Tek.no

Test Sony NW-WS413

Sony NW-WS413 lar deg velge om du vil stenge verden ute

Disse vanntette øreproppene er ikke avhengig av mobilen, og lar deg velge om du vil høre lyd fra omgivelsene.

Kurt Lekanger, Tek.no
26 Mar 2016 07:00

Mange liker å ha med seg mobiltelefonen på trening – for eksempel for å kunne logge løpe- eller sykkelturen med Endomondo, Strava eller andre apper. Eller bare for å kunne høre på musikk. Men noen ganger kunne det vært praktisk å slippe å ha med seg mobiltelefonen i det hele tatt – men likevel kunne ha musikk på øret. Løper du for eksempel lange turer kan et armbånd for mobilen være både klamt, stramt og plagsomt.

Sony NW-WS413 og WS414 kombinerer en musikkspiller og ørepropper i én og samme enhet – slik at du trenger kun disse når du trener. De to modellene er like, men WS413 har 4 GB lagringskapasitet, mens WS414 har 8 GB.

Kan ikke kobles til mobilen

Vi har blitt vant til at ørepropper skal kobles til mobiltelefonen, og det første vi prøvde å finne ut av var derfor hvordan vi koblet NW-WS413 til mobilen. Dette tok vi nemlig for gitt at var mulig.

Kurt Lekanger, Tek.no

Men NW-WS413 er ikke ørepropper til mobiltelefonen – det er ørepropper med innebygget musikkspiller. Øreproppene har da derfor også Sony-merkenavnet Walkman trykket på siden. Vi synes imidlertid det hadde vært veldig praktisk om de hadde kunnet brukes både når du skal lytte til musikk fra mobilen (eller prate i mobilen) og som frittstående ørepropper med musikkspiller. Men her er det altså ikke Bluetooth-støtte.

Som musikkspiller fungerte imidlertid øreproppene utmerket.

Vann- og støvtette

WS413 er både støvtette og vanntette, og de tåler også saltvann. Et rustsikkert belegg på overflaten skal beskytte produktet både innvendig og utvendig. Dermed skal de være egnet for deg som vil høre på musikk når du svømmer eller driver med andre former for vannsport.

Det følger med to ulike typer silikonpropper. Ett sett for vanlig bruk, og ett sett som skal benyttes når du bruker øreproppene i vannet. De vanntette proppene er dekket med en tynn film, slik at vannet ikke kommer inn. Bruker du disse er WS413 IP68-klassifisert, det vil si at de skal tåle varig neddykking under vann.

Kurt Lekanger, Tek.no

Øreproppene er av typen som går inn i øret, med en bøyle som går rundt øret og bak nakken. Hvis du ikke har brukt slike før kan det være litt styr første gangen å finne ut hvordan du får festet dem skikkelig, men når det først er gjort så sitter de veldig godt. Bruker du ørepropper med ledning vil gjerne rykk og napp i ledningen når du beveger deg gi uønskede lyder i øret. WS413 satt som sagt godt, og det var lite forstyrrende lyder forårsaket av at øreproppene beveget seg. Lav vekt – 32 gram – gjør at du ikke merker så mye til dem.

Fungerer ikke med strømmetjenester

For å bruke øreproppene må du først overføre musikk til dem (det ligger riktignok noen låter der fra før når du pakker dem ut første gang).

Dette er altså propper for gode, gammeldagse musikkfiler. Undertegnedes problem var at jeg har minimalt med musikkfiler, i hvert fall fra de siste 6-7 årene. I dag er det jo gjerne strømmetjenester som Spotify, Tidal og Apple Music som gjelder – og mange kjøper ikke lenger musikk.

Ladekabelen er proprietær, og brukes også for overføring av musikk fra PC-en.
Sony

Du overfører musikk ved å koble WS413 direkte til en USB-port i PC-en med en medfølgende kabel, så er det bare å dra og slippe filene over til dem – som med en vanlig minnepinne. Det benyttes en proprietær kabel som også brukes til lading. Årsaken til at det ikke er vanlig Micro-USB er selvfølgelig at øreproppene skal være helt vanntette, og derfor har ladekontakter på utsiden. Ulempen med dette er at du risikerer at du ikke har ladekontakten for hånden når du skal lade eller når du vil overføre ny musikk til øreproppene.

Med 4 GB minne er det litt begrenset hvor mye musikk du får plass til, men du kan eventuelt gå for 8 GB-versjonen (WS414) om det skulle være for lite. Formater som støttes er MP3, WMA, lineær PCM, samt AAC. Har du filer i FLAC-format eller andre «sære» formater, må du med andre ord konvertere disse først.

