Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestShuttle XPC cube SZ170R8

En liten PC-boks kan gi deg store muligheter

Shuttles nyeste barebone aspirerer til mer enn størrelsen vil tilsi.

Vegar Jansen, Tek.no

Shuttle XPC cube SZ170R8

Av og til lar vi bærbare PC-er og annet nymotens ræl seile sin egen sjø, og lar oss lengte tilbake til da menn hadde hår på leggene, datamusa hadde kule og datamaskinen stod plantet på gulvet. Bevares, ikke det at stasjonære datamaskiner er helt steinalder, men folk står ikke akkurat i kø for et kabinett eller barebone som krever litt muskler og innsikt for å sparke i gang.

Likevel tar vi oss friheten til å teste datautstyr som er av den mer tradisjonelle sorten også. Sist vi kikket på en ekte «barebone» – et rammeverk der du selv velger hva du vil sette inn av prosessor, RAM, disker og grafikkløsninger – var det Shuttle XH97V som stod på testbenken.

Og nå, på vei mot halvannet år senere, er det igjen Shuttle som er frempå med et testeksemplar. Det kan høres litt ut som særbehandling, men faktum er at dette selskapet er ganske alene om å dytte ut litt større barebone-modeller hvor du også kan bytte ut prosessoren og/eller grafikkløsningen.

Med annet smådatamaskineri, eksempelvis fra MSI eller Zotac, er du som regel begrenset til å kunne sette inn eller bytte ut disk(er) og RAM.

Liten, men stor

Et panel under fronten skjuler to USB 3.0-kontakter og minijacker for mikrofon og hodetelefoner.
Vegar Jansen, Tek.no
Baksiden av Shuttle SZ170R8, med den lille PSU-vifta oppe til venstre. På høyre side ser vi de avtagbare skinnene som gjør plass til et grafikkort eller annet tilleggskort. På hovedkortet i bunnen har vi to DisplayPort-kontakter, en HDMI 1.4, gigabit LAN, seks USB 3.0, en eSATA-port og minijacker for lyd.
Vegar Jansen, Tek.no

Vårt testobjekt denne gangen har den fulle betegnelsen Shuttle XPC cube SZ170R8. Ikke alt her er trukket ut av en hatt – «Z170» betyr at den har Intels Z170-brikkesett, så her snakker vi altså om en PC som kun tar Intels nye Skylake-prosessorer.

Oppdatert 31.03.2017: Shuttle har nå også sluppet en BIOS-oppdatering som gir støtte for den enda nyere Kaby Lake-generasjonen, slik at du eksempelvis kan stappe inn flaggskipet Intel Core i7-7700K.

Datamaskinen har både ramme og skall i aluminium, og karosseriet har en lekker sort finish. Formen minner litt om en voksen brødboks. Strategiske mål oppgis til 33,2 x 21,6 x 19,8 centimeter og volumet skal være 14,2 liter.

På vår vekt veide hele sulamitten inn til 3,66 kilogram, dette inkluderer da altså det ferdiginstallerte hovedkortet og strømforsyningen.

PSU-en er for øvrig en Shuttle-merket 500 watts sak med ekstra smal formfaktor – da med fordelen av å ta mindre plass, mens ulempen er at det ikke er noe du bare kan bytte ut helt uten videre.

Og med et lite blikk på den lille vifta som sitter i PSU-en, er det noe vi umiddelbart følte sterkt for å gjøre.

Men heldigvis snakker vi ikke her om et produkt fra aller nederste hylle. Strømforsyningen er nemlig 80 Plus Silver-sertifisert, så den er ganske så effektiv og blir følgelig ikke så veldig varm helt uten videre.

Foruten vifta i strømforsyningen er Shuttle SZ170R8 utstyrt med en liten kabinettvifte i front – som vil hjelpe til med å blåse kald luft over eventuelle harddisker eller SSD-er i diskbrønnramma – mens «prosessorvifta» sitter helt i bakkant. Denne blåser luft over kjøleribbeløsningen som flytter CPU-varmen via fire varmerør («heatpipes»).

Vifte- og kjøleribbeløsningen er lett å sette på og fjerne. I likhet med karosseriet er vifta festet med tommelskruer, mens kjøleren bruker standard Intel-fester som du lett klemmer på plass rundt prosessoren.

