Tek.no

Test Microsoft Lumia 550

Microsofts nye billigtelefon er et knallbra kjøp

Men den er ikke for deg som veksler mye mellom apper.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
4 Jan 2016 06:00

Innledning

Microsofts Lumia 550 er en billig Windows-telefon. Den er faktisk veldig billig, og kan kjøpes fra drøye 1100 kroner. For den prisen får du overraskende gode spesifikasjoner på noen områder, og du får flett nye Windows 10 Mobile.

Windows på mobil har de siste årene vært ett av de mest lettdrevne operativsystemene vi har brukt. Derfor har vi forhåpninger til at Lumia 550 skal være god å bruke selv om den ligger i et prisområde der vi tradisjonelt finner både helt greie og ganske dårlige telefoner.

Gode kompromiss

Microsoft har også gjort seg skyldig i én av disse telefonene, der man får inntrykk av at produsenten sparer seg til fant. Det dreier seg om helt enkle og billige utelatelser som ville gjort telefonen langt bedre å bruke. Lumia 535 manglet for eksempel oleofobisk belegg på skjermen, som førte til at fingermerker og olje festet seg på den. Over tid blir slike skjermer svært utfordrende å bruke.

Lumia 550 virker umiddelbart langt bedre. Skjermen har mye kvassere bildekvalitet og ikke samler den fingermerker på samme måte heller. Designen på selve telefonen er en smule anonym, men likevel pen å se til. Den minner aller mest om Lumia 640, selv om plasten i vårt eksemplar er gjennomfarget og ikke har et tykt lag blank klarlakk utenpå slik vår gamle billigfavoritt har.

Byggekvaliteten virker dessuten helt ålreit på Lumia 550. Den er bygget i plast, og ser hverken skjør eller spesielt solid ut, men passformen på bakdekselet er god. Tykkelsen på bestanddelene virker også grei, og telefonen knirker ikke når vi bruker den, slik Lumia 535 gjorde. Dette er enkle og rimelige egenskaper å bygge inn i en telefon som kan gjøre stor forskjell.

Nye Windows på billig telefon

Den aller største forskjellen er imidlertid å finne på skjermen. Med Lumia 550 er Windows Phone offisielt dødt, mens Windows 10 Mobile tar over. Operativsystemet er svært tett forbundet med det du kjører på dataskjermen din. Det innebærer også støtten for det Microsoft kaller Universal Apps, altså apper som er laget for å kjøre på alle typer Windows-skjermer.

Lumia 550 er en telefon med noenlunde enkel men funksjonell design.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På sikt er Universal Apps en svært god idé. Selv om Android nå er klodens mest utbredte OS, og iOS også er svært høyt i total markedsandel, bruker folk flest fortsatt Windows når de skal jobbe på en PC. Det er også slik at Windows har en enorm katalog eksisterende programvare, der mye ikke har sine motstykker for de mobile operativsystemene.

Det kan bety at vi får se en del av den programvaren som finnes sakte men sikkert gå over til å bli universalapps som altså kan kjøre både på telefon og på PC.

Det skal imidlertid sies at det er stor forskjell på måten universalapper og eldre Windows-applikasjoner er skrevet, og for en del av dette enorme villnisset har utviklerne for lengst gått videre til andre prosjekt. Apper som ikke lenger er i utvikling vil naturlig nok ikke få. Dermed er det ikke opplagt at Windows Phone 10 Mobile vil få god appstøtte fremover, men vi kan i hvert fall håpe på det.

I dag er apputvalget for Lumia 550 og de andre Windows 10 Mobile-telefonene nokså skrint. Vi skal komme litt tilbake til det senere i testen.

God å bruke tross svake spesifikasjoner

Ellers er det bare å konstatere at Windows 10 på mobiltelefoner fungerer ganske greit. Det gjelder selv på en svakt spesifisert telefon som denne. Den tar seg pauser her og der når du kjører apper, men i menysystemet går det meste raskt nok.

Det er lett å ta seg frem i Lumia 550-menyene. Siden det er Windows 10 Mobile som kjører har menyene mye til felles både med Windows Phone og Windows på storskjerm.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De mange likhetene mellom telefonen og det som foregår på storskjermen gjør det også ganske hyggelig å bruke Lumia 550. Den har med seg en god del av estetikken fra Windows Phone i menyene, samtidig som likhetene i systemmenyer og innstillinger har vesentlig mer til felles med vanlig Windows på PC. Det er ikke alt som er like intuitivt, men dette er likevel en enkel og fin telefon å bruke.

Microsoft Lumia 550
7
Bra

Microsoft Lumia 550

sitat"Lumia 550 er mye mobil for pengene, men Windows 10 Mobile har sine nykker."

Fordeler

 • Krysse av
  Forholdsvis god skjerm
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  Lav pris
 • Krysse av
  4G
 • Krysse av
  Minnekortstøtte
 • Krysse av
  Mange smarte funksjoner i Windows 10 Mobile

Ting å tenke på

 • Bytt
  En del bugs
 • Bytt
  Elendig kamera
 • Bytt
  Appveksling går innimellom svært tregt
 • Bytt
  Lite krefter til annet enn det grunnleggende
 • Bytt
  Litt magert apputvalg til Windows på mobil

Les også