Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Funksjonsrik lydplanke

Man kan si hva man vil, men pent blir det.

Panasonic SC-BFT800 er en lydplanke som kommer inn prismessig omtrent på en tredjedel av Yamaha YSP-5100 som vi testet forrige gang. Spørsmålet er om den ytelsesmessig kommer opp på samme nivå som Yamaha.

Design og innhold
La oss ta det enkleste først. Denne lydplanken fra Panasonic kommer med en del ekstra. For det første blir den levert sammen med en subwoofer. Dette skulle i hvertfall sikre at basstrykket er tilstede. En ting vi virkelig likte er at subwooferen er trådløs.

Det neste som må bemerkes er at den blir levert med en integrert Blu-ray-spiller som er forberedt for 3D. Så langt virker jo dette som et attraktivt alternativ.

Utseendet, som alt annet i dag, er i sort og det er ganske stilrent, Selv om selve planken er svakt bøyd er det stort sett bare rette hjørner å forholde seg til. Vi kunne vel kanskje tenkt oss en litt mykere fremtoning.

Du kan selv velge om den skal stå på et bord under TV-en eller om du vil veggmontere den. Hva du velger kommer litt an på hva du valgt å gjøre med TV-en. Det bør ikke være for stor avstand fra underkanten av TV-en til lydplanken.

USB-porten kan brukes til en dongle for trådløst nettverk.

Tilkoblinger og funksjoner
Her er det ganske sparsomt. Ikke så rart det kanskje, i og med at Blu-ray-spilleren er innebygget i enheten. Du finner en HDMI 1.4-utgang sammen med tilkobling for nettverk og optisk lydinngang. Vi du at enheten skal fungere med trådløst nettverk trenger du en USB-dongle som håndterer dette. Den må kjøpes ekstra. Det er også en komposittutgang, men hva du skal med den er jeg litt usikker på. Det er også en egen inngang for FM-antenne.

Den har også en to egne porter for minnekort og USB. Her kan du enten sette minnekortet rett inn eller du kan benytte lagring fra en USB-enhet. Denne brukes også til trådløst nett hvis du vil bruke det.

Som vi nevnte støtter den innebygde Blu-ray-spilleren også 3D. Dette har vi ikke testet og vi forutsetter bare at dette fungerer som det skal. Den spiller normale HD 1080p Blu-ray-filmer helt utmerket. I og med at den fungerer over nettverk har den også en del funksjoner du vil få frem på TV-en din. Dette er typen YouTube og Picasa for å nevne to. Vi skal ikke komme særlig inn på dette i og med at det er lyden som er fokus.

I bruk
Som vi tidligere har nevnt baserer denne typen enheter seg på simulering av surroundlyd. Dette oppnår de ved å bruke blant annet veggene i rommet den er plassert i til å reflektere lyd. Denne planken støtter det meste av lydformater og den kan dekode de viktige Doly TrueHD og DTS HD Master Audio. Her gjelder det å huske på at det er en refleksbasert simulering vi her snakker om.

For at denne simuleringen skal bli så god som mulig trenger man å justere lyden i planken ganske nøyaktig. Yamaha enheten som vi skrev om tidligere hadde en mikrofon som justerte planken inn for deg. Det har ikke denne og det kan, litt avhengig av rommet den står i, bli litt kronglete før lyden blir riktig. Mikrofonjustering som Yamaha er definitivt å foretrekke.

For at dette oppsettet ikke skal bli alt for vanskelig har enheten en del forhåndsinnstilte valg og dette letter oppsettet selv om det fremdeles kan være en utfordring.

Blu-ray-spilleren, som selvfølgelig også spiller DVD-er og CD-er er gjemt bar et eget lokk i fronten av planken. Her finner du også en egen dokkingstasjon for iPhone/iPod. Dette er en løsning vi setter pris på og det gjør at enheten blir enda mer ledningsfri.

Fjernkontrollen er ganske omfattende, men den er ganske oversiktlig og lett å bruke.

Fjernkontrollen er omfattende, men oversiktlig.

Ytelse
Det praktiske først. Den har fire forskjellige forhåndslagrede modus du kan velge for lyden. Disse er Clear, Soft, Flat og Heavy. I tillegg kan du velge å aktivere H.Bass for litt ekstra trøkk der det trengs. Det finnes også en innstilling kalt Clear Mode Dialog som gir litt ekstra til filmdialoger. I tillegg har den også en funksjon som tar hensyn til at mange av oss har naboer. Whisper Mode Surround er kanskje ikke det kuleste når du skal se en action-film, men du får da sett filmen uten å bli kastet ut av borettslaget.

Vi benyttet de samme testfilmene og lydalternativene som da vi testet Yamaha YSP-5100 og det er ingen tvil om at du får det du betaler for. Det er kanskje litt urettferdig å sammenlikne en lydplanke til 14 000 med en til 5 500. Likevel må vi si at forskjellen var overraskende stor.

Selv om Panasonic blir levert med egen trådløs subwoofer vil jeg påstå at vi fikk samme trøkket ut av Yamaha når vi kjørte denne uten subwoofer. Som vent tidligere er det simulering av surround vi her snakker om. I motsetning til Yamaha som var ganske veldefinert i lydbildet og lyden var separert på en fin måte, blir Panasonic litt grøtete. Det låter i og for seg greit, men de enkelte elementene i lydbildet har en tendens til å flyte litt sammen. Dette gjelder spesielt for filmer med mye action og lydeffekter, men det gjelder også hvis du bruker den til å høre på tung metall i musikksjangeren.

På den positive siden skal det sies at Panasonic kommer ganske godt ut av det med musikk av den mer vare typen. Her blir lydbildet ganske godt definert og behagelig.

Det vi likte var dialogforbedreren. Denne fungerte helt etter hensikten og kan være et nyttig verktøy i filmer der dialogen kan virke litt for lav. Det som også fungerte grei var Whisper Mode. Ikke noe vi vil anbefale for den store filmnytelsen, men du får da sett filmen og lydbildet er slett i så ille.

Dokking for iPod/iPhone er ganske genial.

Konklusjon
Hvis du vil ha et system som er litt alt i ett, kan dette være en løsning for deg. At subwooferen også er trådløs gjør det hele enda mer fristende for mange. iPod/iPhone-stasjonen som er integrert er en glimrende løsning. Dette var det positive. På den negative siden må det sies at oppsettet kan være litt vanskelig før det blir optimalt.

Lyden er ikke på det samme nivå som de langt dyrere alternativene, men det kan man da heller ikke forvente. Vi skulle gjerne sett litt bedre lydseparering og noe bedre ytelse fra subwooferen. Likevel til 5 500 kroner får det et ganske heftig sett som er har nærmest alt. 3D, Bly-ray, DVD, CD og simulert surround. Ganske godt sammensatt enhet faktisk.

Beste pris på SC-BFT800 finner du i prisguiden.

annonse