Det du vil – innen bestemte rammer

I en barebone-modell kan du i teorien putte inn hva du vil, men ettersom dette er små kabinetter som kommer med hovedkort, strømforsyning og kabling inkludert, er det selvfølgelig visse begrensninger på hva du kan plukke.

Hovedkortets sokkel og brikkesett betyr at du med SZ170R8 ikke kan bruke eldre prosessorer, eller for den saks skyld noe fra Intels konkurrent AMD. Kabinettets størrelse forhindrer bruk av uanstendig lange grafikkort. Harddiskrammen – dersom du skulle ha bruk for installere denne – gjør at du ikke kan bruke minnemoduler med høye kjøleribber.

Av innvendige kontakter finner vi blant annet M.2, Mini PCIe, fire spor til RAM, fire SATA-kontakter, x16 PCIe-spor for grafikk og x4 PCIe for eventuelle andre tilleggskort.
Vegar Jansen, Tek.no

Du er for øvrig begrenset til å bruke minnemoduler som takler såpass lav spenning som 1,2 volt, og da sier den korte listen over kompatible minnemoduler en hel del om situasjonen. Men egentlig er den bedre enn den ser ut til.

Vi benyttet oss i hvert fall av 1,2-volts Corsair-minne fra skjermkorttestriggen vår som ikke står på den nevnte lista, og fikk ingen problemer av den grunn.

RAM er for øvrig ikke det eneste vi lånte fra den riggen. En prosessor måtte jo også settes i Shuttle SZ170R8, og da kunne vi like greit ta Core i7-6700K-en som ikke hadde så mye annet å styre med i forrige uke.

Men hvis ikke prosessorytelse betyr så mye for deg, kan du i praksis utstyre boksen med en hvilken som helst Intel-prosessor tilhørende Skylake-generasjonen. Med Skylake er det også full 4K-støtte med integrert grafikk uansett hvilken prosessor du går for. For tidligere generasjoner har en Core i3 vært minimum.

Fire disker og M.2

Utsikt mot strømforsyningen.
Vegar Jansen, Tek.no

Når det gjelder lagringsplass tar SZ170R8 opp til fire vanlige SATA-disker i 3,5-tommers format. Skal du ha inn 2,5-tommere eller et par SSD-er trenger du overganger fra 2,5 til 3,5 tommer.

Det er ingen muligheter for å installere noe optisk drev på denne datamaskinen, og i 2016 er det heller ikke akkurat noe vi savner. Har du ikke et optisk USB-drev til den medfølgende CD-en med drivere, må du nesten laste dem ned eller få lagt de over på en minnepinne.

Da holder det for øvrig med nettverkskortdriveren – resten finner Windows automagisk.

Foruten plass til harddisker er Shuttle SZ170R8 utstyrt med en M.2-kontakt som takler SSD-er med både SATA- og PCIe-grensesnitt.

Her var planen først å bruke testvinneren Samsung 950 Pro, men da kom vi borti det vi prøvde å belyse i nevnte test, nemlig at oppstart fra en NVMe-disk krever NVMe-støtte i BIOS (UEFI).

Oppdatert: Etter litt fikling i BIOS fikk vi dette til å fungere med Samsung 950 Pro. Men den andre NVMe M.2-disken vi har tilgang på, en Toshiba OCZ RD400, klarte vi dog ikke å få liv i. Her har altså ikke Shuttle alt helt på stell.

Uansett tok vi heller i bruk HyperX Predator på 480 GB, som ikke krever NVMe-støtte.

Plass til grafikkort og litt til

Ved siden av plass til en M.2-SSD er det også et spor for et Mini PCIe-kort i halv størrelse, som da av de fleste vil bli brukt til et trådløst nettverkskort (altså Wi-Fi).

Til slutt har hovedkortet to vanlige PCI Express-spor, et x16 og et x4. Men dersom du da bruker x16-sporet til et skikkelig kraftig grafikkort – som gjerne tar to kortplasser – vil du ikke kunne benytte det mindre x4-sporet.

Ellers kan du altså stappe inn et enklere grafikkort og et annet PCIe-utvidelseskort i tillegg.

