

Det fins også noen abonnement for deg med spesielle behov. Disse har vi sett nærmere på her.

Bemerkninger

I oversikten har vi tatt med tilbud som løper i skrivende stund. Dette kan slå noe urettferdig ut, ettersom tilbud i mobilbransjen kommer og går i et rasende tempo. NetComs tilbud fra før nyttår var for eksempel svært godt, og operatøren skilter foreløpig kun med sine vanlige priser.

Vi har også valgt å avgrense abonnementene vi tar med til de som følger med dekning og utstyr vi tidligere har testet. Dermed er det abonnementene til de tre største aktørene på mobilt bredbånd vi ser på.

I mange tilfeller vil det lønne seg å kjøpe en god datapakke til mobilabonnementet sitt, og å bruke mobilen for å koble til. Dette kan imidlertid kreve noe mer innsats enn de rendyrkede løsningene for mobilt bredbånd.

Det fins også flere mindre operatører som tilbyr mobilt bredbånd i de landsdekkende nettene. Herunder fins tilbud fra både Chess, Nextgentel og Tele2. I skrivende stund var tilbudene hos de fleste av konkurrentene så å si like abonnementene som tilbys av de tre store operatørene vi har testet her.

Les også:

Høyt forbruk

For storbrukeren er det to ting som gjelder. Muligheten til å alltid kunne være pålogget, uansett tid på døgnet, og at man har en brukbar datakvote.

Forsiden på en vanlig nettavis opptar ofte rundt 2 MB med plass, og selv om mye brukes igjen, går det fort med mye datatrafikk når man navigerer rundt i artiklene.

For denne gruppen virker det som om alle aktørene er skjønt enige i at 6 GB er nok. Vi ønsker oss nok litt mer, men i dag er det ikke andre enn 4G-abonnementene fra NetCom som tilbyr dette.

I denne kategorien er det også NetCom som vinner. Årsaken er først og fremst pris. Telenor kommer såvidt bak, med en høyere pris men med mer innhold.

Høyere pris gir mer innhold

Telenor tar seg betalt for ruteren, men så er den også vesentlig bedre enn NetComs variant, slik vi fant ut i del 1 av testen.

I tillegg er ikke brukeren sperret til maksimalt 6 Mbps. Selv om dette er hastigheter vi ikke alltid oppnår i 3G-nettene mener vi at dette er en ulempe som ikke burde ligge i de respektive toppabonnementene. Telenor tilbyr også en kurant sikkerhetspakke uten ekstra kostnad.

Billigst men tregest

Ice gir den billigste løsningen, men de tilbyr også den desidert laveste hastigheten på utstyret som leveres. Uansett hvor god dekning du har får du ikke mer enn 3,1 Mbps.

Spesielt om man skal være flere brukere på linjen mener vi at NetCom forsvarer prishoppet opp til sin løsning med 6 Mbps greit.

Middels forbruk

I denne klassen finner vi abonnementene som gir tidsavgrenset tilgang på internett eller vesentlig lavere datakvoter enn abonnementene over. Telenor og NetCom selger abonnement for kveldstid og helger, mens Ice har en svært lav datakvote på 1 GB.

Igjen har Telenor den dyreste løsningen, men her er soleklart mest inkludert. Telenor har også valgt å ikke strupe hastigheten i sitt nett.

Smalbånd fra NetCom

Det har derimot NetCom gjort, og denne gang ikke bare til 6 Mbps - men helt ned til 2 Mbps. Det betyr at du ikke bare har restriksjoner på når du kan bruke nettet, men også hva du kan bruke det til.

Høyoppløst video krever for eksempel ofte høyere hastigheter enn 2 Mbps. En ruterløsning mister også mye av sin funksjon med en slik maks hastighet.

Kjipe datakvoter

NetCom har også en svært lav datakvote på sitt abonnement. 2 GB kan holde greit om en person skal bruke abonnementet, men er man flere forsvinner den kvoten særdeles kjapt. Telenor gir tre ganger høyere kvote i denne kategorien.

Ice har lavere datakvote i abonnementet sitt, og prisen er også høyere enn NetComs.

