Tek.no

Test Huawei Y6 Prime

En moderne billigtelefon

Huawei Y6 Prime er blant de billigste nymobilene du kan kjøpe – men er den bra?

Torstein Norum Bugge, Tek.no
2 Feb 2019 06:00

Huawei har en lang historie med å lage billige og gode mobiler, men de siste årene har de også imponert med noen virkelig heftige toppmodeller.

Både Mate 20 Pro og P20 Pro som ble lansert i fjor feide det meste annet av banen.

I dag skal vi imidlertid slå et slag for «klassiske» Huawei, og tester selskapets desidert billigste mobil på det norske markedet. Hils på Y6 Prime (2018), en telefon som skiller seg ut på mange –til dels – snodige måter.

Først og fremst: den koster 1 690 kroner i skrivende stund, og har en navnebror i Y6 (2018) som kun koster 1 390. Det er sistnevnte som selges i Norge, men vi fikk dessverre bare Prime som testmodell. De to er imidlertid så like at testen nok er å anse som gyldig for begge.

Prismessig er det lite konkurranse. Sett i perspektiv av prisen er det videre nokså snodig at den har et 18:9-panel, noe vi først i fjor begynte å se feste seg selv helt i toppmodellsjiktet hos alle produsentene.

Panelet er imidlertid ikke som alle andre av samme slag. Joda, det er IPS, selvsagt, men oppløsningen er på 1440 x 720 piksler. Eller «HD», som det også het før i tida. Det begynner imidlertid å bli en stund siden 720p var noe å skryte av, så det er nokså uvanlig å se det i et 18:9-format. Et gufs fra fortiden i nåtidens innpakning, om du vil.

Så skal det nevnes at Apple ikke er spesielt langt unna denne oppløsningen i sin iPhone XR heller, så helt ille kan det vel umulig være?

Ganske riktig oppleves ikke 720 piksler i bredden som spesielt plagsomt, selv ikke med et 5,7-tommers panel. Men det er heller ingen krevende øvelse å identifisere individuelle piksler om du virkelig titter. Enkelte apper bærer også tydelig preg av å være designet for høyere oppløsninger, og spesielt mange nettsider ser merkelig forstørret ut på Y6 Prime innimellom. Ikke at det er noe stort problem, altså; det merkes bare godt at de fleste i dag har beveget seg til 1080p eller høyere.

Det skal også nevnes at skjermpanelet i seg selv er et hyggelig skue, gitt prisen på telefonen.

Er Y6 Prime verdt oppmerksomheten?

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med Y6 Prime drar Huawei frem et eldgammelt kort fra lomma: De imiterer utseendet fra de dyrere modellene sine. Selv om det ser ut som mobilen har tatt i bruk både metall og glass, er det stort sett bare plastmaterialer å spore her, bortsett fra skjermen, som heldigvis er i glass.

Litt synd, men vi forventer heller ikke noe bedre i en såpass billig mobil.

På innsiden av Huawei Y6 Prime finner vi en Qualcomm-prosessor i form av en firekjernet Snapdragon 425, koblet opp mot 2 GB minne og Adreno 308-grafikk. Dette er det samme for både Y6 og Y6 Prime. Absolutt ikke noe monster av et system, men i billigtelefoner er det som regel en enorm fordel å ha en Qualcomm-prosessor overhodet. Rivaliserende prosessorer, da særlig fra MediaTek, er som regel langt mindre hyggelige i bruk. Qualcomm har kort og godt bedre «track record».

Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdumper/montasje

I motsetning til det overveldende flertallet av telefoner i denne prisklassen har Y6 dessuten relativt ny Android, i form av Android 8.0 Oreo. I denne prisklassen er det svært optimistisk å håpe på oppdateringer i det lange løp, så å ha så fersk programvare som overhodet mulig er enda viktigere enn ellers.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/skjermdumper/montasje

På toppen av Android-operativsystemet får du også Huaweis eget EMUI-system, som mest av alt er en tilvenningssak. Det ligner mer på standard Android i dag enn i tidligere iterasjoner, og ser både pent og relativt ryddig ut. Du kan til og med få tilbake appmenyen om du vil, noe Huawei tidligere ikke tillot.