Men nå er det altså ikke slik at du ha grafikkort i denne boksen. Selv med den integrerte grafikken støtter PC-en tre skjermer.

Vi ønsket dog å teste med et ordentlig grafikkort i Shuttle SZ170R8 – «Founders Edition» av Nvidia GeForce GTX 1060, GTX 1070 og GTX 980 Ti ble prøvd. Vi forsøkte også å klemme inn et kort fra MSI, men med en lengde på over 27 centimeter viste det seg å bli noen millimeter for langt.

For ordens skyld: FE-versjonen av GeForce GTX 1080 er også innafor.

Shuttle XPC Cube SZ170R8
7
Bra

Shuttle XPC Cube SZ170R8

7
Bra
sitatEn barebone med mange muligheter og gode «ulv i fåreklær»-takter.

Fordeler

 • +
  Tar disker og RAM i full størrelse
 • +
  Plass til M.2 SSD (SATA eller PCIe)
 • +
  Plass til Mini-PCIe trådløst nettverkskort
 • +
  Beskjeden størrelse og lekkert utseende
 • +
  Takler en rekke grafikkort under 27 cm
 • +
  Tar prosessorer fra Celeron til Core i7

Ting å tenke på

 • Litt problematisk NVMe-støtte
 • Begrenset utvalg med 1,2 volts DDR4-moduler
 • Installasjon av 2,5-tommers disker krever adaptre
 • Lista over støttede grafikkort kunne vært fyldigere

Installasjon, ytelse og konklusjon

Installasjon

Shuttle XPC cube SZ170R8 er ikke spesielt vanskelig å ha med å gjøre. Med tommelskruer for kabinettdeksel og vifte er det kjapt og enkelt å få tilgang inni innsiden av datamaskinen.

Du trenger dog fremdeles en stjernetrekker for å løsne harddiskramma, noe som er en nødvendighet for å komme til skikkelig. Når dette først er gjort, har du god plass til montering av dine foretrukne komponenter.

Shuttle har også lagt ved en liten tube termisk pasta, så du trenger strengt tatt ikke noe mer – og hvis du følger veiledningen bør ikke installasjonen av grunnkomponentene ta deg mer enn rundt ti minutter. Litt mer hvis du har planer om å fylle boksen med disker.

Med harddiskramma borte er det lett å komme til for installasjon. Her er CPU, RAM og GeForce GTX 1060 installert. M.2-SSD-en er skjult under grafikkortet. Merk for øvrig varmerørene som leder varmen fra prosessoren til kjøleanordningen i bakkant.
Vegar Jansen, Tek.no

For en problemfri installasjon er det naturligvis anbefalt å bruke komponenter som Shuttle har på sin «godkjentliste».

Uheldigvis er listene over støttet RAM og grafikkort ganske korte. I teorien skal du også kunne bruke andre komponenter så lenge disse oppfyller samme tekniske og fysiske krav, men det vil likevel kunne gjøre det litt problematisk å finne egnede deler.

Tek.no er velsignet med en relativt godt utstyrt lab, og når boksen først ikke ville starte opp fordi RAM-en vi først brukte krevde 1,35 volt, kunne vi kjapt bytte til minne som taklet de 1,2 volt som hovedkortet serverer.

Vi hadde også muligheten til å teste flere grafikkort som ikke stod på Shuttles liste, så heldige vil ikke mange andre være.

Etter installasjonen av grafikkortet var vi for øvrig litt bekymret for at strømledningen fra PSU-en til kortet ikke var lang nok når harddiskramma kom på plass. Med litt knot fikk vi det likevel til, men kunne gjerne sett at den ledningen var et par centimeter lenger.

Ledningen til grafikkortet har for øvrig to kontakter: én 6-pinners og én 6 + 2 pinners.

Ikke ytelse, men temperatur

Ettersom vi snakker om en barebone – som kan settes opp med det aller dyreste eller billigste av standard komponenter – er det ikke noe stort poeng i å kjøre vanlige ytelsestester av Shuttle SZ170R8.

Prosessorens kjøleløsning lagt på toppen av vifta. Denne ligger i et beskyttende «hus» som også har plass til kjøleribba.
Vegar Jansen, Tek.no

For oss ble det mer interessant å sjekke den lille boksens kjøleegenskaper, så vi utstyrte den like godt med 95-watteren Intel Core i7-6700K og et Nvidia GeForce GTX 980 Ti grafikkort.

