Til hovedinnhold

Dette er ukens apper

Shutterstock / montasje (Tek.no)

Solar Walk

Tett på sola

Jeg pleier å slite med å rekke tog og fly. Etter å ha sett «The Martian» er jeg ganske sikker på at jeg ikke booker en tur til Mars.

Det er så store avstander der oppe over atmosfæren at det er fort gjort å duppe av før man vet ordet av det. Bare å reise rundt i solsystemet vårt tar jo tid, så det gjelder å følge svært nøye med på reisepapirene for å unngå å komme for sent. Så kan man heller slappe av i hypersøvn senere. Men det er jo veldig pent der oppe, hvis en ser bort fra all ventingen. Da er det hendig med en app som komprimerer verdensrommet så mye at den får plass i en smarttelefon, og likevel gir deg den beste oversikten over planetene jeg har sett siden overlærer Pedersen ødela isopor-solsystemet i O-fagtimen i sjette klasse. Vi snakker om Solar Walk.

Når du starter appen, kan du velge om du vil se solsystemet med «naturlige avstander» mellom stjerner og planeter, eller med avstander en gjennomsnittlig romferje kunne gjort unna på noen timer. I begge moduser står himmellegemene ellers i rett forhold til hverandre. Du kan zoome og snurre på den planeten eller stjerna du velger som midtpunkt, og resten av solsystemet snurrer rundt dette punktet. For at du skal slippe å måtte zoome utover i bokstavelig talt det uendelige, begrenser Solar Walk seg til Melkeveien og en del av stjernene der. Solar Walk er langt fra å være uttømmende på info eller finesser, men er kanskje den appen som gir deg best oversikt over solsystemet, og er ypperlig som redningsplanke når barn spør om noe interplanetarisk.

Solar Walk

Format: Android og iPhone
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til Android » Last ned til iPhone »

GoMore

Billigbil-app

Å eie en bil er et svart hull av utgifter, avgifter og miljøgifter. En app hjelper deg å komme ut på den grønne gren.

Alt koster, men få ting koster mer enn å ha bil. Med mindre du deler utgiften med andre. Veldig mange andre. Bilutleie kan være et alternativ, enten du vil leie ut din egen bil, eller leie andres bil. En annen mulighet er å sitte på med noen som skal samme vei. Før het det haiking, da sto man med en plakat i veikanten om man ville kjøre langt, eventuelt bli robbet. Nå heter det samkjøring, siden man kan ta kontakt på nettet og avtale turen på forhånd.

Ved hjelp av appen GoMore kan du både leie ut bil og leie bil, samt etterspørre eller tilby samkjøring. Vi omtalte GoMore for ett år siden, da appen kun var tilgjengelig for iPhone og på nett, og hadde 250 000 medlemmer i Skandinavia. Nå er Android støttet i tillegg, og antallet brukere har doblet seg.

Når du starter appen, kan du velge å opprette en profil med brukernavn og passord, eller via Facebook. Så blir du spurt om du er mest interessert i bilutleie eller samkjøring. Samkjøringsdelen omtalte vi i fjor. Etter å ha lagt inn en «skyssagent» med pris, reisestrekning og dato, kontaktes du dersom noen vil ha deg med i bilen, eventuelt vil sitte på i bilen din. Velger du bilutleie, kan du søke etter bil, velge en favorittbil, sjekke leieoversikten i området ditt eller legge inn din egen bil. Så er det bare å slå til på det tilbudet som passer best. Betalingen skjer online. Fine biler koster flesk, men det er mulig å leie enklere biler rimelig. GoMore tar et servicegebyr, som er 20 % av omsetningen.

GoMore

Format: Android og iPhone
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til Android » Last ned til iPhone »

Accuweather

Det alle snakker om i morgen

Det fins ikke dårlig vær, bare dårlige vær-apper. Men noen av dem er så gode at det ikke gjør noe om regnet øser ned.

Vel, så gode apper fins kanskje ikke, men de som har utviklet Accuweather, har brukt regnværsdagene til noe konstruktivt. På app-labben. Appen regnes for å være svært pålitelig, så da gjør det ikke noe at den er flott å se på i tillegg. Den gir deg værmelding for 72 timer framover, time for time, og 15 dager framover, dag for dag. Været gis i form av beskrivelser, tall og animasjoner, du får vite maks- og minimumstemperatur for dagen, soloppgang og -nedgang, vinhastighet og hva temperaturen føles som. Nerdete nok for de fleste, altså. Hvis det i tillegg er kraftig uvær på gang, får du meldinger om det.

Når du starter appen, angir du stedet der du er, velger mellom fahrenheit og celsius, og velger om du vil motta varslinger. Så får du et diskret opplæringsprogram der du får sett været, komplett med flott animasjon, temperatur og hvor kaldt det føles. Sveiper du oppover, får du detaljerte opplysninger om værutviklingen, og sveiper du mot venstre, får du se kart over værsituasjonen hvor som helst i verden.

Appen fungerer også på Apple Watch, og har støtte for 3D-touch.

Accuweather

Format: Android, iPhone og Windows Phone
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til Android » Last ned til iPhone » Last ned til Windows Phone »

Ukens mobilspill

Kostbart, men verdt hver eneste krone

Final Fantasy IX er et av de aller beste spillene i den velkjente serien, og et av mine absolutt beste spillminner fra den aller første PlayStation.

Det har sjarm, det har en engasjerende historie med minneverdige spillfigurer, og det har et nydelig lydspor. Mobilversjonen er kanskje ikke den optimale måten å nyte dette spillet på, men bare det faktum at man kan er egentlig god nok grunn alene.

Sammenlignet med mobilversjonen av Final Fantasy VII så er det tydelig at Square Enix har lært et par ting. Kontrollene er mye bedre, og overgangen til berøringskjerm er gjort på en mye mer elegant måte i dette spillet.

Ja, prisen er blant det aller høyeste du får på mobil om dagen. Sett i lys av hvor bra Final Fantasy IX er, og hvor mange timer med spillhistorie du kan nyte her, så er det uten tvil verdt det.

Final Fantasy IX

Format: Android, iOS
Pris: 199 kroner

Last ned til AndroidLast ned til iOS

Ukens mobilspill er levert av Gamer.no, som hver måned anbefaler ti spill til mobilen. Du finner alle mobilspill-anbefalingene på denne siden »

Sjekk flere anbefalte apper på vår samleside »

annonse