Det største aberet med EMUI er først og fremst at det ikke er kjent for å være det raskeste i bruk, spesielt ikke på tregere maskinvare. Dét merkes også i Y6, der du jevnt og trutt må vente på respons fra systemet ved selv enkle kommandoer. Ikoner og tastatur blir hengende igjen på skjermen ved veksling mellom apper, å vekke skjermen fra avslått tilstand tar innimellom et par sekunder ekstra, og, vel, også videre...

Det er på ingen måte like ille som i mange andre telefoner vi tidligere har vært så uheldige å måtte teste, men det er fortsatt litt irriterende i lengden. Y6, og Y6 Prime, sine marginer for å feile er egentlig små allerede, siden du ikke skal mange hundrelapper opp i pris for å få tak i eksempelvis Motorola Moto G6 eller Xiaomi Mi A2 – begge to lynraske mobiler. I syntetiske tall blir begge dessuten mørbanket av begge to:

I likhet med Moto G6 støtter imidlertid også Huawei Y6 både doble SIM-kort og minnekort samtidig, noe som er svært uvanlig i norsk målestokk. Dét kommer godt med, all den tid det tross alt bare er 16 GB innebygget lagring her.

Bråkete høyttaler og bevart hodetelefoninngang

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Godt med kommer også hodetelefoninngangen, som lever vel og godt i de nedre prissjiktene også i 2019. Y6 har en topplassert hodetelefoninngang, som leverer ålreit med futt. Skjønt, i disse dager er vel blåtann en mer nærliggende løsning for stadig flere. Flere alternativer enn dette får du heller ikke, ettersom det stadig er den eldre Micro-USB-inngangen som benyttes til lading. Denne sitter i bunnen, midt mellom to høyttalergriller.

Det er imidlertid kun én av disse grillene som faktisk inneholder en høyttaler. Til gjengjeld er denne høyttaleren svært bråkete. Underforstått: den spiller høyt og ikke spesielt godt. Lyden er skral, rett og slett. Det samme gjelder heldigvis ikke samtalehøyttaleren, som lyder klart og godt. Apropos lyd: det følger ikke med noen hodetelefoner i esken, men dét er kanskje like greit; slike er sjelden noe særlig å spare på uansett.

Det vi derimot gjerne skulle ha sett, er en hurtiglader; laderen som følger med lader kun med «vanlig» hastighet. Det viser seg nemlig at Y6 og Y6 Prime ikke kan hurtiglades i det hele tatt, uanasett hva slags lader du kobler til.

Akkurat dette, samt det faktum at den vanlige Y6-modellen (altså ikke Y6 Prime) ikke har fingeravtrykksleser, er det sannsynligvis «eldste» ved hele telefonen. Batteritiden er imidlertid god jevnt over, nok takket være at telefonen ikke trekker stort med strøm fra hverken skjerm eller prosessor.

Låner designet fra toppmodellene

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Huawei har et etterhvert svært kapabelt designteam som har gitt oss regelrette smykker i telefoner som Mate 20 Pro og P20-serien, og det smitter over på selv Y6. Her er det tydelig at produsenten ønsker å la det dryppe nedover i modellrekkene, og telefonen tar seg relativt godt ut. Vårt hovedspørsmål er hvordan den vil ta seg ut et par år frem i tid, ettersom hele utsiden – som nevnt – består av plast.

Baksiden har en matt tekstur, men i motsetning til toppmodellene er det her kun én farge å rutte med. Sidene er derimot blanke, og imiterer nokså godt metallet fra de dyrere modellene – men det er også nettopp denne blanke plastrammen vi bekymrer oss mest for hva angår slitasje.

Noe sier oss at det ikke skal særlig mange omganger i lomma sammen med et nøkkelknippe til før disse blanke rammene blir omgjort til rene slagmarken av riper og skavanker.