Denne kombinasjonen kan generere dugelig med varme, noe som naturligvis kan bli en utfordring i et såpass beskjedent kabinett.

Men vi lurte jo på om denne barebonen kunne være en god «ulv i fåreklær» med et beskjedent ytre og rått indre uten at vi risikerte å svi fingrene på chassiset.

Derfor gjorde vi også en liten test av akkurat dette. Vi kjørte overnevnte konfigurasjon både med og uten ytre kledning, og målte underveis temperaturer under last ved spilling og mer konvensjonell PC-jobbing. For dette brukte vi programmene 3DMark og PCMark 8.

Disse har litt forskjellige typer tester som lar prosessoren og grafikkortet få jobbe litt. Heldigvis er kabinettdekselet godt perforert på sidene, og da ekstra mye der hvor grafikkortet sitter. Poenget er da at dette kan suge inn kald luft rett gjennom hullene i veggen og således få «frisk luft» rett fra omgivelsene.

Alle disse hullene er ikke til pynt.
Vegar Jansen, Tek.no

For grafikkortets del oppdaget vi derfor heller ingen praktisk forskjell på om kabinettets deksel var av eller på under kjøring av spill.

Installerer du et kraftig grafikkort, vil det for øvrig være en fordel med en modell som dytter varmluften ut i bakkant og ikke lar all varmen gå til å varme opp resten av kabinettet. Men selv slike kjøleløsninger forhindrer ikke at det stråler en del varme fra grafikkortet, og dette påvirker naturligvis et slikt lukket system.

Med kabinettdekselet påmontert målte vi derfor en økning i generell prosessortemperatur på omtrent ti grader når grafikkortet måtte jobbe hardt over tid.

Nakent, trangt og det kjøligere alternativet. GeForce GTX 1070 får akkurat plass.
Vegar Jansen, Tek.no

Dette fordi prosessorkjøleren i bakkant da i større grad må benytte seg av luft som allerede er varmet opp av grafikkortet. Dette er i og for seg ikke noe stort problem, ettersom den dynamiske viftehastigheten og prosessoren selv vil forhindre overoppheting. Men en kjøligere prosessor vil sørge for mindre viftestøy og vil dessuten ha mer å gi i korte perioder med turbomodus.

Oftest vil dette riktignok være mer målbart enn merkbart – i hvert fall når det gjelder ytelse – men det er verdt å nevne det likevel. Det er også på sin plass å nevne at vi ikke fikk svidde fingre selv om PC-en altså ble varmere under belastning med kabinettdekselet på.

Etter hva ørene våre kan oppfatte, prioriterer Shuttle å holde litt igjen på viftehastighetene for sikre et levelig støynivå – vel å merke med vifta i smart modus, som da er standard. Skulle du ønske deg mer gjennomtrekk, kan viftehastigheten settes til et fast trinn i BIOS. Da kan du velge fra rundt mild bris til stiv kuling.

Under testingen holdt vi oss altså til den dynamiske standardinnstillingen. Vi opplevde at dette ga oss et relativt beskjedent lydtrykk – grafikkortet var det som sørget for mest sus under belastning. Men med ytterligere tre vifter innabords blir det vanskelig å kalle den for spesielt stillegående.

På den annen side snakker vi om et relativt jevnt sus uten ulyder. Strømforsyningens lille vifte, som har potensiale til å være en bråkebøtte, fant ingen grunn til å plage oss i testperioden.

Her gjør vi det mulig å overklokke til 4,3 GHz.
Vegar Jansen, Tek.no

Med Z170-brikkesettet er det mulig for egnede prosessorer å bli overklokket, og støtten er også der hos Shuttle SZ170R8.

Men det er ingen elegant løsning – du må gjøre dette i BIOS, som er uten moderne bekvemmeligheter som grafikk eller informative hjelpetekster. Vi var heller ikke i stand til å finne noen god dokumentasjon for overklokkingsmulighetene.

Uansett ser vi vel ikke helt for oss at de mest ihuga overklokkerne er de som kommer til å gå for en slik Shuttle-boks, men det er jo kjekt å ha muligheten.

