Tek.no

Test Shuttle XPC cube SZ170R8

En liten PC-boks kan gi deg store muligheter

Shuttles nyeste barebone aspirerer til mer enn størrelsen vil tilsi.

Vegar Jansen, Tek.no
24 Aug 2016 06:00
annonse

Shuttle XPC cube SZ170R8

Av og til lar vi bærbare PC-er og annet nymotens ræl seile sin egen sjø, og lar oss lengte tilbake til da menn hadde hår på leggene, datamusa hadde kule og datamaskinen stod plantet på gulvet. Bevares, ikke det at stasjonære datamaskiner er helt steinalder, men folk står ikke akkurat i kø for et kabinett eller barebone som krever litt muskler og innsikt for å sparke i gang.

Likevel tar vi oss friheten til å teste datautstyr som er av den mer tradisjonelle sorten også. Sist vi kikket på en ekte «barebone» – et rammeverk der du selv velger hva du vil sette inn av prosessor, RAM, disker og grafikkløsninger – var det Shuttle XH97V som stod på testbenken.

Og nå, på vei mot halvannet år senere, er det igjen Shuttle som er frempå med et testeksemplar. Det kan høres litt ut som særbehandling, men faktum er at dette selskapet er ganske alene om å dytte ut litt større barebone-modeller hvor du også kan bytte ut prosessoren og/eller grafikkløsningen.

Med annet smådatamaskineri, eksempelvis fra MSI eller Zotac, er du som regel begrenset til å kunne sette inn eller bytte ut disk(er) og RAM.

Liten, men stor

Et panel under fronten skjuler to USB 3.0-kontakter og minijacker for mikrofon og hodetelefoner.

Mer
Vegar Jansen, Tek.no

Baksiden av Shuttle SZ170R8, med den lille PSU-vifta oppe til venstre. På høyre side ser vi de avtagbare skinnene som gjør plass til et grafikkort eller annet tilleggskort. På hovedkortet i bunnen har vi to DisplayPort-kontakter, en HDMI 1.4, gigabit LAN, seks USB 3.0, en eSATA-port og minijacker for lyd.

Mer
Vegar Jansen, Tek.no

Vårt testobjekt denne gangen har den fulle betegnelsen Shuttle XPC cube SZ170R8. Ikke alt her er trukket ut av en hatt – «Z170» betyr at den har Intels Z170-brikkesett, så her snakker vi altså om en PC som kun tar Intels nye Skylake-prosessorer.

annonse

Oppdatert 31.03.2017: Shuttle har nå også sluppet en BIOS-oppdatering som gir støtte for den enda nyere Kaby Lake-generasjonen, slik at du eksempelvis kan stappe inn flaggskipet Intel Core i7-7700K.

Datamaskinen har både ramme og skall i aluminium, og karosseriet har en lekker sort finish. Formen minner litt om en voksen brødboks. Strategiske mål oppgis til 33,2 x 21,6 x 19,8 centimeter og volumet skal være 14,2 liter.

På vår vekt veide hele sulamitten inn til 3,66 kilogram, dette inkluderer da altså det ferdiginstallerte hovedkortet og strømforsyningen.

PSU-en er for øvrig en Shuttle-merket 500 watts sak med ekstra smal formfaktor – da med fordelen av å ta mindre plass, mens ulempen er at det ikke er noe du bare kan bytte ut helt uten videre.

Og med et lite blikk på den lille vifta som sitter i PSU-en, er det noe vi umiddelbart følte sterkt for å gjøre.

annonse

Men heldigvis snakker vi ikke her om et produkt fra aller nederste hylle. Strømforsyningen er nemlig 80 Plus Silver-sertifisert, så den er ganske så effektiv og blir følgelig ikke så veldig varm helt uten videre.

Foruten vifta i strømforsyningen er Shuttle SZ170R8 utstyrt med en liten kabinettvifte i front – som vil hjelpe til med å blåse kald luft over eventuelle harddisker eller SSD-er i diskbrønnramma – mens «prosessorvifta» sitter helt i bakkant. Denne blåser luft over kjøleribbeløsningen som flytter CPU-varmen via fire varmerør («heatpipes»).

Vifte- og kjøleribbeløsningen er lett å sette på og fjerne. I likhet med karosseriet er vifta festet med tommelskruer, mens kjøleren bruker standard Intel-fester som du lett klemmer på plass rundt prosessoren.

Det du vil – innen bestemte rammer

I en barebone-modell kan du i teorien putte inn hva du vil, men ettersom dette er små kabinetter som kommer med hovedkort, strømforsyning og kabling inkludert, er det selvfølgelig visse begrensninger på hva du kan plukke.

Hovedkortets sokkel og brikkesett betyr at du med SZ170R8 ikke kan bruke eldre prosessorer, eller for den saks skyld noe fra Intels konkurrent AMD. Kabinettets størrelse forhindrer bruk av uanstendig lange grafikkort. Harddiskrammen – dersom du skulle ha bruk for installere denne – gjør at du ikke kan bruke minnemoduler med høye kjøleribber.