Batteritiden er oppgitt til 12 timer, og det er hurtiglading slik at tre minutters lading skal være nok til å kunne bruke øreproppene i én time.

Hør lyd fra omgivelsene

Det å betjene øreproppene mens du trener er forholdsvis enkelt, men det lønner seg å gjøre deg litt kjent med plasseringen av knappene før du setter igang. På høyre ørepropp finner du knapper for å skru proppene av og på, for å spille eller pause musikken, samt for å gå til neste eller forrige sang.

På venstre propp finner du ytterligere fire knapper. To av dem er for å justere volumet, mens en Mode-knapp lar deg velge om du skal spille alle sangene i rekkefølge, i tilfeldig rekkefølge, eller la alle sangene repeteres når avspillingen er ferdig.

Ladekontakten sitter på baksiden av høyre ørepropp.
Kurt Lekanger, Tek.no

Den fjerde knappen på venstre side er litt spesiell. Den stikker litt mer ut enn de andre, og er i en annen farge. Denne aktiverer det som kalles «ambient sound»-modus, og lar deg høre stemmer og andre lyder fra omgivelsene rundt deg. Dette kan være praktisk for eksempel hvis du vil snakke med noen, men også for å gjøre det litt tryggere når du løper eller sykler rundt i trafikkerte områder. Undertegnede oppdaget at denne funksjonen var fin å ha for å høre biler som kom kjørende bakfra når jeg løp på litt smale veier.

Vi synes ambient sound-modusen fungerte godt. Den gjorde det mulig å høre på musikk uten at lydkvaliteten ble særlig forringet – men hvor det likevel var lett å høre lyder fra omgivelsene. Men når vi løp på grus ble knaselyden fra grusen veldig forsterket og virket forstyrrende. Det er mulig å velge hvor mye lyder utenfra skal forsterkes ved å holde inne ambient sound-knappen noen sekunder. Talebeskjeder på øret forteller deg hele tiden hva du gjør.

Du har ellers en del litt spesielle funksjoner som krever at du holder flere knapper inne samtidig for å aktivere. For eksempel kan øreproppene automatisk jevne ut forskjeller i lydvolum mellom ulike sanger, og du kan få dem til å automatisk begrense maksvolumet – slik at du ikke risikerer hørselskader.

Konklusjon

Du får proppene i fire ulike farger.
Sony

Sony NW-WS413 er gode ørepropper for deg som liker å trene, og spesielt om du har behov for vanntette ørepropper du ikke bare kan bruke i regnet – men også når du driver med svømming eller annen vannsport.

Lydkvaliteten er forholdsvis god, med klar og fin diskant og noenlunde god bass – men er du hifi-nerd vil du kanskje ikke bli voldsomt imponert. Men helt klart godkjent, prisen på rundt 1100-1200 kroner tatt i betraktning.

Hadde øreproppene i tillegg hatt Bluetooth-støtte og fungert som vanlige ørepropper og håndfriløsning til mobilen, da ville de vært komplette. Vi føler at tiden har løpt litt fra rene «MP3-spillere» – selv om vi innser at det kan være kjekt å slippe å drasse på mobilen når man trener. Men driver du med svømming, er disse perfekte.

Er du opptatt av trening, bør du også få med deg testen av Suuntos nye toppmodell:
Kan Suunto Ambit 3 Vertical slå Polar og Garmin? »

Sony NW-WS413
7
Bra

Sony NW-WS413

sitat"Sony NW-WS413 er gode ørepropper for deg som liker å trene og ikke vil ha med deg mobilen"
 • Krysse av
  Vanntette
 • Krysse av
  Ambient sound-modus
 • Krysse av
  Gode å ha på seg
 • Krysse av
  Forholdsvis god lyd
 • Krysse av
  Rask lading
 • Bytt
  Kan ikke kobles til mobil
 • Bytt
  Litt lite lagringsplass
Les også
Plantronics BackBeat Go 3: Trådløst, men middelmådig
Les også
Suunto Ambit 3 Vertical: Kan Suunto slå Garmin og Polar?
Les også
Sennheiser Momentum II Wireless: Hodesettet som gir deg i pose og sekk.
Les også
Chill Innovations hodetelefon-lue: Hei, den virker faktisk!
Les også
TomTom Spark Cardio + Music: TomTom Spark lar deg spille musikk uten at du må ha med deg mobilen
annonse

Les også