Oppsummering og konklusjon

Shuttle XPC cube SZ170R8 er en PC som kan romme en god del mer enn den ser ut til. I teorien kan du fylle den opp med fire 3,5-tommers harddisker, en M.2-SSD, trådløst nettverkskort, 64 GB RAM, markedets heftigste grafikkort og en Core i7-6700K – som til og med kan overklokkes.

Uten at dette hindrer deg i å heller utstyre den med en tokjernet Intel Celeron og nøye deg med integrert grafikk dersom du ikke føler for å ta den helt ut – eller i en fjern fremtid ønsker å nedgradere den til en mer alminnelig kontormaskin.

For med et elegant aluminiumsskall og et volum på drøye fjorten liter er dette en boks som ikke ser spesielt ueffen ut når den står på pulten. Sånn sett vil den kunne gjøre seg like godt på kontoret som på et dataparty. Noen vil kanskje mene at den da minst burde hatt røde fartsstriper, mens andre sikkert vil sette pris på en liten PC som kan både være kraftig og anonym på en gang.

PC-en er relativt enkel å bygge i så lenge du putter inn ting i riktig rekkefølge. Det vil naturligvis også bli trangt dersom du dytter den full av harddisker – om den da i tillegg er utstyrt med kraftige komponenter og kjøres hardt, vil det være en fordel å holde et lite øye med temperaturene.

På papiret skal dog vifteløsningen i bakkant kunne ta unna det meste av varme, ettersom viftene øker hastigheten når temperaturen når et gitt punkt.

Vegar Jansen, Tek.no

Foruten plass til heftige saker innabords, er Shuttle SZ170R8 anstendig utstyrt med kontakter. Noen er fornuftig plassert i fronten også.

Uansett burde gigabit LAN, åtte USB 3.0 og tre skjermkontakter holde for de fleste. Om vi skal være pirkete kunne vi ønsket oss en optisk lydutgang og HDMI 2.0 – slik det er nå må du ta i bruk DisplayPort for å få 4K UHD-oppløsning med 60 Hz oppfriskningsrate, da HDMI 1.4 er begrenset til 30 Hz i den oppløsningen.

Men egentlig irriterer det oss hakket mer at NVMe-støtten i BIOS er litt laber, og at vi faktisk må frem med adaptere for å få festet en 2,5-tommers disk.

Totalt sett er det stort sett tommel opp for Shuttle XPC cube SZ170R8, men det er altså rom for forbedringer her. Så har vi naturligvis også dette med pris – for dagens testobjekt må du ut med nærmere 3500 kroner.

Det er egentlig ikke så aller verst, med tanke på at du får et Intel Z170-hovedkort, en 500 watts 80 Plus Silver PSU, en ganske kjekk «heatpipe»-kjøler og et plassbesparende aluminiumskabinett med rom til siste skrik i grafikkort.

Da får det nesten være opp til hver enkelt om den beskjedne størrelsen gjør det er verdt det fremfor en selvbygd PC som ikke nødvendigvis blir så mye rimeligere, men vil gi deg enda større valgfrihet.

På den annen side vil et selvbygg også kreve mer planlegging og arbeid, og sånn sett ser vi for oss at Shuttle XPC cube SZ170R8 vil kunne være midt i blinken for en del personer.

Prosessorvalgets kvaler:
Kunsten å plukke prosessor, hovedkort og minne >>>

Shuttle XPC Cube SZ170R8
7
Bra

Shuttle XPC Cube SZ170R8

7
Bra
sitatEn barebone med mange muligheter og gode «ulv i fåreklær»-takter.

Fordeler

 • +
  Tar disker og RAM i full størrelse
 • +
  Plass til M.2 SSD (SATA eller PCIe)
 • +
  Plass til Mini-PCIe trådløst nettverkskort
 • +
  Beskjeden størrelse og lekkert utseende
 • +
  Takler en rekke grafikkort under 27 cm
 • +
  Tar prosessorer fra Celeron til Core i7

Ting å tenke på

 • Litt problematisk NVMe-støtte
 • Begrenset utvalg med 1,2 volts DDR4-moduler
 • Installasjon av 2,5-tommers disker krever adaptre
 • Lista over støttede grafikkort kunne vært fyldigere
annonse