Med dét sagt, så skal det også veldig mye til før telefonen faktisk ødelegges av knall og fall, ettersom alt er av plast. Småskader i metall og glass – når de først oppstår – er også langt mer permanente, så noen fordeler er det da.

Vi synes også designet er nokså pent, og vekten er overraskende lav. Y6 ligger dermed godt i hånden, også takket være sin relativt kompakte skjerm.

Et nokså middelmådig kamera

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er først de siste årene at vi virkelig har begynt å se gode kameraer i de lavere prisklassene. Da snakker vi i særdeleshet om Motorolas G-serie, mer spesifikt Moto G5 Plus og Moto G6 Plus, samt den per nå uslåelige Xiaomi Mi A2. Alle disse har kamera som rivaliserer selv markedets toppmodeller, og at Huawei Y6 ikke kan konkurrere i denne kategorien er nokså selvsagt.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Huawei har utstyrt Y6 Prime med en 13 megapikslers bildebrikke, og glass som leverer en blenderåpning på f/2.2. Ingen av disse tallene er spesielt imponerende, men avhjelpes noe av at brikken har innebygget fasedeteksjon. Dette hjelper med fokuseringen, og gir skarpere bilder spesielt i dunklere belysning.

Kameraet klarer likevel ikke å imponere, og sliter stort i mørke omgivelser der andre modeller klarer seg langt bedre. Det sliter også med overeksponering i sterkt sollys, og HDR-funksjonen veier ikke opp for dette i like stor grad som i andre, litt dyrere modeller.

Dog, i normal belysning og moderat mørke fungerer det helt jevnt over akseptabelt. Det samme gjelder frontkameraet, som for ordens skyld er 8 megapiksler her (Y6 Prime) og 5 megapiksler i Y6-modellen. Du kjøper imidlertid ikke noen av dem for kameraet.

Konklusjon – Vanskelig å se hva Huawei skal oppnå med Y6

Torstein Norum Bugge, Tek.no

La det være sagt: Huawei Y6 Prime (2018) er billig, og navnebror Y6 (2018) enda mer så, med en nåværende utsalgspris på 1 390 kroner. Spørsmålet er: er noen av dem billige nok?

Vi har et ganske klart svar på dét: nei.

Hvorfor? Vel, her har du et knippe argumenter å slå i bordet med:

 • Kameraet er langt under par sett opp mot de nærmeste konkurrentene
 • Ingen fingeravtrykksleser (Y6)
 • Ingen hurtiglading
 • Ingen USB Type-C
 • Lavoppløst skjerm
 • Plast

Vi vet ikke om mange telefoner med disse kvalitetene i samme prisklasse som Y6, men vi vet om mange som kun koster et par hundrelapper mer og leverer på nesten samtlige punkter. Nettopp dét er Huaweis hovedproblem her; avstanden er ikke lang nok opp til de langt, langt bedre konkurrentene.

Legg til at programvaren neppe vil oppdateres og at ytelsen allerede er en god del hakk under konkurrenter med ren Android, og, vel, så har du det motsatte av en anbefaling. Y6 er ikke direkte dårlig; den er bare ikke i nærheten av god nok.

 • NB: Testmobilen, en Y6 Prime (2018), selges knapt i Norge. Det gjør derimot Y6 (2018), som til en litt billigere penge mangler fingeravtrykksleser og har et noe dårligere frontkamera. Foruten dette er de to identiske.

Alternativ til Huawei Y6 Prime (2018):

5
Middelmådig

Huawei Y6 2018

sitat"Y6 (2018) faller igjennom der det gjelder mest – på litt for mange punkter."
 • Krysse av
  Minijack-inngang
 • Krysse av
  Kompakt størrelse, robust
 • Krysse av
  18:9-format på skjermen
 • Krysse av
  Finfint design
 • Krysse av
  Veldig billig!
 • Bytt
  Ingen fingeravtrykksleser
 • Bytt
  Ikke hurtiglading eller USB Type-C
 • Bytt
  Billige byggematerialer
 • Bytt
  Middelmådig kamera
 • Bytt
  Småtreg, ingen oppdateringer...?
 • Bytt
  Lavoppløst skjerm
annonse