Av innvendige kontakter finner vi blant annet M.2, Mini PCIe, fire spor til RAM, fire SATA-kontakter, x16 PCIe-spor for grafikk og x4 PCIe for eventuelle andre tilleggskort.

Mer
Vegar Jansen, Tek.no

Du er for øvrig begrenset til å bruke minnemoduler som takler såpass lav spenning som 1,2 volt, og da sier den korte listen over kompatible minnemoduler en hel del om situasjonen. Men egentlig er den bedre enn den ser ut til.

Vi benyttet oss i hvert fall av 1,2-volts Corsair-minne fra skjermkorttestriggen vår som ikke står på den nevnte lista, og fikk ingen problemer av den grunn.

RAM er for øvrig ikke det eneste vi lånte fra den riggen. En prosessor måtte jo også settes i Shuttle SZ170R8, og da kunne vi like greit ta Core i7-6700K-en som ikke hadde så mye annet å styre med i forrige uke.

Men hvis ikke prosessorytelse betyr så mye for deg, kan du i praksis utstyre boksen med en hvilken som helst Intel-prosessor tilhørende Skylake-generasjonen. Med Skylake er det også full 4K-støtte med integrert grafikk uansett hvilken prosessor du går for. For tidligere generasjoner har en Core i3 vært minimum.

Fire disker og M.2

Utsikt mot strømforsyningen.

Vegar Jansen, Tek.no

Når det gjelder lagringsplass tar SZ170R8 opp til fire vanlige SATA-disker i 3,5-tommers format. Skal du ha inn 2,5-tommere eller et par SSD-er trenger du overganger fra 2,5 til 3,5 tommer.

Det er ingen muligheter for å installere noe optisk drev på denne datamaskinen, og i 2016 er det heller ikke akkurat noe vi savner. Har du ikke et optisk USB-drev til den medfølgende CD-en med drivere, må du nesten laste dem ned eller få lagt de over på en minnepinne.

Da holder det for øvrig med nettverkskortdriveren – resten finner Windows automagisk.

Foruten plass til harddisker er Shuttle SZ170R8 utstyrt med en M.2-kontakt som takler SSD-er med både SATA- og PCIe-grensesnitt.

Her var planen først å bruke testvinneren Samsung 950 Pro, men da kom vi borti det vi prøvde å belyse i nevnte test, nemlig at oppstart fra en NVMe-disk krever NVMe-støtte i BIOS (UEFI).

Oppdatert: Etter litt fikling i BIOS fikk vi dette til å fungere med Samsung 950 Pro. Men den andre NVMe M.2-disken vi har tilgang på, en Toshiba OCZ RD400, klarte vi dog ikke å få liv i. Her har altså ikke Shuttle alt helt på stell.

Uansett tok vi heller i bruk HyperX Predator på 480 GB, som ikke krever NVMe-støtte.

Plass til grafikkort og litt til

Ved siden av plass til en M.2-SSD er det også et spor for et Mini PCIe-kort i halv størrelse, som da av de fleste vil bli brukt til et trådløst nettverkskort (altså Wi-Fi).

Til slutt har hovedkortet to vanlige PCI Express-spor, et x16 og et x4. Men dersom du da bruker x16-sporet til et skikkelig kraftig grafikkort – som gjerne tar to kortplasser – vil du ikke kunne benytte det mindre x4-sporet.

Ellers kan du altså stappe inn et enklere grafikkort og et annet PCIe-utvidelseskort i tillegg.

Men nå er det altså ikke slik at du ha grafikkort i denne boksen. Selv med den integrerte grafikken støtter PC-en tre skjermer.

Vi ønsket dog å teste med et ordentlig grafikkort i Shuttle SZ170R8 – «Founders Edition» av Nvidia GeForce GTX 1060, GTX 1070 og GTX 980 Ti ble prøvd. Vi forsøkte også å klemme inn et kort fra MSI, men med en lengde på over 27 centimeter viste det seg å bli noen millimeter for langt.

For ordens skyld: FE-versjonen av GeForce GTX 1080 er også innafor.

Shuttle XPC Cube SZ170R8
7
Bra

Shuttle XPC Cube SZ170R8

sitat"En barebone med mange muligheter og gode «ulv i fåreklær»-takter."
 • Krysse av
  Tar disker og RAM i full størrelse
 • Krysse av
  Plass til M.2 SSD (SATA eller PCIe)
 • Krysse av
  Plass til Mini-PCIe trådløst nettverkskort
 • Krysse av
  Beskjeden størrelse og lekkert utseende
 • Krysse av
  Takler en rekke grafikkort under 27 cm
 • Krysse av
  Tar prosessorer fra Celeron til Core i7
 • Bytt
  Litt problematisk NVMe-støtte
 • Bytt
  Begrenset utvalg med 1,2 volts DDR4-moduler
 • Bytt
  Installasjon av 2,5-tommers disker krever adaptre
 • Bytt
  Lista over støttede grafikkort kunne vært fyldigere

Les også