Lavt forbruk

For de med aller lavest forbruk tilbyr to av operatørene miniabonnement som innholder en liten mengde datatrafikk. Problemet med variantene NetCom og Telenor her tilbyr er at mengden data er svært liten i forhold til forbruket en runde på internett kan gi.

Som nevnt er forsiden på en vanlig nettavis ofte rundt 2 MB. NetComs abonnement Litt bruk har et tak på fattige 100 MB. Det betyr at om du skulle lastet inn forsiden på VG uten å ha noe av den mellomlagret fra før, ville du bare kunne gjort det omtrent 50 ganger.

Lite realistisk forbruk

I praksis vil det gå svært kort tid før man går over til å betale for forbrukt datamengde på NetComs abonnement, og taksameteret stopper ikke før månedskostnaden er på 599 kroner. Det er nesten like dyrt som det aller dyreste 4G-abonnementet med en datakvote på 30 GB fra samme operatør.

Telenors Av & Til slipper noe bedre unna rett og slett fordi datamengden er mer i tråd med hva som faktisk er et lavt forbruk i disse dager. Pluss i boka får Telenor også for å ikke ha satt kunstige hastighetsbegrensninger på abonnementet sitt.

Et bedre alternativ

Vi ville imidlertid ikke anbefale noen av disse abonnementene til brukere med lavt forbruk. Svært mange av telefonene som er i handelen i dag er i stand til å dele internett på den ene eller den andre måten, og dermed behøver man ikke nødvendigvis eget utstyr for tilkoblingen.

Denne metoden sammen med en av de mange samlepakkene som selges av konkurrerende operatører vil kunne gi til dels betydelig lavere kostnader - spesielt om man ser på kostnader for annet mobilforbruk i tillegg.

Vi anbefaler altså ingen av disse to abonnementene. NetCom er billigst, men forbruket ditt skal være ekstremt lavt før datakvoten blir stor nok, og du skal godta lav hastighet mens du surfer. Telenors løsning er omtrent dobbelt så dyr, men datakvoten er fem ganger større. Denne mengden reflekterer nok et lavt forbruk langt bedre.

4G og ukesabonnement

For deg med spesielle behov fins det i tillegg noen abonnement som ikke passer inn i de øvrige kategoriene. NetCom har to abonnement for 4G-tilkobling, og en forhåndsbetalt løsning. Kontantversjonen av mobilt bredbånd har vi valgt å ikke ta med fordi surfeprisene der er uforholdsmessig dyre.

Kjøp med binding første året

Fra Ice har vi med et abonnement for hyttebruk. Dette abonnementet er også i overkant dyrt, og her må vi kjøpe ruter eller pinne utenom. Dersom vi kjøper ruteren til 2495,- kan vi kun bruke internett i to uker før vi er oppe i prisen for det dyreste abonnementet.

Dersom noen ønsker å kombinere ruterløsningen fra Ice med ukesabonnementet, anbefaler vi heller å kjøpe ruteren sammen med abonnementet Alltid det første året. Minste årspris vil da bli på rundt 2700 kroner, og løsningen vil nok lønne seg for de fleste.

Er man kun ute etter nettpennen fra Ice blir regnestykket noe annerledes, men vi synes fortsatt at 175 kroner i uka er litt i overkant.

Rådyre 4G-abonnement

NetComs 4G-løsninger er til dels svært dyre. Det heftigste abonnementet som lar deg bruke 4G koster nesten 8400 kroner for et års bruk. Det er likevel det suverent kraftigste abonnementet. Med hastigheter på inntil 100 Mbps og en datakvote på 30 GB i måneden burde man ikke behøve å se på telleren så veldig ofte.

Toppabonnementet er imidlertid, som navnet tilsier, veldig rettet mot 4G. Derfor passer det heller ikke så godt til brukere utenfor de største byene. NetComs Premium-abonnement passer noe bedre dersom man kun ønsker en høyere datakvote uten å nødvendigvis ha 4G-dekning. Likevel koster det mer enn dobbelt så mye som det heftigste 3G-abonnementet NetCom tilbyr.

Les også
Mobilt bredbånd - del 4
Les også
Mobilt bredbånd - Del 2
Les også
Store variasjoner i databruk
Les også
Alle hastighetene i samme modem
annonse